22097

Naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů novinářům na celém světě: Ukončete neobjektivní zpravodajství a vyjádřete solidaritu se zabitými kolegy v Gaze

7. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Kontext: Informace, že izraelská armáda usmrtila v neděli další dva novináře, byla v neděli první zprávou dne ve zpravodajství rozhlasu BBC.

Novinář z Al Džazíry Wael Dahduoh se loučí se svým mrtvým synem Hamzou, kterého Izraelci usmrtili spolu s novinářem Mustafou Thurauyyem úderem, který se zaměřil na novinářský automobil. Dahdouhovi už předtím Izraelci zavraždili manželku a dvě dcery, jeho samotného zranili.


Novinář Anas Al Najjar se vzdává novinářské práce. Píše : "Končím. Vyhledávat bezpečí pro svou rodinu je tisíckrát lepší než vyhledávat zpravodajství pro svět, který nezná význam empatie či lidskosti. Nechť má Bůh slitování nad mými kolegy novináři a já vyhlašuji, že končím se svou novinářskou prací v této zuřivé válce."


Toto je naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů (PJS) adresovaná novinářům a pracovníkům médií na celém světě. Vyzývá k ochraně palestinských novinářů a pracovníků médií a ke spravedlivému a objektivnímu zpravodajství.

 22092

Podobně jako česká média, izraelská média zamlčují utrpení civilistů v Gaze

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Foto: Palestinská žena, postřelená izraelským ostřelovačem

Záběry, které Češi a Izraelci v televizi neuvidí:


"Izraelští novináři vidí svou roli v pomoci k vítězství": jak izraelská televize informuje o válce v Gaze

Kritičtí novináři tvrdí, že zpravodajství, které opomíjí osud Palestinců, zanechává izraelskou veřejnost nebezpečně odtrženou od ostatního světa

Na videích TikTok jsou zachyceni izraelští vojáci, kteří stojí pod betonovými zábranami proti výbuchu na vojenské základně, před zvlněnou zelenou krajinou nebo vedle obrněných vozidel. Většina z nich je v plné vojenské výstroji, v prostředí, které jasně ukazuje, že se jedná o muže ve válce, s jediným vzkazem pro novináře své země. "Pokud nemáte co sjednocujícího říct, prostě zavřete ústa."

 22094

Válka Izraele proti Gaze: Při izraelských úderech na jihu Gazy došlo k velkým civilním obětem, včetně dvou novinářů

7. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: V neděli usmrcený novinář Mustafa Thuraya, pracující pro AFP


Mezi oběťmi nedělních izraelských úderů v Chán Júnisu a Rafáhu jsou novináři z Al-Džazíry a AFP, uvedli zdravotníci


Dva novináři byli v neděli  ráno zabiti při izraelském leteckém útoku západně od Chán Júnisu v Gaze. Hamza Wael Dahdouh, novinář Al Džazíry a Mustafa Thuraya, kameraman agentury AFP, byli zabiti, když cestovali v autě, potvrdilo agentuře AFP ministerstvo zdravotnictví a zdravotníci. Izrael střílel na automobil, jasně označený slovy PRESS.

Otec Hamzy Waela Dahdouha, Wael Al-Dahdouh, je šéfem kanceláře Al Džazíry v Gaze a byl také nedávno zraněn izraelským útokem. Jeho manželka a dvě děti byly zabity při samostatném izraelském úderu v prvních týdnech války.

Podle Výboru na ochranu novinářů se sídlem v New Yorku bylo od 7. října, kdy válka začala, do 31. prosince zabito nejméně 77 novinářů a pracovníků médií. Palestinské zdroje uvádějí smrt 109 novinářů, kromě toho byly vyvražděny i jejich rodiny.

- V neděli ráno došlo k velkým civilním obětem úderů na město Chán Júnis na jihu Gazy. Zdravotníci z Násirovy nemocnice v neděli uvedli, že izraelské údery na domy ve městě zabily 50 lidí, přičemž v neděli ráno přišlo mnoho snímků zabitých kojenců a dětí.
 

 22093

Ruská agrese na Ukrajině: po ruském raketovém útoku na Pokrovsk zemřelo pět dětí

7. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti uvedl, že při úderech na Pokrovsk zemřelo 11 lidí


Mezi 11 lidmi, kteří zahynuli při sobotním ruském raketovém úderu na východoukrajinské město Pokrovsk a jeho okolí, je i pět dětí, uvedl gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti.

Podle agentury Reuters Vadym Filaškin v ukrajinské televizi uvedl, že ruské síly se kolem 15. hodiny zapojily do "masového ostřelování" Pokrovska.

Podle jeho slov:

    V důsledku tohoto barbarského útoku zemřelo 11 lidí, včetně pěti dětí ve věku od tří do 17 let.

    Deset osob bylo zraněno. Záchranné operace pokračují. Blíže k ránu budeme znát konečný počet zraněných.

V reakci na zprávy o útoku napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu, že "Rusko musí cítit - vždy cítí - že žádný takový úder nezůstane bez následků pro teroristický stát".

 22095

Kam směřuje Česká republika: V USA bylo v roce 2023 střelnou zbraní zabito již více než 40 000 lidí

7. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Podle archivu Gun Violence Archive zemřelo v roce 2023  v USA v důsledku násilí se střelnými zbraněmi nejméně 40 167 lidí, což je v průměru téměř 118 úmrtí každý den.

Z celkového počtu zemřelých bylo 1 306 dospívajících a 276 dětí.

Převážnou většinu úmrtí v důsledku násilí se zbraní v tomto roce tvoří sebevraždy. V letošním roce došlo k 22 506 úmrtím v důsledku sebevraždy způsobené střelnou zbraní, což v roce 2023 představuje v průměru přibližně 66 úmrtí v důsledku sebevraždy denně.

Chmurná bilance úmrtí v důsledku násilí se zbraní zahrnuje 1 344 osob zabitých při střelbě na policisty. V letošním roce bylo při výkonu služby smrtelně postřeleno 46 policistů.

Došlo také k 1 472 "neúmyslným" zastřelením, uvádí Archiv násilí se zbraní.

V roce 2023 došlo zatím k více než 632 masovým střelbám, které archiv Gun Violence Archive definuje jako incident, při němž jsou zastřeleny nebo usmrceny čtyři a více obětí. Tyto masové střelby vedly k 597 úmrtím a 2 380 zraněním.

 22066

Zpupnost a vražedné sklony válečných štváčů Netanjahua a Putina ohrožují svět

6. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Vraždění odpůrců je dvojsečný meč.  Cílená vražda zástupce vůdce Hamásu, k níž došlo minulý týden v Bejrútu, je jen posledním z mnoha tajných útoků, které jsou připisovány agentům Izraele. Uvažují někdy premiér Benjamin Netanjahu a další vysocí představitelé Jeruzaléma o možnosti, že by se jim to mohlo vrátit?

