17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 16578

To se to hoduje, když stát zisky dotuje

30. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Jedním z hlavních témat debaty ministra Síkely, exministra Havlíčka a ekonoma Zámečníka v nedělních Otázkách V. Moravce byla data Eurostatu o tom, jak jsou u nás drahé energie. Shoda byla na tom, že ta data neodpovídají realitě, že na tom zdaleka nejsme tak zle, jak by podle těch dat vypadalo. Problém je prý v tom, že český stát není schopen donutit distributory k poskytování aktualizací dvakrát ročně, ale to prý napraví novela zákona.

 20241

White House Correspondents' Dinner je nejlepším důkazem toho, že Amerika je stále majákem demokracie a svobody tisku

30. 4. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Prezident Joe Biden vtipkuje o svém pokročilém věku a poslouchá vtipy o důvěrných dokumentech nalezených u něj doma. To je jen kapka z množství otevřeného šikanování prezidenta přímo v jeho přítomnosti ze strany novinářů a komiků, ke kterému dochází každý rok na večeři korespondentů v Bílém domě (White House Correspondents' Dinner). Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger zahájil večeři předem natočeným videem o důležitosti svobodného a nezávislého tisku. 



Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se znovu pokusilo o vlnu raketových útoků

1. 5. 2023

čas čtení 7 minut

- Mezi nejméně 34 zraněnými po útoku na Pavlohrad je pět dětí. Cílem útoku byl zřejmě muniční sklad

Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne informovala o aktualizovaných údajích o počtu obětí nočního útoku na ukrajinské město Pavlohrad, který byl zřejmě vedle obytných domů a bytů zaměřen také na muniční sklad. Počet zraněných v důsledku raketového útoku na Pavlohrad se zvýšil na 34, včetně pěti dětí, informoval šéf regionálního úřadu. Dvě ženy jsou na intenzivní péči.


Ukrajinská protivzdušná obrana během vlny ruských úderů v noci z neděle na pondělí sestřelila 15 ruských raket

 19475

Tuniské hřbitovy se plní, na pobřeží moře vyvrhuje stovky mrtvol uprchlíků

30. 4. 2023

čas čtení 6 minut



Nemocnice, márnice a pohřebiště jsou pod tlakem, jen v jednom regionu bylo letos nalezeno více než 300 těl


Tuniské úřady zvažují výstavbu nových hřbitovů, protože v zemi dochází místo pro pohřbívání uprchlíků, kteří jsou každý den vyplavováni na pobřeží.

Podle OSN byly první tři měsíce roku 2023 pro lidi, kteří se pokoušeli překonat centrální Středomoří, nejsmrtelnější od roku 2017, přičemž stále více lodí s žadateli o azyl ztroskotalo na moři.

Těla, včetně těl dětí a těhotných žen, se často objevují na plážích Tuniska, kde jsou sbírána a pohřbívána.

 20240

Otevřený fašismus v Británii: Britská pobřežní stráž "nechala uprchlíky v Lamanšském průlivu na pospas osudu", což vedlo k hromadnému utonutí

29. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Fotografie pořízená jedním mužem, který přežil díky zásahu nevládní organizace Utopia 56.

Vyšetřování odhalilo, že v týdnech před nejhorší katastrofou v Lamanšském průlivu za posledních 30 let bylo zřejmě záměrně zanecháno bez pomoci britské pobřežní stráže nejméně 440 lidí. Není jasné, zda přežili


Stovky zranitelných migrantů byly ponechány svému osudu poté, co britská pobřežní stráž ignorovala hlášení o malých člunech v nouzi ve dnech předcházejících nejhoršímu neštěstí v Lamanšském průlivu za posledních 30 let, kdy zahynulo nejméně 27 lidí.

Podle analýzy interních záznamů a námořních údajů, do nichž nahlédly deníky Observer a Liberty Investigates, se zdá, že pobřežní stráž nevyslala k 19 nahlášeným člunům s migranty ve vodách Spojeného království žádné záchranné plavidlo a nechala tak na moři na pospas vlnám přibližně 440 lidí.

Odborníci uvedli, že toto odmítnutí pomoci  porušuje mezinárodní právo.

K incidentům došlo ve čtyřech termínech na začátku listopadu 2021, několik týdnů před hromadným utonutím, kdy se převrátil člun s migranty.

Ačkoli důkazy týkající se tragédie z 24. listopadu musí být ještě zveřejněny před oficiální zprávou, dokumenty vyvolávají otázky ohledně nedostatečného personálního obsazení pobřežní stráže a nedostatku životně důležitých zdrojů v období bezprostředně před katastrofou.

Ruská agrese na Ukrajině: V Záporoží se ukrajinská armáda připravuje na bezprostřední ofenzívu

30. 4. 2023

čas čtení 11 minut

- Ruský propagandista Mardan argumentuje, že rozhovor Zelenského se Si Jinpingem je "zradou" Ruska. Proč tedy Si narušil tři dny Putinovu "práci" během své návštěvy?

- Noční ostřelování ve městě Cherson zranilo dva lidi, uvedl v neděli  ráno zástupce předsedy Chersonské oblastní rady Jurij Sobolevskij.

V sobotu bylo v širší Chersonské oblasti podle jejích úřadů zaznamenáno více než 27 útoků na obytné oblasti, bylo vypáleno asi 135 střel.

Jedná se o následek zvýšeného počtu útoků na oblast, která již v průběhu války čelila intenzivnímu bombardování.

Místní vláda se prý připravuje na hromadnou evakuaci oblasti v případě dalších silných útoků, píše The Kyiv Independent. Oblastní gubernátor Oleksandr Prokudin v sobotu uvedl, že se již vytyčují bezpečné cesty ven a dočasná obydlí.
 

