Trump nemá ani na piškvorky

4. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Když se včera přední konzervativní intelektuál a představitel hnutí Never Trump Bill Kristol zmínil, že nejklidnější část dne pro něj představovala návštěva zubaře, samozřejmě ještě netušil, co ho čeká dnes. Protrumpovská Fox News ráno přiznala Trumpovu porážku v klíčovém státě Arizona ("McCainova pomsta") a její volební mapka dále indikuje, že se obrací poměr sil v Trumpův neprospěch také v Nevadě a Wisconsinu. - Za předpokladu, že Joe Biden po započtení předčasně odevzdaných hlasů za pár dní zvítězí doma v Pennsylvánii, měl by vítězství s přehledem v kapse (podle Natea Silvera s pravděpodobností 85 %). Již nyní získal více hlasů, než v roce 2016 Hillary Clintonová. Právě proto Trump žvaní o svém údajném vítězství a "volebních podvodech".


Ačkoliv několik guvernérů za Republikánskou stranu letos odvolilo demonstrativně prázdnými lístky, nejméně jeden tvrdí, že volil "Ronalda Reagana" a v některých případech odevzdali hlas přímo Bidenovi, Trumpovi odpůrci jsou přesto celkem zklamáni. Jak uvedl bývalý Republikán profesor Tom Nichols, jedna z předních postav iniciativy na ochranu americké demokracie The Lincoln Project, je rozčarován, že ani po tom všem, co Trump dosud předvedl, voliči sociopata nevyprovodili zcela přesvědčivým volebním výpraskem.

A právě toho bylo velmi třeba. Trump se chová jako latinskoamerický nebo východoevropský autoritář, který za férová pravidla považuje vždy pouze taková, která jemu osobně za každých okolností umožní setrvat u moci ("continuismo político") a dělat si zcela svévolně, cokoliv ho jen napadne. Do poslední chvíle se bude snažit faulovat a prošvindlovat se nazpátek do Bílého domu, i kdyby kvůli tomu měly zemřít další tisíce Američanů - navrch k těm, které nechal zcela zbytečně zahynout na koronavirus.

Zní to sice jako klišé, nicméně Donald Trump je kandidátem, proti němuž v těchto prezidentských volbách opravdu hlasují "slušní lidé" - bez ohledu na politickou orientaci. Kdo si ještě doteď nevšiml, co je Trump zač, totiž těžko může argumentovat, že jsou jeho osobní hodnoty a úsudek neporušené. Nadřazování osobní a stranické polívčičky nad americkou demokracii rozhodně nepředstavuje žádný obhajitelný mravní výkon - jedině selhání doprovázené rezignací na osobní odpovědnost.

Donald Trump je odstrašující a politováníhodná postava, která neváhá napadnout probíhající sčítání hlasů a podkopávat demokratické volby i za cenu vyhlídky na politické násilí. Naprosto neumí prohrávat a osobnostně nemá ani na to, aby si rekreačně zahrála piškvorky.

Nezbývá než doufat, že o něco více Republikánů alespoň na poslední chvíli pochopí, co bylo řečeno už dávno, a nakonec se nepřidají k Trumpovu tažení proti výsledku voleb.

Pochopí, že v demokratické politice bývají porážky dočasné, kdežto hanba je věčná.

0
Vytisknout
9513

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020