Rozdíly mezi konflikty v Gaze a na Ukrajině jsou méně poučné než jejich četné podobnosti - jejichž nejlepším příkladem jsou vražedné sklony Netanjahua a Putina. Obě války jsou do značné míry definovány jejich zpupností, předsudky a chybami. Pokud by tito dva váleční štváči byli nějakým způsobem vyřazeni z rovnice, bylo by možná snazší dosáhnout mírových dohod, míní Simon Tisdall.


Skutečnost, že tito muži stále rozhodují, však vypovídá o násilném stavu světa na úsvitu roku 2024. Oba přivedli své země do katastrofálních vojenských slepých uliček. Netanjahu slibuje, že zcela vymýtí Hamás: nedosažitelný cíl. Putin si myslí, že suverénní Ukrajinu lze anektovat silou. V honbě za těmito iluzemi zabíjejí desítky tisíc civilistů s předpokládanou beztrestností. Oba jsou váleční zločinci. Oba předpovídají válku bez konce a doufají, že se za ni schovají.

 22082

Ještě jedna smutná úvaha nad děsivým mnohaletým justičním skandálem v Británii

5. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Ve čtvrtek večer skončil nesmírně záslužný, čtyřdílný televizní seriál o děsivém justičním skandálu britské pošty, která kolem roku 1999 zavedla do svých desítek tisíc poboček účetnický počítačový systém Horizon, vyrobený japonskou firmou Fujitsu, a skoro dvacet let odmítala přiznat, že systém je nefunkční a v důsledku softwarových chyb vytváří v účetnictví britských pošt zcela náhodně obrovské deficity, ve výši mnoha tisíc nebo desítek tisíc liber. Ředitelé britských poštovních poboček měli ve své pracovní smlouvě klauzuli, podle níž měli osobní zodpovědnost za jakýkoliv finanční schodek, vzniklý v účetnictví jejich pošty.Jakmile se v systému Horizon začaly objevovat v jejich účetnictví obrovské nesrovnalosti, pošťáci si na to přirozeně stěžovali a žádali poradenskou linku pro systém Horizon o pomoc a vyřešení těchto problémů. 

Britská pošta a firma Fujitsu po léta tvrdohlavě a lživě všem stovkám až tisícům postižených pošťáků tvrdily, že nikomu jinému se nic takového neděje a že pošťáci ty tisíce liber ze svého účetnictví prostě ukradli. Pošta proti postiženým pošťákům zahájila trestní stíhání, nutila je, aby vzniklé schodky uhradili, byly to ovšem obrovské finanční částky, které normálnímu smrtelníkovi nejsou k dispozici, a i když pošťáci poště dali všechny své peníze a peníze svých příbuzných, finanční nesrovnalosti v systému Horizon narůstaly pořád dál.

Britská pošta tak nesmyslně zničila existenci a život více než patnácti stům britských pošťáků, mnohé z nich nechala uvěznit, stovky lidí byly dohnány k bankrotu a řada pošťáků skončila v nemocnicích, někteří spáchali sebevraždu.

 18419

Londýnská policie zahájila trestní vyšetřování podvodů v souvislosti se skandálem s počítačovým systémem Horizon

6. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Londýnská Metropolitní policie vyslýchala pod výstrahou dvě osoby  v souvislosti se skandálem, který vedl k neoprávněnému odsouzení 700 britských provozovatelů poštovních úřadů
 
Metropolitní policie poprvé potvrdila, že pošta je trestně vyšetřována kvůli "možným podvodům" spáchaným během skandálu Horizon.

Policisté "vyšetřují možné trestné činy podvodu vyplývající z těchto stíhání", například britskou poštou "falešně získané peníze od provozovatelů pošt v důsledku jejich stíhání nebo občanskoprávních žalob", uvedl v pátek večer Scotland Yard.

Není jasné, zda se vyšetřování týká jednotlivých zaměstnanců nebo pošty jako právnické osoby.

 20705

Trump řekl obětem střelby ve škole, že se s tím musejí vyrovnat

6. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Donald Trump to řekl  v Iowě 36 hodin poté, co byl během prvního školního dne v novém roce  zabit jeden student a sedm lidí zraněno.
 

Poté, co vyjádřil soustrast  obětem střelby v městě Perry ve státě Iowa a jejich rodinám, Trump na akci v Sioux Center řekl:  "Je to prostě hrozné. Ale musíme se s tím vyrovnat. Musíme jít dál."

Páteční výroky nebyly za poslední rok prvním případem, kdy se Trump zjevně snažil odvést pozornost od věcného rozhovoru o násilí páchaném střelnými zbraněmi v USA. Během projevu v dubnu 2023 před Národní střeleckou asociací Trump tvrdil, že dlouhá historie smrtících střeleb ve školách v USA "není problémem zbraní". Místo toho z tohoto problému obvinil demokraty, problémy s duševním zdravím, marihuanu a transgenderovou komunitu.

 22091

Osijek - chorvatské město, kde se nejvíc umírá vedrem v Evropě

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut



V chorvatském městě Osijek je horké počasí smrtelnější než v kterémkoli jiném evropském městě, ale zatím se nedaří zjistit, proč tomu tak je

V dlouhodobějším horizontu by si města mohla vytvořit chladnější prostor tím, že omezí provoz zahřívající jejich ulice a nahradí beton a asfalt parky a stromy. Efekt městského tepelného ostrova zvyšuje teplotu ve městech nad jejich okolí tím, že produkuje teplo a pohlcuje sluneční světlo. V Praze se ovšem tato politika nepraktikuje, protože tam vládne ODS
 
Zelené diody na kříži před lékárnou ukazovaly už druhý den po sobě 38 °C, ale polední davy lidí v centru Osijeku se zdály být nebezpečím, které signalizovaly, neznepokojeny. "Pracujeme na slunci, ale pro nás to není žádný problém," řekl sedmačtyřicetiletý Davor, kurýr na kole z rozvážkové služby potravin Wolt.

Ačkoli si to mnozí obyvatelé tohoto malého chorvatského města možná neuvědomují, je toto město nejnebezpečnějším  místem úmrtí z veder v Evropě. V posledních dvou desetiletích se ukázalo, že horké počasí je v Osijeku smrtelnější než v jakémkoli jiném městě v Evropě, zjistila studie v lékařském časopise Lancet. Vědci modelovali údaje o teplotě a úmrtnosti z 854 největších měst v Evropě a zjistili, že Chorvaté n umírali na následky horka nejčastěji.

 22054

Šéf humanitární pomoci OSN: Gaza je nyní neobyvatelná. Hladomor je za rohem

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut

- Izrael v sobotu pokračoval v bombardování Gazy, přičemž byly hlášeny údery v jižním městě Rafáh, kde hledaly útočiště statisíce lidí.

- Šéf humanitární pomoci OSN označil Gazu po neustálém bombardování izraelskými silami za "neobyvatelnou". Martin Griffiths uvedl, že se na tomto území odehrává "katastrofa v oblasti veřejného zdraví", protože lidé čelí "nejvyšší úrovni nedostatku potravin, jaká kdy byla zaznamenána", a dodal: "Hladomor je za rohem."

