Největší záhada současnosti

2. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Největší tajemství dnes neskrývá Svatý grál ani Turínské plátno. Momentálně na ně poukazuje otázka, jak může nějaký Američan volit prezidentem Spojených států člověka, který svou zabedněností a bezohledností způsobil, že USA v době hlubokého míru zcela zbytečně utrpěly více jak dvakrát vyšší ztráty na životech, než během korejské a vietnamské války dohromady.


Na koronavirus během jediného roku zatím zemřelo zhruba 236 000 Američanů. V korejské válce v letech 1950-1953 jich padlo na bojišti 36 574, zatímco ve Vietnamu v letech 1961-1975 přišlo o život 58 318 občanů USA.

První, ale zejména druhá ze zmíněných válek vyvolaly v americké společnosti nesmírné politické a sociální otřesy, jaké nezažila od velké krize 30. let.

Avšak ve srovnání s tím, kam zemi svým zlehčováním pandemie a sabotováním protiopatření přivedl Donald Trump, se válečná dobrodružství předchozích amerických prezidentů jeví jako pouhé příštipkaření.

Jistě, mnoho Trumpových zapřisáhlých příznivců si stále vůbec nepřipouští, co se stalo. Někteří z obyvatel venkovských oblastí, které tvoří Donaldovu voličskou základnu, mají tradičně menší obecný přehled než urbánní a suburbánní Američané. Avšak dostupná čísla neumožňují tvrdit, že bychom přetrvávající podporu Trumpa prostě vysvětlili samotnými rednecky, kteří nevědí, co činí.

V USA je také v průměru méně běžná informovanost o dění v zahraničí, než jak tomu bývá tradičně v evropských státech. Proto si někteří Trumpovi voliči možná skutečně myslí, že prezidentův slogan "MAGA" (Make America Great Again!) z roku 2016 byl v nějaké formě naplněn. Netuší, že prestiž jejich země a důvěra v ni ve světě poklesla na nejnižší úroveň řekněme od dob prvního prezidenta Roosevelta (1901-1909), pokud bychom tedy vůbec nalezli nějaké přijatelné srovnání.

Ale ani to ještě nevysvětluje, jak lze hlasovat pro Trumpa - mimochodem stále usilujícího o zrušení Obamova programu všeobecného zdravotního pojištění - po tak příšerném koronavirovém masakru.

Renomovaní analytici uklidňují, že Trumpova šance vyhrát volby je malá a v posledních dnech ještě o něco klesla. V pátek ji spočítali na 1:10, což skutečně nevypadá příliš nadějně.

Čertovo kopýtko ovšem spočívá v americkém volebním systému. Prezidentské volby mohou být docela dobře rozhodnuty v samotném státě Pennsylvánie - respektive podle modelu agentury FiveThirtyEight to vypadá, že pokud zde Biden (momentálně s náskokem pěti procentních bodů) nakonec nezvítězí, bude mít už jen zhruba 30 % šanci připsat si přesto celkové vítězství.

Z jiných zemí než z USA známe obdiv davů pro namistrované řezníky, jako byli Stalin nebo Mao.

Vtip je ovšem v tom, že oba zmínění psychopati udělali ze svých zaostalých zemí za cenu nesmírných obětí poddaných světové velmoci.

Kdežto za Trumpa přišlo mezinárodní postavení Spojených států téměř vepsí. A oběti koronaviru co nevidět atakující čtvrtmilionovou hranici rozhodně žádným způsobem nepřispívají k vylepšení mezinárodní reputace.

Jaký je tedy jeden jediný rozumný důvod volit Donalda Trumpa?

Ruský matematik Grigorij Jakovlevič Perelman dokázal před osmnácti lety vyřešit jednu z největších matematických hádanek historie, tzv. Poincarého větu.

Nikdo menší než podobný génius v sociálních vědách patrně nevysvětlí, proč se chce i po čtyřech letech Trumpova chaotického vládnutí stále ještě tolik Američanů střelit do nohy.

0
Vytisknout
12918

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2020