Brexitová Babča - ostrovní pohledy

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Potkala jsem ji zcela náhodou - ve dveřích jsme si předaly klíče od skautského centra v části Londýna. Zapletly jsme se do krátké, ale energické debaty - jak jinak, neb tématem byl Brexit, píše Věra Broumová.

“Informovala jsem se - nestíhám už sledovat všechny zprávy,” říká asi sedmdesátiletá babička. Její zdroj je jediný - důvěryhodná BBC.

 

“Bude nám lépe mimo Evropskou unii - vedou ji samí mladí a je to pro ně jen hra. Nejde jim o lidi, o nás.” Pokračuje a zaplétá do hovoru kriminalitu a přistěhovalce. Cizí je špatné, naše je spolehlivé. Byť i ona láme hůl nad současnou britskou politikou. A pak sahá pro pomoc do historie, doby jí srozumitelné:

“Když jsem byla mladá, to byl humbuk ohledně jednotného evropského trhu - že když do něj Británie vstoupí, všechno zkolabuje. No a nakonec se nic nestalo, zvládli jsme to. A zvládneme to i teď. Bude nám lépe.” Chodí pravidelně do kostela, kde Brexit probírá s kamarádkami. Jejich víra je neotřesitelná. Co k tomu dodat? Snad jen, pámbůh pomoz nám ostatním...

0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2019