 18993

Británie: Labouristé mají před čtvrtečními komunálními volbami náskok nad konzervativci o 18 procentních bodů

30. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Průzkum společnosti Opinium také ukazuje ukazuje propad osobního hodnocení konzervativního premiéra  Rishiho Sunaka: 26 % respondentů jeho výkon schvaluje a 44 % neschvaluje

 
Tento kreslený komentář týdeníku Observer přesně vyjadřuje situaci: Chromý kačer kulhá ke komunálním volbám:

Rány, které způsobily jeho zchromnění: Brexit, inflace, korupce při udělování covidových kontraktů, krize nákladů na živobytí, imigrační politika, soukromé vodárenské firmy vypouštějí hektolitry splašků do britských řek, pomalý hospodářský růst, stávky... ale:

"Bylo to těžkých třináct let, co vládneme, ale PODÍVEJTE SE: Vyřešili jsme ZÁSADNÍ OTÁZKU volebních podvodů!"


Žádné volební podvody nebyly...
 

Podle posledního průzkumu společnosti Opinium   před komunálními volbami ve čtvrtek 4. května  činí náskok labouristů před konzervativci propastných 18 bodů.

Mimochodem, zajímavé je, že na rozdíl od snad všech ostatních evropských zemí, kde se  logicky - volby konají o víkendu, aby se jich voliči lehce mohli účastnit, v Británii se tradičně volby konají ve čtvrtek. Igor Hájek, bohemista a překladatel, spolupracovník a přítel Josefa Škvoreckého, se k tomu vždycky v Británii vyjadřoval velmi pohrdavě: interpretoval to jako historickou snahu establishmentu zabránit chudším lidem jít k volbám.

Od nynějška si britští konzervativci vymysleli další sprosťárnu, ve snaze omezit přístup k volbám pro ty voliče, kteří pro ně nehlasují. Zavedli příkaz, že se od nynějška u volebních uren volič bude muset prokázat průkazem totožnosti. Prý tím odstraňují problém volebních podvodů, jenže v Británii žádné volební podvody nebyly.

Prokazovat se u voleb občankou může českým čtenářům připadat jako naprosto samozřejmá věc. JENŽE: Británie nemá občanské průkazy. Zejména chudší občané, kteří nikam necestují, nemají cestovní pas, jímž by se mohli prokázat,. Konzervativní vláda zařídila, aby komunální úřady občanům, kteří si o to zažádají, vydali osobní volební průkaz. Jenže k tomu neuspořádala žádnou informační kampaň, takže o tom lidi nevědí. Důchodcům, kteří většinou hlasují pro konzervativce, povolila, aby se u voleb prokázali svým průkazem opravňujícím je ke slevám ve veřejné dopravě. Studentům, kteří nehlasují pro konzervativce, nedovolila, aby se u voleb prokázali svými studentskými průkazy.

Na parlamentní dotaz v minulých dnech, zda se bude statisticky zaznamenávat, kolika voličům byla u nynějších voleb odmítnuta možnost hlasování, odpověděla konzervativní funkcionářka, že se to zjišťovat nebude.

Dva miliony lidí nezažádaly o volební průkaz. Je to absolutní antidemokratický skandál:



Ruská agrese na Ukrajině: po útoku ukrajinského dronu zuří rozsáhlý požár v ruské ropné zásobárně na Krymu

29. 4. 2023

čas čtení 10 minut

Požár skladu pohonných hmot na Krymu byl uhašen

Podle agentury Reuters to na Telegramu uvedl Michail Razvožajev:

    Otevřený požár byl uhašen na ploše 1 000 metrů čtverečních.

Sergej Aksjonov, Ruskem jmenovaný šéf Krymu, na Telegramu uvedl, že síly protivzdušné obrany a elektronického boje sestřelily v sobotu nad Krymem dva drony.

Potvrdil, že nedošlo k žádným obětem na životech Rusů, a z útoků obvinil Ukrajinu.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že nemá žádné informace, které by naznačovaly, že za sobotní útok  je odpovědná Ukrajina.
- Čtyři palivové nádrže zcela shořely:


Krymské palivové nádrže hoří po podezření na útok dronu

V krymském přístavním městě Sevastopol vzplála palivová zásobárna, uvedl v sobotu tamější ruský guvernér.

Moskvou dosazený gubernátor Michail Razvožajev napsal: "Podle předběžných informací byl požár způsoben zásahem dronu."

Ukrajinská armáda v sobotu na žádost o komentář bezprostředně nereagovala. Kyjev se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska nebo na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině.

Razvožajev uvedl, že při sobotním požáru nebyl nikdo zraněn.

    Situace je pod kontrolou našich hasičů a všech operativních služeb. Vzhledem k tomu, že objem paliva je velký, bude trvat nějakou dobu, než se podaří požár lokalizovat.

Záběry zřejmě pořízené z místa požáru ukazují velké plameny na místě a hustý dým stoupající k obloze.
Gubernátor Michail Razvožajev na svém kanálu Telegram uvedl, že požár v sobotu ráno se snažilo likvidovat 18 hasičských jednotek.


 20239

Česká televize: Kdo bude novým generálním ředitelem?

28. 4. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut


Předseda správní rady BBC Richard Sharp v pátek rezignoval poté, co vyšetřování dospělo k závěru, že neoprávněně neoznámil svůj podíl na sjednání půjčky ve výši téměř 1 milionu dolarů pro bývalého premiéra Borise Johnsona. Pod drobnohledem je i rada České televize, která bude muset brzy vybrat nového generálního ředitele - nebo potřetí vrátit toho stávajícího. V roce 2000 se rada proslavila volbou Jiřího Hodače, bývalého zaměstnance BBC, volbou, která vedla k zakotvení zaměstnanců televize uvnitř velína zpravodajství a k patové situaci, která trvala několik týdnů a na protest proti ní vyšlo do ulic více než sto tisíc lidí. Jak tehdy upozornil list Idnes, Hodač nikdy neřídil víc než dvacet lidí. Hodač neměl se šéfováním v televizi žádné zkušenosti. Ale to ze začátku neměli jeho předchůdci Jakub Puchalský a Dušan Chmelíček taky.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet mrtvých v důsledku pátečních ruských úderů stoupl na šestadvacet obětí

28. 4. 2023

čas čtení 12 minut

Masový ruský raketový útok proti Ukrajině v pátek 28. dubna usmrtil šestadvacet lidí, včetně pěti dětí:

Počet obětí v Umanu stoupl na čtrnáct

Počet obětí nočního ruského raketového útoku na město Uman v centrální Ukrajině vzrostl na čtrnáct.

