Éra Donalda Trumpa skončila

7. 11. 2020

čas čtení 9 minut
Foto: Snímek Donalda Trumpa ze soboty odpoledne. Výraz jeho tváře sděluje všechno

Joe Biden byl zvolen 46. prezidentem Spojených států. Končí tak hluboce konfliktní éra Donalda Trumpa, charakterizovaná v posledních měsících zuřící pandemií, ekonomickým chaosem a sociálními nepokoji.

Biden se stává prezidentem, protože zvítězil v Pennsylvánii a s jejími 20 hlasy volitelů, po několika dnech pečlivého sčítání hlasů po rekordní volební účasti. Bidenovo vítězství v Pennsylvánii ohlásila tisková kancelář Associated Press v sobotu v 11.25 washingtonského času (17.25 středoevropského času) poté, co tam bylo sečteno 99 procent hlasů. Znamenalo to, že počet Bidenových volitelů stoupl na 284 a překročil počet 270, potřebný k jeho vítězství.

Konec Trumpovy éry znamená podle mnohých komentátorů zřejmě konec populismu. Má dopad po celém světě: diktátoři a politikové s auoritářskými tendencemi i středoevropští jako Orbán, Kaczyński či Babiš, který Trumpa napodoboval nošením absurdní červené čepice s nápisem  Silné Česko, ztrácejí svou modlu.

Komentátor Van Jones se v CNN rozplakal po zprávě, že volby vyhrál Joe Biden:

"No, dnes ráno to bude lehčí být otcem. Bude lehčí být tátou. Bude lehčí říct dětem, že na charakteru záleží. Na něm záleží. Říci jim, že na pravdě záleží. Že záleží na tom být dobrý člověk. A pro velké množství lidí to je lehčí. Když jste v této zemi muslim, nemusíte už teď mít strach, že vás tady prezident nechce. Jestliže jste imigrant, nemusíte se bát, že prezident bude spokojenější, když vám ukradnou nemluvňata, anebo pošlou vaše děti bezdůvodně zpátky.

Tohle je ospravedlnění pro mnoho lidí, kteří opravdu trpěli. Víte, "Nemůžu dýchat." Víte, to nebyl jenom George Floyd. Bylo tady mnoho lidí, kteří měli pocit, že nemohou dýchat. Každý den se probudíte a dostáváte tyhle tweety a prostě - nevíte. A jdete nakoupit. A lidi, kteří se dosud báli projevovat svůj rasismus, začínají být vůči vám stále hnusnější. A vy se bojíte o své děti a bojíte se o svou sestru. A může vůbec ona jít nakoupit a vrátit se k autu, aniž by jí někdo něco začal říkat? A tak vydávate takové množství své životní energie prostě jen na tom udržet to všechno, aby se to nerozsypalo. A tohle dneska je velká věc. Že budeme moci mít tak trochu klid. A mít šanci pro nový začátek. A na charakteru naší země záleží. A být dobrým člověkem, na tom záleží. Víte, já prostě jen chci, aby se moji synové na tohle podívali. Podívejte se na tohle. Je lehké to udělat levně a ono vám to projde. Ale pak se vám to vrátí. Ono se vám to vrátí. A dnešek je dobrým dnem pro tuto zemi. Je mi líto lidí, kteří prohráli, pro ně to není dobrý den. Ale pro velké množství lidí to je dobrý den.


"Navzdory bezprecedentním překážkám hlasoval rekordní počet Američanů. Dokázali znovu, že demokracie bije hluboce v srdci Ameriky," konstatoval Biden ve svém sobotním prohlášení, přesně 48 let poté, co byl poprvé zvolen do amerického Senátu.

"Když nyní kampaň skončila, je načase odložit hněv a tvrdou rétoriku a spojit se jako národ. Je načase, aby se Amerika sjednotila a uzdravila."

Američané nyní nahradili majitele realit a realitní televizní celebritu bez jakékoliv politické zkušenosti washingtonským veteránem který strávil více než 50 let ve veřejném životě a dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta. Trump je nyní prvním prezidentem, který prohrál hned po svém prvním období, od roku 1992, kdy Bill Clinton zvítězil nad Georgem H.W. Bushem.

