Volby jako narcistický kolaps

6. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Je velmi představitelné, že Donald Trump ještě vyhraje v Severní Karolíně, přepočet hlasů mu může vrátit Georgii, ale i tak zůstane velmi nepravděpodobné, že by se mu ještě podařilo také vymazat Bidenův náskok současně v Arizoně, Nevadě, Pennsylvánii. Probíhá formální dopočítávání zbylých hlasů, které už Bidenovi s velkou pravděpodobností ponechá přinejmenším posledně zmíněné tři státy. Pak by měl 290 hlasů ve volebním kolegiu, zatímco potřebuje 270.


Donald Trump už nemá před sebou žádnou reálnou cestu k vítězství v prezidentských volbách. Může rozeštvávat voliče a sotva zakrytým způsobem podněcovat násilí, může dál lhát a švindlovat, jako to dělal po celé čtyřleté funkční období, může podávat nesmyslné beznadějné žaloby, ale volební výsledek nezmění.

Jeho včerejší tisková konference byla svědectvím finálního psychického zhroucení velikášského "génia průměrnosti", takže názor, že bylo správné ji ustřihnout, je vlastně poněkud pochybný.

Naopak, pokud možno všichni Američané měli toto vystoupení vidět - aby si konečně uvědomili, co za "velmi stabilního génia" stálo čtyři roky v čele jejich země. Jaký člověk to byl.

Narcistický kolaps v přímém přenosu coby otřesnou zkušenost s "velikostí" bývalého idolu nic na světě nenahradí. I kdybyste pročetli Melvillovu Bílou velrybu třeba stokrát tam a zpátky, ani Achabem se vše laikovi vysvětlit nedá.

Je třeba to vidět.

0
Vytisknout
7832

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020