Ministerstvo vnitra v aktualizované zprávě uvedlo:

    Uman: z trosek byla právě vytažena těla dalších dvou lidí. K dnešnímu dni bylo při úderu na obytný blok zabito 14 lidí.

Mezi 14 mrtvými v Umanu jsou i dvě desetileté děti. Po dvou mrtvých v Dněpru se celkový počet obětí zvýšil na 16.

Záchranáři pomocí jeřábů hledají přeživší mezi troskami vícepodlažního bytového domu v centru osmdesátitisícového města.

Oblastní guvernér Igor Taburec uvedl, že město bylo zasaženo dvěma řízenými střelami, přičemž jedna zasáhla obytnou budovu a druhá sklad.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj zveřejnil video se škodami způsobenými nočním ruským raketovým úderem na obytný dům v Umanu.

Zelenskij sděluje, že při útoku zahynulo nejméně 13 osob, včetně dvou dětí.

Píše: "Uman ... Trosky se stále odklízejí. Je zde již 13 mrtvých. Dvě z nich jsou děti, které nelze identifikovat. Osud jejich rodičů není znám... Záchranáři budou pracovat tak dlouho, dokud se nepřesvědčí, že pod sutinami už nikdo další nezůstal. Ruský teror můžeme porazit jedině společně - zbraněmi pro Ukrajinu, nejtvrdšími sankcemi proti teroristickému státu a spravedlivými tresty pro vrahy."

 

Z dvou ukrajinských dívek, uprchlých před válkou, se vyklubaly neuvěřitelně hudebně nadané, zázračné děti

29. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Když dívky hrají při otevřeném okně, na ulici se lidi zastavují s otevřenou hubou

Mathesonová, televizní novinářka v částečném důchodu, vysvětlila: "Než přijeli, věděli jsme jen, že jsou hudební rodina. Pár dní předtím mi poslali film, na kterém Chrystyna hraje Čajkovského klavírní koncert č. 1 [ve věku pouhých 14 let]. Řekla  jsem si: 'aha, správně, tak to bude trochu jiná liga':




Když angličtí manželé ze severoanglického  Northumberlandu loni otevřeli svůj venkovský dům ukrajinské matce a jejím dvěma dcerám, reagovali tak na těžkou situaci uprchlíků, kteří utekli před ruskou invazí. Sheilagh Mathesonová a Chris Roberts se dozvěděli pouze to, že se jedná o hudební rodinu, a tak nabídli dvě ložnice a rozvrzané staré piano.

Brzy se jim podařilo zařídit zapůjčení klavíru Steinway poté, co zjistili, že tyto děti mají mimořádný hudební talent - takový, že se kolemjdoucí zastavují a poslouchají u otevřeného okna.

Obě dívky nyní získaly stipendia na dvou předních britských hudebních školách, a to necelý rok poté, co uprchly z domova nedaleko Kyjeva a začaly nový život v Corbridge nedaleko Newcastlu.

Sedmnáctiletá Chrystyna Mykhailičenko získala plné čtyřleté stipendium na studium klavíru na Royal Academy of Music v Londýně. Její dvanáctiletá sestra Saša, houslistka, získala stipendium na týdenní internátní studium na Yehudi Menuhin School nedaleko Leatherheadu v Surrey.

Zranitelné ženy ve Spojeném království jsou kvůli krizi životních nákladů nuceny k sexu za nájem

29. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Charitativní organizace varují, že se ženy uchylují k prostituci, aby pokryly základní náklady na bydlení

Ženy jsou stále častěji nuceny provozovat "sex pro přežití" kvůli krizi životních nákladů v souvislosti se zhoršujícími se podmínkami pro nejzranitelnější obyvatele Británie.

Charitativní organizace varují, že rostoucí náklady spojené s dlouholetým nedostatečným financováním znamenají, že se ženy, včetně těch s traumatem a duševními problémy, musí obracet k sexu výměnou za bydlení nebo k uspokojení jiných základních potřeb.

Pro okamurovce v ČR: Množství Britů je nyní odpírána možnost nastoupit do letadla k cestě do zahraničí

29. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Oni totiž nevědí, že nesmí cestovat s pasem starším než deset let, i když ještě nepozbyl platnosti. A pas britského turisty při cestě do EU musí mít po jeho návratu do Británie stále ještě platnost tři měsíce, v některých zemích EU šest měsíců.

Lidem, kteří tohle nevědí a dostaví se na letiště s příliš starým cestovním pasem, je odmítnuta možnost nastoupit do letadla. Přijdou o cenu nevyužité letenky i o zaplacené ubytování v zahraničí. Pojištění se na takovouto eventualitu nevztahuje.

Až se odpůrcům Evropské unie v ČR podaří uskutečnit Czexit, i čeští občané budou zažívat takováto "dramata".

Žena: "Přišla jsem o cenu letenky i o cenu ubytování, protože blbci hlasovali pro brexit, Nechápu, proč jsme v Británii o tomto předpisu nebyli informováni vládní kampaní."