Trump odmítl přiznat porážku a řekl, že jeho kampaň podá proti výsledkům voleb blíže nespecifikované žaloby.

"O tom, kdo je prezidentem, rozhodují legální hlasy, ne zpravodajská média," napsal Trump v prohlášení ze svého golfového klubu. Trump tak opakoval svá lživá tvrzení o zkorumpovanosti sčítání hlasů a pokoušel se vyvolat pochybnosti o integritě volebního systému svou konspirační teorií o "legálních" a "ilegálních" hlasech.

Bidenovo vítězství oslavovaly miliony Američanů po celé zemi jako odmítnutí prezidenta, který rozbil demokratické normy a vyvolával rasové a kulturní konflikty. V hlavních amerických městech troubily automobily, lidi jásali a tancovali v ulicích:






Avšak Trumpovi stoupenci dál tvrdí, že volby byly "ukradeny" prezidentu, kterého miliony lidí vidí jako obhájce zákon a pořádku a prosazovatele hesla "Amerika v první řadě".

Zděšený a úzkostný národ však nicméně zvolil kandidáta, který slibuje, že bude vládnout nikoliv jako člen Demokratické strany, ale jako prezident Američanů. Slibuje, že po čtyřech letech konfliktů národ sjednotí.

Výsledek voleb jsou také mezníkem pro Kamalu Harrisovou, 56, dceru imigrantů z Jamajky a z Indie, která se stává první ženou - první neběloškou - zvolenou do funkce viceprezidenta. Její kandidatura byla výtkou Trumpovi, který celé čtyři roky útočil na imigranty, na ženy a na nebělochy.


Trump a jeho kampaň však dál činí bezpodstatná tvrzení o tom, že volby byly podvodné, a zapřísahají se, že se budou bránit soudně.

Sedmdesátisedmiletý Biden bude nejstarším americkým prezidentem. Je to otec a manžel, který v roce 1972 pohřbil svou první manželku a malou dceru, které zahynuly při autonehodě, a v roce 2015 pohřbil svého dospělého syna, který zemřel na rakovinu mozku. Biden vyjadřuje soucit s Američany, členové jejichž rodin zemřeli na koronavirus. 

Biden zvítězil tím, že zaznamenal většinu v klíčových státech takzvané "modré zdi", původně demokratických pevností, které Trump získal v roce 2016 a rozšířením popularity demokratů do států jako Arizona, původně spolehlivě republikánského státu, který za poslední čtyři roky přešel k demokratům. Podle tiskové kanceláře Associated Press zvítězil Biden ve Wisconsinu, v Michiganu a v Arizoně.

Biden sice dostal více než 75 milionů hlasu, více než jakákoliv prezidentský kandidát v historii, avšak Amerika zůstává nejednotná. Trump dostal 70  milionů hlasů.

Předpovědi úspěchů demokratů v Iowě, v Ohiu a v Texasu se nesplnily, protože se ukázalo, že voliči v těchto státech zůstali překvapivě pevně na Trumpově straně. Zdálo se, že republikáni si udrží kontrolu nad Senátem, což by znamenalo drsné politické konflikty s  Bidenovou vládou. Jenže Biden je ostřílený politik a z období Obamovy vlády má mnoho kontaktů mezi republikánskými senátory a je schopen s jimi jednat a dosáhnout kompromisu. To může vyvolávat konflikty s levicí v Demokratické straně, která bude požadovat stejně tvrdý postoj, jaký za Trumpa zaujímali republikáni.

Bidem založil částečně svou kampaň na schopnosti oslovit širokou koalici demokratů, včetně manuálních dělníků, kteří r. 2016 přešli k Trumpovi.

Volby se konaly během prohlubující se zdravotní krize, v jejímž důsledku přišly miliony Američanů o zaměstnání. Zatímco Biden učinil pandemii hlavním tématem své kampaně, Trump ji bagatelizoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PS. Reportéři si už nenechají líbit útoky od trumpovců. V tomto záběru přerušil reportéra trumpovec. Odpověď reportéra: Jdi do prdele!


Andrew Stroehlein: Nebyl jsem na internetu. Uvědomil jsem si, že se něco děje, když lidi začali tleskat a radostně křičet v mé ulici - v Bruselu...





USA
0
Vytisknout
13148

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020