Vždycky před hlasováním ve volbách myslete na své prapravnuky

3. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

Vždycky ve volbách při hlasování myslete na své prapravnuky. Nevíte: Jak budou vypadat... Jakým jazykem budou mluvit... Jakého budou náboženství... Koho si budou chtít vzít... Kde budou chtít žít a pracovat... A předpokládejte, že budou chtít žít na obyvatelné planetě.


Přeměna SARSU v COVID

3. 11. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 19 minut

Nikdo nemůže onemocnět COVIDem-19, dokud se neinfikuje virem SARS-CoV-2, ale ne každý infikovaný virem SARS-CoV-2 onemocní; jedna ze záhad infekčních nemocí. Otázek je víc, a proto budeme hledat odpovědi na další tajemství nemoci COVID-19 a snažit se jim porozumět. První otázka zní, jaké laboratorní testy jsou vhodné k potvrzení, že nemoc je vyvolaná SARS-CoV-2. Graf, který publikoval časopis Nature, ukazuje vhodnost jednotlivých diagnostických metod.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala toto stanovisko expertů k laboratorní diagnostice COVID-19: Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases Interim guidance, 19 March 2020. WHO reference number: WHO/COVID-19/laboratory/2020.5. Jsou v něm definovány zásady tzv. Good Laboratory Practice.


Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Imunita buněk typu T "trvá půl roku"

3. 11. 2020

čas čtení 3 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 2.11. je registrováno 9241 nových nákaz.

Celkem má ČR registrováno 350 896 nákaz. Zemřelo 3654 osob, od včerejška je to o 225 více, hospitalizováno je 7486 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 205 osob. 


 Imunita buněk typu T prý "u dospělých trvá šest měsíců po první nákaze". Tato imunita je podstatně vyšší u pacientů s příznaky, naznačuje vědecká studie. ZDE 

- V Polsku se počet nákaz za méně než 14 dní zdvojnásobil. Počet nákaz v Polsku v úterý přesáhl 400 000. Za posledních 24 hodin bylo registrováno nových 19 364 infekcí, trochu méně než rekord 21 897 z minulé soboty. Počet nakažených od začátku pandemie stoupl na 414 844 a celkový počet mrtvých stoupl na 6102.

- Maďarsko zaznamenalo rekordní nárůst denních koronavirových infekcí. Za posledních 24 hodin zemřelo 84 pacientů. Počet infekcí v Maďarsku stoupl o 3989 na 86 769. V Maďarsku dosud zemřelo 1973 osob.

- Německo doufá, že nový antigenový test umožní neuzavírat příbuzných pečovatelské domovy. Antigenové testy jsou levné a rychlé, ale méně přesné než standardní test PCR. Jak uvádí Michal Giboda, antigenové testy občas nezaznamenávají nákazu, když je virová nálož u nakaženého pacienta nízká. Německo má nejstarší obyvatelstvo na světě. Více než 24 milionů Němců je starších šedesáti let. V pečovatelských domovech žije asi 900 000 lidí. Dalších 2,5 milionu mladších lidí má vážné nemoce. To znamená, až až 30 procent německého obyvatelstva  z 83 milionů Němců je mimořádně zranitelné koronavirem, varovala Angela Merkelová. Německo zaznamenalo asi 550 000 koronavirových nákaz - méně než polovinu nákaz registrovaných v Británii, ve Španělsku a ve Francii. Celkem v Německu zemřelo 10 669 osob, což je ve srovnání např. s Británií také jen čtvrtina úmrtí.


Vídeňský terorista se zřejmě na Slovensku nevyzbrojil

3. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Rakouský list Heute uvádí v mezititulku svého zpravodajského článku, že vídeňský atentátník Kujtim Fejzulai pocházející z albánské menšiny v Severní Makedonii, který včera zaútočil na hlavní vídeňskou synagogu Stadttempel  a kriticky zranil jejího strážce, "kaufte Waffe in Slowakei" (koupil zbraň na Slovensku). To je však velmi málo pravděpodobné.


V Americe nadchází den voleb - uprostřed obav nad ohrožením demokracie

3. 11. 2020

čas čtení 3 minuty



Biden požaduje obnovení tradičního charakteru USA, Trump podpořil taktiku násilného davu


Američané se připravují na volební den, jaký dosud ještě nikdy nezažili, ohrožený hrozbami manipulace a násilí a obav, že hrozí likvidace demokracie samotné.

Do pondělka ve volbách hlasovalo už 94 milionů Američanů. Je to ekvivalent 70 procent volební účasti v roce 2016, a to všechno ještě před dnem samotných voleb.

Jsou to také první americké prezidentské volby, při nichž dosavadní prezident pohrozil, že se pokusí zastavit sčítání hlasů, pokud to bude vypadat, že podle prvních výsledků během volební noci vítězí. Trump také otevřeně podpořil zastrašování, které vůči spoluobčanům páchají jeho stoupenci.

Americké prezidentské volby

Případné vítězství Joe Bidena Ameriku nespasí

3. 11. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bylo by krajně naivní se domnívat, že případné vítězství washingtonského insidera nad k neofašismu inklinujícím prezidentem vyřeší přetrvávající neduhy americké společnosti a politické scény. Ano, v tuto chvíli to skutečně vypadá na výhru Joe Bidena. Nicméně unylý kandidát neautentické opozice, jíž je Demokratická strana, by podle mého soudu neměl proti prostořekému klaunovi žádnou šanci, kdyby neudeřila pandemie. Pokud se demokraté konečně nechytnou za nos, za čtyři roky se do Bílého domu může dostat autentický tyran, který tentokrát bude dobře vědět, co dělá.

Útok ve Vídni

3. 11. 2020

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Vídeňský útočník usmrtil dva muže a dvě ženy. Byl to dvacetiletý Rakušan, narodil se v Rakousku rodičům původem ze Severní Makedonie. Loni byl odsouzen za členství Islámského státu. Byl zatčen, když se vydal do Sýrie, kde se chtěl k Islámskému státu připojit. Byl předčasně propuštěn z vězení, kde měl původně setrvat až do prosince 2020 poté, co byl odsouzen na 22 měsíců. Jeho obětmi byli "starší pán, starší paní, mladý náhodný chodec a číšnice," řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Pochválil policistůl, který byl při útoku postřelen a je v kritickém, avšak stabilním stavu. V souvislosti s útokem bylo zatčeno dalších 14 lidí. Rakousko, které není zvyklé na násilné útoky, je pondělním útokem zcela šokováno. Rakušané, stejně jako Němci, jsou dlouhá léta v důsledku své nacistické minulosti vychováváni proti nacionalismu. Je možné, že se to teď změní, konstatují pozorovatelé. Země si navzájem vyjadřuje solidaritu a zdůrazňuje demokracii, snášenlivost a svobodu projevu. ZDE 

Aktualizace: Rakouská policie zatkla několik lidí na adresách spojených se sympatizantem s Islámským státem, který v pondělí večer ve Vídni usmrtil nejméně čtyři lidi.

Na otázku, zda byla střelba motivována islamistickým extremismem nebo antisemitismem, Ruf uvedl, "Je jasné, že šlo o zradikalizovanou osobu, víc ale nemůžeme říci, dále vyšetřujeme."

Dva muži a dvě ženy zemřeli na svá zranění po útoku v centru Vídně, k němuž došlo několik hodin před zahájením nového koronavirového lockdownu. V nemocnicích zůstává v život ohrožujícím stavu dalších sedm lidí, 17 lidí bylo celkem v nemocnicích ošetřeno. Měli zranění způsobená střelnými zbraněmi, ale také řezné rány.

Útočníka, který měl v rukou útočnou pušku a falešnou sebevražednou vestu, policie zastřelila.

 17690

What matters in the Czech Republic now

3. 11. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 18 minut


As an outside observer and a journalist with experience of living in the UK, and as an analyst of the work of the Czech media, I was pointing out for many years that the institutional and the democratic structures in the post-communist Czech Republic are inherently unstable and that a major crisis could bring about their collapse. The Czech media have been unable internally to accept the principle of critical impartiality. For many years, they have just been spouting one-sided ideological messages, mostly idealising the West and the United States in particular. Recently, they have resorted to disseminating, fake news, evidently for commercial reasons, without correction.

Divide et impera

2. 11. 2020

čas čtení 4 minuty

Vyvoláte-li mezi svými protivníky rozepře a rozbroje, oslabíte je.

Divide et Impera, říkával už Julius Caesar.

