Amerika s Bidenem "udeří na Rusko ze dvou stran"

2. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
Rusové pozorně sledují americké prezidentské volby, přičemž někteří jsou přesvědčeni, že Trumpovo vítězství by bylo lepší, zatímco jiní věří, že lépe bude za Bidena. Ale obě strany debaty se takřka výlučně soustředí na otázku ekonomických sankcí a jejich posílení nebo uvolnění, tvrdí Sergej Šelin.


Avšak existuje mnohem zajímavější aspekt soupeření mezi Trumpem a Bidenem, o němž hovoří jen málo Rusů, ale který může mít vážné důsledky pro jejich zemi i pro způsob, jak se Putinův režim chová k mezinárodním konkurentům i domácícm nepřátelům.

Pokud vyhraje Biden, bude to významný krok pro novou americkou ideologii, které se jeho strana podřídila. Můžete jí říkat progresivismus, politická korektnost, nový socialismus nebo jakkoliv. Ale je důležité chápat, že nejde o obyčejnou politickou doktrínu. Jde o agresivní občanské náboženství, nebo, což je to samé, neototalitářství.

V Americe takřka všechna masmédia, sociální sítě, univerzity a firmy dobrovolně nebo nedobrovolně vyznávají tuto novou víru, tvrdí ruský komentátor. Vyhazují ty, kdo ji nepřijímají, a požadují, aby většina podstupovala oběti ve prospěch menšin, které v minulosti trpěly.

Často se tvrdí, že Biden a další zkorumpovaní pokrytci jeho typu z progresivismu jen krátkodobě profitují, protože brzy budou odstaveni mladými a skutečně zapálenými aktivisty. Avšak jde o mocné nové náboženství a jeho příznivci využijí Bidenova vítězství k rozšíření své moci nad USA.

Pokud vyhraje Trump, on a jeho příznivci budou dál oponovat tomuto "progresivnímu útoku", ale jen ho zpomalí. Demografie a establishment jsou na straně jejich protivníků a Trumpova voličská základna ztrácí v prvním bodě - a pokud jde o druhý, je z velké části vyloučena.

To znamená, že se USA dříve či později přiblíží přijetí nové oficiální ideologie, velmi podobné té, kterou vytvořil a vyžaduje Putinův režim. V něčem je ovšem jejím pravým opakem.

Americká společnost prosazuje "nový totalitarismus" zdola, zatímco v Rusku je uvalován shora. V Americe se vše točí kolem progresívní agendy, kdežto v Rusku kolem reakcionářské. Americká varianta je antiimperialistická, zatímco ruská je imperiální až na kost.

Americká varianta je oddána bránit urážení citů menšin. Ruská se stará o obranu pocitů byrokratů, policistů, kněží a všech, kdo věří v sovětskou minulost. Krátce řečeno, obě ideologie jsou strukturálně podobné, ale diametrálně odlišné.

To sebou nese důsledky. Nepochybně to podpoří nárůst vzájemného nepřátelství, zejména v Rusku, kde nepříliš chytří nepříliš sebevědomí lidé velmi potřebují neustále odkazovat na existenci děsivého ideologického oponenta v zámoří.

Už v současnosti je odhalování západní politické korektnosti nejdůležitějším aspektem ruské státní propagandy. Pokud politická korektnost vyhraje volby a postoupí na novou úroveň, pak to také zesílí boj proti ní ze strany Putinova režimu.

Může se dokonce stát, že bez ohledu na osud sankcí se vítězství progresivistů v USA stane skutečným darem našemu režimu, tvrdí ruský komentátor.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7056

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2020