Atmosféra při nedělním koncertu kampaně za skotskou nezávislost v Edinburku

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na koncertě vystoupili zpěvačka a autorka písní Amy Macdonald, Alex Kapranos, vedoucí zpěvák skupiny Franz Ferdinand a Stuart Braithwaite ze skupiny Mogwai.

Moderátor Channel Four News Krishnan Guru-Murthy, který už týden moderuje zpravodajství své stanice přímo z Edinburku, si na Twitteru pochvaloval, jak dynamické a aktuální informace mu poskytuje o hnutí za skotskou nezávislost. Dodal také: "Musím říci, že když čtu normální londýnská média, je šokující, jak málo chápou situaci v místě, které je jen hodinu cesty [letadlem] od Londýna..."

BBC informuje, že stovky lidí před jejími studii v Glasgow demonstrují proti její "zaujatosti"

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Stovky lidí demonstrují v Pacific Quay před vysílacím centrem BBC v Glasgow proti její zaujatosti, informuje BBC ZDE ZDE

Fotografii demonstrace pořídil reportér pořadu BBC "Reporting Scotland" ZDE



Demonstranti také požadují propuštění reportéra BBC Nicka Robinsona ZDE



17.22: BBC uvádí: Demonstranti si stěžují, že zpravodajství BBC je zaujaté proti skotské nezávislosti, avšak mluvčí BBC se vyjádřil: "Jsme přesvědčeni, že naše vysílání je férové a nestranné a plně dodržuje požadavky našich redakčních předpisů i předpisů týkající se referenda."

Velká demonstrace ve prospěch skotské nezávislosti se v neděli odpoledne koná v Edinburku.



JAK BBC INFORMUJE O DEMONSTRACÍCH PROTI SOBĚ:

Nezávislost Skotska: Dav protestuje proti "zaujatosti BBC"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Před ústředím BBC Scotland v Glasgow se shromáždil velký dav, který protestoval proti způsobu, jímž BBC informuje o referendu.

Policie uvedla, že se demonstrace účastnilo až 1000 osob, i když jiní pozorovatelé hovořili o daleko vyšším počtu demonstrantů. Demonstranti si stěžovali, že vysílání BBC je zaujaté proti nezávislosti.

Mluvčí BBC uvedl: "Jsme přesvědčeni, že naše vysílání je férové a nestranné a plně dodržuje požadavky našich redakčních předpisů i předpisů pro referendum."

Demonstranti se shromáždili v Pacific Quay před budovou BBC asi ve 14 hodin. Pověsili na vchod u budovy transparent, který požadoval, aby byl politický editor BBC Nick Robinson propuštěn.

Podporují česká mainstreamová média neonacismus?

14. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Člověk nemusí být zrovna expertem na česká média středního proudu ani na spletitý konflikt na Ukrajině, aby mohl rozpoznat elementární fakta. Je více než zřejmé, že české sdělovací prostředky nepokrytě podporují mutaci Majdanu na východě Ukrajiny, vlastně boj ukrajinských vojáků a prokyjevských polovojenských skupin proti Kremlu a jeho proxy silám. Značně znepokojující je ale skutečnost, že se tak děje i za podpory fašistických a neonacistických elementů na ukrajinské politické scéně a v armádě.

BBC a skutečnost v sobotním Glasgow

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tímto záběrem informovala společnost BBC o sobotní demonstraci v Glasgow ve prospěch skotské nezávislosti:



Toto byla skutečnost:



Potíž je, že v dnešní době už nemají establishmentová média monopol nad informacemi. Pokud budou Skoti ve čtvrtek hlasovat pro nezávislost, bude to mj. i vítězství sociálních sítí. Zdroj ZDE

Britští muslimové odsoudili vraždu Skota Davida Hainese

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čelní britští muslimští duchovní a předáci britské muslimské komunity odsoudili vraždu Skota Davida Hainese, kterou spáchali extremisté z organizace Isis. Shuja Shafi z Muslimské rady Británie konstatoval: "David Haines se vydal do tohoto regionu, aby tamním lidem pomáhal. Že ho extremisté zavraždili, to jen znovu dokazuje zvrácenost jejich zdeformované ideologie. Tito extremisté v Iráku a Sýrii tvrdí, že jednají jménem islámu. Avšak v naší víře není nic, co by tolerovalo takovéto chování. Tito extremisté chtějí vyvolávat pozornost a získávat pro svou kauzu stoupence tím, že zasévají rozbroje a strach mezi lidmi zde v Británii. Musíme jim to odepřít. Nejlepším způsobem jak porazit jejich extremismus je vybudovat ještě pevnější vazby mezi komunitami zde v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Propaganda ruské televize se změnila

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Киевская "хунта" полностью исчезла из российских теленовостей (Первый, Россия, НТВ, ТВЦ, РЕН, Пятый) - "Медиалогия". ZDE

Od podepsání příměří v Minsku přestala ruská televize (První okruh, Rossia, NTV, TVC, REN, Pátý okruh) jako na povel označovat kyjevskou vládu za "juntu" ZDE

Joseph Stiglitz: Nezávislost Skotska přinese klady i zápory

14. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Někteří ekonomové jako Paul Krugman varovali před hospodářskými dopady skotské nezávislosti. Došlo by v nezávislém Skotsku k poklesu životní úrovně anebo k poklesu HDP? Jakákoliv strategie je riskantní. Pokud by Skotsko zůstalo součástí Velké Británie a Británie odešla z EU, záporné hospodářské dopady by byly výrazně větší, míní Joseph Stiglitz v týdeníku Scotland on Sunday.

Pokud by Skotsko zůstalo ve Velké Británii a ta by pokračovala ve své současné politice, jejímž důsledkem je růst nerovnosti, i kdyby HDP bylo o něco větší, životní úroveň většiny Skotů by mohla poklesnout. Škrty v britské státní podpoře školství a zdravotnictví by mohly donutit Skotsko čelit jen řadě nepřijatelných možností - i kdyby Skotsko mělo právo rozhodovat o tom, do čeho investovat své státní výdaje.