Když dokážete, aby byli nejednotní, porazíte je o to snáz. To není žádný nový objev. Pamatujete si třeba na staré české pověsti pověsti o Svatoplukovi a třech prutech? Ne? Škoda, protože právě o tomhle se tam píše. Vypráví o ní František Palacký ve svých Dějinách národu českého.

To bylo tak. Kníže Svatopluk měl kromě starostí se správou Velkomoravské říše ne jednoho, ne dva, ale rovnou tři dědice - tři syny. A když umíral, každému z nich dal díl svého panství, přičemž jim připomínal, aby drželi spolu. A aby to pochopili a aby si to zapamatovali, rozhodl se jim to předvést názorně, píše Petr Nutil.

Miskoncepce Hizballáhu: populární libanonské hnutí, nikoliv teroristická organizace

3. 11. 2020 / Jan Darmovzal

čas čtení 15 minut

 

Jelikož je rok před volbami, je jasné, že čeští politici budou chtít získat plusové body předkládáním návrhů, které veřejnosti mohou znít velmi populárně, ale ostatně velmi často o nich ani sami politici, kteří je předkládají, téměř vůbec nic neví. Jedním takovým bludem, který se bohužel poslanecká sněmovna chystá schválit, je návrh paní poslankyně Černochové, který označuje libanonské hnutí Hizballáh jako teroristickou organizaci v České republice. Paní poslankyně jako absolventka mezinárodních vztahů asi moc literatury na toto téma nepřečetla, a jde proto o vyloženě populistický krok bez jakýchkoliv faktických důkazů. Podle toho také celý návrh poslanecké sněmovny dopadl – zmatek plný lží a polopravd. Rád bych proto vyjasnil několik základních faktů, na které naši politici v čele s paní Černochovou asi neměli odvahu nebo znalosti.

Mezinárodní akademici varují před kolapsem demokracie

2. 11. 2020

čas čtení 2 minuty



Desítky expertů na fašismus varují před globálním nebezpečím. Apelují na obyčejné občany, aby začali jednat: "Není příliš pozdě!"


Desítky historiků specializujících se na studium fašismu a autoritářství podepsaly dopis varující, že "demokracie globálně odumírá, anebo je už v plném procesu rozpadu". Akademici naléhají na občany, aby začali na ochranu demokracie jednat.

"Demokracie je nesmírně křehká a potenciálně jen dočasná. Vyžaduje bdělost a ochranu," napsali vědci v neděli ve svém dopise.    "Není příliš pozdě situaci změnit."

USA: Totalitní demokracie?

2. 11. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta


Dnes jsem udělal drobný test demokratické názorové “tolerance”, kterou se Amerika tak pyšnila v dobách, kdy jsem sem před třiceti lety přišel, a která se úplně vypařila. V této šílené době je společnost rozdělena na nesmiřitelné tábory, které se navzájem nenávidí.

Ač nejsem voličem Trumpa, tak jsem pro zajímavost umístil nápis vyzývající k volbě Trumpa v naší bostonské ulici, abych otestoval, jak dlouho tam vytrvá, než ho nějaký příznivec “demokracie” rozdupe a rozerve. V předchozích dobách se nikdo nepozastavoval nad tím, jestli jeho soused má na trávníku před domem nápis podporující rozdílného kandidáta.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Počet mrtvých překročil 1,2 milionu. Trump chce vyhodit svého hlavního epidemiologa za jeho kritičnost

2. 11. 2020

čas čtení 5 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za neděli 1.11. je registrováno 6542 nových nákaz. (Je to pořád o hodně víc na jednoho obyvatele než například v Británii, která má šestkrát více obyvatel než ČR a v  pondělí 23 254 nákaz. Českých 6542 nákaz by v Británii bylo 39 252 nákaz. Britové se obávají, že během zimy zemře v jejhich zemi dalších 50 000 lidí.)

Celkem má ČR registrováno 341 644 nákaz. Zemřelo 3429 osob, od včerejška je to o 351 více, hospitalizováno je 7281 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 81 osob. O víkendu je hlášení neúplné.

Česko má 1561 nákaz na 100 000 obyvatel a rekordních 17,8 úmrtí na 100 000 obyvatel. Zdroj: Evropské centrum pro zvládání nemocí ZDE

Počet mrtvých v ČR:


- Kdyby byl krátkodobý lockdown zaveden v Anglii už v září, Boris Johnson by tím zachránil tisíce životů a škody ekonomice by byly daleko menší než nyní, konstatoval epidemiolog profesor Andrew Hayward z University College London, člen britského vědeckého vládního výboru SAGE. Totéž samozřejmě platí i pro Českou republiku, která by také zachránila tisíce životů, kdyby neodkládala lockdown nesmyslně až na dobu po komunálních volbách.

- Počet mrtvých na světě překročil 1,2 milionu. Celkem zemřelo 1 200 361 osob. Na prvním místě jsou v počtu mrtvých Spojené státy (230 972), na druhém místě je Brazílie (160 074), na třetím místě je Indie (122 607).

- Španělský premiér Pedro Sanchez apeloval na menšinu občanů, aby se přestali chovat "násilně a iracionálně". V Madridu se v neděli konaly hněvivé demonstrace proti rozhodnutí španělské vlády zavést půlroční mimořádný stav. 32 lidí bylo v sobotu v Madridu zatčeno a 12 zraněno. O víkendu byly také protesty v městech Barcelona, Málaga, Vitoria, Valencia, Santander a Burgos.

- V Británii bude v pondělí v parlamentě varovat Boris Johnson, že není "jiná alternativa", než zavést v Anglii na čtyři týdny lockdown. Ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu je už dávno přísnější režim, tyto části Británie mají dentralizované vlády a vlastní ministerstva zdravotnictví. Jen Johnson v Londýně odmítal naléhání vědců, kteří už v září doporučovali krátkodobý čtrnáctidenní lockdown. Jeho váhání a zdržování nyní znamená, že lockdown bude muset trvat nejméně měsíc, ne-li déle. V neděli přiznal v televizi jeden z Johnsonových vládních probrexitových maniaků Michael Gove, že lockdown bude zřejmě muset trvat déle než do avizovaného 2. prosince. Pokud bude skutečně zrušeno období předvánočních nákupů, bude to pro ekonomiku katastrofa. ZDE 

Hospodaření OSBL za září 2020

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


V září 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 100.53 Kč,  výdaje byly tentokrát  79 562.50  Kč. Sponzor nám zadarmo poskytuje server, ovšem velký provoz způsobuje docela podstatnou spotřebu elektřiny, kterou normálně nehradíme. Jednorázově jsme teď něco zpětně zaplatili, ovšem rozhodí to náš nepevný rozpočet. Zůstatek ke konci září byl 45 496.49 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnohačtenářům za  finanční podporu v měsíci září 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30012

Amerika s Bidenem "udeří na Rusko ze dvou stran"

2. 11. 2020

čas čtení 3 minuty

Rusové pozorně sledují americké prezidentské volby, přičemž někteří jsou přesvědčeni, že Trumpovo vítězství by bylo lepší, zatímco jiní věří, že lépe bude za Bidena. Ale obě strany debaty se takřka výlučně soustředí na otázku ekonomických sankcí a jejich posílení nebo uvolnění, tvrdí Sergej Šelin.

Trumpisté, nebo islamisté?

2. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

"V čem je rozdíl?", ptá se Alex Cole pod fotografiemi trumpistických a islamistických bojových vozidel s vlajkami. - Trumpisté v Texasu v sobotu agresívní a nebezpečnou jízdou zablokovali účastníky volebního mítinku Demokratické strany.

Arménie: Bez komentáře

2. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

Arménští dobrovolníci v táboře v Jerevanu cvičí s dřevěnými atrapami Kalašnikovových útočných pušek, aby se připravili na nasazení ve válce o Náhorní Karabach, kterou Arménie katastrofálně prohrává - zatímco se premiér Pašinjan o víkendu marně obrátil s žádostí o pomoc na spojeneckou Moskvu.

Zdroj v ruštině: ZDE

COVID-19, poslední wake-up call naší civilizace?

2. 11. 2020 / Milan Čech

čas čtení 27 minut


Jsme koronavirem a děním kolem něj tak ohromeni, že se nám ostatní problémy často jeví jako marginální. Co když je tomu ale právě naopak a covid (stejně jako jakákoliv jiná krize) nám má ukázat naše osobní i společenská chybná nastavení a negativa? Co když je krize naopak možností se poučit a zabránit daleko vážnějším událostem v budoucnu? 

To, jak chaoticky, nelogicky a nesmyslně v současné situaci zatím postupujeme, zcela zřetelně odhaluje, jak nevyspělí a neschopní správné reakce jsme, a to jako jednotlivci i jako společnost. Naše šance obstát v přicházející velké výzvě se tak možná limitně blíží nule.

