Bývalý tchaj-wanský generál: Vojákům chybí zbraně. Mají s čínskou invazí bojovat košťaty?

2. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Tchaj-wanský generál ve výslužbě tvrdí, že ozbrojené síly by šly do války s Čínou s nedostatkem personálu a špatně vybavené. V nedávném rozhovoru vznáší otázku: "Měly by bojovat košťaty?", informuje John Feng.


Bývalý generálmajor Siao Tchien-liou zpochybňuje tchaj-wanskou připravenost k boji pouhý týden poté, co tamní ministr obrany prohlásil, že ostrov v případě invaze dokáže mobilizovat zhruba 450 000 vojáků. Podle něj může být nasazeno 185 000 mužů v aktivní službě a asi 260 000 záložníků, pokud čínské síly překročí Tchaj-wanský průliv.

Nicméně Siao, který řídil akviziční oddělení úřadu vyzbrojování, tvrdí, že by šlo o "velmi obtížný" úkol.

V rozhovoru pro web China Review News Agency bývalý voják prohlásil, že podle předchozích zkušeností se na cvičeních objevovalo zhruba 70 % záložníků.

"Ačkoliv by byl vynucován rozkaz o válečné mobilizaci, ozbrojené síly postrádají důkladná opatření k mobilizaci v případě mimořádné situace," uvedl generál. "Úspěšně shromáždit 450 000 vojáků by bylo velmi obtížné."

Další překážku by představoval historicky doložený nedostatek pozornosti věnovaný přípravě zbraní a vybavení v jejích skladištích, tvrdí generál. Může vést k neschopnosti poskytnout dostatek zbraní vojákům, i kdyby ozbrojené síly dokázaly shromáždit vojáky, které potřebují.

"Jak jdou vojáci do války bez náležitého vybavení? Měli by bojovat košťaty?", uvedla CRNA.

Penzionovaný generál vyzval tchaj-wanské ozbrojené síly, aby si byly "více vědomy krize" a provedly "základní přípravy" nezbytné k reakci na budoucí mimořádnou situaci.

Týdeník Newsweek kontaktoval tchaj-wanské ministerstvo obrany s žádostí o vyjádření, ale nedostal žádnou reakci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5755

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2020