Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Imunita lidí nakažených koronavirem poklesla

27. 10. 2020

čas čtení 7 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 26.10. je registrováno 10 273 nových nákaz, celkem má ČR registrováno více než čtvrt milionu nákaz tedy 268 370. Zemřelo 2365 osob, hospitalizovaáno je 5613 lidí. 



- Počet lidí v Anglii s protilátkami proti koronaviru ve svém organismu poklesl. Ze studie React-2,která zkoumala protilátky u 100 000 lidí a byla v Británii zveřejněna v srpnu, vyplunulo, že asi 6 procent obyvatel Anglie mělo v krvi proti koronaviru protilátky. Z opakované studie provedené od 15. do 28 září 2020 vyplynulo, že protilátky proti koronaviru už má jen 4,4 procent Angličanů. Hrozí tedy nakažení koronavirem napodruhé. Problém je, že imunita vůči koronavirům, mnoho z nichž vyvolává běžnou rýmu, není příliš trvalá, upozorňují britští epidemiologové. ZDE   


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je v karanténě poté, co se setkal s osobou nakaženou koronavirem.

- Dr. Margaret Harris, mluvčí Světové zdravotnické organizace, varovala v rozhlase BBC, že po celé Evropě dochází "k intenzivnímu a znepokojujícímu nárůstu nákaz a úmrtí. Denní počet případů narůstá o třetimu a bohužel denní úmrtí o skoro 40 procent ve srovnání s předchozím týdnem, zejména ve Francii, ve Španělsku a v Británii." Nemocnice se také teď plní velmi nemocnými lidmi "Nechceme, aby byla poškozená ekonomika, protože to poškozuje zdraví. Ale je nutno také ochraňovat zdraví, aby byla ochráněna ekonomika." "Nejefektivnější ve zvládání nákazy jsou země východní Asie."

- Švédsko registrovalo 23. října 1870 nových nákaz, to je rekord od začátku pandemie. Od pátku stoupl počet mrtvých ve Švédsku o 15, celkem ve Švédsku zemřelo 5918 osob.



- Španělský vinný region La Rioja uzavřel na měsíc restaurace a bary.

- Počet úmrtí v Británii, spojených s covidem-19, přesáhl 61 000.

- Počet nových denních  infekcí v Německu zřejmě do konce týdne dosáhne 20 000, varoval ministr ekonomiky Peter Altmaier.

- Polský premiér Mateusz Morawiecki odmítl rozsáhlé protesty proti zákazu potratů v Polsko. "Pokud máte mít možnost volby, musíte být naživu," dodal a odsoudil "agresivitu a vandalismus" demonstrací.

- Rusko v úterý zpřísnilo protikoronavirová opatření. V lidnatých ulicích, ve veřejné dopravě a v taxících bude od středy povinné nosit roušky. 0d 23. hodiny do 6 ráno se nesmějí konat žádné akce a v tu dobu musejí být restaurace a kavárny uzavřeny. Za posledních 24 hodin v Rusku zemřel rekordní počet 320 osob. 


- Podstatné počty lidí na světě jsou přesvědčeny, že covid-19 byl vytvořen úmyslně, že usmrtil daleko méně lidí, než o kolika informují média, že je to hoax a že ve skutečnosti neexistuje. Lidé jsou také velmi skeptičtí ohledně očkování proti koronaviru. Naproti tomu, jak informoval v pondělí britských rozhlas, na sociálních sítích se šíří falešné zprávy, že britští lékaři pod záminkou očkování proti chřipce záměrně lidi očkují koronavirem, aby zemřeli.

- Vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca vyvolává imunitní reakci u mladých i u starších dospělých. Vyvolává to naději, že existuje cesta ven z nynější koronavirové krize, která vážně poškodila světovou ekonomiku. Tvůrci vakcíny však dosud nezveřejnili data z testů. Oxford na vakcíně pracuje od loňského ledna. Vakcína jménem AZD1222 či CHAsOx1nCov-19 používá oslabenou verzi viru obyčejné rýmy, která způsobuje infekce u šimpanzů. Vakcína vyvolala "robustní imunitní reakci" u zdravých dospělých ve věku od 18 do 55 let. Reaktogenecita - běžné vedlejší účinky vakcíny, jako je bolest či zrudnutí očkované paže - má přímou vazbu na imunogenicitu vakcíny.   V Británii by měla být k dispozici od prvního čtvrtletí roku 2021. ZDE 

- Trump oznámil, že stát uhradí Američanům náklady očkování. Nárok na ně budou mít občané, kteří dostávají zdravotní péči v systému Medicare a Medicaid.

- Čína registrovala 26. října  16 nově potvrzených nákaz, on 20 méně než předchozího dne. Počet nových asymptomatických nákaz také poklesl na 50 ze 161 předchozího dne.

- Bulharský premiér Bojko Borisov, 61,  který je léčen doma na koronavirus, apeloval na Bulhary, aby dodržovali karanténní opatření a chránili se před infekcí. Borisov napsal na Facebooku, že mu není nejlépe, že se jeho zdravotní stav nemění, ale že pracuje z domova. Testoval pozitivně na koronavirus v neděli.

 - Donald Trump lže, že koronavirová epidemie končí, zatímco v USA počty nákaz rekordně rostou a finanční trhy klesají.

- Téměř celá polovina vězeňské populace v Jižní Dakotě je nakažena koronavirem.

- Rusko zavedlo příkaz uzavření barů ve 23 hodin.

- Když zoufale požádala newyorská knihkupectví Strand Bookstores o pomoc, přišlo jim 25 000 objednávek po internetu.

- Nemocnice téměř v každém americkém regionu informují o vlně pacientů nakažených covidem-19.

- Nejméně 20 lidí v Jižní Karolíně, kteří se účastnili bez masek tanečního večera, bylo nakaženo a pět z nich zemřelo.

- Hotely v Británii, postižené koronavirovou pandemií, se zotaví až za čtyři roky, konstatuje studie.

- V severní Itálii se konají protesty proti nové koronavirové karanténě. Italská vláda rozhodla, že po dobu nadcházejících 30 dnů musejí být bary, kavárny a restaurace uzavřeny v 18 hodin. Vzhledem k tomu, že Italové nechodí na večeří dřív než v půl osmé večer, zákaz drasticky omezí příjem restaurací, i když prodej přes ulici může pokračovat až do půlnoci. Nová opatření byla oznámena v neděli poté, co Itálie celkem zaregistrovala více než půl milionu infekcí od začátku pandemie.

- Německu hrozí, že ztratí kontrolu nad pandemií, varovala Angela Merkelová.

- Jednotky intenzivní péče v Belgii budou za čtrnáct dní zahlceny, jestliže bude pokračovat současná míra infekcí.

- Italové byli varováni, aby necestovali do jiných evropských zemí, varovalo tamější ministerstvo zahraničí. Mohli by uvíznout v zahraničí, pokud bude nutno zakázat cestování.

- Počty úmrtí na koronavirus v USA stouply za posledních 14 dní o 10 procent, z 721 mrtvých na 794 mrtvých v neděli. Nově registrované infekce stoupají v 47 státech a úmrtí stoupají v 34 státech. Univerzita ve Washingtonu předpovídá pro USA 386 000 mrtvých do 1. února 2021.  V pátek a v sobotu zaznamenaly USA v obou dnech více než 80 000 nových nákaz.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8633

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020