Někteří pacienti, kteří přežili covid, mají protilátky, které útočí na jejich organismus, ne na virus

1. 11. 2020

čas čtení 2 minuty


Někteří nakažení covidem-19 projevují příznaky, z nichž vyplývá, že jejich imunitní systém začal útočit na jejich vlastní organismus. Připomíná to potenciálně ochromující nemoci jako lupus nebo revmatická artridita, zjistila vědecká studie, informuje New York Times.

V určité chvíli obranný systém pacientova organismu začal útočit na jeho samotný organismus, nikoliv na virus. U těchto pacientů vznikají molekuly, zvané "autoprotilátky", které útočí na genetický materiál lidských buněk, nikoliv na virus.

 

Tato zmatená reakce imunitního systému zřejmě zhoršuje vážný průběh covidu-19. Zřejmě také vysvětluje, proč mají oběti "dlouhého covidu" problémy ještě mnoho měsíců po ukončení původní nemoci a virus z jejich organismu už zmizel.

Tato zjištění přinášejí důležité důsledky pro léčbu: Používáním existující testů. které jsou schopny oběvit autoprotilátky, lékaři mohou identifikovat pacienty, kteří budou mít prospěch z léčebných metod používaných na lupus a na revmatickou artritidu. Pro tyto nemoci není lék, ale určité léčebné metody vedou k snížení počtu a intenzity záchvatů.

Při typické imunitní reakci na virus vyrábějí imunitní buňky typu B protilátky, které poznají fragmenty RNA viru a váží se na ně. Avšak při nemocích, jako je lupus, některé buňky typu B tuto poznávací schopnost nemají a namísto toho vytváření autoprotilátky, které se váží na pozůstatky DNA z mrtvých buněk organismu a omylem je považují za vetřelce do organismu. Něco podobného se zřejmě děje s pacienty nakaženými covidem.

Nová studie v Atlantě zkoumala 52 pacientů, kteří prošli vážným onemocněním na covid-19, ale neměli historii onemocnění imunitního systému. Zjistili, že autoprotilátky útočící na DNA jejich vlastního organismu byly přítomny v těle téměř poloviny pacientů. Také lékaři nalezli protilátky útočící na schopnosti organismu bránit srážlivosti krve. Je možné, že covid způsobuje srážlivost krve právě tím, že vyvolá reakci imunitního systému člověka  zaměřenou proti jeho vlastnímu organismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7357

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2020