Jsem izraelský akademik a mám důkazy, že Izrael páchá v Gaze genocidu

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

1/ Jsem izraelský akademik. Moje komunita stále příliš mlčí k válce v Gaze. Po mém virálním tweetu z minulého měsíce je toto aktualizovaná a rozšířená verze toho, jak vidím věci na základě >1000 článků a 1000 videí/obrázků z války. 🧵souhrnné závěry:


2/ Podrobnosti, příklady a více než tisíc zdrojů najdete na obrázcích na konci tohoto řetězce.

Já, Lee Mordechai, historik a izraelský občan, podávám v tomto dokumentu svědectví o tom, jak se události vyvíjejí, o strašlivé situaci v pásmu Gazy.

3/ Tato verze je dvakrát delší a podrobnější než předchozí. Je mnohem lépe uspořádaná, obsahuje nové diskuse (např. počet palestinských deah, nálet na al-Šifu, definice genocidy) a nové důkazy a zjištění. 

4/ Za posledního půl roku Izrael opakovaně masakroval Palestince v Gaze, což mělo za následek smrt více než 33 000 Palestinců - z nichž přibližně dvě třetiny tvoří ženy a děti - od okamžiku sepsání tohoto dokumentu. Další desítky tisíc lidí byly zraněny a nejméně tisíce jsou pohřešovány.

 


5/ Existuje mnoho důkazů o nevybíravých a nepřiměřených útocích Izraele v průběhu celé války, stejně jako mnoho příkladů masakrů a dalšího zabíjení. Dlouhý seznam mezinárodních institucí tvrdě kritizoval izraelské vedení války.


6/ Izrael se aktivně snažil způsobit smrt civilního obyvatelstva Gazy. Izrael vyvolal v Gaze hladomor a použil jej jako válečnou zbraň, v důsledku čehož zemřely desítky civilistů hladem. Izrael způsobil nedostatek vody, léků a elektřiny.


7/ Izrael rovněž zlikvidoval zdravotnický systém a civilní infrastrukturu Gazy. V důsledku toho umírá více lidí na léčitelné nemoci a náročné lékařské zákroky, jako jsou amputace a císařské řezy, jsou prováděny bez anestezie.


8/ Izraelský diskurz dehumanizoval Palestince do té míry, že naprostá většina izraelských Židů výše uvedená opatření podporuje. Tuto dehumanizaci vedli nejvyšší izraelští státní představitelé a nadále ji podporují prostřednictvím státu a armády.


9/ Dehumanizace je široce rozšířena i v širší občanské společnosti. Výsledkem dehumanizace je rozsáhlé zneužívání a násilí vůči zadrženým Palestincům a civilním obyvatelům Gazy a jejich majetku, a to vše bez větších následků.


10/ Naprostou většinu dehumanizačního obsahu sdílejí Izraelci a potvrzují ho i palestinská svědectví o svých zkušenostech.


11/ Důkazy, které jsem viděl, naznačují, že jedním z velmi pravděpodobných cílů Izraele je etnické vyčištění pásma Gazy, ať už částečné, nebo úplné, a to odstraněním co největšího počtu Palestinců.


12/ Klíčoví členové izraelské vlády učinili prohlášení potvrzující tento záměr a několik izraelských ministerstev plánovalo nebo pracovalo na usnadnění takového konce.


13/ Izrael již vyčistil značné části pásma Gazy demolicí a buldozerováním, přičemž se rovněž pokouší zničit strukturu palestinské společnosti záměrným útokem na civilní instituce.


14/ Mezi ně patří univerzity, knihovny, archivy, náboženské budovy, historické památky, školy, hřbitovy a tržiště. Dosud byla zničena nebo poškozena více než polovina budov v pásmu Gazy.


15/ Jedním z cílů války je podle izraelské vlády propuštění rukojmích - více než 130 z nich zůstává v zajetí Hamásu. Důkazy naznačují, že ve srovnání s etnickými čistkami je to pro vládu nízká priorita.


16/ Do dnešního dne Izrael vojenskými operacemi propustil přesně tři rukojmí, zatímco mnoho dalších rukojmích svými akcemi přímo či nepřímo zabil. Kromě toho Izrael mnohokrát jednání o propuštění rukojmích zastavil nebo se je pokusil zmařit.


17/ Celosvětová pozornost věnovaná Gaze odvedla pozornost od Západního břehu Jordánu. Tam izraelské operace prostřednictvím armády nebo osadníků od začátku války vedly k neoprávněnému zabití více než 400 Palestinců,


18/ etnickou čistku nejméně 15 místních komunit, jakož i prudký nárůst míry násilí, zneužívání a ponižování Palestinců ze strany izraelského státu i židovských osadníků.

19/ Vše výše uvedené bylo umožněno díky silné podpoře většiny mainstreamových médií v Izraeli i na Západě, především ve Spojených státech, Velké Británii a Německu.


20/ Izrael od počátku války vedl informační kampaň, která zdůrazňovala hrůzy útoků ze 7. října, a to jak spolehlivými, tak i nespolehlivými informacemi,


21/ diskreditoval kritické hlasy mimo Izrael, omezoval informační toky z Gazy a shromažďoval izraelskou veřejnost kolem války tím, že omezoval domácí diskurz. Výsledkem je, že izraelská média a diskurz jsou převážně a nekriticky pro-válečné.


22/ Mainstreamová média v USA sdílejí velkou část tohoto přístupu. Hloubkové zkoumání izraelské pomlouvačné kampaně proti UNRWA a přetrvávajících pochybností vůči palestinským počtům mrtvých ukazuje, že v obou případech jde o nepodloženou propagandu.


23/ Vše výše uvedené legitimizuje izraelské násilí a akce, odvádí pozornost od mnoha událostí v Gaze a přispívá k dehumanizaci Palestinců.

24/ Důkazy jsou dostatečné k tomu, abych se domníval, že to, co Izrael v současnosti provádí palestinskému obyvatelstvu v Gaze, je zločinem proti lidskosti, který odpovídá definici genocidy, jak ji chápu já. V dodatku vysvětluji své důvody pro použití tohoto termínu.

1
Vytisknout
1926

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2024