 18993

Zničili Británii a odejít se nechystají

28. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Přišel vám článek o Británii z  německého časopisu Der Spiegel deprimující? Zde je totéž v deníku New York Times:

Zatímco se Británie připravuje na korunovaci nového krále, národem se šíří pocit konce světa. V atmosféře sociálních nepokojů, ekonomické nefunkčnosti a vládní korupce zavládlo hluboké politické rozčarování. Konzervativní strana zaostává v průzkumech o 15 procentních bodů za opozicí a popularita premiéra Rishiho Sunaka, pátého premiéra konzervativců za posledních sedm let, zůstává tvrdošíjně nízká. Po letech špatného vládnutí toryů se zdá, že názor britské veřejnosti je jasný: máme toho dost.

A má k tomu dobrý důvod. Více než deset let konzervativci plenili zemi, o níž tvrdí, že ji milují, ničili její základy a obohacovali své kamarády. Zatímco bohatství těch nejbohatších raketově rostlo, program úsporných opatření, který zahájil David Cameron v roce 2010 a od té doby v něm pokračoval každý konzervativní premiér, vyhladověl veřejné služby, vytvořil jeden z nejchudších sociálních států ve vyspělém světě a přispěl k nejdelšímu období stagnace mezd - pro mnohé k jejich regresi - od napoleonských válek. Průměrná délka života se snížila, dětská chudoba vzrostla a na obzoru je jen málo známek úlevy. Život pod vládou toryů se stal chudším, odpornějším, brutálnějším a kratším.

 19304

Britská podpora pro monarchii je na historickém minimu

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Česká média ohledně britské monarchie šílí, zatímco se monarchie v samotné Británii propadá do bezvýznamnosti

V předvečer královské korunovace si podle průzkumu pouze tři z deseti Britů myslí, že monarchie je "velmi důležitá"

Počet lidí, kteří tvrdí, že monarchie je "velmi důležitá", klesl v roce 2022 na 29 % 

Pouze tři z deseti Britů si myslí, že monarchie je "velmi důležitá", což je nejnižší podíl v historii, ukázal průzkum v době, kdy se blíží královská korunovace.

Průzkum Národního centra pro sociální výzkum (NatCen) ukazuje, že podpora monarchie ze strany veřejnosti klesla na historické minimum. Celkem 45 % respondentů uvedlo, že by měla být zrušena, není vůbec důležitá nebo není příliš důležitá.

 19887

USA vybavily Ukrajinu radiačními senzory, které mají odhalit jaderné výbuchy

28. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Americký Federální Národní úřad pro jadernou bezpečnost zřizuje pokročilou síť, která dokáže ověřit identitu útočníka


Spojené státy zapojují na Ukrajině senzory, které jsou schopny detekovat výbuchy radiace z jaderné zbraně nebo špinavé bomby a potvrdit totožnost útočníka.

Cílem je částečně zajistit, aby v případě, že Rusko odpálí radioaktivní zbraň na ukrajinském území, bylo možné ověřit její atomový podpis a vinu Moskvy.

Tým pro podporu jaderných havarijních situací neboli NEST, stínová jednotka atomových expertů řízená bezpečnostní agenturou, spolupracuje s Ukrajinou na rozmístění radiačních senzorů, školení personálu, monitorování dat a varování před smrtící radiací.

30537

USA: Muž byl zastřelen sousedem za použití foukače listí na vlastní zahradě, informuje americká policie

28. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Muž z Illinois, který pracoval na zahradě před svým domem, byl tento měsíc zastřelen do hlavy svým devětasedmdesátiletým sousedem poté, co se dostali do sporu kvůli jeho foukači listí, uvedly tento týden úřady.

Střelba v Antiochu ve státě Illinois patří mezi nedávné případy, kdy byli lidé zastřeleni při běžných každodenních činnostech, od zvonění u dveří po vjíždění na příjezdovou cestu.

Úřad šerifa okresu Lake reagoval 12. dubna na hlášení o nereagujícím muži na příjezdové cestě v Antiochu, ve vesnici poblíž hranic s Wisconsinem, která leží asi  100 km od Chicaga, uvedly úřady v tiskové zprávě. Když po půl osmé večer dorazili na místo, našli zástupci majitele domu, devětapadesátiletého Williama Martyse, se střelným zraněním hlavy. Martys byl v nemocnici prohlášen za mrtvého.

Cesta do mentality tradiční medicíny

28. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Nedávno jsem tu psal, že tradiční, staré způsoby léčení nemoci těžko mohly fungovat. Na prvním místě nebylo možné poznat, zda opravdu fungují, protože k tomu jsou nutné klinické testy, randomizace testovaných skupin atd. Nicméně pořád si myslím, že se mi zdaleka nemohlo podařit vysvětlit, jak vlastně pracovala ta mentalita léčitelů (a do značné míry je tomu tak stále). To nebylo tak, že by bojovali o nalezení nějaké objektivní pravdy, nebyli k tomu ani nijak mentálně vybaveni.

 20195

Prý už v květnu nás vláda zachrání

28. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Ve středu večer jsem na ČRo Plus poslouchal se zájmem debatu novinářů – Šídlo, Klímová, Holub – a politologa Valeše na téma hospodářské politiky české vlády. Východiskem bylo tvrzení, že vláda má velmi nízkou podporu ve společnosti. Na druhou stranu vládní strany jsou na tom v průzkumech preferencí velmi dobře (Šídlo). Piráti prý možná proto, že o nich není vědět (Šídlo).

V zásadě pan politolog vládu kritizoval a novináři se snažili ukázat, že je to složitější. Nechci zde debatu zprostředkovávat, to by nemělo smysl, ani si ji tak dobře nepamatuji. Na čem byla shoda? Vláda musí něco dělat a nikdo pořádně neví, co vlastně udělá, ba ani co dělat má. Prý třeba udělá něco vskutku geniálního, ale spíše ne. Domluva pěti stran může být složitá.