Rozhovor Britských listů 329. Bude úspěch, jestli v ČR zemře "jen" 10 000 nebo i 20 000 lidí

22. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



Situace s koronavirovou pandemií v ČR je katastrofální. Ve čtvrtek bylo registrováno 15 000 nakažených, ale to je jen zlomek. Jak to bude dál? Hovoříme znovu s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. října 2020.

Největší záhada současnosti

2. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Největší tajemství dnes neskrývá Svatý grál ani Turínské plátno. Momentálně na ně poukazuje otázka, jak může nějaký Američan volit prezidentem Spojených států člověka, který svou zabedněností a bezohledností způsobil, že USA v době hlubokého míru zcela zbytečně utrpěly více jak dvakrát vyšší ztráty na životech, než během korejské a vietnamské války dohromady.

Rozhovor Britských listů 327. Covid-19: Václav Klaus starší ohrožuje život lidí nesmysly

15. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



V České republice roste astronomickou rychlostí počet nákaz covidem-19. V této situaci vydává penzista Václav Klaus starší prohlášení o pandemii, které obsahuje četné nepravdivé a zavádějící informace. O aktuální situaci v koronavirové pandemii v ČR hovoří Jan Čulík s pražským lékařem Borisem Šťastným, který tento týden zveřejnil důležitý text, uvádějící nebezpečná Klausova tvrzení na pravou míru. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. října 2020.

Někteří pacienti, kteří přežili covid, mají protilátky, které útočí na jejich organismus, ne na virus

1. 11. 2020

čas čtení 2 minuty



Někteří nakažení covidem-19 projevují příznaky, z nichž vyplývá, že jejich imunitní systém začal útočit na jejich vlastní organismus. Připomíná to potenciálně ochromující nemoci jako lupus nebo revmatická artridita, zjistila vědecká studie, informuje New York Times.

V určité chvíli obranný systém pacientova organismu začal útočit na jeho samotný organismus, nikoliv na virus. U těchto pacientů vznikají molekuly, zvané "autoprotilátky", které útočí na genetický materiál lidských buněk, nikoliv na virus.

Rozhovor Britských listů 326. Lord Dubs české vládě: Přijměte dětské uprchlíky

10. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


(For English, scroll below)

"Tím skutečným argumentem je, vždyť tady mluvíme o dětech! Já mám emocionální vazbu na Českou republiku a jsem smutný, že nechce nic udělat pro dětské uprchlíky. Je to humanitární věc. A Češi přece mají velmi důležitou demokratickou a humanitární tradici. A já bych řekl, že tohle přece přímo souhlasí s touto tradicí. A já velmi silně doufám, že si to česká vláda ještě rozmyslí."

Sedmaosmdesátiletý poslanec britské Horní sněmovny, Lord Alf Dubs, je známý tím, jak energicky a schopně se zasazuje o to, aby Británie a Evropa přijímala dnešní dětské uprchlíky. Zvlášť mu záleží na tom, aby se v této věci nechovala Česká republika nelidsky. Proč? Přijel jako Čech z Prahy do Británie v roce 1939 jako šestiletý uprchlík bez rodičů v kindertransportu sira Nicholase Wintona. Zažil tedy na vlastní kůži, co prožívají nyní dnešní uprchlické děti. V exkluzivním rozhovoru mluví o svých zkušenostech z doby před více než osmdesáti lety a o své nynější práci ve prospěch uprchlíků s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. října 2020.

"The real argument is that we are talking about children. I feel very emotionally attached to the Czech Republic and I feel sad that they don't want to do anything for child refugees. It is humanity. And the Czechs have a very important democratic and humanitarian tradition. And I would have thought that this would fit in well with that tradition. And I would very much hope that the Czech government would think again." 

The 87-year-old member of the British House of Lords Lord Alf Dubs is well known by his energetic work trying to persuade the United Kingdom and Europe to accept today's child refugees. He would particularly appreciate if the Czech Republic gave up its current inhumane attitude in this matter. Why? The six-year-old Czech Alfred Dubs arrived from Prague to Britain in 1939 as a child refugee, unaccompanied by his parents, in Sir Nicholas Winton's kindertransport. So he has experienced personally what today's child refugees are experiencing now. In this exclusive interview, he speaks about his experiences from the times of more than eighty years ago and about his current work for refugees with Britské listy editor-in-chief Jan Čulík. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 14th October 2020.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Osobní zkušenost s koronavirem našeho jednačtyřicetiletého čtenáře

1. 11. 2020

čas čtení 9 minut

Níže publikujeme osobní zkušenost s nákazou koronavirem od jednačtyřicetiletého čtenáře Britských listů Vladimíra,  jehož totožnost je redakci známa, nechce ji ale zveřejnit.

Upozorňujeme: Vladimír informuje, že lékaři nakažené nijak neléčí. Pozor: Během průběhu nákazy může dojít k náhlému a drastickému poklesu koncentrace kyslíku v pacientově krvi. Tento náhlý pokles kyslíku v krvi může způsobit smrt.  Míru kyslíku v pacientově krvi lze lehce kontrolovat malým technickým zařízením, oximetrem, které by si pacienti měli opatřit. Stojí 25 amerických dolarů. Příznakem možného poklesu míry kyslíku v pacientově krvi je dušnost, neschopnost dýchat. V tom případě je nezbytné okamžitě volat sanitku. (JČ)

Oximetr:

 

Koupíte ho např. na Amazonu, ZDE

* * *

Vážení čtenáři Britských listů,

dovolte mně jako nemocí covid -19 nakaženému pozitivnímu pacientovi, který je už přes deset dní doma v Praze v karanténě, Vám nabídnout příběh svého zotavování.

Nemám ve zvyku obesílat redakce novin ani internetových portálů, ale nyní z vážných důvodů krize jsem se tak rozhodl učinit ve svých jednačtyřiceti letech poprvé.

Vystudoval jsem v Praze gymnázium a následně Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Řadu let pracuji jako pracovník v sociálních službách v obecně prospěšné společnosti v Praze, která pomáhá s psychosociální rehabilitací lidí s vážnými duševními nemocemi, kteří jsou většinou pobírateli invalidního důchodu 3. stupně. Na fakultě jsem dříve vystudoval historické vědy a dodnes se z médií a odborné literatury zajímám o společenské dění, zejména českou a světovou politiku.

Rozhovor Britských listů 328. Jak v pandemii destabilizují dezinformace zemi. Přežijeme to?

17. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



Není nic důležitějšího než opakovat, že se Česká republika v rámci koronavirové pandemie octla opravdu v katastrofální situaci. Množství nákaz na jednoho obyvatele je největší na světě a budou následovat hospitalizace a úmrtí. Berou to ale čeští občané vážně a jakou roli mají v jejich smrtící dezorientaci dezinformace a šílené konspirační teorie šířené na pochybných serverech, na sociálních sítích ale - což je šokující - i v mainstreamových médiích? O tom v hovoří Jan Čulík s Bohumilem Kartousem, redaktorem Britských listů, ale i mluvčím Českých elfů, kteří sledují, jak dezinformační servery destabilizují Českou republiku a vyvolávají smrt. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 21. října 2020.

Jak reaguje polská vláda na pokračující obrovské protesty

1. 11. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Protesty v Polsku pokračují. Od vesniček až po velkoměsta, všude vycházejí rozhněvaní lidé demonstrovat do ulic. Ve Varšavě se podle odhadů demonstrace účastnilo 100 000 lidí. Rozsah protestů je zjevný v tomto videu natočeném dronem:



Skupinky Kaczyńského Tituški na demonstranty na několika místech zaútočily.  Policie byla příliš přepracovaná na to, aby mohla zasáhnout, protože dostala úkol (spolu s vojenskou policií) hlídat kostely, úřadovny strany Právo a spravedlnost a rezidenci Kaczyńského, takže  bylo jen velmi málo policistů k dispozici, aby ochraňovali ty občany, kteří nejsou Jarosław Kaczyński. Naštěstí si demonstranti uvědomili, že jsou početně daleko silnější, a útočníky odehnali:

Rozhovor Britských listů 325. Koronavirová pandemie v ČR se zhoršuje. Co teď?

8. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



Vzhledem k tomu, že koronavirová pandemie nabrala v posledních dnech v České republice katastrofálního směřování - ČR zaznamenala v Evropě nejvyšší míru nákazy na jednoho obyvatele - věnujeme tento Rozhovor Britských listů znovu tomuto tématu. S imunologem Václavem Hořejším mluví o nejnovějším vývoji Jan Čulík.Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. října 2020.

