Jak reaguje polská vláda na pokračující obrovské protesty

1. 11. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Protesty v Polsku pokračují. Od vesniček až po velkoměsta, všude vycházejí rozhněvaní lidé demonstrovat do ulic. Ve Varšavě se podle odhadů demonstrace účastnilo 100 000 lidí. Rozsah protestů je zjevný v tomto videu natočeném dronem:



Skupinky Kaczyńského Tituški na demonstranty na několika místech zaútočily.  Policie byla příliš přepracovaná na to, aby mohla zasáhnout, protože dostala úkol (spolu s vojenskou policií) hlídat kostely, úřadovny strany Právo a spravedlnost a rezidenci Kaczyńského, takže  bylo jen velmi málo policistů k dispozici, aby ochraňovali ty občany, kteří nejsou Jarosław Kaczyński. Naštěstí si demonstranti uvědomili, že jsou početně daleko silnější, a útočníky odehnali:



Policie zadržela 37 osob, z nichž bylo 35 členy pravicových organizací fotbalových chuligánů, kteří reagovali na Kaczyńského výzvu k boji.  Byli vyzbrojeni tonfami, noži, pepřovým sprejem a pyrotechnickými výrobky, jako jsou petardy nebo světlice, a ty házeli na účastníky demonstrací. 

Je určitá ironie v tom, že pravicoví násilníci, kteří během protiuprchlické hysterie slibovali, že budou polské ženy "ochraňovat před náboženskými extremisty", nyní bijí ženy v ulicích, zatímco Muslimská rada Polska demonstrace žen podporuje. Je pozoruhodné, že mnoho dalších náboženských organizací stávku podpořilo, ať už to jsou členové luteránské církve v Polsku nebo je to Globální Satanův řád (tak holt měl ministr školství Czarnek nakonec pravdu: za těmito protesty jsou satanisté!).

Samozřejmě, vláda dělá všechno pro to, aby vinu přesunula na demonstranty. Sdělovací prostředky podporující stranu Právo a spravedlnost zakládají celý svůj narativ na jednom protiútočníkovi, který byl spatřen na videu, jak nese něco, co vypadá jako kladivo (ale nepoužil to). Jiné servery radikální pravice zveřejnily mlhavé záběry nějaké hádky a tvrdí, že to jsou bojovníci z antify útočící na jakéhosi starce.  Je to zjevně oficiální propagandistická strategie, soudě podle chování "novinářky" z vládou kontrolované televize TVP: navzdory tomu, že mluvčí policie neustále opakuje, že zatčení byli pravicoví fotbaloví chuligáni, "novinářka" neustále dává otázky o antifě v zoufalé snaze policejního mluvčího přimět, aby to slovo řekl, aby si to mohli vystřihnout a používat pro svou propagandu):

https://streamable.com/pt3d6t


Kaczyńského násilníci, jak se zdá, byli upřímně překvapeni, když byli zatčeni (jeden byl natočen, jak volá: "Pánové! Já jsem s vámi! Na čí straně stojíte?" - když ho policisté odnášejí). Po Kaczyńského projevu zjevně očekávali od vlády ochranu. A dostávají ji: násilníka, který ve Vratislavi zaútočil na reportérku listu Gazeta wyborcza, policie našla a zatkla. Ukazuje se, že je to notorický kriminálník a člen gangu. Nalezli u něho nezákonné drogy a pravděpodobně i ukradené auto (identifikační číslo jeho vozidla byla pozměněno). Navzdory tomu, že místní prokuratura pro něho  připravovala zatykač, po intervenci z Varšavy byl ten muž propuštěn. Je to už podruhé, co se to stalo:  rozhodnutí prokuratury trestně stíhat muže, který tento týden vjel s vozidlem do demonstrantů, bylo také na příkaz shora zrušeno.  Skutečnost, že známá prokurátorka podporující stranu Právo a spravedlnost byla nafilmována, jak stojí bok po boku  s pravicovými bojůvkami, to je jen třešničkou na tomto dortu.

Avšak samozřejmě jsou ti, kteří čelí plné síle státu. Skupina členů levicového odborového svazu byla na cestě z Poznani do Varšavy šikanována policií. Nejprve je něolikrát policie zastavila na silnici pro velmi podrobnou technickou kontrolu a nakonec je uneslo pět policejních vozidel za pomoci vrtulníku(!). Odboráři byli násilím zadrženi bez udání důvodu až do doby, než se davy ve Varšavě rozešly.

