MZ a PID šíří nesmysl o bezpečné MHD (Pandemie a dezinformace)

25. 11. 2020 / David Stein

čas čtení 2 minuty
Je snad tento týden finále soutěže o Bludný balvan? Už mě to přestává bavit, ale tohle přejít nemůžu, píše autor.


Ministerstvo zdravotnictví a Pražská integrovaná doprava šíří tento nesmysl:

Existuje již několik důkazů o tom, že riziko nákazy virem Covid-19 v mhd je velmi malé. V Británii například analýza prokázala, že šance nakazit se koronou při cestě veřejnou dopravou jsou menší než 0,01%

Jenže studie, na níž PID odkazuje, vychází z dat rozšířenosti nákazy v srpnu -- ale tento měsíc je v ČR nákaza 30x rozšířenější!

Twitter účet PID přitom tvrzení nejdříve ani nepodepřel žádnými odkazy -- dal pouze odkaz na Twitter účet organizace UITP, jež tam tento týden o bezpečnosti MHD nic nemá.

Když čtenáři opakovaně žádali odkaz na údajné důkazy, účet PID nakonec poskytl pouze jeden odkaz: na studii odhadující riziko nákazy v typické cestě vlakem v Británii v srpnu.

Tento empiricky neověřený odhad vyšel zhruba 1 ku 10 000 bez roušek a 1 ku 20 000 s rouškami při typické cestě vlakem v UK v srpnu.

Zda je to odhad dobrý, soudit nemohu, ale dejme tomu, že ano.

Důležité je, že tento výpočet byl založen na rozšířenosti nákazy v srpnu:


V listopadu ale byla u nás infekce i 30x rozšířenější, než v srpnu -- například 4. 11. byl dle MZ ČR aktuální počet osob s laboratorně prokázanou nákazou (nevyléčenou) 126 836 zatímco tři měsíce předtím to bylo jen 3 753. Tento poměr je ale nejspíše o dost vyšší, protože ČR přestávala testování zvládat.

Počty nakažených na 1 milion byly v srpnu v Británii podobně nízké jako u nás, a tak je snad jasné, že odhad rizika jedné jízdy britským vlakem v létě je přinejmenším zcela bezcenný pro odhad současného rizika cestování v pražské MHD.

Poznámky:

Počty nově nakažených na 1 milion byly v ČR a UK byly v srpnu podobné:


Rizika: Mimochodem ani riziko 0,01% na jednu jízdu není zcela zanedbatelné pro starší osobu, pokud cestuje 25x za týden (tam a zpátky z práce s přestupem plus různé důvody): je to již circa 1% za měsíc.

A teď si vezměme, že za listopad v Praze to riziko může být dle těchto odhadů i 10 či více procent!


1
Vytisknout
7238

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2020