Pozn. red. Až několik hodin po zveřejnění tohoto rozhovoru oznámil festival dokumentárních filmů v Jihlavě, že se přesunuje online.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 10 milionů nákaz v Evropě, více než čtvrt milionu mrtvých

1. 11. 2020

čas čtení 6 minut

Česko má 1561 nákaz na 100 000 obyvatel a rekordních 17,8 úmrtí na 100 000 obyvatel!



MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za sobotu 31.10. je registrováno 11 428 nových nákaz (o víkendu je hlášení neúplné) celkem má ČR registrováno 335 102 nákaz. Zemřelo 3078 osob, od včerejška je to o 173 více, hospitalizováno je 7281 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 392 osob.

 
- Spojené státy zaznamenaly světový rekord při registraci denních nákaz. Nejnověji bylo v USA za posledních 24 hodin zaznamenáno 100 233 nákaz. To předstihlo Indii, která jeden den v září registrovala 97 894 nákaz. Tato zpráva přichází tři dny před americkými prezidentskými volbami, zatímco Trump se dále účastní hromadných akcí, kde se nenosí roušky. V pátek konstatovali vědci ze Stanford University, že 18 Trumpových předvolebních akcí zřejmě vedlo k nakažení 30 000 osob. Přibližně 700 osob zemřelo. Ne nutně všichni z nich byli na Trumpových předvolebních akcích. Z přibližně 9 milionů nakažených Američanů jich už zemřelo více než 230 000. ZDE 

- Počet hospitalizací ve 14 evropských zemích dosáhl tento týden rekordu.

- Poté, co Boris Johnson udělal další ze svých oblíbených obratů o 180 stupňů, zavedl v Anglii lockdown do 2. prosince, skotská premiérka Nicola Sturgeonová apelovala na Skoty, aby necestovali do Anglie ani z Anglie do Skotska.

- Rakousko oznámilo zákaz nočního vycházení a uzavření kaváren, barů a restaurací.

- V sobotu se ve španělských městech, kde byl vyhlášen krizový stav, střetli protikaranténní demonstranti s policií.

- Brazilský ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello je ve stabilním stavu v nemocnici poté, co byl nakažen koronavirem.

- Soudní proces s osobami zapletenými do masakru v redakci časpisu Charlie Hebdo, k němuž došlo v lednu 2015, byl odložen do středy poté, co hlavní podezřelý byl testován pozitivně na koronavirus.

- Austrálie zaznamenala den, kdy nedošlo k žádné komunitní nákaze koronavirem. Je to poprvé za posledních pět měsíců.

- V Austrálii testují na koronavirus vzorky lidských výkalů, získaných ze splašků v kanalizaci. Zjišťují, v které oblasti je nákaza koronavirem. Když ji najdou, vláda zařídí testování místního obyvatelstva. Nákazu najdou, i když je v oblasti nakažen jen jeden občan z milionu. ZDE  


-  Aktualizace: V sobotu večer oznámil Boris Johnson zavedení celostátního lockdownu v Anglii od čtvrtka 5. listopadu do 2. prosince. Školy a univerzity ale zůstanou otevřeny. - V Británii se šíří koronavirus nezvládnutelně, ve všech věkových skupinách, zdůrazňuje profesor Calum Semple, člen britského vládního výboru pro krize. Británie zaznamenala za posledních 24 hodin 24 405 nových nákaz a 274 nových úmrtí. Má ovšem šestkrát více obyvatel než ČR, kde je registrováno 13 605 nákaz za posledních 24 hodin a 216 úmrtí. Sobotní britské deníky informují, že Boris Johnson do tří dnů vyhlásí nový tvrdý celostátní lockdown. Johnson je ovšem tak zbabělý, že se to občanům dosud neodvážil říci sám, kdesi se skrývá. Krátkodobý celostátní lockdown na dobu čtrnácti dní, tzv. "circuit breaker", "přerušení cirkulace", navrhovali vědci pro Británii už v září. Johnson to odmítl a posmíval se šéfu Labouristické strany Keiru Starmerovi, když ten ve sněmovně vyžadoval tento krátkodobý lockdown. Teď Johnson uzamčení celé země zavádí sám, jenže bude muset být daleko delší, než by bylo v září. Jak píší noviny, Johnsonova politika je sérií nekonečných obratů o 180 stupňů. Johnson není moc bystrý, je líný, arogantní a mstivý. V pátek večer se ptal v televizi BBC jeden satirik-komentátor politických událostí, jestli má Johnson problém s alkokolismem. Je to nesmírně legitimní otázka.

- Ukrajina oznámila nový rekord registrovaných nákaz za posledních 24 hodin, totiž 8752 případů. Celkový počet nákaz na Ukrajině je 387 481. Dalších 155 osob zemřelo.

- Německo registrovalo nový denní rekord 19 059 nákaz.

Rozhovor Britských listů 324. Jaké je to teď v české politice po regionálních volbách

6. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



O současné politické situaci po víkendových volbách do místních zastupitelstev hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. října 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O svatosti na svátek Všech svatých

31. 10. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Svátek Všech svatých je pro mne jeden z nejdůležitějších křesťanských svátků. A to navzdory tomu, nebo právě proto, že jsem ve věci uctívání svatých spíše protestantského cítění. Svatost nemám spojenu s oficiálním kultem, s ostatky nebo zázraky.

Naopak si velmi rád představuji svaté, o kterých veřejnost neví, ba ani oni sami o tom nevědí, že jsou svatí – třeba dokonce vůbec nevěří v Boha. Nicméně prakticky, konkrétně žijí a konají jako Kristus.

Apel na vládu: Přidávejte do chleba a do mléka vitamín D jako ochranu před covidem-19

31. 10. 2020

čas čtení 1 minuta



Vědci požadují, aby britská vláda nechala přidávat do běžných potravin, jako je chleba a mléko, vitamín D jako ochranu před covidem-19. Apely na veřejnost, aby brala vitamín D, nefungují.

Nízká úroveň vitamínu D, který lidský organismus produkuje v reakci na silné sluneční světlo, může vést k většímu riziku nákazy koronavirem nebo k těžšímu průběhu onemocnění covidem-19. Minulý týden zjistili vědci ve Španělsku, že 86 procenbt z 216 pacientů hospitalizovaných s covidem mělo nízkou míru vitamínu D. Jiný výzkum však tvrdí, že vitamín D na covid-19 nemá žádný vliv.

Ve Francii byl postřelen řecký pravoslavný kněz

31. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta

Útočník ve francouzském městě Lyon postřelil a vážně zranil řeckého pravoslavného duchovního. Kněz byl postřelen dvakrát, zatímco zamykal kostel. Útočník utekl, ale podle zpráv místních médií byl posléze zatčen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Koronavirus: Není zapotřebí tvrdý lockdown, když systematicky testujete a trasujete a uzavřete hranice

31. 10. 2020

čas čtení 4 minuty

Devi Sridhar, profesorka globálního veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku v britském rozhlase:

 

Jednou z chyb, kterou hned na začátku pandemie udělala Británie, bylo, že dala rovnítko mezi potlačení pandemie a tvrdý lockdown. Německo si poradilo lépe, protože rychle napodobilo východoasijský model masového testování a rychle si vypracovalo trasování. A Německo se rychle vydalo touto cestou, i když zpočátku dost dobře nerozumělo tomu, proč to funguje.

Jen věděli, že musejí běžet tímto směrem, aby udrželi svou ekonomiku ve funkčním stavu. Politikové nabídli veřejnosti velmi jasné vedení, kancléřka Merkelová naprosto jasně informovala veřejnost, jak se může vyhnout nákaze, jak rozbít řetězce nákazy, zavedli také testování na letištích, zavedli omezení. Bylo možno tohle všechno zavést a vyhnout se totálnímu lockdownu.

Měli jsme zavést systém testování, trasování a karantény, který pořád v Británii řádně nefunguje.

Jestliže je Amerika demokratická země, proč brání milionům občanů, aby hlasovali ve volbách?

31. 10. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Američtí republikání se nyní připravují na to, že budou zpochybňovat legitimitu hlasování mnoha milionů voličů, poté, co se jim nepodařilo voličům zabránit, aby hlasovali, píše Washington Post.   V Nevadě požaduje Trumpova kampaň na soudech, aby stát zveřejnil snímky podpisů všech registrovaných voličů v demokraty podporujícím okrese Clark County. Je to potenciální první krok k zpochybnění platnosti mnoha jednotlivých hlasovacích lístků s tím, že podpis na podepsaných hlasovacích lístcích neodpovídá registrovaným podpisům.