 16951

V Británii konečně rezignoval pochybný předseda správní rady BBC

28. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Richard Sharp odstoupil z funkce předsedy BBC poté, co neoznámil své spojení s půjčkou Borisi Johnsonovi

Podle vyšetřování Sharp porušil předpisy pro jmenování do veřejných funkcí, čímž vytvořil "potenciální zdánlivý střet zájmů"

Richard Sharp odstoupil z funkce předsedy BBC poté, co porušil pravidla pro jmenování do veřejných funkcí, když neoznámil své spojení s tajnou půjčkou 800 000 liber poskytnutou Borisi Johnsonovi.

Sharp skončil ve funkci v pátek ráno poté, co dospěl k závěru, že jeho další působení v BBC "může odvádět pozornost od dobré práce korporace".

 20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20236

Brazilský soudce kvůli nespolupráci v neonacistické kauze pozastavil službu Telegram

28. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Federální soudce v Brazílii ve středu nařídil dočasné pozastavení aplikace pro zasílání zpráv Telegram s odkazem na údajné selhání platformy sociálních médií při poskytnutí informací, které federální policie požadovala o neonacistických chatovacích skupinách. Tento krok je považován za součást tlaku země proti nárůstu násilí ve školách.

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Ryvolou, radním pro dopravu na Praze 1, hovoří Jan Čulík o jeho plánech jak vyřešit šokující dopravní situaci v centru Prahy, které je zahlceno auty. Vjezd na Staré Město pražské bude zpoplatněn, bude vyřešeno parkování (už nyní začíná Městská policie tvrději zasahovat proti nepatřičně zaparkovaným vozidlům) a pan Ryvole chce vybudovat páteřní cyklostezky, oddělené od komunikací pro automobilová vozidla, vedoucí přes celou Prahu. Aby nevjížděli občané do centra města auty, musejí vzniknout na pražských předměstích na uzlech veřejné dopravy lehce dostupná parkoviště.

Rozhovor Britských listů 592. Zlikviduje nás umělá inteligence?

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří se spisovatelem a pedagogem Františkem Tichým o jeho varujícím dystopickém, orwelliánském románu Rekrut 244. Zničí nás umělá inteligence? František Tichý argumentuje, že nemusí to tak být, ale nestane se to pouze tehdy, budeme-li efektivně a rozhodně jednat. Bude to složité. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 25. dubna 2025.

K tomu:

 20237

Rusko naléhá na Indii kvůli autům, náhradním dílům a potravinám

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Rusko aktivně hledá příležitosti k zavedení dodávek automobilových komponentů a strojů z Indie, stejně jako zemědělských produktů, podle Times of India. Ačkoli jednání o zvýšení nákupů probíhají od doby, kdy západní země uvalily sankce proti Rusku, nyní jsou ze strany Moskvy stále naléhavější, protože je stále obtížnější najít náhradní díly pro automobily v Rusku kvůli zastavení práce zahraničních výrobců, píše deník.

 20180

O deportacích a dalších projevech putinského teroru

28. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Autoritářské a totalitní státy se obvykle spoléhají na kombinaci ideologie a teroru - protože samotný teror, aby zůstal účinný, se stále prodražuje, což je něco, co se nakonec ukáže být mimo kapacitu režimu, tvrdí blogger El Murid.

Rozhovor Britských listů 591. Vede nerovnost ve vzdělání k nárůstu pravicového populismu?

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Současná demokracie v ČR postrádá alespoň pro část voličů důvěryhodnou politikou reprezentaci. Chybí levicová politická strana. Nebo se mění struktura české společnosti, a tím pádem i charakter české demokracie? O těchto otázkách hovoří Bohumil Kartous s esejistou Matějem Metelcem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region on pátku 21. dubna 2023.

 18489

Proč je Putinova propaganda efektivní

28. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Ve třicátých letech 20. století Moskva propagovala komunistický internacionalismus se základní myšlenkou, že transformace, kterou Rusové procházeli, by otevřela cestu k transformaci všech ostatních. Nyní se Kreml místo toho zaměřuje na národní bolševismus, na způsob, jakým izoluje a povznáší ruský lid, říká Vladimir Pastuchov.

 18969

Proč Kreml nesnáší pluralitu církví

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Od konce sovětských časů ruská vláda rozdělila náboženství v zemi na čtyři tradiční vyznání – ruské pravoslaví, islám, judaismus a buddhismus – které považuje za součást národního dědictví. Všechny ostatní často zahrnuje pod termín "sektáři", upozorňuje Alexandr Orlov.

Ruská agrese na Ukrajině: Jeden mrtvý a 23 zraněných při nočním útoku na Mykolajiv, Rusko udeřilo na Bachmut

27. 4. 2023

čas čtení 16 minut


Mezi zraněnými při ruském útoku je i dítě, ruské síly zasáhly východní a severovýchodní frontu 324krát za 24 hodin


Zelenskij zveřejnil video ukazující škody způsobené nočním ruským úderem na Mykolajiv - počet zraněných se zvýšil na 23, včetně dítěte.


Zelenskij napsal: "Země-útočník nepřestává dokazovat, že hlavním cílem této války je teror a zničení Ukrajinců a všeho ukrajinského.

    V noci Rusko ostřelovalo Mykolajiv čtyřmi raketami Kalibr odpálenými z Černého moře. Vysoce přesné zbraně mířily na soukromé domy, historickou budovu a výškovou budovu.

    V současné době je známo o 1 mrtvém a 23 zraněných, včetně dítěte. Věčnou památku zemřelým a brzké uzdravení zraněným."

Rozhovor Britských listů 590. Jáchym Topol: Mé rekviem za východní Evropu se ukázalo jako proroctví

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak je možné, že ve svých knihách Kloktat dehet (2005) a Citlivý člověk (2017), napsaných dávno před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z roku 2022, dokázal spisovatel Jáchym Topol tak přesně už tehdy definovat putinovskou mentalitu Rusů, kteří dnes vraždí na Ukrajině? O tom s Jáchymem Topolem hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 18. dubna 2023.

