Studie: Počasí samo nemá na šíření koronaviru větší vliv

4. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Na počátku koronavirové pandemie existovaly velké naděje, že vysoké letní teploty mohou omezit jeho šíření. Ačkoliv léto nepřineslo širokou úlevu, spojení mezi počasím a COVIDem-19 je stále předmětem veřejné debaty.


Spojení mezi počasím a COVIDem-19 je složité. Počasí ovlivňuje prostředí, v němž musí virus přežít, než infikuje nového hostitele. Obojí také ovlivňuje lidské chování, které přenáší virus z jednoho hostitele na druhého.

Výzkum University of Texas v Austinu vyjasnil některé aspekty role počasí při šíření viru, přičemž bylo zjištěno, že teplota a vlhkost při šíření nehrají významnější roli.

To znamená, že ať už je venku jakkoliv, přenos choroby COVID-19 z jednoho člověka na druhého závisí takřka úplně na lidském chování.

Výzkum byl publikován 26. října v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health.

Jeho autory jsou Sajad Jamshidi, Maryam Baniasadová a Dev Niyogi.

Studie definuje počasí jako "ekvivalentní teplotu vzduchu", která kombinuje teplotu a vlhkost do jediné hodnoty. Vědci analyzovali data o šíření koronaviru za období od března do července 2020, od amerických států a okresů až po země a regiony v širším světě.

Na všech úrovních studie ukázala, že počasí nemá takřka žádný vliv. Vysvětlovalo méně než 3 % variability sledované proměnné, kterou byl počet nakažených.

Naproti tomu existuje jasný vliv lidského chování - a mimořádný vliv individuálního chování. Cestování a trávení času mimo domov představuje dva hlavní faktory nárůstu infekcí, s relativní významností 34 a 26 %. Další dva důležité faktory byly populační a urbánní hustota s významností 23 a 13 %.

Baniasadová upozorňuje, že předpoklady o tom, jak je koronavirus ovlivňován počasím, jsou do značné míry odvozeny ze studií prováděných v laboratorních podmínkách na příbuzných virech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6317

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020