-  Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 22 600 Palestinců a 57 910 jich bylo zraněno, uvedlo v pátečním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem. Za předchozích 24 hodin bylo zabito asi 162 Palestinců a 296 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo. Nejméně šest lidí bylo zabito při zřejmě izraelském leteckém útoku na dům ve městě Rafáh na jihu Gazy v noci z pátku na sobotu.

- Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvedla, že je "zděšena" tím, co nazvala nepřetržitým ostřelováním nemocnice al-Amal a sídla Palestinské společnosti Červeného půlměsíce v Chán Júnisu na jihu Gazy. Federace uvedla, že při úderech přišli o život nevinní civilisté, včetně pětidenního kojence, a že jeden z jejích zdravotníků byl zraněn.

- Vedoucí organizace Unicef uvedla, že dětem v Gaze, které se "ocitly v noční můře, jež se každým dnem zhoršuje", dochází čas. Catherine Russellová uvedla, že děti na tomto území čelí "smrtelnému trojímu ohrožení" v důsledku šíření nemocí, klesající výživy a eskalace bojů.

-  Skotský premiér Humza Yousaf vyzval vládu Spojeného království, aby požadovala ukončení "nevybíravých útoků" Izraele, které v Gaze zabily tisíce dětí. Yousaf uvedl, že je načase, aby Spojené království dalo Izraeli jasně najevo, že jeho akce v Gaze "daleko přesáhly rámec legitimní reakce" na útoky Hamásu ze 7. října.

 22090

Amputace nohou a rukou u dětí v Gaze - bez umrtvení

5. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Děti v Gaze přicházejí kvůli izraelskému bombardování o končetiny. Více než 1000 palestinských dětí mělo amputováno končetiny, mnoho z nich bez anestezie.

Holčička: "Dříve jsem běhala a hrála si. Byla jsem tak šťastná ze svého života. Ale teď, když jsem přišla o nohu, můj život se stal ošklivým a já jsem smutná. Doufám, že budu moci dostat umělou končetinu."

Izrael v Gaze zabil nejméně 9600 dětí. OSN označuje Gazu za nejnebezpečnější místo na světě pro děti.


Žena: "Kéž nás Alláh pomstí Izraelcům, kteří z dětí udělali tohle. Zničili je."

"Holčičky pořád říkají máma a táta a já je nemůžu konfrontovat s informací, že jejich rodiče jsou mrtví."

Většina nemocnic v Gaze nemá kvůli zhroucenému zdravotnickému systému prostředky na operace končetin. Hlavní protetická a rehabilitační nemocnice byla v říjnu vážně poškozena izraelským bombardováním. Lékaři říkají, že děti musí odjet do zahraničí, aby se jim dostalo řádné léčby. Od 7. října 2023 bylo v Gaze zabito nejméně 300 zdravotnických pracovníků. To je více, než kolik jich bylo zabito na celém světě v kterémkoli roce od roku 2016. Lékaři v Gaze konstatují, že počet dětí s amputovanými končetinami se bude pravděpodobně jen zvyšovat.

Lékař: "Mohu vás ujistit, že jde o tisíce pacientů, kteří stále čekají na tuto možnost léčby v zahraničí. Aby se děti mohly rehabilitovat. Aby se znovu zařadily do života."

 22084

2x k médiím

5. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

TZ Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

České mediální pokrytí válečných zločinů a zločinu genocidy, kterých se už dva měsíce dopouští Izrael v Pásmu Gazy, je tristní. Z řady veřejnoprávních příspěvků je patrná snaha vyvinit Izrael a racionalizovat jeho zločiny, ne-li je rovnou přehlížet. Zprávy a reportáže – a to i ty veřejnoprávní – jsou až příliš často jednostranné, bez kontextu či snahy o pochopení situace, a působí tak spíše jako výsledek izraelské propagandy než jako objektivní zpravodajství, kterým by ze zákona a podle kodexu měly veřejnoprávní příspěvky být. Komentáře v některých případech sklouzávají až k projevům předsudečné nenávisti či rasismu. Zřejmá je častá neochota se tématem hlouběji zabývat, mediální výstupy tak recyklují dávno vyvrácené orientalistické představy o Palestině a Palestincích, které ve výsledku působí naivně a nepoučeně.

 21015

Izrael se snaží uklidnit USA návrhy pro Gazu, Blinken míří na Blízký východ

5. 1. 2024

čas čtení 8 minut

 

Washington chce od Netanjahuovy administrativy ústupky, podle kritiků však izraelské plány postrádají detaily a závazky,
píše Jason Burke.


Izraelští představitelé se před potenciálně obtížným setkáním nejvyššího amerického diplomata s Benjaminem Netanjahuem snaží odvrátit rostoucí frustraci ve Washingtonu tím, že nabízejí řadu politických návrhů týkajících se Gazy, které podle kritiků postrádají podrobnosti nebo závazky.

 22078

Izraelci už vyvraždili v Gaze více než 22 438 lidí

5. 1. 2024

čas čtení 5 minut


    Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od začátku války v Gaze zabito více než 22 438 Palestinců, z nichž většinu tvoří ženy a děti.
Tyto údaje zahrnují 125 Palestinců zabitých za posledních 24 hodin. Nejméně 12 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku na dům v evakuační zóně al-Mawasi, uvedli představitelé palestinských nemocnic. Výbuch údajně zabil muže a jeho ženu, sedm jejich dětí a tři další děti ve věku od pěti do 14 let.

    Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že má hluboké obavy o bezpečnost svých zaměstnanců a dalších osob, které se ukrývají v nemocnici al-Amal a v sídle PRCS v Chán Júnisu na jihu Gazy. Ve svém prohlášení PRCS uvedla, že areál nemocnice byl v posledních třech dnech "opakovaně terčem přímého útoku" Izraelských obranných sil (IDF) a že bylo zabito sedm lidí včetně pětiletého dítěte.

   CNN si nechává své zpravodajství z Gazy cenzurovat izraelskou armádou, informuje server The Intercept.

31234

Ukolébavka národní česká, aneb i ty Pavle i Petře?

5. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Ukolébavka

Opravdu má ještě Česká republika čas a chuť se nechat dál ukolébávat podobnými prázdnými projevy? Po nesmyslném bublání zeměškůdce Zemana a nesvéprávném blekotání bývalého i budoucího premiéra Babiše je patrný jistý rozdíl, leč fakt stačí tak málo? 

Není už nejvyšší čas podívat se zpátky do budoucnosti a zamyslet se, zda nám neoliberální blamáž konzervativních politiků podpořená i prezidentem za návrat Babiše verze 2025 opravdu stála?

Nač si donekonečna brát servítky s pravicovými recidivisty, kteří na popud kmotrů a oligarchů opakují s chutí sobě vlastní škrcení české ekonomiky a nejhorší deficity v historii?

 21622

Britský chirurg v Gaze: V čekárně a v pooperačním oddělení nám zraněné děti trvale brečí a křičí bolestí

5. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Moderátorka, BBC Radio 4, World At One, čtvrtek 4. ledna 2024, 13 hodin: Minulý týden jsme touto dobou hovořili s ortopedem z britského státního zdravotnictví  Grahamem Groomem. Právě tehdy přijel do Gazy s charitativní organizací IDEALS . Využil své vánoční dovolené, aby tam pracoval, a dnes ráno jsem ho znovu zastihla, abych si vyslechla, jakou práci odvádí v Evropské nemocnici v Gaze v městě Chán Unis.