Proč budu hrdě hlasovat pro skotskou nezávislost

14. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Díky firmám BP, Standard Life, Royal Bank of Scotland, TSB, John Lewis a díky šílené spěšné návštěvě westminsterské elity ve Skotsku na poslední chvíli byly pro mne poslední dny kampaně za skotskou nezávislost naprosto přesvědčivé, píše v týdeníku Observer Kevin McKenna.

Jsou totiž mikrokosmem toho, o čem byla celá kampaň proti skotské nezávislosti: o penězích, o hrubé korporátní moci a o bezostyšném pocitu absolutního práva na všechno. Takže budu ve čtvrtek hlasovat pro skotskou nezávislost se sebevědomím a jistotou, o nichž jsem až do minulého týdne netušil, že jsou u mě možné.

Neboť to, co jsem zažil, byly nahromaděné řady britského a westminsterského establishmentu, které povstaly v zuřivosti proti prvnímu skutečnému nebezpečí ohrožujícímu jejich mocenskou základnu. A zvolily si jako zbraně zastrašování, strach a skoro úplně otevřené zlovolné hrozby pomsty. Hypotéky budou tak drahé, že si je nikdo nebude moci dovolit. Ceny stoupnou. Bude následovat hluboká recese. Finanční sektor zmizí a všechny banky utečou. Hospodářská smršť biblických rozměrů pohltí nově vzniklý nezávislý stát.

UKIP a bývalý generální tajemník NATO:

"Těsné vítězství nacionalistů v referendu nebude mandátem pro nezávislost Skotska"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

David Coburn, europoslanec extremisticky euroskeptické anglické strany UKIP (Strana za nezávislost Velké Británie), se vyjádřil, že těsné vítězství separatistů v referendu o skotské nezávislosti "nebude mandátem pro nezávislost". Dodal, že "mandátem pro nezávislost Skotska" by podle něho bylo až hlasování 60 procent skotských občanů ve prospěch nezávislosti. Menší většina občanů hlasujících pro nezávislost je prý mandátem pouze pro větší decentralizaci v rámci Velké Británie. Podobně argumentoval i šéf strany UKIP Nigel Farage během své páteční návštěvy v Glasgow, který také varoval, že Skotsko by nebylo nezávislé, ale bylo by "otrokem Evropské unie".

I bývalý generální tajemník NATO George Roberston, nyní labouristický lord a poslanec Horní sněmovny londýnského parlamentu, se vyjádřil, že by mohlo "lehce" dojít k zpochybnění volebního vítězství skotských separatistů, pokud velmi těsný volební výsledek vyvolá ústavní krizi.

K tomu se vyjádřil poslanec Skotské nacionální strany Humza Yousaf: "Bizarní výkřiky Davida Coburna dokazují, v jaké panice jsou politikové bojující proti skotské nezávislosti, kteří vidí, že stále větší počty voličů si uvědomují, jak velkou šanci jim dává hlasování za skotskou nezávislost. Dohodou z Edinburku se obě strany zavázaly respektovat výsledek referenda a lidé ve Skotsku právem očekávají, že politkové na obou stranách tuto dohodu dodrží."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Salmond: Britské ministerstvo financí "porušilo zákon"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo financí prozradilo BBC emailem informaci o nouzovém plánu Royal Bank of Scotland přesunout svůj registrovaný úřad z nezávislého Skotska do Anglie ještě předtím, než se banka sama rozhodla tento plán zveřejnit.

Londýnské mínisterstvo financí poslalo ve středu ve 22.16 email společnosti BBC, jímž prozradilo, že banka Royal Bank of Scotland plánuje přesunout v případě vyhlášení skotské nezávislosti svůj registrovaný úřad ze Skotska do Anglie, a to v době, kdy správní rada RBS ještě zasedala a teprve se rozhodovala, zda ve čtvrtek o této skutečnosti informovat své akcionáře.

Skotský premiér Alex Salmond konstatoval, že jde o "neuvěřitelné a politicky explozivní odhalení" a požadoval plné zveřejnění těchto skutečností." "Zdá se, že ministerstvo financí prozradilo citlivé informace ohledně RBS 45 minute před tím, než se sama správní rada banky rozhodla zveřejnit toto rozhodnutí," uvedl Salmond. "Jasně tím porušili předpisy."

V Británii je trestným činem zveřejnit předčasně informace, které mohou ovlivnit poměry na burze. Novináři nesmějí zveřejnit takové informace dříve, než je vydáno oficiální podnikatelské prohlášení, v tomto případě bylo vydáno ve čtvrtek ráno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Výraz "Islámský stát" je urážkou naší víry, stěžují si přední britští muslimové

13. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Muslimští duchovní v Británii apelovali na premiéra Davida Camerona a na další politiky, aby nepoužívali výraz "Islámský stát", který "poskytuje důvěryhodnost teroristické organizaci".

Britský premiér a sdělovací prostředky musejí přestat legitimizovat teroristickou skupinu, která ničí Sýrii a Irák tím, že ji charakterizují jako "Islámský stát", konstatovala koalice duchovních a organizací, kteří zastupují britské muslimy. Užívání tohoto výrazu dává sunnitským extremistům důvěryhodnost a pošpiňuje to islámskou víru.

Signatáři dopisu Davidu Cameronovi, včetně Sughry Ahmeda, předsedy Islámské společnosti Británie, přiznávají, že britští muslimové musejí dělat víc, aby přesvědčili své mladé muže, aby se nenechávali zmanipulovat k účasti na "nenávisti a jedu" této organizace. "Budeme využívat každé příležitosti a dále říkat jasně a nahlas 'ne naším jménem'a 'ne pro naši víru'," píší.

Skotsko: Mají unionisti skutečně osmibodový náskok nad separatisty?

13. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Průzkum společnosti Survation, který si objednali unionisté, dal unionistům v sobotu osmibodový náskok nad separatisty. Pro skotskou nezávislost prý chce hlasovat 46 procent voličů, proti 54 procent voličů. 93,1 procent dotazovaných osob uvedlo, že určitě půjdou hlasovat v referendu.
  • V sobotu večer zveřejnila společnost ICM další průzkum pro Sunday Telegraph, podle něhož nezávislost Skotska podporuje 54 procent voličů a proti nezávislosti je 48 procent voličů. Tento průzkum byl ale proveden jen na vzorku 700 osob, proto je jeho nepřesnost až skoro 4 procenta.
  • Další průzkum, od společnosti Opinium, která se dotazovala 1055 osob pro týdeník Observer, zjistil, že 53 procent podporuje unionismus a 47 procent samostatnost Skotska.
  • Konzervativní anglický poslanec Christopher Chope varoval, že naprosto není zaručeno, že příslib další decentralizace skotského státu v případě hlasování Skotů proti nezávislosti, který jim poskytli vedoucí představitelé hlavních britských politických stran, může být splněn. Poskytnout další pravomoci skotskému parlamentu by bylo neústavní a konzervativní angličtí poslanci tomu zabrání.
  • Skotská premiér Alex Salmond předpovídá, že separatisté zvítězí v referendu s pohodlnou většinou.
  • Výzkumný tým organizace The Scotland Institute upozornil, že Skotsko bude po vyhlášení nezávislosti usilovat o zvýšení přistěhovalectví do země a vzhledem k tomu, že Anglie má ostře protiimigrační politiku, bude nutno zavést na hranici Skotska a Anglie pohraniční kontroly.
  • Vysocí bankovní odborníci odmítli jako "absurdní" varování Deutsche Bank, že nezávislost Skotska způsobí "velkou hospodářskou krizi".
  • V Edinburku se v sobotu konala velká demonstrace Oranžského řádu za zachování Velké Británie. Oranžský řád jsou bigotní ultraprotestanté a kampaň unionistů se od nich distancuje.
  • Tony Blair na konferenci v Kyjevě podpořil jednotu Velké Británie. Dosud se v kampani o skotskou nezávislost držel stranou. Když naposledy vystoupil proti skotské nezávislosti, Skotská národní strana vydala tiskové prohlášení, v němž upozornila, že Blair je válečný zločinec a jeho intervence je velkou podporou pro skotskou nezávislost.
  • Alex Salmond se distancoval od výroků Jima Sillarse, bývalého náměstka předsedy skotských nacionalistů, který pohrozil, že si to Skotsko s bankami a s olejářskou firmou BP po vyhlášení nezávislosti "vyřídí" za to, že byly proti nezávislosti. Sillars pohrozil, že Skotsko firmu BP ve Skotsku znárodní. Salmond zdůraznil, že den po vítězství separatistů bude den oslav skotského lidu a nikoliv den vyřizování účtů. Sillars posléze tvrdil, že jeho výroky byly jen trikem jak vyvolat zájem médií.
  • Většina Angličanů podle průzkumu veřejného mínění nechce s nezávislým Skotskem sdílet anglickou libru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina odrazila útok na letiště v Doněcku, který provedly proruské jednotky

13. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Byl zaznamenán pohyb ruských raketometů Doněckem. Ukrajinský premiér konstatoval, že jeho země je s Ruskem "ve válečném stavu"

Ukrajinská armáda oznámila, že úspěšně uhájila vládou kontrolované letiště v Doněcku před útokem proruských vzbouřenců. Na letištěm visel v pátek odpoledne velký sloup černého kouře. Došlo k dosud snad největší bitvě od vyhlášení křehkého příměří.

V městě Doněcku, které ovládají proruští vzbouřenci, bylo přes noc slyšet trvalou palbu raketometů. Městští činitelé uvedli, že bombardování zasáhlo obytné budovy u letiště, ale nejsou k dispozici údaje o případsných raněných a mrtvých.

Jak BBC "zcenzurovala odpověď Alexe Salmonda"

13. 9. 2014

čas čtení 12 minut



Zajímavý srovnávací rozbor aktuální práce televize BBC

Takto umírá demokracie, píší aktivisté na YouTube: Nejprve se podívejte na to, co se skutečně dělo. Pak se podívejte na to, jak o tom televize BBC informovala.

Jak český stát selhává při civilizované podpoře přistěhovalců

Prosíme o pomoc pro těžce nemocnou dceru našich australských kolegů

13. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ústav molekulární genetiky AV ČR (ÚMG) je garantem projektu BIOCEV, jednoho z velkých projektů posílení výzkumných infrastruktur v České republice, podporovaného v rámci programu OP VaVpI z regionálního rozvojového fondu EU. V rámci tohoto projektu bylo přijato kromě českých výzkumníků i několik desítek cizinců. Mezi nimi jsou také australští občané dr. Trevor Epp a jeho manželka dr. Kallayanee Chawengsaksophak, píše Václav Hořejší.

Počátkem tohoto roku je však postihlo neštěstí -- jejich dceři, čtrnáctileté Katareeye, byla diagnostikována agresivní forma nádorového onemocnění, lymfom. Oba rodiče zaměstnaní rodiče platí běžné veřejné zdravotní pojištění. Protože však nejsou občany EU a nemají v ČR doposud trvalý pobyt, podle českého zákona o veřejném pojištění není jejich dcera kryta veřejným pojištěním. Komerční pojištění za ni platí rodiče, ale toto pojištění má výdaje zastropovány na 1,6 mil. Kč. Tato částka byla při náročné léčbě již před několika měsíci překročena. Rodiče Katareeyi na pokrytí chybějících prostředků spotřebovali veškeré své úspory a prostředky poskytnuté jejich rodinami a zahraničními přáteli, ale to zdaleka nestačí.

