Blatný, čili do třetice všeho zlého

30. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Lidská i odborná autorita v pořadí již třetího ministra zdravotnictví během dvou měsíců se rozpadá sotva pár dní po nástupu do funkce. Jan Blatný hloupě zatlouká ve věci podpisu petice, která Babiše vyzývala k rezignaci; a kromě toho ještě veřejně předvedl, že nechápe, co vyjadřuje reprodukční číslo viru.


Vezměme to co možná stručně a přehledně: Z elektronického podpisu jednoznačně vyplývá, že Jan Blatný na počátku roku 2018 podepsal petici vyzývající premiéra Babiše, aby odstoupil kvůli střetu zájmů. I kdyby mezitím na Babiše změnil názor (proč?), nebo se domníval, že v tak mimořádných časech není vhodné provádět "přepřahání uprostřed brodu", muselo mu být předem jasné, že jakmile Babiš na jeho jméno pod peticí přijde, pojme ke svému novému ministrovi extrémní nedůvěru.

Až pak nastane chvíle - a ona nastane - že se ministr dostane do sporu s premiérem o nějaké zdravotnické opatření, bude předem vyřízen, naprosto bez šance jej přesvědčit a prosadit svou. Z osudů Blatného předchůdců Vojtěcha a Prymuly je víceméně jasné, že Babiše je extrémně obtížné přesvědčit ke změně názoru, který mu proti expertíze vnukl jeho "selský rozum", i když to pak zemi stojí tisíce životů. Jestli byl Vojtěch "slušnej" a Prymula "opatrně rezolutní", Blatný ze své startovní pozice musí být nevyhnutelně "ořezávátko". Od počátku v neudržitelném postavení, na které ani nikdy neměl přistoupit.

Za druhé, reprodukční číslo koronaviru R v České republice oficiálně kleslo na hladinu 1,1. Pokud jsou výpočty korektní, jde o relativně příznivou, ale stále nikoliv uklidňující zprávu. Dokud je totiž hodnota R vyšší než 1, případů onemocnění koronavirem v populaci stále přibývá - ačkoliv dosud přijatá opatření růst částečně zpomalila. V praxi to znamená, že každý tisíc nakažených infikuje jedenáct set dalších obyvatel - počet nově nakažených tedy rozhodně neklesá, jak dvakrát po sobě tvrdil nový ministr.

Připomínám, že matematické základy pro korektní zacházení s číslem R v principu pocházejí nikoliv z učiva pro vysoké či střední, ale pro základní školy.

Není dost dobře představitelné, aby se ministr zdravotnictví nárokující si odbornou způsobilost nezbytnou k tomu, aby obnovil zničenou důvěru obyvatelstva v až dosud chaotický postup vlády, dopouštěl podobných chyb. Jistěže díky trémě a pod tlakem každý děláme chyby - a Blatný je pod tlakem nesmírným. Nemůže ale dělat chyby takové, jimiž se v očích veřejnosti naprosto znevěrohodní a zesměšní.

Když člověk vyjde na týdenní nákup mezi takřka panikařící seniory nakupující například stovky rohlíků, z nichž někteří již i během naprosto rutinních činností vykazují první známky akutní stresové reakce/battle neurosis - a napětí kolem se takřka dá krájet, nezíská rozhodně pocit, že by se vládě dařilo získat důvěru veřejnosti zpět.

Nový ministr zdravotnictví přitom vykazuje minimální potenciál k dosažení podstatné změny situace.

0
Vytisknout
10920

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020