Profesor Grahamem Groom: Poslední týden byl hektický a chaotický. Všude jsou pacienti. Když jsme tu minulý týden začínali, bylo tu 900 pacientů v nemocnici, která měla původně 240 lůžek a během covidu se rozšířila na 450 lůžek a v současné době zdvojnásobila svou kapacitu. Když jsme přijeli, bylo tu 500 operačních  případů, 100 jich bylo vyhrazeno pro návštěvy. Takže jsme se věnovali těm případům, o které jsme byli požádáni. Děláme  si operační seznamy, operujeme pacienty  podle potřeby a zpracovávali jsme těch 100, ale samozřejmě. To zní klidně a plánovitě a progresivně. Ale je to všechno, jen to ne.

 20705

Dokáží se Spojené státy vyhnout neofašismu?

5. 1. 2024

čas čtení 13 minut


Minulý týden jsem poukázal na to, že Amerika již dvakrát úspěšně upravila pravidla politické ekonomie tak, aby omezila politickou moc bohatých menšin na vrcholu, a může to udělat znovu, píše Robert Reich.

To se nám však podaří pouze tehdy, pokud Američané pochopí, co je v sázce a před jakou skutečnou volbou nyní stojíme: mezi tím, zda učiníme systém skutečně spravedlivým a demokratickým tím, že omezíme moc velkých korporací, Wall Streetu a ultrabohatých, nebo ztratíme demokracii ve prospěch neofašistické diktatury.

 22086

Harvard University: Rezignace Claudine Gayové nemá nic společného s plagiátorstvím

5. 1. 2024

čas čtení 8 minut


Její rezignace je pouze nejnovější epizodou útoku pravice na vzdělávání - projektu, který v posledních letech nabral na síle, píše Moira Doneganová z USA.

Každý politický pozorovatel, který není příliš hloupý nebo příliš zahleděný do sebe, aby si všiml, co se děje, ví, že rezignace Claudine Gayové, rektorky Harvardovy univerzity, která byla tento týden vyhnána z funkce, neměla nic společného s plagiátorstvím.

Existují nejrůznější faktory, které to činí zřejmým: je tu skutečnost, že obor Gayové, politologie, je disciplína založená na datech, v níž se abstrakty z jedné práce nezřídka kopírují jako součásti přehledu literatury v jiné práci, a že vypůjčené výrazy a shrnutí, které představují "plagiátorství" Gayové, nejsou trestnými činy krádeže, ale nepořádnosti, která má jen malý vliv na originalitu její práce.

 22089

Palestinský básník: Nejsme schopni porozumět tomu, co znamená, když přijdeme o umění

5. 1. 2024

čas čtení 14 minut

"Už více než 70 dní, každý den, několikrát denně, vidím videa a obrázky zavražděných a zraněných dětí, v bombardovaných nemocnicích, pod troskami atd. Nemohu na ně přestat myslet. Začal jsem pátrat na sociálních sítích a snažím se zjistit, co se jim stalo, jejich příběhy, jména. Takže je to pekelná chvíle. Když jste v takové pekelné chvíli, vaše myšlenky o umění a roli umění, poezie nebo psaní nemohou zůstat stejné."
 

Když byl minulý měsíc při izraelském útoku zabit palestinský spisovatel a profesor Refaat Alareer, svět truchlil. Alareer byl oblíbenou osobností palestinské literární komunity, která povzbuzovala mladé lidi v Gaze, aby psali a vyjadřovali se v angličtině. Jeho báseň If I Must Die, (ZDE česky) rezonovala u čtenářů po celém světě.

Deník Guardian hovořil s jiným známým palestinským básníkem,  Najwanem Darwishem o tom, jakou roli hraje poezie v době války. Časopis New York Review of Books označuje Darwishe za jednoho z "předních současných arabských básníků" a jeho dílo bylo přeloženo do více než 20 jazyků. Zde je pár ukázek:
 

Jak jste se dozvěděl o smrti doktora Refaata Alareera?

O Refaatovi jsem nějakou dobu věděl díky jeho tvorbě a videím na YouTube: lekcím anglické literatury pro jeho studenty v Gaze. Byl to vlivný hlas. Sledoval jsem jeho nedávná videa, kde mluvil o tom, že se stal terčem útoků Izraelců. Bombardovali jeho dům a on přežil, ale pak bombardovali dům jeho sestry, kde byl, a zabili jeho, ji i její děti a další členy rodiny. Těžko se hledají slova, kterými by se to dalo popsat.

V Gaze byly v tuto chvíli [desítky] spisovatelů a novinářů, které Izraelci zabili. Některé z nich znám díky jejich práci a někteří jsou moji přátelé. Byl tu básník Saleem al-Naffar, kterého jsem poprvé potkal v Edinburghu, kde jsme spolu četli poezii, možná před 20 lety. Byl to úžasný, dobrý člověk a velmi zábavný. Nedávno jsem se dozvěděl, že byl zabit i se svou ženou a dvěma dcerami, synem a dalšími členy rodiny. Jedna z nejhorších věcí je, že není nikdo z rodiny, komu by se dalo vůbec zavolat a zkusit se s ním spojit, poslat mu soustrast nebo si s ním o tom dokonce promluvit. Celá jeho rodina byla vymazána.

Budování arzenálů bezpečnost nezvyšuje

4. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Vraždění na Filozofické fakultě bylo výjimečné nejen množstvím obětí, ale také počtem a typem zbraní, která si vrah přinesl s sebou. Předchozí masové střelby, v Uherském Brodě v roce 2015 a Ostravě v roce 2019, se odehrály s použitím jedné, resp. dvou ručních zbraní. I když provedení a počet obětí v obou případech rovněž způsobil ve společnosti šok, nevedly tyto události k ustavení širšího hnutí, volajícího po změně zbraňové legislativy. Ať už šlo v obou zmíněných případech o zbraně držené legálně či nelegálně, na přítomnost ručních zbraní v populaci jsem „zvyklí“ a jejich majitelé a příznivci mohli vcelku oprávněně poukazovat na pouhé „zneužití“ zbraní určených k legitimní obraně života a zdraví.

31185

Stane se to znovu

4. 1. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Je takřka jisté, že tragédie, která se odehrála na Filozofické fakultě UK, se bude opakovat. Můžeme ale udělat hodně proto, aby se pravděpodobnost významně snížila a zkáza nebyla tak rozsáhlá.

Rozhovor Britských listů 640. Do nového roku: Vyrovnáme se s naprosto nejasnou budoucností?