V Texasu žádá Republikánská strana o zrušení platnosti až 100 000 hlasovacích lístků v Houstonu, protože byly podány ve volebním místě, kam se jezdí autem as které Republikáni chtějí, aby bylo prohlášeno za nelegální.

V Minnesotě a v Pennsylváni nebudou smět volební činitelé započítat poštou zaslané volební lístky, které přijdou po dní hlasování 3. listopadu, i když byly odeslány před uzavřením volebních místností.

Americké prezidentské volby

Donald Trump může zvítězit pouze kvůli anachronickému a absurdnímu volebnímu systému

31. 10. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Liberální komentátoři, jakož i průzkumy veřejného mínění mají poměrně jasno v tom, kdo zvítězí v nadcházejících amerických prezidentských volbách. Jenže hořká zkušenost z roku 2016 ilustruje, jak ošemetné jsou průzkumy veřejného mínění i postoje privilegovaných a od reality odtržených novinářů. A přestože americký prezident tvrdí, že americký volební systém nahrává demokratům a hází klacky pod nohy republikánům, opak je pravdou.

Je vhodný čas ke zrušení tabu!

31. 10. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 

Zdá se, že by naše vláda měla do parlamentu dodat ke schválení dva důležité předpisy. Ten opět prodlouženě jedná i ve zrychleném řízení, takže je šance to stihnout.

Podle odborníků stále existuje teoretická možnost, že se zdravotnická zařízení zahltí. Současně jsem zachytil informaci, že se v odborných kruzích pracuje na jakési metodice, podle které budou lékaři případně vybírat pacienty, kteří v rámci omezených zdrojů budou mít přednostní nárok na nějaký stupeň péče při léčbě COVID-19 – pokud by se snad v dané chvíli nějakých důležitých zařízení či obslužného personálu nedostávalo. U toho člověka napadá, jakým způsobem pak budou umírat ti od přístrojů odpojení či k nim nepřipojení – zda jim bude poskytnuta nějaká přiměřená možnost, jak se "k smrti neutrápit"(?)

Další obří demonstrace v Polsku

30. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



K tomu: Články Tomasze Oryńského:




Tomasz Oryński:
Takto se náš milovaný vůdce, spasitel národa, strašně bojí (policejní blokáda ulice vedoucí ke Kaczyńského rezidenci):


Video tiskové kanceláře Reuters níže:


Americké volby: Průzkumy naznačují Bidenovo vítězství, ale dá se jim věřit?

30. 10. 2020

čas čtení 1 minuta



I v roce 2016 signalizovaly průzkumy veřejného mínění, že zvítězí Clintonová, avšak letos jsou ve výsledcích průzkumů podstatné rozdíly, míní deník Guardian.

Z agregované historie průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Biden nad Trumpem už dlouho vede asi o 8 procentních bodů.   Obě linie grafu se nikdy nestřetly.  V roce 2016 tomu tak v souboji Clinton-Trump nebylo. Tehdy se obě linky střetly každé dva měsíce.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Už třetí den více než půl milionu nových nákaz denně

30. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za čtvrtek 29.10. je registrováno 13 051 nových nákaz, celkem má ČR registrováno už více než tři sta tisíc nákaz  tedy 310 068. Zemřelo 2862 osob, hospitalizováno je 6604 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 413 osob!

- "V ČR je v karanténě 15 433 zdravotníků, z toho téměř 3000 lékařů. Většina z nich se nenakazila virem v práci, ale na ulicích nebo od přátel či příbuzných," řekl společnosti CNN dr. Milan Kubek z České lékařské komory. ZDE 
 
- Více než 180 nákaz v Číně je spojeno s nucenou prací Ujghurů v Xinjiangu. Nákaza vznikla v továrně na oděvy, kde jsou Ujghurové nuceni pracovat. ZDE 

- Francie nařídila dětem starším šesti let nosit ve školách roušky.

- 23. říjen byl den, kdy bylo poprvé globálně registrováno půl milionu nových nákaz. Od té doby se to už stalo třikrát. Rostoucí čísla jsou 506 713, 525 164 dne 26. října a 530 581 nyní. V nadcházejících 24 hodinách překročí USA 9 milionů registrovaných nákaz.

- Jednotka pro koronavirus v Bílém domě varuje před rychlým šířením nákazy v západních státech USA. "Jsma na velmi obtížné trajektorii. Jdeme nesprávným směrem," varoval hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci. "Pokud se věci nezmění, v této zemi bude hodně bolesti v souvislosti s dalšími případy, hospitalizacemi a úmrtími.  ZDE

Prezidentské volby v USA: Jaké jsou vyhlídky obou kandidátů?

30. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Zbývá týden do voleb a Joe Biden vede v národních i státních průzkumech. V tomto okamžiku prezident Trump potřebuje velkou chybu v průzkumech v jeho prospěch, pokud má vyhrát. Nicméně podobná chyba nemusí být až tak velká, jak byste mysleli, pokud se díváte jen na národní průzkumy, uvádí analytický server FiveThirtyEight.

Stává se z Česka premiant v oblasti „sovětského“ přístupu k jádru?

30. 10. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Je zajímavé sledovat, kde si Česko stojí v kontextu jaderné politiky v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy. Kromě chystaného tendru na dostavbu reaktoru v Dukovanech je v blízkém okolí asi nejskloňovanější jaderný projekt Paks II. v Maďarsku, který se stal symbolem toho, jak dokáže ruský stát ovlivňovat prostřednictvím své agentury Rosatom a jejím angažmá v jaderném projektu místní hospodářství a politiku.

Rosatom zneužívá svou pozici generálního dodavatele projektu k přebírání vlastnické kontroly nad maďarskými společnostmi a vytváření jejich závislosti na ruském státu, jak dokládá příklad společností Ganz Engineering či Mercarius (ZDE). Samotný průběh realizace projektu dává Ruské federaci mimořádné možnosti ovlivňovat maďarskou politiku.

Polsko: Ve středu se konaly dosud největší protesty

30. 10. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

V úterý zveřejnil Jarosław Kaczyński svůj projev k národu.   Blábolil po dobu šesti minut stylem, který lze charakterizovat jen jako směsici oznámení Wojciecha Jaruzelského z  roku 1981, že se zavádí stanné právo, a projevů Władysława Gomułky během antisemitských čistek v roce 1968. V podstatě řekl toto: Je naše povinnost hájit Polsko před Poláky, protože jinak Polsko, jak jsme ho znali - země ovládaná církví - přestane existovat. No, alespoň teď víme, že chápe, o co jde. Ukončit tu část polské historie, kdy Polsku dominovala církev, je PŘESNĚ TO, co si Poláci přejí.


Ve středu Kaczyński pronesl další projev, tentokrát v parlamentě. V tomto projevu obvinil opozici, že ponouká k protestům: "Ničíte Polsko! Ohrožujete mnoho životů, jste zločinci, JSTE ZLOČINCI!" křičel Kaczyński od řečnického pultu. "Budete se z toho zodpovídat!" skončil po gramaticky zmatené pasáži, která nedávala smysl.

USA: Farmář pomáhající mexickým přistěhovalcům

30. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Ukončení ilegálního přistěhovalectví představovalo zásadní slib Donalda Trumpa, když se v roce 2016 ujímal moci. Ale v praxi je obrázek složitější - a pro jednoho farmáře ve Wisconsinu jsou dělníci bez dokumentů k nezaplacení. A dává si velmi záležet na tom, aby je mohl zaplatit, informuje Tamara Gilová.

Co by Bidenova administrativa udělala s americkými jadernými zbraněmi?

30. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta

Prezidentský kandidát Joe Biden naznačil, že jedním politických cílů jeho administrativy by bylo snížit důraz na roli jaderných zbraní, potenciálně přijetím stanoviska ohledně vyloučení prvního použití nebo použití s jediným účelem - a snížením investic do modernizace jaderného arzenálu. Zajistit by to měl přechod od jaderné triády mezikontinentálních balistických raket, raketonosných ponorek a bombardérů k dyádě zrušením plánované náhrady mezikontinentálních střel Minuteman III. Administrativa by také vyslyšela výzvy americké komunity zabývající se kontrolou zbrojení ohledně menších jadrných sil, která v americkém vojenském plánování hraje méně prominentní roli, upozorňuje Malcolm Davis.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Studie: Většina lidí si vytvoří protilátky proti koronaviru, jejichž koncentrace rychle neklesá

30. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Velká většina jednotlivců infikovaných malým až středním množstvím koronaviru vykazuje robustní tvorbu protilátek, která je relativně stabilní po dobu nejméně pěti měsíců, ukázal výzkum provedený na Icahn School of Medicine at Mount Sinai publikovaný v časopise Science. Výzkumný tým navíc zjistil, že tvorba protilátek koreluje se schopností těla neutralizovat virus SARS-CoV-2.

