Americká volební noc aneb O přehmatech Demokratické strany

5. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco Američané dychtivě očekávají konečné výsledky prezidentských voleb, přicházíme s několika klíčovými poznatky týkajícími se samotných voleb, financování kampaní, průzkumů veřejného mínění a přehmatů Demokratické strany, píší David Sirota, Andrew Perez a Julia Rock.

Demokratičtí kandidáti povážlivě zanedbali ekonomická témata. Ekonomická transformace nepředstavovala velkou část jejich veřejné kampaně, a toto selhání podle průzkumu veřejného mínění zpracovaného společností Edison Research povzbudilo prezidenta Trumpa. Je pozoruhodné, že voličské hlasy těch, jejichž prioritou je prezident, kterému záleží na „lidech jako jsem já“, byly rovnoměrně rozděleny mezi oba kandidáty.

Projekt Lincoln – protitrumpovská organizace republikánských konzultantů-veteránů – získal od liberálů sledujících MSNBC 40 milionů dolarů, a to jen za několik uplynulých měsíců. Tento projekt se prostřednictvím útoků na Trumpův charakter snažil získat na svou stranu nespokojené republikány. Když průzkumy veřejného mínění v létě ukázaly, že tato strategie nefunguje, bývalý starosta Chicaga Rahm Emanuel prohlásil, že rok 2020 se stane rokem „Bidenových republikánů“.

Když Donald Trump do Nejvyššího soudu nominoval pravicovou extrémistku Amy Coney Barrett, převládal názor, že by demokraté proti její nominaci neměli bojovat ze všech sil, protože bitva o Nejvyšší soud motivuje primárně konzervativní voliče. Ovšem průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 60 procent voličů považuje téma Nejvyššího soudu za signifikantní. Většina těchto voličů přitom podporovala Bidena, který se nedostatečně vyjadřoval proti nominaci kontroverzní soudkyně.

Bloomberg News v polovině října zveřejnil zprávu, podle které je podíl Američanů umírajících na koronavirovou infekci nejvyšší ve vyspělém světě – přičemž průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 48 procent voličů věří, že snahy jejich vlády o potlačení pandemie jsou „velice dobré nebo poněkud dobré“. Po sezóně ničivých požárů a hurikánů tytéž průzkumy veřejného mínění poukázaly na skutečnost, že 30 procent Američanů nepovažuje klimatické změny za problém. Velké procento Američanů jednoduše přišlo o rozum.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

USA
0
Vytisknout
6335

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020