Další podrobnosti ZDE

Veřejná sbírka ZDE

Evropská unie bojuje proti obřím americkým digitálním firmám

12. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

"Oběd zadarmo neexistuje - za služby platíme firmě Google svými osobními daty, a pokud si nedáme pozor, nakonec i svou osobní a sociální svobodou. Je základním úkolem liberalismu a sociální demokracie zkrotit zdivočelý datový kapitalismus."

Joaquín Almunia, odcházející komisař EU pro konkurenci se rozhodl minulý týden znovu otevřít své pět let trvající vyšetřování způsobu, jak firma Google seřazuje výsledky svého vyhledávání. Práci dokončí jeho nástupkyně, bývalá dánská minsitryně finančí Margrethe Vestager. Její kolega, nový komisař EU pro digitální ekonomiku, Guenther Oettinger, ve středu konstatoval, že tržní moc firmy Google by mohla být omezena, a dodal, že zajistí, aby firma Google dodržovala principy neutrality a objektivity.

Strašení islámem jako nový český folklór?

13. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo školství po lobbování odpůrců islámu odebralo záštitu projektu Muslimové očima českých školáků ZDE. Mezitím se v médiích utěšeně rozvíjí hysterie kolem "chalífátu" na území Iráku a Sýrie. Tento útvar má podle posledních odhadů CIA asi 30 000 bojovníků ZDE. To je například o něco více než dvojnásobek příslušníků ozbrojených sil Albánie ZDE.

Vzniká třetí světová válka. A Evropa je jen na jejím okraji

13. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Sektářský konflikt mezi sunnity a šiity, který nejprve roznítila revoluce v Íránu a pak ho prohloubila pošetilá západní invaze do Iráku, je daleko rozsáhlejší, než by se mohlo zdát z Obamova rozhodnutí zasáhnout do něho prostřednictvím bezpilotních letadel a leteckých úderů, varuje v deníku Guardian Giles Fraser.

Jsme svědky rozsáhlé změny v politických tektonických deskách na celém Blízkém východě a hluboko do Afriky a chirurgické zásahy Západu nedosáhnou ničeho jiného než krátkodobého uspokojení, že "děláme něco". Nejde o to, že by mi morálně vadilo bombardování fanatiků z IS, píše autor. Jde o to, že bychom měli přiznat, že jsme pouhými okrajovými pozorovateli ve válce, která je o tolik větší, než jsme si kdy představovali, a o tolik komplikovanější než dovoluje rétorika o terorismu nebo o omezeném konfliktu.

Od druhé světové války jsme si zvykli na představu, že velká válka je věcí minulosti. Avšak to už neplatí. Toto je třetí světová válka. A tentokrát jsme na jejím okraji.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Stáhněte si vlastní, trojrozměrně vytištěný dům za 1,5 milionu Kč z internetu

13. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na internetu je nyní k dispozici prototyp tzv. WikiHouse 4.0, domu s dvěma ložnicemi, který si každý dokáže sestavit jen za pár dní. Návštěvníci se mohou přesvědčit, jak trojrozměrně vytištený dům vypadá, na letošním Londýnském festivalu designu.

Dům se staví podle výkresů, které lze zadarmo stáhnout z internetu. Má 68 čtverečních metrů a dřevěnou kostru a postavíte ho bez stavební firmy. Je to poprvé, co byl digitálně nařezán a postaven patrový dům s použitím open sourcové technologie. Skupince dobrovolníků trvalo pouhých osm dní, než dům postavili z jeho stavebnicových částí, které byly vyrobeny prostřednictvím určité formy trojrozměrného tisku.

Budova je navržena tak, aby si amatérští stavebníci mohli sami stáhnout výkresy, nechat si části domu digitálně vytisknout a sestavit dům sami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA a EU zavedly proti Rusku nové sankce

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Největší ruské banky, ropné a zbrojařské společnosti budou odříznuty od mezinárodních finančních zdrojů a technologie v důsledku nových rozsáhlých hospodářských sankcí, zavedených Spojenými státy a EU. Podstatnou měrou zvyšují západní politický tlak na Rusko ohledně Ukrajiny.

Izraelští výzvědní veteráni odmítají sloužit na palestinských územích

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael špehuje nevinné lidi, varují bývalí izraelští rozvědčíci

43 veteránů jedné z nejtajnějších izraelských vojenských výzvědných služeb, mnoho z nichž je stále ještě aktivních záložních důstojníků - podepsalo veřejný dopis, jímž odmítají podílet se na operacích na okupovaných palestinských územích, protože tam Izrael provádí rozsáhlé špehování nevinných civilistů. Signatáři jsou důstojníci z Jednotky 8200, která je izraelským ekvivalentem americké NSA.

Toto špehování se používá za účelem "politické perzekuce" a k vytváření rozbrojů v palestinské společnosti.

Nejnovější průzkum o skotské nezávislosti:

Nerozhodný

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek zveřejnil deník Guardian nový průzkum veřejného mínění, který provedla společnost ICM. Navzdory týdnu intenzivní kampaně prounionistických politiků i navzdory vážným varováním podnikatelů a finančníků před skotskou nezávislosti je stále 49 procent voličů pro skotskou samostatnost a 51 procent proti nezávislosti. Nadto 17 procent voličů uvádí, že se teprve musejí rozhodnout jak volit.

Šestnáctiletí si stěžují, že včerejší debata o skotské nezávislosti na BBC 1 "byla zmanipulovaná"

12. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Někteří ze 7000 šestnáctiletých a sedmnáctiletých účastníků debaty o skotské nezávislosti, která se ve čtvrtek večer vysílala na okruhu BBC 1, si stěžovali na Twitteru, že debata byla sestříhána ve prospěch unionistů, že z ní bylo odstraněno bučení publika proti unionistickým argumentům a že unionisté dostali proti separatistům příliš velký prostor. Jedna studentka si stěžovala, že je televize požádala, aby předstírali, že jsou proti skotské nezávislosti, protože v publiku je prý "příliš mnoho" zastánců skotské nezávislosti. ZDE

Další ruské vojenské vozidlo na Ukrajině

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Reportér deníku Guardian Shaun Walker našel v Lutuhyne na východní Ukrajině ruský ozbrojený transportér označený velkými písmeny "MC", které v ruštině označují "mírové sbory". Ozbrojený transportér se nachází hluboko na území Ukrajiny v Lutyhyne, v městě nedaleko Luhansku, kde minulý týden byl zničen ukrajinský vojenský konvoj dělostřelectvem a raketami Grad.

