Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: ČR, Rusko, Polsko, Rakousko, Švýcarsko zaznamenaly rekordní nárůst infekcí

6. 11. 2020

čas čtení 7 minut
Foto: 78 procent Trumpových stoupenců zastává názor, že Trump řeší koronavirovou pandemii efektivně. V USA zemřelo více než 230 000 osob. Ve středu Spojené státy zaznamenaly více než 100 000 nákaz denně. Trumpovi stoupenci zešíleli.

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za čtvrtek  5.11. je registrováno 13 231  nových nákaz. . Celkem má ČR registrováno  už téměř 400 000 nákaz, přesně nyní 391 945 nákaz. Zemřelo 4330 osob, od včerejška je to o 197 více, hospitalizováno je 8326 lidí. Počet hospitalizovaných osob vzrostl od včerejška o 840. 

Svědectví jednoho zdravotníka pracujícího na Vysočině:

“lůžek je dost ... personál není a nebude ... počty nově hospitalizovaných už nějak dramaticky nerostou - je to i tím, že denně zemře dost lidi. V pondělí v kraji Vysočina 19 lidí, cca vesměs 70 plus, u některých je to dost rychlý, dopo je odvezou, třeba si i dojdou po svých a večer vykašlají plíce....
..... Denně se v kraji Vysočina  vozí okolo 150 lidi s covidem, vesměs všechno starší lidi, ale jsou i výjimky, někteří mladíci ročníky 80 jsou v hrozném stavu (ti si nevolaji, jenom aby měli misto)...
Na jipkach je cca. místo v každý nemocnici pro případ nehody a tak...
Armáda nemá vybavení nic. Ze začátku jezdili se záchrankou pomáhat s odběrama (že budou pomáhat trasovat) čekalo se nějaké high-tech vybavení a přijeli autem, který asi ukradli někde v Okrouhlici na vrakovisti místo noťasu papír a tužka ....
tahle to funguje
takže nefunguje
víš jak počty pozitivně testovaných klesají, ale míň se testuje.  Teď už to nezachrání nic, je to všude. Nejhorší jsou domovy pro seniory a pečovatelské domy...
Teď to vypadá, jako ze se to nehorší, ale je to dáno, tím, že tolik nevozí do nemocnic - není kam a míň se testuje, bo pojišťovny přestávají proplácet - néjsou peníze...
a ta polní nemocnice, ta je jenom pro Pražáky, bo se rozhodlo že se převážet nebude...”


- Spojené státy zaznamenaly ve čtvrtek rekordních 121 000 nákaz. Ve čtvrtek bylo v USA hospitalizováno na covid 53 000 lidí. Ve čtvrtek v USA zemřelo 1210 osob. Celkem mají Spojené státy více než 9,6 milionů nákaz a od začátku pandemie zemřelo 234 000 osob.

- Třináct amerických států zaznamenalo ve čtvrtek  rekordní počet infekcí, den poté, co Spojené státy registrovaly ve středu absolutní denní rekord 105 000 nových infekcí. Nejsilněji postihuje pandemie americký Středozápad. Spojené státy nevyhlásily žádná protikoronavirová opatření na federální úrovni. 17 z 50 amerických států nevyžaduje nošení roušek. Počet denních hospitalizací ve čtvrtek dosáhl 52 500. Roste už jedenáctý den. Severní Dakota má už jen osm volných lůžek na jednotkách intenzivní péče. Hospitalizace jsou klíčovou metrikou, protože nejsou ovlivněny počtem prováděných testů. Počet úmrtí také roste. Průměr je nyní 850 mrtvých denně, před měsícem to bylo 700 mrtvých denně. 



- V jedné rodině v jižním Walesu právě zemřeli na koronavirus tři její členové: babička Gladys Lewis (74), její syn Dean Lewis (44) a jeho bratr Darren (42). Rodina varuje veřejnost, aby brala covid vážně.


