Je vhodný čas ke zrušení tabu!

31. 10. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 

Zdá se, že by naše vláda měla do parlamentu dodat ke schválení dva důležité předpisy. Ten opět prodlouženě jedná i ve zrychleném řízení, takže je šance to stihnout.

Podle odborníků stále existuje teoretická možnost, že se zdravotnická zařízení zahltí. Současně jsem zachytil informaci, že se v odborných kruzích pracuje na jakési metodice, podle které budou lékaři případně vybírat pacienty, kteří v rámci omezených zdrojů budou mít přednostní nárok na nějaký stupeň péče při léčbě COVID-19 – pokud by se snad v dané chvíli nějakých důležitých zařízení či obslužného personálu nedostávalo. U toho člověka napadá, jakým způsobem pak budou umírat ti od přístrojů odpojení či k nim nepřipojení – zda jim bude poskytnuta nějaká přiměřená možnost, jak se "k smrti neutrápit"(?)

 

V podobné situaci třeba pes či kůň (tedy zvíře) má nárok na humánní ránu z milosti - tedy injekci od veterináře. Neznám aktuální stav projednávání eutanázie v Česku – jen jsem před časem i u tohoto tématu zaregistroval, že nějaká diskuse naštěstí běží. Pěkně toto téma také nadzvedl jeden známý televizní seriál.

Soudím, že vláda by tedy měla - pomocí skutečných odborníků - připravit pro parlament:

1) Návrh zákona, který uloží jak přesně (nejen u COVIDU) se budou vybírat pacienti, kteří obdrží nějakou život zachraňující péči na úkor jiných pacientů, na které se již z jakýchkoli důvodů nedostane. Myslím, že taková věc by měla z mnoha důvodů mít formu zákona.

2) Návrh zákona o eutanázii, protože nyní je možná právě ta chvíle, kdy může být extrémně důležitý, protože může pomoci zajistit lidský přístup k takovým pacientům COVID, pro které případně už nebude existovat péče umožňující přežití.

Samozřejmě eutanázie musí být nastavena tak, aby neexistovala možnost, že ji kdokoli zneužije; respektive pokud by k tomu zcela výjimečně došlo, musí být tresty nastaveny jako nepodmíněné a v absolutně odrazující výši. A prosím nebrat do hry předsudky - víme, kam jejich síla vrhla třeba v poslední době Polsko; kde je popřeno právo žen, rozhodovat se samy a svobodně, zda chtějí porodit své dítě.

-1
Vytisknout
7034

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020