Syndemická opověď na Covid-19 by měla zahrnovat i ekologickou dimenzi

5. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

Šéfredaktor časopisu The Lancet Richard Horton přesvědčivě argumentuje, že Covid-19 by měl být považován za syndemiku biologických a sociálních interakcí. Norton při plánování „národního oživení“ požaduje, aby tento syndemický přístup zahrnoval také ekologický rozměr. Různé studie zjistily, že rozsáhlá antropogenní degradace ekosystémů hrála klíčovou roli v objasnění toho, proč se tempo výskytu zoonóz za posledních 40 let zvýšilo, informuje vědecký časopis The Lancet.

Kupříkladu odlesňování, intenzivní zemědělství a živočišná výroba a změna klimatu hrály roli při vzniku viru eboly, HIV, nipah či viru zika – jakož i vážného akutního respiračního syndromu koronavirus 2.

Pokud nedojde k zásadnímu obratu, antropogenní destrukce habitatu pravděpodobně povede k pokračujícímu výskytu nových zoonóz. Existuje zhruba 700 000 dalších neidentifikovaných virů majících zoonotický potenciál. Ve zprávě Living Planet Report stojí, že Covid-19 je příroda, která nám posílá vzkaz, že musíme snížit lidskou spotřebu do „bezpečného provozního prostoru“ planety.

Podle Hortona je životně důležité, aby byla podporována národní a mezinárodní socioekonomická rovnost. V tomto procesu by mohly hrát důležitou roli „národní plány oživení“, které by však měly být podřízeny mezinárodním plánům, jež vycházejí jak z globální rovnosti, tak z ekologických omezení.


Původní článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
6143

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020