 18993

Neuvěřitelné. Britští poslanci schválili protiuprchlický zákon, kterým Británie porušuje mezinárodní právo

27. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Důkazem, jak hluboko se propadla po brexitu Británie, která už nedodržuje mezinárodní právo, je skutečnost, že ve středu večer schválili poslanci Dolní sněmovny hrubě protiprávní zákon proti uprchlíkům, a to poměrem hlasů 289 ku 230!! Co je to za lidi, kteří pro tento zákon hlasovaly? To je úroveň...


Stěžejní vládní návrh zákona o upírající uprchlíkům v Británii právo na azyl, čímž hrubě porušuje Ženevské úmluvy, které Británie podepsala, a je v rozporu s mezinárodním právem i ustanoveními Evropského soudu pro lidská práva,  prošel ve středu večer třetím čtením v Dolní sněmovně a nyní půjde do parlamentu lordů navzdory kritice několika předních konzervativců včetně Theresy Mayové.

Návrh zákona o migraci, který má změnit zákon tak, aby osoby, které se do Spojeného království dostanou neregulérní cestou (jinak se do Británie dostat nedá!), mohly být vyhoštěny do třetí země, jako je například Rwanda, byl schválen 289 hlasy proti 230 hlasům. Očekává se, že návrh zákona bude čelit silné  opozici v Horní sněmovně, kde by mohl být pozměněn nebo zrušen.

 20103

Alexej Navalnyj je obviněn z "terorismu" a hrozí mu doživotí

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Terorismus prý spáchal ve vězení


Navalnyj, který už byl odsouzen na 11 a půl roku, sděluje, že obvinění může souviset se smrtí pro-válečného blogera z Petrohradu

 
Uvězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj uvádí, že mu hrozí potenciální doživotní vězení na základě nových obvinění z údajného terorismu.

Šestačtyřicetiletý Navalnyj   uvedl, že mu vyšetřovatelé sdělili, že bude souzen  vojenským soudem za teroristické útoky, kterých se údajně dopustil za mřížemi.


"Vypadá to, že mi za tento případ hrozí doživotí," řekl Navalnyj z vězení

 16879

Ukrajina dostala už téměř všechna bojová vozidla, která jí spojenci slíbili, sděluje NATO

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Generál Christopher Cavoli, který je zároveň vrchním velitelem amerických sil v Evropě, to řekl před výborem pro ozbrojené služby americké  Sněmovny reprezentantů


Téměř všechna bojová vozidla, která západní spojenci Ukrajiny slíbili dodat včas pro očekávanou jarní protiofenzívu Kyjeva, již na Ukrajinu  dorazila, uvedl ve středu vrchní vojenský velitel NATO.

"Více než 98 procent bojových vozidel je již na místě," řekl generál Christopher G. Cavoli, který je zároveň vrchním velitelem amerických sil v Evropě. Ve výpovědi před výborem pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů řekl: "Jsem si velmi jistý, že jsme dodali materiál, který potřebují, a budeme pokračovat v dodávce, abychom také udrželi jejich operace."

 20128

Český magnát Křetínský a slovenský obchodní partner Tkáč posilují ve Francii

27. 4. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 
 
Český magnát Daniel Křetínský a jeho slovenský partner Patrik Tkáč se dohodli na převzetí francouzské vydavatelské skupiny Editis a nabídli zvýšení svého podílu ve francouzském maloobchodním řetězci Casino.

Společnost International Media Invest (IMI), kterou ovládají Křetínského a Tkačova Czech Media Invest (CMI), vydala prohlášení, že se dohodla s francouzskou Vivendi na převzetí její přední vydavatelské skupiny Editis.

31234

Kdo tedy zprostředkuje mír na Ukrajině, pane prezidente?

27. 4. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Český prezident Petr Pavel poskytl rozhovor pro server Politico, v němž prohlásil, že Čína je nedůvěryhodným mediátorem války na Ukrajině, neboť z protahovaného konfliktu sama těží. Podle Pavla Pekingu prodlužování statu quo na Ukrajině vyhovuje, jelikož od Ruské federace v rámci „neomezeného partnerství“ získává levnou ropu, zemní plyn a další přírodní zdroje. Nadto Čína může svého partnera v Kremlu dotlačit k ústupkům, což ale nečiní, jak míní hlava státu. Český prezident však už čtenářům Politica nesdělil, kdo by mohl zprostředkovat mírové uspořádání tragické ukrajinské válečné pře, když ne Čína.

 19248

Zrušit, šetřit, nevěřit

27. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty


Klesáme, klesáme do hlubin neoliberálního zmaru, ale na palubě fosilního parníku do skoku hraje tradiční cimbálovka profesora Fialy za hlaholu Stanjury a Blažka. Roztleskávačky dělají Hovorková se Šafrem, přičemž se velmi obratně vykrúcajú a nakrúcajú za svistotu divokých paliček.


 17694

Si Ťin-pching vyšle na Ukrajinu čínskou delegaci pro mírové rozhovory

27. 4. 2023

čas čtení 6 minut


Podle čínských státních médií se Si v telefonátu se Zelenským zřejmě zavázal, že Čína zůstane ve válce neutrální

Čínský prezident Si Ťin-pching vyšle na Ukrajinu delegaci, která bude jednat se všemi stranami o urovnání tamního konfliktu, a to po svém prvním telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským od ruské invaze v únoru 2022.

Podle čínských státních sdělovacích prostředků učinil Si tuto nabídku během středečního telefonátu se Zelenským a nabídl pomoc při usnadnění mírových rozhovorů, jejichž cílem je co nejdříve dosáhnout příměří.