Vedle nepoškozeného ruského obrněného transportéru stáli tři vojáci, kteří se odmítli nechat vyfotografovat. Řekli, že jsou z Ruska, ale nejsou pravidelní vojáci, nýbrž placení žoldáci. Kdo je platí, neuvedli.

Evropská komise ukázala strach z demokracie, po Evropě se chystají protestní akce

12. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o. s.

Ve čtvrtek 10.9. Komise bezprecedentně odmítla zaregistrovat tzv. europetici -- evropskou občanskou iniciativu, která žádá zastavení poloutajeného vyjednávání a podpisu dvou kontroverzních mezinárodních smluv o obchodu a ochraně investic. Transatlantickou obchodní a investiční úmluvu (TTIP, či také TAFTA) vyjednává Evropská unie od roku 2013 s USA a Kanadsko-evropskou obchodní úmluvu chce podepsat s Kanadou.

K TOMU: Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny

SPaS seminář: 11.září -- od New Yorku k Ukrajině

12. 9. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 13 minut

11.září 2001 došlo k největšímu útoku proti Američanům na půdě USA od 2.světové války. Bezpečnostní situace ve světě se rázem změnila. Prezident George W.Bush využil nové atmosféry, aby získal podporu vlastních občanů a mnoha jiných zemí, zvláště členských států NATO, pro svou válku proti tzv.mezinárodnímu terorismu. Většina teroristů zodpovědných za pád newyorkských "dvojčat" pocházela ze Saúdské Arábie, ale terčem americké armády se stal Afghánistán. Údajně proto, že se na jeho území schovával Úsama bin Ládin a vedení jeho Al-Kájdy, kteří se však vzápětí přesunuli na území Pakistánu. Vývoj událostí a dostupné informace naznačují, že invaze Afghánistánu byla připravena dlouho před 11.zářím. Operace Trvalá svoboda byla zahájena již 7.října 2001 a cílem mělo být zajetí Usámy bin Ládina a vedení Al-Kájdy a svržení talibánské vlády, která Al-Kájdu podporovala. Válka ovšem pokračuje i řadu let po zabití Úsama bin Ládiho v Pakistánu.

Hlavní holandský prokurátor: Letadlo MH17 bylo nejpravděpodobněji "sestřeleno ze země"

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

To, že letadlo malajských aerolinií MH17 bylo sestřeleno ze země, je "nejpravděpodobnějším" scénářem, který nyní zkoumají desítky detektivů, uvedl v pátek vysoký holandský prokurátor Fred Westerbeke z Holandské státní prokuratury, který na vyšetřování dohlíží.

Šéfka policie Patricia Zorková uvedla, že detektivové zkoumají více než 350 milionů internetových stránek a tisíce fotografií a filmů, které by mohly obsahovat důkazy o útoku a snaží se verifikovat autentičnost odposlechnutých telefonních rozhovorů.

Jeden vzbouřenecký důstojník sdělil tiskové kanceláři AP po katastrofě, že letadlo sestřelil smíšený tým vzbouřenců a ruského vojenského personálu, kteří se domnívali, že míří na ukrajinské vojenské letadlo. Odposlouchané telefonní rozhovory mezi vzbouřenci, které vydala ukrajinská vláda, podporují tuto verzi událostí.

Západ drasticky zanedbává epidemii eboly v Africe

12. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Zdravotníci v Libérii jsou nuceni posílat pryč každý den až 30 osob nakažených ebolou z klinik, které si už nedokáží poradit s rostoucím počtem nemocných osob. Charitativní organizace Lékaři bez hranic kritizovala mezinárodní společnství za jeho chabou reakci na epidemii eboly v západní Africe, která si dosud vyžádala životy více než 2300 osob. To se považuje za konzervativní odhad. Zdravotnické systémy v západní Africe už zkolabovaly a hrozí, že počet nakažených osob nyní poroste exponenciálně. To se stane, pokud nedojde k dramatickému navýšení mezinárodní pomoci. Na začátku této reportáže jsou znepokojující záběry.

Zoufalství v Luhansku, který počítá své mrtvé

12. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Nikdo v Luhansku neví, co přinese budoucnost. Mnoho lidí nechce mluvit o politice. Nikdo neví, zda za půl roku budou součástí Ukrajiny nebo vzbouřeneckého samostatného státu a lidé se bojí, že by mohli být potrestáni, kdyby se vyjádřili ve prospěch té či oné strany.

Luhansk, město s více než 400 000 obyvateli, je nejpostiženější město v nynějším konfliktu na východní Ukrajině. Je to centrum tzv. Luhanské lidové republiky a déle než měsíc bylo obléháno ukrajinskými jednotkami. Jak zuřila válka mezi místními vzbouřenci s ruskou podporou a ukrajinskou armádou s dobrovolnickými prapory, více než polovina města uprchla, k příbuzným v jiných městech, anebo do uprchlických táborů v Rusku. Ti, kdo zůstali, byli buď nepohybliví, anebo absolutně neměli kam jít, píše z Luhansku reportér deníku Guardian Shaun Walker.

Proč jsem se rozhodla dát svým americkým dcerám příležitost chodit do školy v ČR

12. 9. 2014 / Jana Bradley

čas čtení 8 minut

Mnoho let jsem se snažila racionalizovat si pozitiva amerického školství, které je přívětivé, emocionální, nestresující, ale dle mého názoru málo vzdělávající, protože připravuje žáky převážně k úspěchu v plošných testech. Snažila jsem se oprostit se od vlastní představy, že ve školách by děti měly nabývat vědomosti z izolovaných předmětů, protože si sama uvědomuji, že spoustu toho, co jsem se ve škole naučila, jsem v životě nikdy nepoužila.

