Studie: Úbytek ledu v důsledku oteplení způsobuje další oteplování

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Úbytek obrovských mas ledu může přispívat k oteplování, které tento úbytek způsobuje, a dále zvyšovat rizika. Nová studie kvantifikuje pozitivní zpětnou vazbu na základě výzkumu dlouhodobých scénářů. Pokud by zcela vymizel letní mořský led v Arktidě, což bude zřejmě během tohoto století přinejmenším na čas splněno, může to posílit globální oteplení o zhruba 0,2 stupně.


Tento nárůst je významný vzhledem k tomu, že globální průměrná teplota je nyní asi o stupeň vyšší, než v předprůmyslovém období. Vlády po celém světě se dohodly na zastavení nárůstu pod hranicí dvou stupňů.

Úbytek ledu mění tzv. albedo - které vyjadřuje, jaký díl slunečního záření Země vyzáří nazpět do vesmíru, aniž je pohltí. Ústup ledu odhaluje tmavší vodní hladinu a snižuje podíl odraženého záření.

Další přispívající faktory zahrnují zvýšené vypařování do atmosféry, přičemž vodní pára zvyšuje skleníkový efekt.

Vědci provedli důkladné počítačové simulace a zjistili, že na pevnině nejsou věci tak přehledné. Ústup ledu zde znamená, že přesto může existovat sněhová pokrývka, která odráží záření obdobně jako led. Proto pokud by zmizely horské ledovce v Grónsku a v Západní Antarktidě, dodatečné oteplení s tím spojené by zřejmě dosáhlo jen dalšího 0,2 stupně navíc. Jenže každá desetina se nakonec počítá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5438

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020