Hlavní americké televizní stanice ve čtvrtek večer vypnuly Trumpův lživý blábol

6. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
 
Krátce po půlnoci středoevropského času (kolem 19. hodiny washingtonského času) vystoupil Donald Trump se lživým blábolem, plným nepodložených pomluv v konferenční místností Bílého domu. Zaútočil na americké volby, že jsou podvodné a korupční, lhal, že sčitatelé hlasů podvodně přidávají nelegitimní hlasy, tvrdil, že hlasy se sčítají tajně, bez přístupu republikánských pozorovatelů (ti jsou přítomni, kromě toho jsou živé záběry ze sčítacích místností veřejně streamovány) a tvrdil, že bude tyto "podvody" a "zkorumpovanou Demokratickou stranu" žalovat. Jde prý o rozsáhlé spiknutí Demokratické strany připravit ho o volební vítězství. Lživě jmenoval několik amerických států, v nichž prý vyhrál, ve skutečnosti v nich vyhrál Joe Biden. Televize CNN Trumpův lživý konspirační blábol odvysílala, americké televizní sítě ABC, CBS a MSNBC vysílání Trumpova blábolu vypnuly. "Bohužel jsme zase v nezáviděníhodném postavení, že musíme přerušit prezidenta Spojených států a musíme ho také opravit," řekl poté, co bylo vysílání Trumpova blábolu vypnuto, moderátor televize MSNBC:



Trump lživě tvrdil, že je republikánským pozorovatelům sčítání hlasů ve Filadelfii a v Detroitu odpírán přístup do místností, kde sčítání probíhá. Není to pravda. Ve Filadelfii jsou doslovat desítky republikánských pozorovatelů. Video ze sčítací síně se streamuje:



Trumpovy lži podpořil i jeho viceprezident Pence.

Trump tvrdil, že je obětí "velkých médií, velkých peněz a velkých technologických společností". Tvrdil také, že volby byly zfalšovány, protože předvolební průzkumy veřejného mínění záměrně špatně předpovídaly velké Bidenovo vítězství.

Ve čtvrtek v podvečer bylo ještě nedopočítány výsledky v pěti státech, kde jsou rozdíly mezi oběma kandidáty minimální. Trump stále ještě vedl v Pennsylvánii a v Georgii, avšak jeho náskok se rychle zmenšoval, protože jsou tam nyní sčítány korespondenční hlasy. A ty jsou převážně pro Bidena, což Trump kvalifikoval jako "podvod", ovšem komentátorka televize CNN vysvětlila, že Trump nařídil svým stoupencům, aby korespondenčními volebními lístky nehlasovali - tak co si teď stěžuje, že jsou většinou pro Bidena?

Kdyby Biden zvítězil jen v Pennsylvánii, jejích 20 volitelů by znamenalo, že zvítězil. V Arizoně Bidenův náskok během sčítání pomalu slábl. V Nevadě posílil Biden svůj minimální náskok na asi 12 000 hlasů (asi 1 procento hlasů), ale má se tam sčítat ještě asi 200 000 hlasů. Trump vedl v Severní Karolíně, ale výsledek bude záviset na korespondenčních hlasovacích lístcích.

Když se sečtou odevzdané hlasy, pro Bidena už hlasovalo rekordních 72,2 milionů Američanl, asi o 3,5 milionů více než pro Trumpa. 


Podrobnostri v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020