Čína se distancuje od diplomatických komentářů zpochybňujících suverenitu bývalých sovětských států

26. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Vlády EU se také ohradily proti prohlášením čínského velvyslance, které naznačovalo, že bývalé sovětské státy nemají status samostatných zemí, píšou Gregorio Sorgi a Nicolas Camut.

Čína se v pondělí distancovala od prohlášení svého velvyslance ve Francii, který způsobil pozdvižení tím, že zpochybnil nezávislost zemí, které byly dříve součástí SSSR.

Peking v pondělí uvedl, že respektuje "suverénní status" všech bývalých sovětských zemí, což je v rozporu s poznámkami velvyslance Lu Šaje, které naznačují, že tyto státy nemají žádný "účinný status" v mezinárodním právu.

Luovy komentáře v pátečním rozhovoru pro francouzskou televizi vyvolaly víkendový diplomatický incident s pobaltskými zeměmi, které požadovaly, aby čínská vláda objasnila, jaký je její postoj k této otázce.

"Čína respektuje status suverénního státu zúčastněných republik po rozpadu Sovětského svazu," řekla v pondělí v Pekingu novinářům mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.

Dodala: "Po rozpadu Sovětského svazu byla Čína jednou z prvních zemí, která navázala diplomatické vztahy s příslušnými zeměmi."

Čínské velvyslanectví v Paříži vydalo v pondělí zvláštní nótu, v níž uvedlo, že velvyslancovy poznámky "nebyly prohlášením o politice, ale vyjádřením osobních názorů během televizní debaty".

"Ty (Luovy komentáře) by neměly být přehnaně interpretovány. Postoj Číny k relevantním otázkám se nezměnil," uvádí se v prohlášení velvyslanectví.

Vlády EU se shodly na odsouzení slov čínského velvyslance a jednoznačně podpořily Litvu, Estonsko a Lotyšsko.

Francouzský prezident Emmanuel Macron tyto poznámky odsoudil v reakci na otázku serveru Politico na summitu o Severním moři, který se konal v belgickém Ostende. "Není na diplomatovi, aby říkal takové věci," řekl. Macron také slíbil "plnou solidaritu" s těmito státy: "Hranice jsou nedotknutelné."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3609

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2023