- Koronavirové lockdowny v Evropě vedly k určitému zlepšení životního prostředí, zlepšila se kvalita vzduchu a snížily se emise uhlíku, ale zlepšení je jen dočasné a záporným jevem je nárůst plastů na jedno použití, konstatoval ve čtvrtek Evropský úřad pro životní prostředí (EEA).

- Dánsko posílilo uzamčení země na severu v souvislosti s ohniskem nákazy zmutovaného koronaviru od norků. Miliony norků budou v zemi usmrceny. Nová verze koronaviru od norků, která se rozšířila na několik osob, by mohla znemožnit použití vakcín.

- Koronavirus ochromuje životně dúležité zdravotnické systémy v Africe, varuje Světová zdravotnická organizace. Od ledna do srpna nebylo očkováno 1,3 milionu dětí mladších jednoho roku na spalničky.

- Druhá vlna koronaviru hrozí být vážnější než první, varoval francouzský ministr zdravotnictví. Francie registrovala 58 046 nákaz za posledních 24 hodin, je to za poslední čtyři dny už další nový rekord.

- Itálie zaznamenala 445 nových úmrtí, nejvyšší denní počet mrtvých od 23. dubna.

- Britská vláda prodloužila hrazení 80 procent platů zaměstnanců podniků, kteří nemohou pracovat, do konce března 2021.

- Imunitní reakce lidského organismu na covid je po prodělané nákaze rychlejší a silnější, zjistili vědci.

- Švédský premiér Stefan  Löfven  je v karanténě poté, co se setkal s nakaženou osobou. V karanténě je také britský ministr zahraničí (českého původu) Dominic Raab.

- Španělsko zaznamenalo dalších 368 úmrtí na koronavirus, je to největší nárůst v druhé vlně.

- Běloruský prezident Alexander Lukašenko zakázal návrat Bělorusů do země - s výjimkou cestování z Ruska - aby omezil nákazu.

- Británie zaznamenala dalších 378 denních úmrtí na koronavirus. Celkem zemřelo do 28 dnů po pozitivním testu v Británii 48 120 osob. Britský Národní statistický úřad však zaznamenává vyšší číslo - počet lidí, kteří mají na úmrtním listu zmíněn covid, je od začátku pandemie asi 63 000. Ve čtvrtek Británie zaznamenala dalších 24 141 pozitivních testů na koronavirus.

- Nejméně šest evropských států zaznamenalo rekordní nárůst infekcí za posledních 24 hodin. Rusko, Švýcarsko, Polsko, Rakousko, ČR, Litva a Estonsko potvrdily dosud nejvyšší nárůst nákaz. Rusko zaznamenalo více než 18 000 nových nákaz, celkem má 1 680 579 nkaz. Švýcarsko zaznamenalo rekord 10 043 nákaz. Rakousko zaznamenalo denní rekord 6211 nákaz. Polsko zaznamenalo denní nárůst 24 700 nákaz.

- Počet mrtvých v Británii stouplza posledních 24 hodin  téměř o 400, celkem v Británii zemřelo na koronavirus 47 250 osob. Laboratoře registrovaly denní nárůst 20 018 nákaz.  ZDE 
- Dánsko plánuje vyvraždit více než 15 milionů norků, protože vládnou obavy, že by mutace covidu-19, která by přešla z norků na lidi, ohrozila budoucí vakcíny. Ve středu řekl dánský premiér Mette Frederiksen, že mutovaným covidem od norků už bylo nakaženo 12 lidí a norkové se nyní považují za hrozbu veřejnému zdraví. ZDE 

- Anglie o půlnoci ze středy na čtvrtek zahajuje svůj druhý celostátní lockdown, jemuž bude podřízeno 56 milionl lidí nejméně do 2. prosince. (Skotsko, Wales a Severní Irsko mají jiný režim.)

- Francie zaznamenala ve středu rekordní počet 40 558 nákaz. Celkový počet nákaz vrostl na 1 543 321. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 394 osob.

- Čtyři italské regiony zahajují od pátku částečný lockdown.

- Irinej, devadesátiletý patriarcha srbské pravoslavné církve, byl hospitalizován poté, co testoval pozitivně na koronavirus.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7689

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020