Ústní vody a další prostředky "mohou deaktivovat koronavirus"

30. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Některá orální antiseptika a ústní vody mohou mít schopnost deaktivovat lidské koronaviry. Výsledky nové studie indikují, že některé z těchto produktů mohou být vhodné pro snižování virové zátěže v ústech po infikování a mohou pomoci omezit šíření viru SARS-CoV-2 způsobujícího chorobu COVID-19.

Pokoj, bar a třída: Jak se koronavirus šíří vzduchem

30. 10. 2020

čas čtení 4 minuty

Riziko nákazy je nejvyšší ve vnitřních prostorách, ale může být sníženo uplatněním všech dostupných opatření k boji s infekcí šířenou aerosoly. Zde je přehled pravděpodobností infikování ve třech scénářích z každodenního života založený na použitých bezpečnostních opatřeních a délce pobytu v zamořeném prostoru, napsali Mariano Zafra a Javier Salas.

ZDE
je k tomu v angličtině pozoruhodná vizuální prezentace. Proč totéž není k dispozici v ČR česky?

Skandál: Killary škrtá v rozpočtu Pentagonu!

30. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 obíhala i v českém virtuálním prostoru mezi "bojovníky za mír" ruská dezinformace o tom, že kandidátka Demokratické strany na prezidentku "Killary" Clintonová je prý ve skutečnosti favoritkou pentagonských jestřábů, která se chystá vyvolat světovou válku.

Exekuční byznys jako základna nové oposmlouvy

30. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Albín Sybera opakovaně upozorňuje na úzká propojení českých politiků s oligarchy. Naposledy zmínil společné hlasování ODS a ANO proti pokusu regulovat exekuční byznys. S ním má ovšem úzké vazby nejen vládní strana, ale zrovna tak i ODS. Jakkoliv případ předvolební podpory předsedy senátu Vystrčila majiteli Parlamentních listů a exsenátoru Valentovi reprezentuje speciální případ notně zapáchajícího quid pro quo, Syberou zmíněné hlasování daleko překračuje hranice pouhého taktického spojenectví.

Francie: Atentátník v městě Nice usmrtil tři lidi

29. 10. 2020

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Prezident Macron se zapřísahal, že Francie se "nikdy nevzdá" svých sekularistických hodnot "rovnost, volnost, bratrství" po usmrcení tří lidí v katedrále v Nice. Tyto osoby zmasakroval jednadvacetiletý Tunisanm Brahim Aouissaui, který odešel z Tuniska do Itálie v září a přišel do Francie teprve začátkem října. Světoví politikové odsoudili tento masakr, který vedl Macrona k tomu, aby kostely a školy začala ochraňovat ve Francii armáda. Masakr v Nice následoval po usmrcení učitele historie v Paříži před dvěma týdny za to, že ukázal v hodině o svobodě projevu žákům ve třídě karikatury proroka Mohammeda.


Policie střelbou zranila atentátníka, který v kostele v jihofrancouzském městě Nice nožem usmrtil tři osoby. K vraždám došlo ve čtvrtek ráno v 9 hodin,. Jedné oběti, sedmdesátileté ženě, útočník usekl hlavu. Další obětí byli kostelník a čtyřicetiletá žena.

Před dvěma týdny byl u Paříže usmrcen sedmačtyřicetiletý učitel dějepisu Samuel Paty, poté, co ve škole při vyučování ukázal dětem karikatury proroka Mohammeda. Jeho vražda přiměla francouzského prezidenta Macrona, aby vyhlásil razantní akce proti islamistickému extremismu. Macron také vyjádřil podporu časopisu Charlie Hebdo, který otiskl karikatury proroka Mohammeda. To vyvolalo mezi islamistickými extremisty v islámských zemích vlnu zuřivosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Členství bývalého šéfa britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna bylo suspendováno

29. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Boris Johnson  si může gratulovat. Po suspendování Jeremyho Corbyna z Labouristické strany za to, že bagatelizoval zprávu britské vládní Komise pro rovnost a lidská práva, že Labouristická strana za Corbynova vedení třikrát porušila zákon o rovnosti občanů antisemitskou diskriminací, vznikly v Labouristické straně obrovské rozbroje. Velký Corbynův stoupenec, konzervativní levičák, šéf velkého odborového svazu Unite, hlavního finančního dárce pro Labouristickou stranu Len McCluskey, varoval, že se strana rozštěpí. Na sociálních sítích vznikla mezi levičáky obrovská kampaň proti novému šéfovi strany Keiru Starmerovi, levičáci obhajují Corbyna jako "Ježíše Krista", "zastánce čistého socialismu" proti zlým centristům. Keir Starmer ovšem považuje antisemitismus v Labouristické straně za neodčinitelnou skvrnu a nekompromisně se proti němu staví. Z Labouristické strany odešla celá řada židovských aktivistů a ti považují Corbyna za otevřeného antisemitu. Zdá se, že krize v Labouristické straně bude pokračovat, v naprosto kritické době charakterizované absolutní nekompetentností a zkorumpovaností Johnsonovy vlády, není Labouristická strana ani nadále schopna fungovat jako účinná opozice. Johnson si může gratulovat. Novara media není objektivní sdělovací prostředek, je to tiskový orgán extremní labouristické levice. Extremní levičáci v britské Labouristické straně sní o vytvoření "pravého socialismu" za vedení Jeremyho Corbyna,  ovšem, tato strategie v loňských prosincových volbách selhala na celé čáře. Není ani tolik problém, že je Corbyn extremní levičák, ale je problém, že není moc chytrý a schopný. Tím je vlastně podobný Borisi Johnsonovi, i když není korupčník a podvodník jako Johnson. (JČ)

Britská  vládní Komise pro rovnost a lidská práva, založená v minulosti labouristickou vládou,  publikovala ve čtvrtek svou analýzu, podle níž Labouristická strana třikrát porušila  pod vedením Jeremyho Corbyna zákon o občanské rovnosti šikanováním a diskriminací prostřednictvím antisemitismu.  

Labouristická strana suspendovala členství Jeremyho Corbyna v Labouristické straně a dočasně ho vyloučila z labouristického poslaneckého klubu v Dolní sněmovně za to, že se po zveřejnění rozhodnutí Komise pro rovnost a lidská práva vyjádřil, že on sám antisemitismus sice netoleruje, ale zpráva je z politických důvodů přehnaná.

Konzervativci se na sociálních sítích ve čtvrtek odpoledne předhánějí v úsilí poukazovat na to, že nynější šéf Labouristické strany Sir Keir Starmer Corbyna podporoval, když byl Corbyn šéfem strany, avšak je otázkou, zda to může mít nějaký politický dopad.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: ČR čelí rychle rostoucí infekci

29. 10. 2020

čas čtení 3 minuty


Foto: Česká republika se opět dostává kvůli pandemii do titulků mezinárodních novin. "ČR čelí rychle rostoucí infekci," píše ve čtvrtek deník Guardian.



MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za středu 28 .10. je registrováno 12 977, nových nákaz, celkem má ČR registrováno už skoro tři sta tisíc nákaz  tedy  297 013. Zemřelo 2675 osob, hospitalizováno je 6191 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 433 osob!

Počty úmrtí (údaje za poslední den jsou vždy neúplné):





- Angela Merkelová se stala ve čtvrtek dopoledne  terčem slovních útoků v německém parlamentu, když řekla, že populisté, kteří tvrdí, že je koronavirus neškodný, jsou nebezpeční a neodpovědní. "Lži a dezinformace, konspirační teorie a nenávist poškozují nejen demokratickou debatu, ale také boj proti viru," zdůraznila a dodala, že to ohrožuje lidské životy. "Proti pandemii můžeme bojovat jen prostřednictvím solidarity a transparentnosti."

- Tchaj-wan oslavil 200 dnů bez nových místních případů nákazy. Infekce se dá zvládnout, pokud se vlády a občané nechovají jako idioti.

O vzniku Československa a historickém relativismu

29. 10. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Výročí vzniku Československa ve mně vyvolává zamyšlení nad relativismem, tentokrát přímo historickým. Relativismus se často chápe tak, že člověk si může myslet nebo dělat, co chce, protože různí lidé mají různé názory a hodnoty a žádný jednotný pohled, který by si vyžadoval následování, neexistuje.