 20234

Československý komunistický ministr vnitra stane před soudem v přelomovém soudním případu

27. 4. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 
Bývalý československý ministr vnitra Vratislav Vajnar stane před soudem za zabití tří lidí, kteří se koncem 80. let pokusili překročit přísně střeženou hranici země, což je jeden z mála případů, kdy nejvyšší představitel komunistického režimu stanul před soudem.

Soud pro Prahu 1 se  25. dubna začal zabývat údajnými trestnými činy Vajnara, který v letech 1983-1988 zastával funkci ministra vnitra v tehdejší československé federaci.

 16478

Nastal čas, aby prezident Biden otevřeně promluvil o situaci na Ukrajině

27. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Déle než rok Bílý dům maloval veřejnosti růžový obrázek úspěchu na ukrajinském bojišti. "Na Ukrajině Rusko nikdy nezvítězí," prohlásil prezident Biden během své únorové návštěvy Kyjeva. "Věříme, že můžeme vyhrát - oni [Ukrajinci] mohou vyhrát, pokud budou mít správné vybavení a podporu," konstatoval ministr obrany Lloyd Austin.  Ministr zahraničí Tony Blinken opakovaně zdůrazňoval, že válka bude pro Rusko "strategickou porážkou", která ho oslabí a učiní neschopným budoucí agrese. Dokonce i nejstřízlivěji uvažující pozorovatel války z americké vlády, šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley, tvrdil, že Ukrajina má dostatečné vedení a morálku na to, aby Rusko porazila, píše George Beebe na webu Responsible Statecraft.

O hrozícím hladomoru ve východní Africe

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Každých 30 vteřin zemře ve východní Africe jeden člověk hladem. Za posledních deset let zde již potřetí hrozí hladomor. Nemusí tomu tak být. V důsledku této krize, která je vyvolána změnou klimatu, konflikty a hospodářskými otřesy, potřebuje téměř 29 milionů lidí v Etiopii, Keni, Somálsku a Jižním Súdánu naléhavě humanitární pomoc a ochranu. Dohromady tento počet odpovídá počtu obyvatel Belgie a Nizozemska, informuje AL Džazíra.

30772

Každý pátý automobil prodaný v roce 2023 bude elektromobil, tvrdí Mezinárodní energetická agentura

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Téměř každý pátý automobil prodaný v letošním roce na celém světě bude elektromobil, předpovídá Mezinárodní energetická agentura (IEA) poté, co prodej těchto vozidel poprvé globálně překročil hranici 10 milionů. Pozoruhodný nárůst poptávky po modelech poháněných bateriemi znamená, že elektromobily budou tvořit 18% celosvětového prodeje automobilů, zatímco v roce 2020 to byla pouhá 4%, uvádí se v každoročním výhledu IEA, píše v listu Financial Times Peter Campbell.

30777

Současné masové vymírání je již mnohem hrozivější, než jsme se původně předpokládalo

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Nový výzkum naznačuje, že ambiciózní cíle, které mají zbrzdit současné masové vymírání, se mohou vymknout kontrole již rok po jejich stanovení. Údaje o ptácích a savcích ukazují, že mezi změnou životního prostředí a jejím dopadem na populace zvířat je obrovská časová prodleva, která v závislosti na druhu a příčinách změn dosahuje až 45 let, informuje Tessa Koumoundouros na webu sciencealert.com.

 16700

Rychlé ohřívání oceánů děsí vědce: Ohrožuje mořský život a pobřežní oblasti

27. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Oceány jsou horké. Jsou horké natolik, že to klimatology překvapuje a znepokojuje. Všichni věděli, že se oteplí kvůli klimatické nouzi. Nikdo si však nemyslel, že se to stane tak rychle a s takovou intenzitou. Navíc některé vedlejší účinky, které pozorujeme, jako například méně kyslíku v oceánech, jsou přímo děsivé, píše Juan Cole.

 17128

Celosvětové vojenské výdaje dosáhly historického maxima 2,24 bilionu dolarů

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tento týden zveřejněná výroční analýza odhalila, že celosvětové vojenské výdaje v loňském roce vzrostly na historicky nejvyšší hodnotu přes 2,2 bilionu dolarů, a to zejména v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a reakce Západu, jakož i neustále rostoucího rozpočtu Pentagonu ve Spojených státech, píše Brett Wilkins na webu commondreams.org.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev přiznal, že provedl útok dronem na Sevastopol

26. 4. 2023

čas čtení 12 minut


Za útokem dronem v Sevastopolském zálivu stál Kyjev, potvrdily ukrajinské úřady.

Úředníci však odmítli ruská tvrzení, že útok ohrozil provoz obilného koridoru.

Andrij Jusov, mluvčí ukrajinské obrany, řekl státní televizi Suspilne: "Nedávné události na Krymu se týkaly výhradně vojenských zařízení a v žádném případě nesouvisí s obilnou dohodou, která počítá s ukrajinskými přístavy a civilními přístavy."

"Ukrajina dodržuje mezinárodní závazky, včetně plnění všech závazků souvisejících s obilným koridorem," dodal Jusov.

- Ukrajinské síly sídlící na západní straně řeky Dněpr často podnikají nájezdy na východní břeh poblíž města Cherson, aby se pokusily vytlačit ruské jednotky, uvedl v úterý regionální představitel. Jurij Sobolevskij, zástupce vedoucího Chersonské oblastní správy, uvedl, že cílem nájezdů je snížit bojeschopnost ruských jednotek, které ostřelují město Cherson od chvíle, kdy byly nuceny ustoupit. "Naše armáda navštěvuje levý [východní] břeh velmi často a provádí nájezdy. Ukrajinské ozbrojené síly pracují, a to velmi efektivně," řekl Sobolevskij ukrajinské televizi.

- Při útoku na muzeum v Kupjansku v Charkovské oblasti byl zabit jeden člověk a 10 osob bylo zraněno. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij: "Teroristická země dělá vše pro to, aby nás zcela zničila. Naši historii, naši kulturu, naše lidi. Zabíjí Ukrajince naprosto barbarskými metodami."