Vláda vyhrožuje organizátorům protestů osmi, nebo dokonce dvanácti lety ve vězení. To ale asi ještě není tak špatné jako ironický návrh státní propagandistické televize TVP, že by se Polsko mělo vrátit k středověkým metodám trestání žen, které se hádají.

Konec konců, oni to myslí vážně. Podle Antoniho Macierewicze je konečným cílem stávky žen "zničit naši civilizaci",  i když mnoho demonstrantů si to neuvědomuje. Avšak někteří lidé to neberou vážně: pár občanů se už samo udalo prokuratuře.

První lidé už byli obžalováni: pět žen z městečka jménem Policie u Štětína a jedna čtrnáctiletá dívka z Olsztynu. 

Avšak samozřejmě vláda má mnoho způsobů, jak stávkujícím a demonstrantům, ztížit život (a zároveň zničit i některé státní instituce). Například nově jmenovaný ministr školství pohrozil,  že odebere financování určené na výzkum těm univerzitám, které daly studentům volno, aby se mohli účastnit stávky. Oznámil také, že podrobí učitele disciplinárnímu řízení.  Polský velvyslanec v Izraeli vyhodil dvé své zaměstnankyně za to, že se účastnily protestů.

Jeden poslanec strany Právo a spravedlnost se snažil zesměšnit vedoucí ženské stávky ve Wieluni pro to, že je to uklízečka. 

Avšak ne všichni aktivisté strany Právo a spravedlnost podporují toto šílenství vlády. Někteří místní radní - jako tento člověk z Vratislavi nebo tahle paní z vesníčky u Rzeszówa   otevřeně podpořili protesty.

A existuje mnoho způsobů jak protestovat. Vandalové, kteří sprejují vlaky, natřeli celou zeď jednoho železničního vozu načerno a namalovali na to symbol demonstrací:


Někteří aktivisté hackersky napadly oni nechvalně známé "lavičky nezávislosti" (vice o nich ZDE) takže namísto toho, aby vyhrávaly vlastenecké písně a projevy historických osobností, hrají fragment z taneční písně, populární během demonstrací, přes kterou davy zpívají "JEBAT PIS!"



Záběry jedné starší paní v rozhovoru s jedním politikem ze strany Právo a spravedlnost se staly na internetu okamžitým hitem. "Pane Wróblewski, to jste se dostali do pěkného průšvihu," řekla, když procházela kolem televizního štábu, který politika interviewoval.

Lidé demonstrují v ulicích mnoha měst a vesnic, po celé zemi i v zahraničí. Tohle je demonstrace v Maastrichtu:



Foto: Dąbrówka Holst

Tohle jsou demonstranti v Krakově:



Foto: Weronika Woźniak

Ulice v Budgoszczi byly také docela zaplněny:



Foto: Robert Bujak

Ani v menších místech nebyl nedostatek emocionálních událostí. V městečku Końskie, kde před druhým kolem prezidentských voleb debatoval Andrzej Duda sám se sebou, lidé skandovali, "Dudo, ty zbabělče, přijď na debatu teď!"l  

V městečku Bogatynia pronikl dav do úřadovny strany Právo a spravedlnost a zdemoloval ji.

V městečku Giżycko se dav také příblížil k úřadovně strany PiS, ale pokojnějším způsobem - chtěl před ní umístit svíčky. Lidé uvnitř zhasli a schovali se za nábytek, ale někdo byl dostatečně odvážný na to, že vytiskl a umístil veřejně transparent, že prý všechny ty svíčky jsou "za zavražděné nenarozené děti".


Foto: Marta Oryńczak

Vesnice Czernikowo (asi 3000 obyvatel) zažila dramatický večer. Během prvního protestu za celou historii této vesnice vyšlo do ulic asi 250 lidí. Proti demonstraci se postavil místní farář, který na demonstranty namířil střelnou zbraň a vyhrožoval zbraní pak i policii. Nakonec byl kněz zatčen a bylo zjištěno, že vlastní šest střelných zbraní. Podle nepotvrzených informací kolujících na Twitteru byl už na příkaz z Varšavy propuštěn... Nebyl bych překvapen, kdyby se ukázalo, že je to pravda.