To je ovšem perspektiva středověké metafyziky: člověk rozumem najde věčnou pravdu, která zavazuje všechny, a podle toho musí jednat. Ano, z tohoto pohledu působí relativismus poněkud nevázaně. Ve skutečnosti ale říká, že středověký metafyzik si nemůže myslet nic jiného než to, co mohl získat svou zkušeností a svým vzděláním. Například nemohl zažít Druhý vatikánský koncil nebo číst obecnou teorii relativity.

Poznámka k novým omezením

29. 10. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Samozřejmě je lehké kritizovat každé jedno opatření: Covid teď chodí v neděli do supermarketu? Toulá se pustým Brnem ve tři ráno? A tak dále.

Je fajn si dělat legraci, humor léčí. Většina komentářů je zase zhrozených nad "debilními" opatřeními. Tak se jich zastanu.

Fakticky je to celé jen technika tance mezi vejci. Na zemi je nahusto vajec a my se musíme protancovat k cíli, k nízkým číslům, přičemž současně musíme rozšlapat co nejméně vajíček po cestě, tedy co nejméně doničit život v zemi. Takovýto tanec vypadá jako pohyby náměsíčníka a vyvolává smích, případně hněv.

30657

Covidí strach

29. 10. 2020 / David Marenčák

čas čtení 6 minut


Vymknutá doba z kloubů přináší mnohé zmatení. V před-koronavirové době jsem si všiml, jak jsou často mylně vnímány naprosto opačné záležitosti. Například odvaha. Za tu bývá podezřele často považována hrubost, agresivita, neomalenost, sobectví, neznalost, nevědomost a hloupost. Není tomu žádný div, na první pohled - navenek může vypadat obojí stejně. Pravá chrabrost ale spočívá v uvědomění strachu, jeho zpracování, potlačení či v jiné racionální, vyspěle lidské reakci. Statečný není ten, kdo se nebojí, protože riziko, nebezpečí či problém nechápe, neuvědomuje si je, popírá je nebo nebere v úvahu. Absence strachu z nevědomosti není odvaha, ale hloupost, krátkozrakost a lehkomyslnost. V povrchně pozorovaném chování může bláhovost vypadat jako statečnost, rozdíl je v tom, co je na první pohled skryto, co je uvnitř.

30637

Všeobecný základní příjem v Irsku: dědictví pandemické éry?

29. 10. 2020 / Marek Hrubec

čas čtení 4 minuty

V současném pandemickém období je kvůli zhoršení sociální situace mnoha lidí výrazně větší podpora občanů a politiků pro zavádění alternativních ekonomických a sociálních přístupů než v minulosti, včetně Irska. Jednou z těchto alternativ je nepodmíněný neboli všeobecný základní příjem. Každý občan by na něj měl mít nárok bez splnění jakýchkoli podmínek, podobně jako na všeobecné volební právo. Každý občan by měl pobírat základní příjem, který by mu zajistil základní prostředky pro důstojný život. Kromě toho by mohl získávat další příjmy ze zaměstnání, podnikání, brigád a podobně. Základní příjem tedy slouží jako materiální základ, který umožní naplnit ústavní práva na život a na důstojný život.

Deset a půl týdne "best in Covid", aneb Jak vládnou mehla

29. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Před více jak deseti týdny, k 1. září, si měli Češi původně podle expertů znova nasadit roušky. Protože infekce koronavirem může probíhat a zpravidla také probíhá podle exponenciální funkce, včasnost byla vším. Dnes, i kdyby se vláda třeba rozkrájela, rozjetou druhou vlnu pandemie šířící se komunitně v "promořené" populaci dokáže maximálně poněkud přibrzdit, dokud choroba koncem roku znova na čas neustoupí - avšak stane se tak už jen za cenu toho, že autorita státních orgánů se v ČR ocitla v naprostém rozkladu.

Studie: Republikánská strana se v průběhu uplynulých 20 let posunula k extrémní pravici

29. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Směřuje Republikánská strana pod vedením Donalda Trumpa k autoritářství? Spousta pozorovatelů se domnívá, že ano, nicméně nově publikovaná studie potvrzuje domněnku, že „Velká stará strana“ tímto směrem kráčí už 20 let.

Studie švédského institutu V-Dem, která spatřila světlo světa tento týden, uvádí, že existuje alarmující globální trend, podle kterého se vládnoucí strany po celém světě stávají čím dál tím více „iliberální“. Ani Spojené státy nejsou vůči tomuto znepokojujícímu trendu imunní, píše na webu Truthout Chris Walker.

Vědci říkají, že kapitalismus do poloviny 21. století zruinuje planetu

29. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Do roku 2050 bychom si mohli udržet vysokou úroveň HDP – avšak za cenu světa sužovaného nedostatkem minerálů a hmot; světa ničeného katastrofickými změnami klimatu a zadrhávajícím přechodem na čistou energii. To vše nám klestí cestu k pomalu se rozpadající civilizaci.

Anebo máme opačnou možnost – mohli bychom se zbavit fetišistického HDP a vstoupit do světa hojnosti, ve kterém bychom spotřebovávali energii tak, aby to bylo únosné pro planetu; do světa, kde by technologicky vyspělé ekonomiky generovaly pracovní místa, posilovaly ochranu veřejného zdraví a podporovaly vzdělávání každého jednotlivce – aniž bychom zemi způsobovali újmu, píše Nafeez Ahmed.

Elektrická energie Jižní Austrálie bude ze sta procent generována soláry, protože se jedná o nejlevnější formu energie

29. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Stát Jižní Austrálie představuje budoucnost. Dne 11. října po dobu jedné hodiny byla veškerá jeho elektřina generována ze solárů, což je poprvé, kdy byl takový počin dosažen prostřednictvím soudní pravomoci, jak uvádí Richard Davies z Australian Broadcasting Corporation. Říjen je v Austrálii jarním měsícem.

Tyto zprávy přicházejí v době, kdy Mezinárodní energetická agentura uvádí, že solární elektrárny jsou nejlevnějším typem elektráren, které se staví po celém světě. Náklady na vybudování solární elektrárny jsou nyní nižší než u jakéhokoli jiného typu energie, a to zejména proto, že existuje možnost levného financování těchto projektů, informuje Juan Cole.

 

Porozumět aerosolovému šíření koronaviru by mohlo být klíčem k zvládnutí pandemie

28. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Měli bychom si stále mýt ruce, ale hlavní způsob šíření koronavirové infekce je zřejmě mlhovina ve vzduchu, píše Julian Tang.

Z nedávných studií provedených v Číně vyplývá, že pacienti nakažení koronavirem vydechují velké množství viru, který zůstává přítomen ve vzduchu, z něhož je možné odebírat jeho vzorky.

Z toho vědci usuzují, že virus znečišťuje prostředí, v němž se nachází. Lidé ho vdechují, jak se virus šíří vzduchem ve špatně větraných místnostech. Dokáže nakazit i osoby, které nejsou přímo u zdroje nákazy. Rostou důkazy, že virus zůstává ve vzduchu, a je tedy rizikem pro lidi v tomto prostoru.

Rodina, která se utopila v kanálu La Manche, byli íránští Kurdové

28. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Rodina íránských Kurdů, která se v úterý utopila v kanálu La Manche.
 

Čtyři íránští Kurdové, kteří v úterý  zemřeli při pokusu přeplavit se z Francie do Británie přes kanál La Manche, byli členové jedné rodiny, která zaplatila po dvou neúspěšných pokusech dostat se do Británie vlakem pašerákům desetitisíce euro.

Rasul Iran Nezhad a jeho manželka Shiva Mohammad Panahi, oba pětatřicetiletí, a dvě jejich děti, devítiletá Anita a šestiletý Armin se utopili, když se snažili dostat se do Británie na člunu. Třetí dítě z této rodiny, patnáctiměsíční Artin, je nezvěstný a francouzské úřady konstatují, že se zřejmě také utopil.

Jan Rychlík: There is no morality in history

28. 10. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Česká verze tohoto článku je ZDE

Let us consider, using the case of Czech history, how we construct a mythological narrative about our own national past. Of course it is always pointed out that history is being written by victors only. As Michel Foucault says, "Each discourse is a power discourse." Authors of any narrative always try to manipulate you to support their personal interests.

Historian Jan Rychlík has recently published an introductory chapter from his new book on Czechoslovak history 1945-1989 in a Czech newspaper. He has also published it in his blog, here (in Czech) 

Let us summarise his argumentation:

Průběžné zpravodajství:

V ČR zuří koronavirus s neztenčenou silou

28. 10. 2020

čas čtení 4 minuty


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za úterý 27 .10. je registrováno 15 663 nových nákaz, celkem má ČR registrováno více než čtvrt milionu nákaz tedy 284 033. Zemřelo 2547 osob, hospitalizováno je 6191 lidí. 