    Oleh Syněhubov, gubernátor Charkovské oblasti, řekl: "Na místě raketového útoku v centru Kupjanska probíhají záchranné operace. Žena, která byla pod sutinami, bohužel zemřela. Záchranáři právě vyzvedli její tělo. Podle našich informací může být pod sutinami ještě jedna osoba. Speciální služby dělají vše pro to, aby ji našly. V blízkosti budovy muzea, která byla zasažena nepřátelskou raketou S-300, se nenachází žádné vojenské objekty. Nepřítel záměrně zasahuje civilní infrastrukturu a terorizuje civilní obyvatelstvo."

- Počet denních obětí, které Rusko utrpělo, se v dubnu snížil asi o 30 %, uvedla britská rozvědka. Ministerstvo obrany ve své každodenní zpravodajské zprávě uvedlo, že pokles byl pravděpodobně způsoben ukončením ruské zimní ofenzívy, která, jak dodalo, z velké části selhala. MO rovněž uvedlo, že Rusko nyní pravděpodobně připravuje své jednotky na ukrajinskou protiofenzívu.

 20231

Pane Jurečko, polepšete se!

26. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 1 minuta

Pavel Veleman dostal cenu

Dnes jsem dostal cenu Gratias 2023 - sociální pracovník roku, nominovaný lidmi odspodu. Měl jsem tam krátký projev,  docela měl ohlas..., píše  Pavel Veleman.

Projev při uděení ceny Sociální pracovník roku 2023 ve veřejné správě

Vážené kolegyně a kolegové,

přebírám cenu, která se nazývá Sociální pracovník ve veřejné správě. Vždy jsem vnímal určitou ambivalentnost profese úředníka a sociálního pracovníka.

Zejména v této tak těžké sociální době pro naše klienty, kteří zažívají každodenní existenční ponížení, smutek a obrovský stres z budoucnosti. Je opravdu naše úloha být ideální typ všech emocí zbaveného úředníka veřejné správy, jak nám ho v dobrém úmyslu popsal slavný sociolog spíše devatenáctého století Max Weber? Myslím, že ne.

 20226

K čemu je nám vlastně Nejvyšší kontrolní úřad

26. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Musím říci, že vystoupení prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v nedělních Otázkách V. Moravce pro mne bylo zklamáním. Hezky si popovídali s moderátorem o nutnosti změnit mentalitu, bylo uvedeno i pár obecných a dokonce konkrétních příkladů nehospodárnosti, ale je jasné, že tohle nebude mít na reálný chod státu žádný vliv.

 18992

Čína nyní otřásá základy mezinárodního řádu

26. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Čínský velvyslanec ve Francii popírá suverenitu bývalých sovětských států a zpochybňuje mezinárodní právo. Pobouření v Evropě je obrovské. Protože i když Peking ustoupí, znepokojivý vývoj bude zřejmý. Tento proces je také ranou pro Macrona, píšou Martina Meister, Clemens Wergin a Christina zur Nedden.

 18993

Britská vláda zakazuje odborníkům vystupovat na státních konferencích, pokud ji kdy kritizovali na sociálních sítích

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento mírný článek v deníku Times je nejděsnější věc, jakou jsem za velmi dlouhou dobu četl ohledně občanských práv v této zemi, píše novinář Michael White. PROSÍM, ČTĚTE!

Jde o to, že podle iniciativy ultrapravičáka Rees-Mogga jsou v Británii umlčováni ti odborníci, kteří se kdy odvážili kritizovat britskou vládu na sociálních sítích.



 20232

Jedenáctý pochod za snížení rychlosti dopravy zaměřený na znečištěné ovzduší prošel v úterý odpoledne Prahou

26. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Skupina Poslední generace svolala již jedenáctý protestní pochod v rámci kampaně 30 pro Prahu. Úterní protest byl tématicky zaměření na znečištěné ovzduší. Průvod kráčel od Florence po jižním břehu Vltavy od Wilsonovy až k Čechovu mostu a k budově magistrátu. Připojilo se k němu téměř devadesát podporovatelů Poslední generace.

Průvod vyšel krátce před šestou hodinou večerní z Florence a vydal se směrem k řece. Protestující zabrali jeden pruh a doprava je objížděla. Na hladký průběh dohlížela policie. Protest se neobešel bez troubících aut. Řidiči tak dávali najevo svůj nesouhlas. Protestující na troubení odpovídali cinkáním zvonků na svých kolech. 

 20228

Ekologie v čase války

26. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Válka na Ukrajině se ukázala být pro velké ruské dřevařské společnosti darem z nebes. Už se neřídí ekologickými normami vyžadovanými pro vývoz dřeva do Evropy nebo dokonce ruskými zákony na ochranu některých pralesů - a Kreml jim ještě pomohl uzavřením nebo omezením činnosti všech nezávislých organizací na ochranu životního prostředí.

 20230

Statisíce válečných sirotků tentokrát v Rusku nejsou. Zatím

26. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

"Až dosud" válka na Ukrajině nevedla k nárůstu počtu sirotků v ruské společnosti, jako tomu bylo při masivních populačních ztrátách ve druhé světové válce. Ale kvůli společenským změnám a dopadu PTSD na děti a dospělé lze říci pouze "až dosud", píše Světlana Stroganová.

 20053

"Stop migrantům a teroristům": Jak ruské úřady stupňují jazyk nenávisti

26. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Nedávný případ v Moskvě týkající se umístění mešity ukazuje, že existuje nebezpečně symbiotický vztah mezi rostoucí nesnášenlivostí a xenofobií ruského obyvatelstva a tím, jak Putinův režim používá jazyk nenávisti, aby demonstroval, že je v souladu s populací a zaslouží si její podporu, upozorňuje Abbás Galljamov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
46890