Průběžné zpravodajství:

Britští pozůstalí po zemřelých na covid varují před rodinnými shromážděními o Vánocích

25. 11. 2020

čas čtení 4 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 502 534 nakažených osob. Drasticky minimálním počtem testů zaznamenaly české úřady v úterý 24.11. dalších 5754 nákaz, zemřelo 7499 osob, v nemocnicích je 5497 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Spojené státy zaznamenaly v úterý 2157 denních úmrtí na koronavirus - jeden člověk umírá v USA každých 40 vteřin. Je to poprvé od května, kdy počet denních mrtvých překročil 2000. V úterý registrovaly Spojené státy 170 000 nových infekcí. 87 000 lidí bylo hospitalizováno. Experti varují, že se situace ještě zhorší po čtvrtečním Dni díkůvzdání, protože mnoho Američanů ignoruje varování a miliony z nich cestují k příbuzným.

- Britské rodiny, jejichž příbuzní zemřeli na covid, kritizují vládu Borise Johnsona za to, že chce dovolit Britům, aby se o Vánocích scházeli. Taková vánoční shromáždění příbuzných jsou "čiré šílenství", argumentují členové organizace Covid-19 Bereaved Families for Justice (Rodiny pozůstalých po covidu-19 za spravedlnost). Velká rodinná shromáždění jsou "vysoce riziková". Rodiny by se v tom případě měly začít připravovat "i na pohřeb". Pozůstalí si uvědomují, že setkání příbuzných o Vánocích prospěje duševnímu zdraví starších lidí. Ale zároveň pozůstalí varují, že vzhledem k tomu, že je vakcína na dohled, by nárůst úmrtí v důsledku vánočního sdružování byl nepřijatelný.  Před vánočním setkáváním příbuzných varují také četní epidemiologové, ZDE 

- Německo zaznamenalo rekordní počet 410 mrtvých za posledních 24 hodin.

- Ve čtvrtek je v USA Den díkůvzdání a zdravotníci naléhali na Američany, aby nejezdili k příbuzným. Celostátně plánuje jen 27 procent Američanů jít na večeři do restaurace s příbuznými, avšak existují velké regionální variace. Přesto se miliony Američanů vydaly na cestu k příbuzným. Zřejmě to vyvolá obrovskou další vlnu nákaz. Spojené státy trpí nezvládnutelnou vlnou nákaz.

- V Sasku varoval tamější premiér Michael Kretschmer před kolapsem zdravotní péče.

- Singapur měl kdysi téměř nejvyšší počet nákaz v jihovýchodní Asii, nyní virus téměř zcela eliminoval. Už čtrnáct dní nezaznamenal žádný případ.

 


- Britský systém testování a trasování nakažených, do něhož Johnsonova vláda investovala 22 miliard liber, je zcela chaotický. V nejnakaženějších oblastech nekontaktoval více než 110 000 lidí, vystavených koronaviru.

- Počet globálních nákaz se blíží 60 milionům.

- Vysoký činitel indické Kongresové strany zemřel na koronavirus.

- Rusko zaznamenalo rekord 507 mrtvých za posledních 24 hodi. Celkem v Rusku dosud zemřelo 37 538 osob. Úřady v Rusku registrovaly 23 675 nových denních infekcí, celkem je počet registrovaných infekcí v Rusku 2 162 503.
- 16 německých spolkových zemí zřejmě schválí shromáždění až 10 lidí během Vánoc. Ve středu o tom bude jednat Angela Merkelová s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

- V Británii se budou moci občané během Vánoc sejít ve skupinách tří domácností, bez ohledu na počet osob. Lidé budou mít možnost ve dnech 23.-27. 12 volně cestovat. Vědci varují, že tato opatření povedou  k nárůstu infekcí a úmrtí v novém roce.

- Španělská vláda plánuje omezit vánoční shromáždění na šest lidí a na Štědrý večer a na Silvestra zavést zákaz vycházení od 1 hodiny ráno do 6 ráno.

- V Rusku se "situace komplikuje". Zaznamenalo v pondělí rekord denních nákaz 25 173.

- Síť třinácti afrických zemí se spojila s globálnimi výzkumníky k provádění největších klinických testů léků proti covidu na africkém kontinentě. ZDE 

0
Vytisknout
5884

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2020