Německo má 84 milionů obyvatel, Británie má 67 milionů obyvatel, Česká republika má 10,6 milionů obyvatel. Uvědomme si, že denní nárůst 15 663 infekcí v  ČR by byl v Německu 124 121 nákaz (Německo má přitom denní nárůst 14 964 infekcí, čímž je nesmírně znepokojeno), v Británii by byl 99 001 infekcí (Británie má přitom denní nárůst 22 885, čímž je nesmírně znepokojena).

ČR je nyní globálně co do počtu registrovaných nákaz s 26 507 nákazami na 1 milion obyvatel na 15. místě. Před ní jsou Andorra (57 047 nákaz na 1 milion obyvatel), Bahrain (46 957 nákaz), Katar (46 901 nákaz), Aruba (41 501 nákaz), Francouzská Guayana (34 527 nákaz), Izrael (33 925 nákaz), Vatikán (33 666 nákaz), Panama (30 075 nákaz), Belgie (29 923 nákaz). Kuvajt (28 687 nákaz), Arménie (27 875 nákaz), USA (27 253 nákaz), Černá Hora (27 211 nákaz) a Peru (26 948 nákaz). Česko předstihlo dokonce i Brazílii, která má 25 538 nákaz na 1 milion obyvatel. V Evropě je horší než Česko Andorra, Vatikán, Belgie a Černá Hora.

Aktuální počet mrtvých v ČR:


Další aktuální údaje o ČR:



- Angela Merkelová potvrdila, že v Německu bude od pondělka částečný lockdown. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče se za posledních deset dní zdvojnásobil a zdravotnictví by bylo zahlceno, kdyby epidemie dál rostla. Podniky postižené lockdownem dostanou od státu finanční pomoc až do výše 10 miliard euro.

- Očekává se, že Emmanuel Macron v projevu k národu ve středu oznámí nový lockdown, trvající měsíc.

- Itálie zaznamenala 24 991 nových infekcí za posledních 24 hodin.

- Počet mrtvých v Turecku překročil 10 000.

Jan Rychlík: V dějinách žádná morálka není

28. 10. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Foto: Václavské náměstí dne 28. října 1918

K výročí založení Československé republiky je možná záhodno se pozastavit nad tím, jak si myticky konstruujeme přesvědčení o své vlastní národní minulosti. Samozřejmě, říká se, že historii vždycky píší vítězové. Jak to řekl Michel Foucault: Každý diskurs je mocenský diskurs: jeho tvůrci se vás jím snaží převálcovat ve svém zájmu.

V září v Salonu Práva a pak nedávno i na svém blogu vydal historik Jan Rychlík úvodní kapitolu ze své knihy o historii Československa v letech 1945-1989.

Možná je dobré ji připomenout právě v dnešní den onoho výročí založení Československé republiky.

Celou si ji přečtete ZDE.  Je to zajímavé a důležité.

Shrňme zkráceně hlavní body Rychlíkovy argumentace:

Rozhovor Britských listů 330. Nepromrhejme tuto krizi ve zbytečných bratrovražedných obviňováních

28. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti 102. výročí založení Československa a státního svátku České republiky se Jan Čulík zamýšlí s historikem a teologem Richardem Vlasákem nad kriticky přelomovou situací dnešní České republiky. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. října 2020.

Pět let po Alanu Kurdim se to stalo znovu: Dvě malé děti utonuly v úterý v kanálu La Manche

27. 10. 2020

čas čtení 1 minuta






Pět let poté, co moře vyplavilo na pláž v Turecku mrtvolu batolete Alana Kurdiho, se to stalo znovu. Dvě malé děti utonoly v úterý v kanále La Manche.

V tom, co se stalo v úterý nedaleko pobřeží severní Francie, byla tragická nevyhnutelnost, konstatuje reportér Channel 4 News Paraic O'Brian. Rekordní počty uprchlíků se letos v létě snažily přeplout kanál La Manche do Británie, ale teď přichází zima. Jenže lidé se stále snaží dostat se do Británie. V úterý zemřeli dva dospělí a dvě děti. Poté, co se potopil jejich člun nedaleko Dunkirku.

Zemřely dvě děti, ve věku pět a osm let, a muž a žena. Menší dítě spadlo do vody a žena, která zemřela, prý byla matkou tohoto dítěte. Někteří lidé na palubě prý byli z Íránu. Patnáct lidí bylo odvezeno do nemocnice.

"Našli jsme mnoho obětí," říká zdravotník Roch Joly. "Byly tu čtyři akutní, krizové případy. Tři z nich zemřeli při příjezdu do nemocnice. Oběti byly odvezeny do nemocnic v Calais a v Dunkirku. Další oběť, odvezená vrtulníkem, zemřela po příletu do nemocnice v Calais. Ostatní trpí podchlazením.
 
Lord Alf Dubs: Dnešní tragická ztráta životů v kanálu La Manche, včetně dětí, je srdcervoucí. Tato úmrtí jsou důsledkem rostoucího zoufalství uprchlíků, jak se uzavírají jejich legální cesty do bezpečí. Bez legální možnosti žádat o azyl jsou jejich cesty stále nebezpečnější a jediný prospěch z toho mají pašeráci.

Nadešel klimatický nevratný bod: Obrovská ložiska zmrzlého metanu v Arktidě začínají tát a metan unikat

27. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Vědci zjistili, že zmrzlá ložiska metanu v Arktickém oceánu - známá jako - spící obři cyklu globálního oteplování - začala tát a metan začal unikat do ovzduší, a to na obrovské ploše kontinentálního svahu u východosibiřského pobřeží.

Vysoká koncentrace metanu byla zaznamenána až do hloubky 350 metrů v moři Laptěvů nedaleko ruského pobřeží. Vědci se obávají, že vznikla nová, intenzivní fáze globálního oteplování.

Revision is Not Negation: The Historian as a Figure of Courage

27. 10. 2020 / Muriel Blaive

čas čtení 8 minut

Český překlad tohoto článku je ZDE

When I was growing up in France, I observed the communist countries with dismay. I couldn’t fathom how regimes that shot at their own citizens at the border could expect any international legitimacy. At university, I was very attracted to the alternative culture in what we called Eastern Europe; like many in my generation, I was dazzled by the dissidents, including Petr Pithart. That anyone could suspect me of supporting the communist dictatorship is so incongruous that I had to laugh when journalists and pseudo-intellectuals later found no better way to critique my work than to accuse me of being a “salon communist.” How stupid and ignorant could they be?

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Imunita lidí nakažených koronavirem poklesla

27. 10. 2020

čas čtení 7 minut


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 26.10. je registrováno 10 273 nových nákaz, celkem má ČR registrováno více než čtvrt milionu nákaz tedy 268 370. Zemřelo 2365 osob, hospitalizovaáno je 5613 lidí. 




- Počet lidí v Anglii s protilátkami proti koronaviru ve svém organismu poklesl. Ze studie React-2,která zkoumala protilátky u 100 000 lidí a byla v Británii zveřejněna v srpnu, vyplunulo, že asi 6 procent obyvatel Anglie mělo v krvi proti koronaviru protilátky. Z opakované studie provedené od 15. do 28 září 2020 vyplynulo, že protilátky proti koronaviru už má jen 4,4 procent Angličanů. Hrozí tedy nakažení koronavirem napodruhé. Problém je, že imunita vůči koronavirům, mnoho z nichž vyvolává běžnou rýmu, není příliš trvalá, upozorňují britští epidemiologové. ZDE   


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je v karanténě poté, co se setkal s osobou nakaženou koronavirem.

- Dr. Margaret Harris, mluvčí Světové zdravotnické organizace, varovala v rozhlase BBC, že po celé Evropě dochází "k intenzivnímu a znepokojujícímu nárůstu nákaz a úmrtí. Denní počet případů narůstá o třetimu a bohužel denní úmrtí o skoro 40 procent ve srovnání s předchozím týdnem, zejména ve Francii, ve Španělsku a v Británii." Nemocnice se také teď plní velmi nemocnými lidmi "Nechceme, aby byla poškozená ekonomika, protože to poškozuje zdraví. Ale je nutno také ochraňovat zdraví, aby byla ochráněna ekonomika." "Nejefektivnější ve zvládání nákazy jsou země východní Asie."

- Švédsko registrovalo 23. října 1870 nových nákaz, to je rekord od začátku pandemie. Od pátku stoupl počet mrtvých ve Švédsku o 15, celkem ve Švédsku zemřelo 5918 osob.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24104