31. 12. 2023

čas čtení 19 minut

 

Před Vánocemi vydal Bohumil Kartous svou druhou knihu, Future On. Máme totiž dva docela zásadní problémy: 1. neřešené globální oteplování a 2. nebezpečí, že umělá inteligence (AI) změní naši existenci do několika málo let k nepoznání, třeba tím, že možná zlikviduje většinu pracovních příležitostí. Co s tím? Kartousova kniha se snaží zabývat se těmito zásadními otázkami. Nad ní s jejím autorem hovoří Jan Čulík.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru je níže:

 21928

Hamás "používal nemocnici v Gaze jako velitelské centrum", tvrdí americká rozvědka

5. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelské síly zaútočily na místo v listopadu, což vyvolalo intenzivní mezinárodní kontrolu a kritiku, píše Julian E. Barnes.

Pozn. red. Upozorňujeme, že deník Washington Post provedl rozsáhlou studii, z níž vyplynulo, že nejsou k dispozici důkazy, že by Hamás využíval nemocnici al Šífa jako své velitelské centrum. List dokázal také, že nemocniční prostory nemají přístup do tunelů Hamásu.  Tvrzení Spojených států, uvedená v tomto článku, je proto nutno brát s rezervou. Je důležité také upozornit, že údajné výzvědné informace amerických zpravodajských služeb se už několikrát prokázaly jako nepravdivé, například při tvrzení Spojených států, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. V současnosti mluvčí americké vlády tvrdí, že "nemá důkazy" o tom, že by Izrael páchal v Gaze genocidu, navzdory existenci velmi pečlivě vypracované více než osmdesátistránkové věcné zprávy, kterou připravili pro Mezinárodní soudní dvůr jihoafričtí právníci. Není vyloučeno, že se Spojené státy snaží "zachraňovat si svou tvář" v situaci, kdy jejich nekritická podpora pro Netanjahuovu vražednou politiku jejich zahraničněpolitický postoj vážně diskredituje v mnoha zemích světa. Což není dobrou zprávou pro globální stabilitu.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30898

Válka na Ukrajině Rusko navždy změnila

5. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Zpočátku byla válka vnímána jako radikální zlo, které však bylo lokalizováno v konkrétních okolnostech času a místa. Předpokládalo se, že toto zlo může skončit a pak se země vrátí k předválečné normě, napsal Kirill Martynov.

 17128

Společné prohlášení vlád Spojených států amerických, Austrálie, Bahrajnu, Belgie, Kanady, Dánska, Německa, Itálie, Japonska, Nizozemska, Nového Zélandu a Spojeného království

5. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Uznávajíce široký konsensus vyjádřený 44 zeměmi světa dne 19. prosince 2023, jakož i prohlášení Rady bezpečnosti OSN ze dne 1. prosince 2023, které odsuzuje útoky Húsiů na obchodní plavidla proplouvající Rudým mořem, a s ohledem na probíhající útoky, včetně významné eskalace v uplynulém týdnu zaměřené na komerční plavidla, s raketami, malými čluny a pokusy o únosy, tímto opakujeme následující a varujeme Húsie před dalšími útoky:

 21976

ČR: Úřady reagují na vraždění z 21. prosince jako idioti

3. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta


Já si nemůžu pomoct, ale řešit bezpečnost na školách tím, že tam zakážete studenstvu nosit krosnu, když jedou po přenášce domů mimo Prahu, to asi nebude ten nejnápaditější krok, píše Matěj Metelec.

Bavme se o tom, kdo tu kope za zbraňovou lobby, kdo protlačil zbraně do Listiny základních práv a svobod, proč tam podobnou ptákovinu nemá žádná jiná země Evropské unie.

31802

2024 může být dobrý rok

4. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Prognózy pro letošní rok se jen hemží výčtem hrůz a problémů, které nás prý čekají; jako kdyby byl letos prognostický pesimismus povinný, nebo aspoň očekávaný. Jsem přitom přesvědčený, že letošek může být - po třech skutečně nepovedených rocích - rokem dobrým, nebo přinejmenším normálním.

Mezinárodní soudní dvůr bude pořádat slyšení o obvinění Izraele z genocidy v Gaze příští čtvrtek a pátek

4. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

TISKOVÁ ZPRÁVA: Ve čtvrtek 11. a v pátek 12. ledna 2024 se uskuteční veřejné slyšení #ICJ k žádosti #Jižní Afriky o vydání předběžných opatření ve věci #Jižní Afrika v. #Izrael. Sledujte v přímém přenosu ZDE: @UNWebTVhttps://t.co/kHMCQklbfQ pic.twitter.com/t8Pgf5T4Ly


Podrobná dokumentace k obvinění Izraele z genocidy v Gaze, sestavená Jihoafrickou republikou. Celá řada zemí její žádost podanou k Mezinárodnímu soudnímu dvoru podpořila.

Žalobu Jihoafrické republiky podpořila Organizace islámské spolupráce. Má 57 členských zemí a je druhou největší mezivládní organizací v OSN.



31234

O prezidentově projevu, moru a Adenauerovi

3. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Prezidentův apel na to, abychom společně usilovali o větší bezpečnost, je podezřele předmoderní

Prezident Pavel ve svém novoročním projevu zmínil „ruku zla“. „Rukou zla“ prý zemřeli oběti toho vraha na Filozofické fakultě 21. prosince. Zlo asi sestoupilo na zem a střílelo. Jako příklad jiného přístupu bych nabídl mor. Černá smrt ve středověku pozabíjela třetinu, možná i více populace.

Bylo to zlo? Zabíjelo zlo? Byly pronášeny modlitby, stavěny morové sloupy, konána flagelantská procesí. K ničemu. Lidé umírali příšernou smrtí dále. Pak některé podivíny napadlo uvažovat nad tím, že nejde o zlo, ale o přírodní jev, který má nějaké zákonitosti a lze jej účinně zastavit. Ukázalo se, že v zásadě stačí moderní veřejná hygiena a je po moru.

30742

Čeští elfové

Střelba na Filosofické fakultě – odraz události na dezinformační scéně

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Domácí dezinformační scéna tragickou událost střelby na Filozofické fakultě UK využívá - jako obvykle v podobných případech - k posílení svých stabilních protivládních, protizápadních a okrajově i protiukrajinských narativů, byť zatím méně razantně. Ruská propaganda o události aktivně zpravodajsky informuje, zatím ji však plně nevyužila v nepřátelské propagandě. 

 18993

V Anglii probíhá šestidenní stávka lékařů - desetitisíce nemocničních vyšetření byly zrušeny

4. 1. 2024

čas čtení 2 minuty


Charitativní organizace varují před riziky pro bezpečnost pacientů, lékaři zahájili nejdelší stávku v historii anglického zdravotnictví.


Desetitisícům pacientů byla  od středy v Anglii zrušena péče v důsledku šestidenní stávky lékařů, která je nejdelší v 75leté historii anglického státního zdravotnictví. (Skotští lékaři nestávkují, protože tam došlo s tamější relativně rozumnou vládou s lékaři už před mnoha měsíci k dohodě ohledně zvýšení platů.)

