Vyrůstat v oblastech s vysokým znečištěním vzduchu znamená být postižen duševními chorobami

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Vědci dokázali korelaci mezi znečištěným vzduchem a duševními chorobami včetně schizofrenie


U lidí, kteří strávili dětství v oblastech s vysoce znečištěným vzduchem, vznikají v dospělosti pravděpodobněji duševní choroby, zjistili vědci.

 

Znečištění vzduchu se stává zdrojem stále většího znepokojení, vzhledem k tomu, že stále větší počet studií zjišťuje, že způsobuje celou řadu nemocí, od astmatu po demenci a různé druhy rakoviny.

Z letos zveřejněného výzkumu vyplývá, že u lidí, kteří strávili své dětství v znečištěnějších čtvrtích Londýna vzniká ve věku 18 let častěji deprese než u lidí, kteří prožili dětství v čistém vzduchu.

Ze studie vědců z Dánska a USA vyplývá, že existuje vazba mezi znečištěním vzduchu a zvýšeným rizikem duševních problémů, včetně bipolárního onemocnění, schizofrenie a poruch osobnosti.

Američtí vědci zkoumali data ze zdravotních pojišťoven od 151 milionů občanů z let 2003-2013 a vyhledali v nich výskyt duševních chorob. Pak ho srovnali s průměrem znečištění vzduchu v každém okrese. Tým zjistil, že bipolární onemocnění se vyskytlo o 27 procent častěji v nejznečištěnějších oblastech. Implicitní vazba na znečištění ovzduší byla také zjištěna u depresí.

Potíž je, že studie nezahrnuje nejchudší americké občany, kteří nemají zdravotní pojištění.

K obdobnému zjištění dospěla studie dánských vědců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9933

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2019