Avšak Poláci měli také šanci projevit svou solidaritu, poté, co premiér rozhodl, že kvůli pandemii budou o víkendu uzavřeny hřbitovy. (Jsou Dušičky a den Všech svatých, kdy lidé chodí k hrobům svých příbuzných.) Polský primas zuřil, že vláda toto rozhodnutí nekonzultovala s církví - což primas nyní jaksi považuje za její povinnost. Takže to byl primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, který poukázal na to, že v důsledku tohoto rozhodnutí na poslední chvíli, přišlo polské hlavní město o více než milion zlotých (6 milionů Kč), které už byly vydány na zvládání dopravy a na zavedení mimořádných linek veřejné dopravy - 1. listopadu totiž Poláci tradičně navštěvují hroby svých příbuzných, den Všech svatých je jedním z nejvšeobecnějí dodržovaných svátků v naší kultuře. Vláda ovšem zakázala přístup na hřbitovy až tento pátek v 15 hodin odpoledne, navzdory tomu, že ještě dva dny předtím ujišťovala veřejnost, že hřbitovy zůstanou otevřené. Je to skutečná tragédie pro obchodníky, kteří prodávají svíčky, věnce a květiny před hřbitovy, protože ti už nakoupili své zboží, které po svátku Všech svatých nebudou moci prodat - například řezané květiny prostě zvadnou.

Pro mnoho malých podnikatelů v tomto ekonomickém odvětví bude tohle prostě znamenat bankrot (jen si poslechněte hlas této paní) takže není divu, že tímto strana Právo a spravedlnost získala zase další skupinu "stoupenců". Avšak protivládní hnutí apelovalo na veřejnost, aby si lidé nakoupili květiny a svíčky, a pomohli tak těmto obchodníkům, takže Polsko trpí nyní přebytkem chrysantém a svíček, které lidé používají kreativním způsobem jako zde, kde byly svíčky uspořádány ve tvar rudého blesku - symbolu stávky žen - a do 8 hvězd, každá jedna z nichž představuje písmeno hesla “JEBAĆ PIS” - kreace byla vystavena před budovou polského parlamentu:




Premiér přislíbil, že vláda nakoupí květiny a svíčky od všech obchodníků, kteří utrpěli jejím rozhodnutím uzavřít hřbitovy. Vzhledem k tomu, jak obrovský je to trh, zřejmě to bude stát daňové poplatníky ještě víc než ty protizákonné neuskutečněné volby, které v létě organizoval ministr Sasin. Těžko říci, co si s všemi těmi květinami počnou: možná jimi vyzdobí těch 308 limuzín, které se právě rozhodli zakoupit pro vládu zneužitím fondů z Evropské unie, určených pro migranty a pro evropskou integraci?   Protože polská vláda zatím ještě úplně  nemá dvojnásobné množství limuzín, než kolik je v Polsku sanitek a v covidové pandemii se to přirozeně nemůže tak nechat.

Mezitím byla v Bruselu Ordo Iuris, ultrakatolická organizace s obrovským vlivem na vládu strany Právo a spravedlnost, vykopnuta z budovy, kde měla svou belgickou úřadovnu.  Belgická vláda prý uvažuje o tom, že Ordo Iuris zakáže jako extremistickou organizaci.

Takže celý skandál nabývá mezinárodního rozměru. Reagoval dokonce i Alexander Lukašenko, který se vyjádřil, že strana Právo a spravedlnost nyní prostě jen dostává, co si zasluhuje za to, že zfalšovala volby  (na rozdíl od něho samotného, který přirozeně své volby nezfalšoval, stal se jen terčem útoku ze zahraničí). K tomu ještě tvrdí někteří právníci, že rozhodnutí Ústavního soudu, které zakázalo potraty, je protizákonné, vzhledem k tomu, že Krystyna Pawłowicz, nyní soudkyně u Ústavního soudu, podporovala velmi podobný takový zákon v parlamentě, když byla poslankyní, takže by měla být vyloučena, protože není nestranná...

A co si o tom všem myslí lékaři? Jedna lékařka, která nechce být jmenována, mi řekla toto, když jsem se jí zeptal, co si o těch demonstracích myslí v souvislosti s covidovou pandemií:

"Samozřejmě, je to strašné," řekla mi. "Ale i já jsem šla na demonstraci. Vím, že je to teď pro takové demonstrace nejhorší možná doba, a myslím si, že to udělali záměrně. Přesto totálně zuřím. Ono nestačí, že se v Polsku zachází sprostě s lékaři, teď i s ženamiu... A já jsem jak žena, tak lékařka, takže není divu, že jsem ve vzdorné náladě. Pište o tom, dejte Evropě vědět, v co se proměňuje Polsko..."

Tak píšu.

Pozn. red. Z článku jsme odstranili útok Rafała Ziemkiewicze na ženské demonstrace, protože Tomasz Oryński zjistil až po vydání textu, že tento útok byl zřejmě něčí falešná konstrukce.

0
Vytisknout
11439

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020