 21399

Lékaři bez hranic: „Raději zemřu po boku své rodiny“. Byl nucen opustit Gazu, teď žije sám na Západním břehu

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Při přechodu izraelského checkpointu mu vojáci sebrali peníze a všechny osobní věci kromě telefonu. „Mám štěstí, že se mi podařilo projít i s telefonem. Ne každému se to podařilo. Ostatní byli zatčeni nebo zbiti,“ vysvětluje Abbás. 

Palestinců, kteří dříve pracovali v Izraeli, ale přesto žili v Gaze, bylo více než 6000. V důsledku války uprchli na Západní břeh Jordánu. Abbás* je jedním z nich. Nyní je v péči týmu psychologů Lékařů bez hranic v Nábulusu. Tamní program zaměřený na duševní zdraví, který funguje už více než dvě desetiletí, poskytl za minulý rok více než 2600 konzultací.

Za úsvitu si Abbás zapaluje cigaretu a dívá se do dálky na drsnou krajinu Západního břehu. Celou noc nespal, tížily ho myšlenky na rodinu, která přežívá pod palbou raket v Gaze vzdálené přes sto kilometrů. Dnes má jen jediný cíl, ostatně jako každý den: mít možnost s nimi mluvit.  

Petr Pavel úspěšně přispěje ke globální diskreditaci České republiky

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Ono zjevně nestačilo, že se Česká republika globálně zdiskreditovala, když jako skoro žádný jiný stát v Evropě dvakrát hlasovala v OSN proti příměří v Gaze. Bude to mít nepříjemné mezinárodní dopady. Petr Fiala už měl kvůli nekritické podpoře izraelského vraždění od české vlády problémy, když chtěl tuhle jet do Nigérie. (JČ)



 20916

Human Rights Watch: Izrael: Dělníci z Gazy byli několik týdnů drženi v izolaci

4. 1. 2024

čas čtení 11 minut


Jeden muž uvedl, že byl cestou na Západní břeh zastaven na kontrolním stanovišti, byly mu zavázány oči, ruce pevně spoutány zipovými páskami a odvezen nejprve do věznice Ofer a poté na neznámé druhé místo. Tam, jak řekl: "Donutili mě svléknout si všechno oblečení... a vyfotografovali mě....Intenzivně mě bili, byl jsem při tom nahý, bylo to ponižující. Nejhorší bylo, když na [mě] útočili psi. Měl jsem zavázané oči a  ruce spoutané kovovými pouty, nevěděl jsem, jestli ty psy někdo ovládá, nebo je nechal, aby mě napadli, byl jsem vyděšen."

Druhý muž řekl, že byl hodiny bit, pak byl vláčen po štěrku obličejem dolů a připoután ke zdi nebo plotu za spoutané ruce a pak znovu bit: "Pokaždé, když jsem spadl na zem, byl jsem nucen vstát a opět další bití a já jsem spadl na zem. S každým bitím a pádem byla plastová pouta na rukou pevnější a bolestivější".

"Pátrání po pachatelích a podněcovatelích útoků ze 7. října neospravedlňuje týrání dělníků, kterým bylo uděleno povolení k práci v Izraeli."

(Jeruzalém) - Izraelské úřady zadržovaly po útocích ze 7. října několik týdnů tisíce dělníků z Gazy v izolační vazbě a přinejmenším některé z nich vystavily nelidským a ponižujícím podmínkám, konstatuje organizace Human Rights Watch. Další tisíce lidí zůstávají uvězněny na okupovaném Západním břehu Jordánu bez platného právního statusu a jsou ohroženy zatýkáním.

Osoby zadržené po 7. říjnu byly zadržovány izraelskými orgány v Izraeli a na Západním břehu Jordánu a některé z nich byly vyslýchány kvůli údajným vazbám na útoky nebo vědomostem o nich. Dne 3. listopadu bylo více než 3 000 palestinských pracovníků propuštěno ze zadržení a převezeno do Gazy. Izraelské úřady zatím neuvedly celkový počet pracovníků z Gazy v Izraeli 7. října ani počet pracovníků, kteří byli zadrženi nebo zůstávají ve vazbě. Izraelské úřady nesdělily, zda byli pracovníci z Gazy obviněni z nějakého trestného činu.

Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii: "Každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii ve čtvrtek prohlásila, že "každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku. Tzipi Hotovelyová v ranním rozhovoru naznačila, že všechny budovy  v Gaze jsou pro Izrael cílem.



 22061

Izraelské bombardování civilistů v Gaze pokračuje

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Agentura AFP hovořila s obyvateli Gazy, kteří přežili izraelské údery přes noc na čtvrtek, zatímco jejich rodinní příslušníci a lidé ukrývající se poblíž nikoli.

Baha Abu Hatab uvedl, že jeho synovci byli zabiti při izraelském úderu na jihu Gazy, při kterém zahynuli vysídlení Palestinci žijící ve stanech.

Bydleli "ve stanu, který je chránil před chladným počasím, ale izraelské nálety je zasáhly ve spánku", dodal.

"Proč?" zeptal se. "Protože ohrožovali Izrael a Spojené státy?"

- Podle agentury AFP zuřily v centrální oblasti Gazy Deir al-Balah a v uprchlickém táboře Al-Maghazi požáry vyvolané bombardováním.

"Lidé byli ve svých domovech v bezpečí, dům byl plný dětí," řekl AFP obyvatel Ibrahim al-Ghimri. "Bylo tam asi 30 lidí. Najednou na ně spadly jejich domy... Co to ty děti udělaly?" dodal.


 22086

Vyhozená rektorka z Harvardu varuje v New York Times před širší válkou

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Den po své rezignaci první černošská rektorka univerzity upozorňuje, že výzva k podání svědectví o údajném antisemitismu na elitních amerických vysokých školách byla "dobře nastraženou pastí"
 

První černošská rektorka Harvardu, která v úterý rezignovala po úspěšné pravicové kampani za její sesazení, varovala, že taktika použitá proti ní byla "pouze jednou šarvátkou v širší válce s cílem rozvrátit důvěru veřejnosti v pilíře americké společnosti".

"Důvěryhodné instituce všeho druhu - od zdravotnických agentur po zpravodajské organizace - se budou i nadále stávat obětí koordinovaných pokusů podkopat jejich legitimitu a zničit důvěryhodnost jejich vedoucích představitelů," napsala Claudine Gayová ve středu v deníku New York Times, den poté, co oznámila, že rezignuje na svou funkci.
 

 22087

Izraelští vojáci zabili jeho rodiče a po bratrovi hodili granát, přišel o oko

4. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelští vojáci jim vrhli do domu. Nejprve zastřelili jeho rodiče, otec držel bílou vlajku. Pak hodili granát na jeho bratra a zranili ho (přišel o oko). Pak ho vyslýchali hebrejsky a arabsky a přivedli psy, kteří ho očichávali a zastrašovali.

Chlapec: Byl pátek 15. prosince. Když k nám do domu vtrhli vojáci, zastřelili mého otce a matku. A můj malý bratr byl zraněn. Chystali jsme se k obědu, když jsme slyšeli, jak se vojáci navzájem svolávají. Pak jeden z nich začal bušit na dveře. A pak jsme slyšeli výbuch a zpod dveří se rozšířil kouř. Můj otec zvedl bílou vlajku. Ale oni ho zastřelili a mou maminku taky. Hodili po nás bombu a můj bratříček byl zraněn.

