Cenzura faktů v chrámu "alternativní pravdy"

21. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Moskva postupně odpojuje od mezinárodní informační sítě všechny stanice monitorující radioaktivitu, které nyní fakticky zjišťují dopady jaderné havárie u Bílého moře. Prozatím se jedná o čtyři měřící zařízení ZDE.


V České republice existuje relativně významná komunita obdivovatelů ruských "alternativních" státních médií typu Sputniku, případně jejich nekritických (často nepřiznaných) přejímatelů od Nové republiky přes Svobodný vysílač až po AC24. Provozovatelé těchto "českých" sdělovacích prostředků staví na sebestylizaci, podle které mainstreamová média "lžou" - a pouze ta "jiná" opakující ruský narativ jsou prý v pořádku.

Pro konzumenty takového "zpravodajství" nemůže být poučnější kauzy nežli mediální černá díra, které následuje po havárii střely s plochou dráhou letu typu Burevěstnik nedaleko ruského Severodvinsku. Takřka kompletní zatloukání centrálních úřadů a médií od počátku koliduje s regionálními iniciativami, lokálními médii a zpravodajstvím v blízkém zahraničí. O jaderné havárii, při níž zahynulo přinejmenším pět zaměstnanců společnosti Rosatom brousící si zuby na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, "velká" ruská média víceméně mlčí. A cenzura informací z měřících stanic napojených na mezinárodní monitorovací síť má zajistit, že se k oficiálním "tvrdým" datům nedostanou ani sdělovací prostředky v cizině.

Když má Rusko průšvih, domácí média dostanou náhubek a zahraniční jsou připravena o přísun klíčových informací.

"Pravda" na ruský způsob se totiž vždy rovná účelově vyrobené dezinformaci. "Svoboda" na ruský způsob se pak rovná možnosti dezinformaci bez omezení šířit.

A pokud jde o "nudná" fakta, ta se buď ignorují, nebo cenzurují.

0
Vytisknout
9423

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2019