Donald Trump nechal usmrtit vlivného íránského generála

3. 1. 2020

čas čtení 8 minut
Smrt Qasema Suleimaniho podle íránské umělkyně Many Navestani: Qasem Suleimani zbrutalizoval Blízký východ. Krveprolévání však zdaleka nekončí:




Lyad el-Baghdadi, islámský bojovník za lidská práva:

Suleimani byl válečný zločinec a nikdo v komunitách, které byly podřízeny jeho brutalitě, ho nebude oplakávat. Ale my také víme, že Trump nemá žádné jiné plány než se vytahovat, že je nejmocnější. Zaplatí za to Iráčané a Íránci.

Tento masakr porušuje mezinárodní normy a je pravděpodobně protizákonný, ale uveďme to do kontextu. Ten člověk byl válečný zločinec, který porušoval mezinárodní normy po desítky let. Což sice jeho zavraždění nečiní legálním, ale je nutno to říci.

Poukažme také na do očí bijící rozpor, že Spojené státy vraždí některé děsivé válečné zločince na Blízkém východě, zatímco se s jinými děsivými válečnými zločinci na Blízkém východě spojují. Je sice pravda, že zavraždily děsivou lidskou bytost, ale nemají morální ospravedlnění.

Jinými slovy, USA jednají stejně jak jednaly v roce 2003 - jako hegemon, který nepociťuje  nutnost dodržovat mezinárodní normy anebo se starat o životy místních lidí, když vyvolává riskantní konflikty se strašlivými bytostmi. Tehdy to byl Saddám, teď je to Sulemaini.

Aktualizace:

- Trump: Suleimani byl v Íránu nenáviděnou figurou a měl být zavražděn už dávno.
- Mike Pompeo: Letecký úder proti Suleimanimu "zachránil americké životy".
- Evropští diplomaté se obávají, že tohle je konec nejaderné dohody s Íránem.
- John Bolton doufá, že zavraždění Suleimaniho "je prvním krokem k změně režimu v Íránu".
- Mimořádná reportérka OSN pro mimosoudní zabíjení konstatovala, že cílené usmrcení Qassema Suleimaniho a Abu Mahdiho al-Muhandise porušuje mezinárodní právo.
- Americké velvyslanectví v Bagdádu apelovalo na všechny své občany, aby okamžitě opustili Irák.
- Bývalý britský ministr pro Blízký východ Alistair Burt charakterizoval americké zavraždění Suleimaniho jako "nesmírně vážné" a varoval, že by to mohlo vyvolat obrovskou eskalaci. "Neexistuje žádná dohoda ohledně konfrontací v regionu. Íránci šíří naprosto opačný narativ o Blízkém východě než Spojené státy." Mohlo by dojít k neplánovaným chybám.
- Britský odborník na Blízký východ Julian Borger napsal, že usmrcení Suleimaniho je "bodnutí dýkou přímo do srdce moci Íránu".
- Tom Fletcher, bývalý britský velvyslanec v Libanonu, upozornil, že Qassem Suleimani byl daleko vlivnější osobností než Usáma bin Ladin či Bagdádi. Jejich vliv v okamžiku jejich smrti klesal, kdežto Suleimaniho vliv rostl. Varovné je, že zbrklí předáci jsou u moci jak v Íránu, tak v USA.
- V Iráku se v sobotu bude konat mimořádné zasedání parlamentu. Náměstek předsedy iráckého parlamentu Hassan al-Kaabi se vyjádřil, že je nutno skoncovat s americkou nezodpovědností a arogancí. Je nutno "podniknout rozhodné akce k ukončení americké přítomnosti v Iráku". Odcházející irácký premiér Adel Abdul-Mahdi požadoval toto mimořádné zasedání, s tím, že americká přítomnost v Iráku měla být omezena na boj proti terorismu. Usmrcení Qassema Soleimaniho a iráckých činitelů je "porušením" podmínek pro přítomnost amerických vojáků v Iráku.
- Čína apelovala na všechny strany, aby se chovaly uměřeně a respektovaly nezávislost a územní celistvost Iráku.
- Po usmrcení Qassema Soleimaniho stouply ceny ropy nad 2 dolary za barel. ZDE 

* * *

Bílý dům oznámil, že Donald Trump nařídil letecký úder, který usmrtil v Bagdádu v časných ranních hodinách v pátek mocného íránského generála Qassem Suleimaniho. Je to dramatická eskalace už tak krvavého konfliktu mezi Washingtonem a Teheránem o vliv na Blízkém východě.

