Donald Trump podvedl zaměstnance, jako jsem já

5. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Když jsem 13. října navštívil protrumpovské shromáždění v Des Moines (Iowa), byl jsem znechucen lžemi, které jsem tam slyšel.

Donald Trump se rád chlubí tím, kolik pracovních míst vytvořil. Prezident o sobě prohlašuje, že své sliby splnil; že do Spojených států vrátil více pracovních míst než kdokoliv jiný.

Pravda je ale taková, že Donald Trump neudělal nic pro to, aby do země vrátil pracovní místa ve výrobě. Ve skutečnosti je v tomto ohledu nejhorším americkým prezidentem moderní historie, píše na webu Inequality.org Robert Morrison.

 

Když se Donald Trump před třemi lety ujímal svého úřadu, zdědil poměrně prosperující ekonomiku, protože Obamově vládě se v průběhu osmi let podařilo vytvořit 11,6 milionu pracovních míst. Během uplynulých čtyř let však americká ekonomika přišla o téměř polovinu těchto pracovních míst. Americké společnosti nyní investují v Číně více než předtím, přičemž obchodní deficit nedávno dosáhl nového rekordu.

Během Trumpova úřadování v Oválné pracovně „zmizelo“ téměř 1800 továren, včetně 150 let starého závodu Murray v Burlingtonu, který spravovala firma Siemens. Pracoval jsem zde 31 let. Dnes je tento podnik opuštěný, což je příznačný symbol Trumpova prezidentování.

Minulý rok nám šéfové ze Siemensu 20 minut vysvětlovali, že zavřou náš moderní podnik a že se naše pracovní místa přesouvají do České republiky a Indie. Vše, na čem jsme celý život pracovali, mělo najednou zmizet.

Krátce poté, co jsme se tuto nepříjemnou novinu dozvěděli, jsem prezidentovi Trumpovi napsal dopis, v němž jsem ho požádal, aby náš závod zachránil. Obdržel jsem formální dopis, v němž stojí, že jde o lokální záležitost a že s tím prezident nemůže nic udělat.

Jenže to vůbec není pravda, protože Siemens je obří miliardová společnost, která spolupracuje s federální vládou. Trump mohl vydat příkaz, aby Siemens coby federální kontraktor neposílal pracovní místa do zámoří. Místo toho neudělal vůbec nic.

Dnes společně s aktivisty ze Středozápadu organizuji obyčejné zaměstnance a říkám jim, jaký Trump ve skutečnosti je. Potřebujeme skutečnou akci na záchranu našich pracovních míst a komunit, a nikoliv jen další lži a žvanění.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6814

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020