Blíží se katastrofa: Vlády v Evropě ztrácejí kontrolu nad pandemií a občané se proti nim bouří

1. 11. 2020

čas čtení 2 minuty


Rostou obavy z občanských nepokojů. Evropané už nedůvěřují politikům, že je dokáží ochránit během pandemické krize


Jak druhá vlna covidu naplňuje evropské nemocnice a země neochotně postoupily k různým verzím nového uzamčení země, Evropané ztrácejí důvěru ve své vlády.

 
Evropa je znovu v ohnisku globální pandemie. Minulý týden měla téměř polovinu všech nákaz na světě. Avšak zoufale potřebný systém finanční podpory nebyl realizován, systémy testování a trasování v Evropě nefungují, veřejnost zuří a v některých případech se bouří. V pátek večer házeli demonstranti ve Florencii na policii Molotovovy koktejly.

"Vláda neučinila žádné přípravy pro školy, pro zdravotnictví, pro pracovní místa," konstatoval Tino Esposito, holič z Neapole. "Finanční pomoc, kterou nám přislíbili, neexistuje. Avšak podniky, které musejí být uzavřeny, ji nutně potřebují."

Po celém kontinentě lidé zažívají vážné hospodářské problémy a jsou psychicky vyčerpaní. Studie Světové zdravotnické organizace informuje o široké apatii a snížené motivaci dodržovat karanténní opatření. Emocionální dopad covidu-19 je násobem rostoucí skepsí, že budo vlády schopny zvládnout pandemickou krizi, která ničí existenci lidí i jejich zdraví.

Od Milánu po Manchester, od Marseille po Madrid, tyto vyhlídky vyvolávají protesty. V Německu například tisíce kulturních pracovníků a pracovníkůl restaurací demonstrovalo minulý týden v Berlíně a požadovalo vyšší finanční podporu. Státy zapomněly finančně podpořit lidi, kteří jsou na volné noze a přišli o svůj příjem.

Itálie se nebezpečně přiblížila nevratnému bodu. Dochází k hněvivým demonstracím v Neapoli, v Milánu a v Turínu, kde byly vypleněny luxusní obchody. Lidi už nemají úspory, testovací systém nefunguje a vědci jsou zmatení co dál. Podobně pesimističtí jsou pozorovatelé ohledně možnosti udržení jednoty ve Francii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6711

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020