Co jde jinde, nejde v ČR: Sputnik byl vyhoštěn z Estonska

3. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Ruská tisková agentura Sputnik oficiálně oznámila, že pozastavila svou činnost v Estonsku. Předtím přiměly úřady v Tallinnu všechny novináře, kteří  byli ve Sputniku zaměstnáni, aby odešli.

"Estonská policie a pohraniční služba stanovila pro všechny z nás ultimátum: buď ukončíme pracovní smlouvy a nebudeme pro Sputnik v Estonsku pracovat, nebo bude proti nám zahájeno trestní řízení," konstatovala Jelena Czernyszowa, vedoucí stálého zastoupení ruské mediální společnosti Rossija Segodňa v Estonsku.

 

V prosinci orgány této země varovaly estonskou pobočku Sputniku, že kvůli sankcím EU vůči Rusku mohou být agenturní pracovníci trestně odpovědní. V důsledku kroků vlády v Tallinnu ukončilo svou práci pro Sputnik v Estonsku všech 35 novinářů.

Společnost
Rossija Segodňa, která provozuje mnohojazyčné mutace Sputniku, zahrnuje také televizi RT (známou jako Russia Today) a zpravodajskou agenturu RIA Novosti. V roce 2014 EU zavedla proti vedení společnosti Rossija Siegodnia personální sankce, především proti generálnímu řediteli společnosti, známému propagandistovi Kremlu Dmitriji Kisielovi.

Estonské orgány často konstatovaly, že považují zaměstnance Sputniku za propagandisty a nepovažují je za novináře ve smyslu této koncepce přijaté ve svobodném světě.

V reakci na to si stěžovala tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová  o údajném vlivu Londýna na mediální sféru v Estonsku.

"Novinářské asociace v Estonsku jsou v nějakém podivném vztahu s těmi strukturami, které jsou financovány z Velké Británie a připravují zprávy o tom, jak čelit ruské informační hrozbě," uvedla Zacharovová minulé pondělí. - "Musíte pochopit, odkud fouká vítr a neustále fouká z mlhavého Albionu."

Mluvčí ruské diplomacie také oznámila, že Moskva poskytne „komplexní a zajímavou“ reakci na kroky estonských orgánů. Prezident Vladimir Putin také ujistil, že Rusko udělá vše pro to, aby podpořilo  práci Sputniku v jiných zemích.

Podrobnosti v polštině ZDE


0
Vytisknout
11021

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020