Sulejmani, který řídil íránské vojenské operace v Iráku a v Sýrii, byl usmrcen cestou z bagdádského letiště, odkud ho vezli místní spojenci z Lidových mobilizačních jednotek (PMU). Při útoku byl také usmrcen zástupce šéfa PMU, Abu Mahdi al-Muhandis, blízký Suleimanův spolupracovní.



"Generál Suleimani aktivně vyvíjel plány útoků na americké diplomaty a americké pracovníky v Iráku a po celém regionu," konstatuje se v prohlášení Pentagonu. "Cílem tohoto úderu bylo odstrašit další íránské útoky. Spojené státy budou i nadále podnikat veškeré nutné akce na ochranu našich lidí a našich zájmů kdekoliv na světě."

Těsně před vydáním tohoto prohlášení zveřejnil Trump na Twitteru americkou vlajku bez jakéhokoliv komentáře. Později vydal Bílý dům prohlášení, že úder byl "rozhodnou obrannou akcí" provedenou "na příkaz pana prezidenta".

Nejvyšší íránský předák Ali Chameneí nařídil tři dny smutku a zapřísáhl se, že USA budou čelit "vážné odvetě" za tuto smrt.

Íránský prezident Hassan Rouhani uvedl v prohlášení: "Suleimaniho mučednictví způsobí, že Írán bude rozhodnější v odporu proti americkému expansionismu a v obraně našich islamistických hodnot. Bezpochyby Írán a další země usilující o svobodu v tomto regionu zorganizují odvetu."

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif napsal na Twitteru: "Americký akt mezinárodního terorismu, vražda generála Soleimaniho - nejefektivnější síly bojující proti Isis, an Nusře, al Kajdě atd. je nesmírně nebezpečná a pošetilá eskalace. Spojené státy nesou odpovědnost za veškeré následky svého zlovolného adventurismu."

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zveřejnil video Iráčanů tančících v ulicích, oslavujících, že "generál Suleimani už není".

Suleimani byl velitelem jednotky Quds, elitního externího křídla íránských islamistických revolučních gard, které Trumpova vláda loni v dubnu označila za teroristickou organizaci. Prohlášení Pentagonu tvrdí, že bylo odpovědné za  smrt stovek amerických pracovníků a za zranění tisíců dalších.

Mnozí považovali Suleimaniho za druhého nejmocnějšího člověka v Íránu, po Chameneím, a za vlivnější osobu, než je prezident Hassan Rouhani. Koordinací bezpečnostních akcí a diplomatického násilí byl odpovědný více než kdo jiný za šíření vlivu Íránu v regionu.

Eskalace následovala po sérii útoků z obou stran, k nimž dochází v Iráku od roku 2006. Suleimani byl v centru všeho, co Írán kdy činil a vysocí američtí činitelé za Obamy ho považovali za téměř nedotknutelného.

K úderu došlo ve chvíli, kdy už Irák byl ha hraně totální proxy války, a jen několik hodin po dvoudenním obklíčení amerického velvyslanectví v Bagdádu davem extremistů z PMF a jejich stoupenců. Pentagon obvinil Suleimaniho, že tento étok zorganizoval.

K obléhání amerického velvyslanectví došlo po amerických leteckých úderech proti polovojenským jednotkám, spolupracujícím s PMF a s těsnými vazbami na Teherán. Ten útok byl americkou odvetou za usmrcení amerického podnikatele při útoku na americkou základnu minulý pátek.

Spojené státy vyslaly do Kuvajtu 750 vojáků jako jednotku rychlého nasazení pro případné použití v Iráku a američtí činitelé uvádějí, že další 3000 amerických vojáků mohou být vyslány v následujících dnech. Americký ministr obrany Mark Esper uvedl ve čtvrtek, že se očekávají další útoky polovojenských jednotek a USA si vyhrazují právo na preventivní akce proti nim. "Situace se změnila."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
12602

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020