Vrtulníky nad protestujícími ve Washingtonu porušily předpisy

2. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Národní garda District of Columbia a úřad generálního inspektora Pentagonu se přou o to, kdo nese vinu za nebezpečný incident symbolizující Trumpovy militarizované reakce, upozorňuje Katie Bo Williams.


Dva vrtulníky Národní gardy, které prováděly nízké přelety nad protestujícími ve Washingtonu v noci na 1. červen, neměly řádné povolení tam být - a naváděl je podplukovník, který se nacházel daleko od místa zásahu, když jela autem domů, uvádí předběžné vyšetřování Národní gardy District of Columbia.

Nadřízený důstojník, který nasazení povolil, tvrdí, že nevěděl, že předpisy pro nasazení vrtulníků vyžadují povolení shora - a že v každém případě nenařídil podplukovníkovi, aby byly vrtulníky použity k rozehnání davu.

Národní garda D.C. a generální inspektor ministerstva obrany se nyní zřejmě přou o to, kdo by měl za incident převzít odpovědnost. Ten se mezitím stal jedním z nejznámějších příkladů militarizované reakce Donalda Trumpa na protesty proti květnovému zabití George Floyda policisty v Minneapolisu.

Vysoce postavení armádní a bezpečnostní představitelé po celé měsíce tvrdili, že brzy zveřejní vyšetřovací zprávu ohledně úkolování vrtulníků. Avšak zpráva zůstala pod zámkem, přičemž řečeno nebylo nic více, než že zpráva je nyní v rukách úřadujícího generálního inspektora ministerstva obrany Seana O’Connella jmenovaného Trumpem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5275

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2020