Otevřený dopis ministrovi školství

12. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Vážený pan
PhDr. Marcel Chládek, MBA
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

V Brně 10. září 2014

Vyjádření ke stanovisku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy kritizujícímu snahu rodičů o lepší stravování ve školních jídelnách
(dopis ředitelky odboru Mgr. Lenky Šmídové, č.j. MŠMT-31467/2014-1, ze dne 3. září 2014)

Vážený pane ministře,

s velkým zklamáním jsme si přečetli výše uvedené stanovisko, které nabádá zřizovatele a ředitele škol k bojkotu aktivit Skutečně zdravé školy, tj. k bojkotu iniciativy rodičů.

Recept, jak zničit hrozbu v podobě Islámského státu

12. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tento týden přednesl americký prezident Barack Obama projev, ve kterém nastínil základní postoj Spojených států vůči džihádistům z Islámského státu (chalífátu) -- IS, který se rozpíná na iráckém a syrském území. Obamovo poselství národu a světu je prosté: islamisty musíme zcela zničit nehledě na možné neblahé následky pro Irák, Sýrii a širší region. Chystá se tedy americký vojenský "comeback" do Iráku, přímé zapojení do syrského konfliktu ZDE nebo jde "pouze" o destrukci nakažlivého viru v podobě IS?

Orbánův zákon i na Slovensku

12. 9. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 1 minuta

asi viete, ale podobný zákon o najímaní nezamestnaných ako v Orbánovom Maďarsku platí aj v SR - zákon č. 417/2013 -, s účinnosťou od 1.7.Slovenská vláda strany úspešných a bohatých podnikateľov ho zaviedla potom asi po vzore Maďarska, ktoré muselo prejsť námietkami EÚ. Nemám overené. U nás je na Ústavnom súde. Sudcovia sú ale veľmi nezávislí, takže zatiaľ nerozhodli, píše Igor Daniš.

Výročí útoku na WTC v N.Y.C.

12. 9. 2014 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Česká i světová média v těchto dnech připomínají výročí útoku na Světové obchodní centrum (WTC) v New York City. Nedávno přinesl deník Die Welt, vycházející v hamburské skupině nakladatelství Axel Springer Verlag rozhovor s někdejším německým ministrem vnitra Otto Schilym V něm se tento bývalý zelený a pak sociálně demokratický politik zamýšlí nad důsledky teroristických útoků a kriticky hodnotí angažmá USA a dalších evropských zemí v Afghánistánu a Iráku. Říká mimo jiné:

Rusko a Írán se nedohodly ohledně odkupu íránské ropy

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

A pokusy Moskvy vykoupit třeba jen část íránské ropy byly vyvolány přáním alespoň částečně zabránit přísunu íránské ropy do Evropy.

Během teheránských rozhovorů se Rusko a Írán nedokázaly dohodnout ve věci zvýšení spolupráce a vzájemných investic v různých odvětvích. Celkový objem spolupráce, jak píše TASS, může dosáhnout 8 miliard dolarů. Ale ve věci hlavního tématu se Rusku nepodařilo najít s Íránem společnou řeč.

Nejnovější průzkum ze Skotska:

Unionisté vůči separatistům opět těsně vedou 52% nad 48%

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Po vyloučení nerozhodných osob z průzkumu, z nejnovějšího zjišťování veřejného mínění ve Skotsku firmou YouGov vyplývá, že zastánci neoddělení Skotska od zbytku Británie získali opět mírnou převahu, podpora nezávislého Skotska poklesla o 3 procenta na 48 procent a podpora jednotné Británie stoupla o 3 procenta na 52 procent. Je to poprvé, co odpůrci skotské samostatnosti získali více podpory od začátku letošního srpna. Přesto si však separatisté udrželi většinu své podpory, píše organizace YouGov. Tato podpora pochází většinou od původních stoupenců nerozdělení Británie a částečně i od nerozhodných osob.

Odpůrci samostatnosti Skotska vedou nyní ostrou ofenzívu. Banky vyhrožují, že v případě samostatnosti přesunou svá ústředí ze Skotska do Anglie, supermarkety hrozí, že budou ceny zboží v samostatném Skotsku dražší, stavební spořitelny vyhrožují, že Skoti nebudou moci dostávat hypotéky, guvernér Anglické banky se vyjádřil, že Skotsko nemá dostatečné finanční rezervy na samostatnou existenci. Ve Skotsku apelovali na občany šéfové všech tří hlavních britských politických stran, ať nehlasují pro samostatnost a ve čtvrtek se do Glasgow vlakem vydala skupina 60 labouristických poslanců, kteří tam pak před nádražím přesvědčovali občany v houfu, aby skotskou nezávislost odmítli.

Registrace voličů ve Skotsku pro referendum, které se koná příští čtvrtek 18. září, dosáhla rekordního počtu 93 procent všech dospělých občanů země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Příměří na východní Ukrajině

12. 9. 2014

čas čtení 7 minut

V Minsku 5. září členové takzvané Trilaterální kontaktní skupiny (Ukrajina, Rusko, OBSE) a zástupci separatistů podepsali protokol o příměří na východní Ukrajině. Formulace dohody jsou obecné; nepředpokládají vyřešení konfliktu nebo stabilizaci situaci na východě. Příměří poskytuje Ukrajině čas reorganizovat vojenské síly zapojené do bojů na východě a také provést v říjnu parlamentní volby. Pro Rusko je to nicméně součást politiky malých kroků na cestě k uvalení takových podmínek řešení konfliktu na ukrajinské úřady, které by mohly oslabit ukrajinskou státnost a schopnost Kyjeva obnovit stát. Pokračování ruské vojenské operace je spojeno s rostoucími domácími (oběti mezi ruskými vojáky) a mezinárodními náklady (sílící západní sankce). Nicméně v případě absence vyhlídek na dosažení cílů prostřednictvím politických jednání se Moskva může rozhodnout k reeskalaci vojenské akce, aby vystupňovala tlak na Kyjev a jeho příznivce na Západě, píší Rafał Sadowski a Agata Wierzbowska-Miazga.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Plané debaty o důchodech

12. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Většina diskuzí k budoucím úpravám důchodových systémů se, bohužel, vztahuje k určitému typu demografických údajů. Tedy k prodlužujícímu se věku průměrného dožití a následně k věku, od kterého má mít člověk nárok na starobní důchod. I tato demografická prognóza je značně zploštělá. Lidé se sice mohou dožívat vyššího věku, ale v takovém fyzickém a psychickém stavu, který jim pracovat stejně nedovolí. Demografické prognózy by proto měly být doplněny minimálně o výhled zdravotního stavu populace, píše Jaroslav Schulz.

Evropané za ruskou válku

11. 9. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Na východní Ukrajině probíhá občanská válka a obě strany se dopouští válečných zločinů. Podle Milana Daniela to znamená, že "jedny válečné zločince podporuje Rusko, druhé Evropská unie."

Za těchto okolností by bylo logické podmínit podporu EU Ukrajině ukončením neodůvodněných útoků na civilisty.

O zneužívání informací jako o válečné zbrani

11. 9. 2014

čas čtení 10 minut

Na summitu Severoatlantické aliance ve Walesu minulý týden učinil americký generál Philip Breedlove odvážné prohlášení. Rusko, řekl, vede "nejpozoruhodnější informační bleskovou válku, jaké jsme kdy v historii informačních válek byli svědky."

Dnešní Rusko nešíří pouze drobné dezinformace, podvody, lže a neprovádí jen sabotáže v kybernetickém prostoru, které jsou obyčejně spojovány s informační válkou. Rusko si dnes vymýšlí reakitu, vytváří masové halucinace a pak je proměňuje v politickou akci, píše v týdeníku The Atlantic Peter Pomerancev.

Vezměme si například výraz Novorusko, jímž Vladimír Putin pojmenoval kus jihovýchodní Ukrajiny, kterou možná bude nebo nebude chtít anektovat. Ten termín byl vytažen z carské historie, kdy byl jménem pro úplně jiný geografický prostor. Nikdo na jihovýchodní Ukrajině se nepovažoval do doby před několika měsíci za obyvatele Novoruska.

ISIL: "Jestliže chceme zničit Británii, musíme si pospíšit"

11. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Jak vždy vynikající karikaturista deníku Daily Telegraph publikoval ve čtvrtek tento obrázek: ISIL: "Jestliže chceme zničit Británii, musíme si pospíšit" ZDE. Ano, mají na to už jen týden, referendum o skotské nezávislosti se koná příští čtvrtek.

Důchodci k volbám

11. 9. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Důchodci mají jen jednu možnost. Ve volbách. Hledat takové politiky, kteří vezmou jejich práva a potřeby za své. Ty volit. Ne podle svého politického přesvědčení, ale podle toho co nám důchodcům prospívá.

Ať člověk poslouchá jakýkoli televizní či rozhlasový pořad zjišťuje a stále se utvrzuje v zjištění o absolutním nezájmu politických stran , většiny společenských organizací a samozřejmě i vlády o největší skupinu obyvatel této země. O důchodce.

Katalánci taky chtějí referendum

11. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek, v Národní den Katalánska, budou demonstrovat statisíce Katalánců a budou požadovat právo uspořádat referendum své budoucnosti. Doufají, že podpora pro skotskou nezávislost posílí i jejich kauzu.

Demonstranti vytvoří obří "v" na severu Barcelony, kde se spojují dvě hlavní ulice. V znamená via, tj. hlasování, a voluntat, vůle, implicitně k vítězství. Katalánští separatisté jsou sebevědomější, jejich počty rostou, v důsledku tvrdošíjného odmítání vlády v Madridu povolit referendum.

Podpora pro skotskou nezávislost poklesla?

11. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve středu byl zveřejněn další průzkum veřejného mínění, společnosti Survation, podle něhož bude hlasovat proti nezávislosti Skotska 53 procent voličů a 47 voličů, kdežto pro nezávislost Skotska jen 47 procent voličů, pokud se odečte 10 procent dosud nerozhodných osob. Pokud se 10 procent nerozhodných voličů neodečte, z průzkumu názorů 1000 voličů vyplývá, že 47,6 procent chce hlasovat proti nezávislosti, kdežto 42,4 procenta pro nezávislost Skotska. Průzkum, zaznamenávající šestiprocentní náskok unionistů před separatisty, přinesl tytéž výsledky jako průzkum této společnosti provedený před dvěma měsíci.

Ve středu navštívili Skotsko předáci všech tří velkých britských politických stran a přesvědčovali voliče, aby hlasovali proti nezávislosti Skotska. Šéf Anglické banky varoval, že aby skotské banky po vyhlášení nezávislosti nezkolabovaly, musely by mít finanční rezervy rovnající se celému ročnímu HDP Skotska. Dvě velké finanční firmy varovaly, že po případném hlasování pro nezávislost Skotska odejdou do Anglie a realitní kanceláře se přidaly, že pro Skoty nebudou hypotéky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izraelská armáda nařídila trestní vyšetřování útoků v Gaze

11. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Hlavní izraelský vojenský prokurátor nařídil trestní vyšetřování dvou nejkontroverznějších incidentů v nedávné válce v Gaze, totiž usmrcení čtyř dětí izraelským leteckým úderem v přístavu v Gaze a ostřelování školy OSN v Beit Hanounu, při němž zahynulo 15 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Další tři případy potenciálních trestních činů se také zkoumají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Azovští bojovníci jsou největší zbraní Ukrajiny a také pro ni největší hrozbou

10. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ultrapravičáci v tomto praporu chtějí "jít bojovat do Kyjeva". Ohrožují tím stabilitu po ukončení konfliktu

Mnoho z toho, co říkají členové Azovského praporu o rase a o nacionalismu je téměř úplně totožné s názory radikálnějších ruských nacionalistů, kteří bojují na straně proruských separatistů.

