USA: Volební noc, která sotva něco rozhodne

4. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Kvůli pandemii se letos více než 100 milionů amerických voličů rozhodlo hlasovat předčasně. Sčítání poštovních hlasů například v klíčovém státě Pennsylvánie však bude podle poměrně optimistického scénáře trvat do pátku 6. listopadu. V dalších státech nebo jednotlivých okresech může pak sčítání trvat ještě déle, protože zákonný limit je relativně benevolentní.


V úterý večer přišli k volbám osobně zejména Trumpovi příznivci, protože Trump zpochybňuje a napadá poštovní hlasování a současně zlehčuje nebezpečí pandemie. Všechny první výsledky a také exit polls (průzkumy u východů z volebních místností) proto budou v letošních volbách výrazně posunuté v Trumpův prospěch a teprve po úplném započítání všech hlasů by mělo být jasno, jak si vlastně stojí Joe Biden.

V závislosti na různých zdrženích k tomu může klidně dojít také až ve druhé polovině listopadu.

Existuje tradiční názor, že "první volební výsledky hodně napoví", ale o letošních prezidentských a kongresových volbách v USA platí něco jiného. Dělat jakékoliv závěry z prvních "rychlých" výsledků či průzkumů může být velice ošidné a zavádějící.

Lepší je smířit se s tím, že minimálně ještě několik dní nemusí být vůbec jasné, jak volby vlastně dopadly.

Aktualizace 4. 11. v 6:00:










Zatímco protrumpovské Fox News informují o Bidenově vedení, podle českého serveru Aktuálně.cz vlastně volby už vyhrál Trump.











Zajímavé, co říkáte?

0
Vytisknout
6292

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020