Holčička: Zastřelili mého otce a matku. Můj malý bratříček vypadl mamince z rukou. Byl zraněn na oku úlomkem bomby. Pak hodili bombu po nás. Manžel mé tedy ji odstrčil dál od nás. Zarazila se o gauč, který začal hořet. Přinesli jsme vodu a snažili jsme se to uhasit.

Dali nás do jedné místnosti a mluvili na nás hebrejsky. Řekli jsme jim, ať s námi mluví arabsky. Jsme civilisté.

Chlapec: Vyslýchali nás. Ptali se nás na zdroj, odkud jsou odpalovány rakety. Vzali mě do místnosti samotného. Přivedli psy, aby mě očichali. Bál jsem se těch psů. Pořád se mě ptali, kde jsou tunely.



Vědci přivítali nové antibiotikum, které dokáže zničit bakterie odolné vůči lékům

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Zosurabalpin zlikvidoval kmeny pneumonie a sepse u myší. Vzbuzuje to naději pro testy na lidech


Vědci objevili zcela novou třídu antibiotik, která zřejmě dokáže zabít jednu ze tří bakterií považovaných za největší hrozbu pro lidské zdraví kvůli jejich rozsáhlé rezistenci vůči lékům.

Zosurabalpin porazil vysoce rezistentní kmeny Acinetobacter baumannii (Crab) odolné vůči karbapenemům v myších modelech zápalu plic a sepse a je nyní testován na lidech.

 22086

Dnešní USA: Rektorku Harvard University zlikvidoval šílený ultrapravicový miliardář

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

V čele útoků na rektorku Harvard University Claudine Gayiovou stál "tyran": šílený ultrapravicový miliardář

Americký manažer hedgeového fondu Bill Ackman zveřejnil po odchodu Gayové na Twitteru příspěvek o 4 000 slovech, v němž odsoudil "rasismus vůči bělochům".

Hlavním útočníkem na rektorku Harvard University Claudine Gayovou, který ji donutil, aby na svou funkci rezignovala, je Bill Ackman, miliardář, manažer hedgeových fondů a absolvent Harvardu.

Ackman, který Gayovou obvinil z údajného antisemitismu a plagiátorství, byl hlavním aktérem v ultrapravicové a rasistické kampani proti rektorce.

Jen za poslední měsíc tento sedmapadesátiletý muž na Twitteru více než stokrát útočil na Gayovou,  a to svému milionu sledujících. V úterý to završil na Twitteru rozvláčným příspěvkem o 4 000 slovech  o "rasismu vůči bělochům"; útočil na úsilí univerzit zvýšit diverzitu a  tvrdil, že studentské skupiny "podporují terorismus".

 18389

dTest: Co čeká spotřebitele v roce 2024?

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Rok 2024 přinese pro spotřebitele mnoho novinek. Spotřebitelé musí ve svých rozpočtech počítat s tím, že celá řada cen, daní a poplatků bude vyšší. Například dojde ke zdražení roční dálniční známky, budou dražší energie, zvýší se daň z nemovitostí, mzdy vypočtené z průměrné hrubé mzdy budou o něco nižší. Vedle těchto, pro spotřebitele negativních, změn, ale dojde i k některým zlepšením či zjednodušením. Řidiči nebudou mít povinnost předkládat řidičský průkaz, pokud se prokáží občanským průkazem. Komunitní energetika postoupí do další fáze – bude umožněno sdílení vyrobené elektřiny v předem definovaných skupinách spotřebitelů i sdílení elektřiny vyrobené na chatě s bytem ve městě, zjednoduší se stavební řízení.

 20705

Pozor, Amerika zešílela: Více než třetina dospělých v USA zastává názor, že Bidenovo vítězství v roce 2020 nebylo legitimní

3. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Nový průzkum veřejného mínění zjistil, že pouze 62 % dotázaných zastává názor, že Bidenovo volební vítězství nad Donaldem Trumpem bylo legitimní - oproti 69 % v prosinci 2021

 
Podle nového průzkumu veřejného mínění se více než třetina dospělých Američanů domnívá, že Joe Biden nebyl v roce 2020 zvolen prezidentem legitimně.

Třicet šest procent respondentů říká, že Bidenovo vítězství neuznáv
á.

Tento týden si připomínáme třetí výročí smrtícího útoku na Kongres z 6. ledna 2021, který Donald Trump podnítil ve snaze zvrátit svou definitivní porážku od Bidena z předchozího roku.

S útokem je spojeno devět úmrtí, včetně sebevražd strážců zákona. V souvislosti s výtržnostmi bylo obviněno více než tisíc lidí a stovky jich byly odsouzeny, někteří za pobuřující spiknutí.

Trump byl obžalován z podněcování vzpoury, ale byl zproštěn viny, když mu zůstal věrný dostatečný počet republikánů v Senátu.

 22086

Rektorka Claudine Gay byla odvolána z Harvardu. Vytváří to nebezpečný precedens vměšování velkých peněz do společnosti

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Kvůli obviněním z plagiátorství a pokračujícímu rozhořčení velkých dárců Harvardu nad tím, že údajně neodsoudila Hamás a nebrání Izrael, oznámila prezidentka Harvardu Claudine Gayová svou rezignaci,
píše Robert Reich, bývalý americký ministr práce.
   
Zřejmě na tom trvala tajná dozorčí rada Harvardu, známá jako "Korporace".  

 "Po konzultaci se členy Korporace," napsala Gayová ve svém rezignačním dopise, "se ukázalo, že je v nejlepším zájmu Harvardu, abych odstoupila a naše komunita tak mohla projít tímto okamžikem mimořádné výzvy se zaměřením na instituci, nikoli na jednotlivce."

Prezidentské období dr. Gayové bylo nejkratší v historii Harvardu od jeho založení v roce 1636. Byla také první černošskou prezidentkou této instituce a druhou ženou, která stála v čele univerzity.

 20967

Sálih al-Arúrí: zavražděný vůdce byl spojkou Hamásu s Íránem a Hizballáhem

3. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Zabití Sáliha al-Arúrího v Bejrútu je prvním úderem v rámci kampaně atentátů v zahraničí, kterou izraelští představitelé slibují již několik měsíců
, píše odborník na Blízký východ Jason Burke.

Cíl byl pečlivě vybrán - jeden z nejvyšších představitelů Hamásu a hlavní spojka organizace s Íránem a libanonskou milicí Hizballáh. Arúri měl vliv i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde se narodil a kde v posledních měsících prudce vzrostlo násilí.

Někteří izraelští představitelé se také domnívají, že 57letý Arúri mohl o plánu krvavých útoků na Izrael vědět předem, ještě před útokem ze 7. října, při kterém zahynulo více než 1 200 Izraelců, převážně civilistů.

