Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Počet mrtvých překročil 1,2 milionu. Trump chce vyhodit svého hlavního epidemiologa za jeho kritičnost

2. 11. 2020

čas čtení 5 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za neděli 1.11. je registrováno 6542 nových nákaz. (Je to pořád o hodně víc na jednoho obyvatele než například v Británii, která má šestkrát více obyvatel než ČR a v  pondělí 23 254 nákaz. Českých 6542 nákaz by v Británii bylo 39 252 nákaz. Britové se obávají, že během zimy zemře v jejhich zemi dalších 50 000 lidí.)

Celkem má ČR registrováno 341 644 nákaz. Zemřelo 3429 osob, od včerejška je to o 351 více, hospitalizováno je 7281 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 81 osob. O víkendu je hlášení neúplné.

Česko má 1561 nákaz na 100 000 obyvatel a rekordních 17,8 úmrtí na 100 000 obyvatel. Zdroj: Evropské centrum pro zvládání nemocí ZDE

Počet mrtvých v ČR:


- Kdyby byl krátkodobý lockdown zaveden v Anglii už v září, Boris Johnson by tím zachránil tisíce životů a škody ekonomice by byly daleko menší než nyní, konstatoval epidemiolog profesor Andrew Hayward z University College London, člen britského vědeckého vládního výboru SAGE. Totéž samozřejmě platí i pro Českou republiku, která by také zachránila tisíce životů, kdyby neodkládala lockdown nesmyslně až na dobu po komunálních volbách.

- Počet mrtvých na světě překročil 1,2 milionu. Celkem zemřelo 1 200 361 osob. Na prvním místě jsou v počtu mrtvých Spojené státy (230 972), na druhém místě je Brazílie (160 074), na třetím místě je Indie (122 607).

- Španělský premiér Pedro Sanchez apeloval na menšinu občanů, aby se přestali chovat "násilně a iracionálně". V Madridu se v neděli konaly hněvivé demonstrace proti rozhodnutí španělské vlády zavést půlroční mimořádný stav. 32 lidí bylo v sobotu v Madridu zatčeno a 12 zraněno. O víkendu byly také protesty v městech Barcelona, Málaga, Vitoria, Valencia, Santander a Burgos.

- V Británii bude v pondělí v parlamentě varovat Boris Johnson, že není "jiná alternativa", než zavést v Anglii na čtyři týdny lockdown. Ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu je už dávno přísnější režim, tyto části Británie mají dentralizované vlády a vlastní ministerstva zdravotnictví. Jen Johnson v Londýně odmítal naléhání vědců, kteří už v září doporučovali krátkodobý čtrnáctidenní lockdown. Jeho váhání a zdržování nyní znamená, že lockdown bude muset trvat nejméně měsíc, ne-li déle. V neděli přiznal v televizi jeden z Johnsonových vládních probrexitových maniaků Michael Gove, že lockdown bude zřejmě muset trvat déle než do avizovaného 2. prosince. Pokud bude skutečně zrušeno období předvánočních nákupů, bude to pro ekonomiku katastrofa. ZDE 

 
- Lockdowny jsou důsledkem selhání sebeizolačních opatření. V době lockdownů musejí nutně vlády zlepšit své systémy testování a trasování, varuje odbornice Světové zdravotnické organizace Margaret Harris. ZDE 

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil v neděli, že byl identifikován jako kontakt někoho, kdo měšl pozitivní test na covid-19, sám ale nepociťuje příznaky. Je v karanténě.

- Donald Trump pohrozil, že po "vítězných volbách" vyhodí hlavního amerického epidemiologa dr. Anthonyho Fauciho. Fauci stále otevřeněji varuje před způsobem, jímž Trump přistupuje k pandemii. Američané ho ve věci pandemie respektují daleko více než Trumpa. Trumpovi šílenci na shromáždění na Floridě skandovali "Fire Fauci!" "Vyhodit Fauciho!" Trump řekl: "Nikomu to neříkejte, ale počkám na chvíli až po volbách."

- Trump na Floridě porušil noční zákaz vycházení. Hovořil ještě po půlnoci, policejní hodina, která má zabránit šíření koronaviru, je tam 23 hodin.

- Jižní Korea bude pokutovat občany za nenošení roušek. Denní nárůst nákaz v Jižní Koreji stoupl na kolem stovky.

- Proces s útočníky na redakci časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 byl odložen ve Francii o nejméně týden, poté, co další dva obvinění testovali pozitivně na koronavirus.

- Brazilský ministr zahraničí se vrátil do vojenské nemocnice, poté, co ho v neděli propustili z nemocnice civilní.

- Britský princ William se nakazil koronavirem letos v dubnu.

- Farageova Brexit party se přejmenuje na "stranu proti lockdownu", uvedl Nigel Farage. Novým názvem strany má být Reform Party.

- V brazilském městě São Paulo protestovalo asi 300 lidí proti povinnému očkování na koronavirus, které nařídil guvernér tamějšího státu.

- Francie zaznamenala v neděli dalších 46 290 infekcí. Celkem je ve Francii nakaženo více než 1,4 milionu lidí.

- Slovensko otestovalo testem na antigeny téměř polovinu své populae. Z 2,58 milionů otestovaných lidí mělo nákazu 1 procento. Je to tedy 1000 nákaz na 100 000 obyvatel. Tito lidé půjdou do karantény.

- Rusko zaznamenalo nárůst denních nákaz na 18 665, celkem je v Rusku nakaženo 1 636 781 osob. V sobotu zemřelo v Rusku 434 lidí. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5442

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2020