Byly zveřejněny části Muellerovy zprávy týkající se WikiLeaks

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Nové části zprávy z Muellerova vyšetřování týkající se WikiLeaks a bývalého Trumpova poradce Rogera Stonea byly zveřejněny v needitované verzi. Tým zvláštního vyšetřovatele tvrdí, že WikiLeaks komunikovali s ruskou špionážní agenturou "na zakódovaných chatech".


Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí zveřejnilo dosud zadržované části zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Tyto části zprávy vysvětlují, proč kancelář zvláštního vyšetřovatele neobvinila WikiLeaks, jejich zakladatele Juliana Assangeho nebo Rogera Stonea.

Podle dokumentů sdílených reportérem zpravodajského webu Buzzfeed Jasonem Leopoldem a neziskovým výzkumným centrem Electronic Privacy Information Center (EPIC) Muellerův úřad neobvinil WikiLeaks, Assange ani Stonea ze "spiknutí za účelem proniknutí do počítače" kvůli nedostatku "přípustných důkazů", které by zajistily usvědčení.

Nicméně tým zvláštního vyšetřovatele tvrdí, že komunikace mezi WkiLeaks a důstojníky ruské služby GRU probíhala "prostřednictvím zakódovaného chatu".

"Nedostatečná viditelnost obsahu této komunikace by omezila schopnost úřadu prokázat, že WikiLeaks věděli o kriminálním jednání hackerů GRU a měli v úmyslu se k němu přidat," uvádí se v nově zveřejněné části zprávy.

Ačkoliv vyšetřování nalezlo řadu spojení mezi ruskou vládou a Trumpovou kampaní, zpráva publikovaná v dubnu 2019 nepředložila jednoznačný závěr, že se Trumpův tým spikl s Ruskem s cílem ovlivnit výsledek voleb.

Trump často označuje vyšetřování za "hon na čarodějnice" vedený rivaly z Demokratické strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6383

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020