 22084

Útoky Izraele v Gaze a v Libanonu: Hizballáh plánuje "trest" za smrt vysokého představitele Hamásu; izraelské síly jsou prý "v nejvyšší pohotovosti"

3. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Izraelem zabité dítě v Gaze

- Severní Gaza po "zpracování" Izraelem:

- Humanitární pracovníce OSN navštívila nemocnici Al-Amal v Gaze, místo dnešního izraelského raketového útoku, při kterém bylo hlášeno pět mrtvých, včetně pětidenního dítěte.

"Svět by měl být naprosto zděšen. Svět by měl být naprosto pobouřen, dnes zde bylo zabito dítě, dnes zde byli zabiti další čtyři lidé, a to v prostoru, který by měl být bezpečný," uvedla Gemma Connellová, vedoucí úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí, na videu zveřejněném na Twitteru

"Jsem v nemocnici, která je zařízením Palestinské společnosti Červeného půlměsíce, jasně označené červeným znakem půlměsíce na střeše.

"Žádné dítě na světě by nemělo být zabito, natož dítě ukrývající se pod emblémem humanitární organizace. Tato válka musí skončit. V Gaze není žádný bezpečný prostor a svět by se měl stydět."


 22085

Americké ministerstvo zahraničí: Odmítnutí nezodpovědných izraelských prohlášení o přesídlení Palestinců mimo Gazu

3. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Tiskové prohlášení

Matthew Miller, tiskový mluvčí amerického ministerstva zahraničí


2. ledna 2024

"Spojené státy odmítají nedávná prohlášení izraelských ministrů Bezalela Smotricha a Itamara Ben Gvira, kteří se vyslovili pro přesídlení Palestinců mimo Gazu. Tato rétorika je pobuřující a nezodpovědná. Izraelská vláda, včetně premiéra, nám opakovaně a důsledně sděluje, že taková prohlášení neodrážejí politiku izraelské vlády. Měla by okamžitě přestat.

Jasně, důsledně a jednoznačně jsme prohlásili, že Gaza je palestinská země a zůstane palestinskou zemí, jejíž budoucnost již nemá pod kontrolou Hamás a kde žádné teroristické skupiny nemohou ohrožovat Izrael. O takovou budoucnost usilujeme v zájmu Izraelců a Palestinců, okolního regionu i světa."

Reakce Itamara Ben Gvira:

Velmi oceňujeme Spojené státy americké, ale se vší úctou již nejsme hvězdou v americké vlajce. Spojené státy jsou naším dobrým přítelem, ale my uděláme to, co je dobré pro stát Izrael: odchod stovek tisíc lidí z Gazy umožní obyvatelům této enklávy vrátit se domů a žít sebevědomě a udržovat tam vojáky IDF.



 22078

Izraelští intelektuálové obviňují izraelskou justici, že ignoruje podněcování ke genocidě v Gaze

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut



Dopis generálnímu prokurátorovi a státnímu zastupitelství požaduje opatření k zastavení "výslovných výzev ke spáchání krutých zločinů".

Skupina významných Izraelců obvinila justiční orgány země, že ignorují  "rozsáhlé a zjevné" podněcování ke genocidě a etnickým čistkám v Gaze ze strany vlivných veřejných činitelů.

V dopise adresovaném generálnímu prokurátorovi a státním zástupcům požadují, aby byla zastavena normalizace projevů, které porušují izraelské i mezinárodní právo.

 18535

Konec "konce dějin"

3. 1. 2024

čas čtení 20 minut

Za posledních šest měsíců se Fukuyamovi nevysmívali jen líní – a všichni bez výjimky se smáli zaslouženě. Ohlášený "konec dějin", po němž by měl následovat globálně blažený světový řád podle vzorů "západního světa" a ve stínu spřátelených Tomahawků Spojených států, se ukázal být stejně směšnou naivitou, jako salónní sny z počátku 20. století o podobném "konci dějin", kdy nikdo nepůjde do války jen proto, že války jsou ekonomicky nerentabilní a letectví zničí státní hranice narýsované na zemi, píše Dimitrij Savvin.

 20965

Izrael plánuje vyhnat Palestince "dobrovolně" do Afriky nebo do Saúdské Arábie

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Izraelský ministr: "Svět by měl podporovat humanitární emigraci"

Izrael jedná s Kongem a dalšími zeměmi o plánu "dobrovolné migrace" z Gazy

Vysoký izraelský úředník sděluje, že Jeruzalém pracuje na poválečném přesídlení Palestinců z pásma Gaza; někteří izraelští ministři uvádějí i Saúdskou Arábii jako cíl pro Gazany

"Dobrovolné" přesídlení Palestinců z pásma Gazy se pomalu stává klíčovou oficiální politikou izraelské vlády, přičemž jeden z vysokých úředníků uvedl, že Izrael vede rozhovory s několika zeměmi o jejich možném přijetí.

Zman Israel, hebrejský sesterský web deníku The Times of Israel, zjistil, že koalice premiéra Benjamina Netanjahua vede tajné kontakty pro přijetí tisíců lidí z Gazy kromě jiných zemí také s Kongem.

"Kongo bude ochotno přijmout migranty a jednáme i s dalšími," uvedl vysoce postavený zdroj z bezpečnostního kabinetu.


V Kongu je vysoká míra nerovnosti a podle Světového potravinového programu žije 52,5 procenta obyvatel pod hranicí chudoby.

 20116

Haaretz: Netanjahu chce udělat z Kataru viníka masakru ze 7. října. Nedovolte mu to

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Katar posílal do Gazy peníze na udržení režimu Hamásu na žádost Izraele

Katar léta financoval Hamás, ukrýval jeho vůdce a legitimizoval ho jako politickou sílu. Všechno, co dělal, však dělal s plným souhlasem a podporou Izraele.

Zeptejte se mnoha Izraelců a některých Američanů a rozzlobeně vám řeknou, že za všechno může Katar. Ať už je argumentace jakkoli chabá, v posledních třech měsících se v Izraeli stala bontónem: hlasitě obviňují Katar z finanční a politické spoluúčasti na podlém a brutálním teroristickém útoku Hamásu ze 7. října.

Tito kritici tvrdí, že Katar štědře financoval Hamás, ukrýval jeho vůdce a umožnil této skupině, že ji legitimizoval jako politickou sílu. Stručně řečeno, za všechno může Katar.

Zcela to postrádá politické souvislosti. Jako takový je to líně pohodlný způsob, jak určit obětního beránka, aby se odvedla pozornost a odvrátila kritika, a přesunout odpovědnost od těch, kteří by ji měli nést - zejména od premiéra Benjamina Netanjahua.

Írán: Více než 100 mrtvých při výbuchu u památníku zavražděného íránského velitele

3. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

K dvěma explozím došlo při ceremoniálu v Kermánu u příležitosti čtvrtého výročí zabití vysokého íránského generála Kásema Sulejmáního
 

Dva výbuchy zabily nejméně 103 lidí a další desítky zranily na vzpomínkovém obřadu v Íránu u příležitosti čtvrtého výročí zabití Kásema Sulejmáního, šéfa íránských sil Quds Force a jednoho z nejmocnějších mužů na Blízkém východě.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
33381