Průběžné zpravodajství:

NYT: Česko se zahlcením nemocnic dostává do světové špičky

7. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Vidím, že se ČR dostává do světové špičky, píše Milan Kohout.

New York Times:

"Drcení evropských nemocnic je stále katastrofálnější a překonává krizi z jara":


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pátek 6. 11. je registrováno 11 549  nových nákaz. Celkem má ČR registrováno  více než 400 000 nákaz, tedy 403 497 nákaz. Zemřelo 4526 osob, od včerejška je to o 196 více, hospitalizováno je 8276 lidí.  


Trumpův šéf štábu Mark Meadows má pozitivní test na koronavirus. Není jasné, kde se nakazil, avšak účastnil se noční party během volební noci v Bílém domě, kde byly stovky lidí.

- Ve Spojených státech se Texas blíží registraci milionté nákaze na koronavirus. Spojené státy také zaznamenaly více než 120 000 denních nákaz a překročily předchozí rekord.

- V Evropě zemřelo více než 300 000 lidí. Dvě třetiny úmrtí pocházejí z Británie, z Itálie, z Francie, ze Španělska a z Ruska.

 
- Francie zaznamenala nejvyšší rekord denních infekcí od začátku pandemie, více než 60 000 nákaz a 828 úmrtí za posledních 24 hodin. Francie je uprostřed druhého národního lockdownu, který má trvat do prosince.

- Itálie také zaznamenala dosud nejvyšší rekord denních infekcí, více než 37 000 případů za 24 hodin.

- Počet nákaz v Austrálii dále klesá. Stát Victoria už osmý den nezaznamenal žádné nové infekce a žádná úmrtí.

- Ukrajina zaznamenala nový denní rekord nákaz na koronavirus, totiž  9850 případů.

- Úřady na Slovensku doufají, že rychlé otestování dvou třetin obyvatelstva za pouhé dva dny povede k snížení nákaz o polovinu. Přijíždějí tam zájemci z britské vlády a z jiných západoevropských zemí, zjišťovat, jak to Slováci udělali.

- Experti varují před šířením nákazy z dánských norkových farem, kde došlo u norků k mutaci koronaviru a touto mutací bylo nakaženo asi 200 lidí. 14 milionů norků bylo vybito. Británie zakazuje cestování do Dánska a kdo se v posledních dnech vrátil z Dánska, musí jít do čtrnáctidenní karantény.

- V Liverpoolu, kde je v Británii vysoké procento nákazy, zahájily úřady testování celého obyvatelstva. U testovacích středisek se tvoří dlouhé fronty. Pět expertů na veřejné zdraví však varuje, že takové testování napáchá více škody než užitku. Testy nejsou dostatečně prověřeny a nejsou dostatečně zajištěny procedury po testování. Stát ve frontách je nebezpečné. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7534

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020