"Nemám nic proti ruským nacionalistům, ani proti velkému Rusku," řekl jeden člen Azovského praporu reportéru deníku Guardian v Mariupolu. "Ale Putin ani není Rus. Je to žid."

Hlasování pro nezávislost Skotska by pustilo ze řetězu nejnebezpečnější věc ze všeho - naději

10. 9. 2014

čas čtení 7 minut

Jestliže se Skotsko stane nezávislou zemí, bude to navzdory úsilí téměř celého britského establishmentu. Bude to proto, že sociální média porazila korporátní média. Bude to vítězství občanů nad westminsterskou mašinérií, vítězství bot nad vrtulníky. Dokáže to, že dostatečně inspirující myšlenka má sílu zvítězit nad úplatky a vydíráním, nad hrozbami a vyvoláváním strachu. Že naděje, zprvu marginalizována, se může rozšířit po celém národě, navzdory pokusům ji potlačit. Že vás může nenávidět Daily Mail, a že přesto máte šanci zvítězit. Pokud má Labouristická strana vůbec nějakou inteligenci, aspoň jednu zbývající jiskru odvahy, pochopí, co tato chvíle znamená.

Nezávislost Skotska by měla potenciál zaktivizovat pokroková hnutí po celé ostatní Británii

Ze všech špatných argumentů, naléhajících, aby Skoti hlasovali proti své nezávislosti - a je jich hodně - snad nejhorší je argument, že Skotsko by mělo zůstat součástí Británie, aby zahránilo Anglii samu před sebou, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Pozdrav občanům z Krnova

10. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je to slavná chvíle. Pražský primátor z Olomouce a lídr kandidátky TOP09 v pražských komunálních volbách, pan Hudeček, zmínil jméno mého rodného města, jehož jsem dodnes občanem -- Krnova. Staroslavné knížecí město, jemuž kdysi vládl Jan Jiří Krnovský z rodu Hohenzollernů, vrchní velitel armády slezských stavů během prvního českého stavovského povstání. Ještě před druhou světovou válkou byl Krnov (Jägerndorf) bohaté průmyslové město, v němž rostly výstavné vily, které je možné obdivovat ve městě dodnes. Po válce se s vyhnáním německého obyvatelstva (přes 90% občanů města) mnohé změnilo, nicméně oproti Praze má Krnov právě dnes být na co hrdý.

Skotsku teď slibují superdecentralizaci, ale k rozvodu stejně dojde

10. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Londýn zachvátil strach a najednou nabízí další pravomoci Edinburku, avšak nedůvěřoval bych ani centimetr tomu, co se nabízí

Londýn je tak zoufalý, že povolal Gordona Browna a poslal ho, aby zachránil Skotsko pro britskou Unii. Ten si s sebou vzal více zlata, než když král Ethelred Nepřipravený platil daně Vikingům,píše Simon Jenkins.

Co se za poslední měsíc změnilo? Odpovědí je, že vznikla panika vyvolaná průzkumy veřejného mínění. Londýn porušil svůj příslib, že se k skotské nezávislosti nebude vyjadřovat. S typickým cynismem vůči všem lokálním záležitostem strávil Londýn rok mlhavými přísliby další decentralizace pro Skotsko - jenže ono to nefungovalo. Skotsko se nezaleklo londýnského "projektu strach". Osvobodit se od machinací ve Westmisteru se zdá být stále atraktivnější.

PROČ NIC NEJDE:

Proč Česko nemůže usilovat o vlastní zahraniční politiku

10. 9. 2014 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

... tolik legrace poránu! No bodejť: "Co brání českým politikům, aby vytvořili lobbistickou síť menších evropských zemí, která bude v Evropské unii prosazovat své ekonomické, kulturní, politické i vojenské zájmy a bude ve všech těchto oblastech intenzivně spolupracovat?" Co brání? Co asi. Např. to, že základní životní strategie menších zemí je a) přisát se výhodně na lokální mocnost (Německo) b) výhodně kolaborovat s velmocí (USA) c) chránit zájmy místní mafie (oligarchů, kmotrů, lobbistů, místních bossů atd., jak se jim všem říká). To je v kostce smysl samostatnosti, územní svrchovanosti a nacionalismu malých států na jih a východ od Ráje.

David Cameron: Náš svazek je cenný. Nerozbíjejte ho!

10. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Britský premiér David Cameron publikoval v bulvárním, neseriozním, avšak silně čteném deníku Daily Mail, ve středu tento apel na skotské občany:

Je obtížné vyjádřit slovy, co naše Spojené království představuje. Je to skupina malých ostrovů v severním Atlantiku, která po dlouhá staletí měla daleko větší mezinárodní vliv, než jaká je jejich velikost. A toho jsme dosáhli společně.

Když svět chtěl politické zastoupení, dali jsme mu demokracii. Když chtěl pokrok, dali jsme mu skotské osvícenství a průmyslovou revoluci.

Když otroctví svazovalo nevinné lidi, zrušili jsme ho. Když fašismus ohrožoval svobodu, porazili jsme ho. Před sto lety šli naši chlapci společně do války - a šli společně jako soudruzi, spojení svým cílem a nadějí v lepší svět.

Jak se Davidu Cameronovi nepodařilo pověsit na Downing Street skotskou vlajku

10. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta



V panice nad možným vítězstvím skotských separatistů v referendu o skotské nezávislosti ve čtvrtek 18. září 20114 nechal vyvěsit premiér David Cameron nad svým sídlem v čísle 10 v londýnské Downing Street skotskou vlajku. Jaksi se to na první pokus k velké škodolibosti skotských nacionalistů nepodařilo...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
79559