Útok ve Vídni

3. 11. 2020

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Vídeňský útočník usmrtil dva muže a dvě ženy. Byl to dvacetiletý Rakušan, narodil se v Rakousku rodičům původem ze Severní Makedonie. Loni byl odsouzen za členství Islámského státu. Byl zatčen, když se vydal do Sýrie, kde se chtěl k Islámskému státu připojit. Byl předčasně propuštěn z vězení, kde měl původně setrvat až do prosince 2020 poté, co byl odsouzen na 22 měsíců. Jeho obětmi byli "starší pán, starší paní, mladý náhodný chodec a číšnice," řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Pochválil policistůl, který byl při útoku postřelen a je v kritickém, avšak stabilním stavu. V souvislosti s útokem bylo zatčeno dalších 14 lidí. Rakousko, které není zvyklé na násilné útoky, je pondělním útokem zcela šokováno. Rakušané, stejně jako Němci, jsou dlouhá léta v důsledku své nacistické minulosti vychováváni proti nacionalismu. Je možné, že se to teď změní, konstatují pozorovatelé. Země si navzájem vyjadřuje solidaritu a zdůrazňuje demokracii, snášenlivost a svobodu projevu. ZDE 

Aktualizace: Rakouská policie zatkla několik lidí na adresách spojených se sympatizantem s Islámským státem, který v pondělí večer ve Vídni usmrtil nejméně čtyři lidi.

Na otázku, zda byla střelba motivována islamistickým extremismem nebo antisemitismem, Ruf uvedl, "Je jasné, že šlo o zradikalizovanou osobu, víc ale nemůžeme říci, dále vyšetřujeme."

Dva muži a dvě ženy zemřeli na svá zranění po útoku v centru Vídně, k němuž došlo několik hodin před zahájením nového koronavirového lockdownu. V nemocnicích zůstává v život ohrožujícím stavu dalších sedm lidí, 17 lidí bylo celkem v nemocnicích ošetřeno. Měli zranění způsobená střelnými zbraněmi, ale také řezné rány.

Útočníka, který měl v rukou útočnou pušku a falešnou sebevražednou vestu, policie zastřelila.

 

Z původního vyšetřování vyplývá, že policií usmrcený útočník sympatizoval s Islámským státem. Úřady nadále zjišťují, zda další útočníci utekli.

Policie analyzuje více než 20 000 videí poskytnutých úřadům veřejností ve snaze zkonstruovat průběh událostí.

V úterý ráno se stále ještě skrývaly stovky lidí v kavárnách a v barech i v rakouském národním divadle, Burgtheatru, zatímco centrum města zůstávalo uzavřeno, s tisícem policistů hlidkujících v ulicích. Návštěvníci koncertu byli vyvedeni z opery za policejní ochrany.

Vídeňský ředitel pro veřejnou bezpečnost Franz Ruf uvedl, že úřady pracovaly přes noc s cílem identifikovat útočníka, který byl zastřelen před kostelem sv. Ruperta. Dodal, že úřady nezveřejní identifikační podrobnosti o útočníkovi, aby neohrozily průběh vyšetřování.

Na otázku, zda byla střelba motivována islamistickým extremismem nebo antisemitismem, Ruf uvedl, "Je jasné, že šlo o zradikalizovanou osobu, víc ale nemůžeme říci, dále vyšetřujeme."

Ministr vnitra Nehammer potvrdil, že úřady střelbu považují za teroristický útok: "Rakousko je demokracie, země utvářená svobodou projevu, a tolerancí ve společném soužití. Včerejší útok je útokem na tyto hodnoty a neúspěšný pokus nás rozhádat. To nedopustíme. Budou následky." ZDE 

Jedna osoba byla usmrcena a patnáct dalších, včetně nejméně jednoho policisty, bylo vážně zraněno při přestřelce v centru Vídně, kterou charakterizoval rakouský ministr vnitra jako údajný teroristický útok.

Jeden útočník byl usmrcen po incidentech v šesti místech nedaleko Seitenstettengasse v centru rakouského hlavního města. Náhodný kolemjdoucí byl usmrcen.

"Jsme přesvědčeni, že jde o několik pachatelů," řekl ministr vnitra Karl Nehammer v rakouské televizi. Sedm obětí je ve vážném zdravotním stavu.

Původně přicházely zprávy, že terčem útoku mohla být nedaleká synagoga Stadttempel, avšak Oskar Deutsch, předseda Židovské komunity ve Vídni, uvedl, že synagoga v Seitenstettengasse a kancelář na téže adrese  byly v době útoku už uzavřeny a "je nejasné", zda měla být synagoga terčem útoku. Žádní členové vídeňské židovské komunity nebyli při útoku zraněni.

Deník Kurier citoval rozhovor s rabínem, který bydlí přímo nad Stadttempelovskou synagogou. Ten uvedl, že útočník začal náhodně střílet na lidi sedící před kavárnami a bary v Judengasse a Seitenstettengasse v centrální Vídni. "Na synagogu neútočil," dodal.

K útoku došlo v pondělí kolem dvacáté hodiny.

V pondělí zavedlo Rakousko nová koronavirová omezení, včetně zákazu vycházení od půlnoci do šesti ráno.

Česká policie zahájila namátkové kontroly na hranici s Rakouskem.

Rakouská policie apeluje na veřejnost, aby uploadovala své videozáběry incidentu na policejní server, ale ať je NESDÍLÍ na sociálních sítích. Přesto tam jsou už desítky takových videí.

Kancléř Sebastian Kurz děkuje policii:


Čelní evropští politikové útok odsoudili a s Rakouskem vyjádřili solidaritu. Emmanuel Macron:


Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
9088

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020