Summit COP 26 v Glasgow zřejmě selže

1. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Skupina G20 nechává na holičkách chudé a zranitelné země. Neschválila klimatický plán, který by zajistil přežití lidí, konstatují čelní představitelé na summitu COP 26 v Glasgow.

Politikové zastupující více než miliard lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi globálním oteplováním konstatovali, že jsou "nesmírně znepokojeni" a že čekali od summitu G20 v Římě daleko víc.

 

Gaston Browne, premiér ostrovů Antigua a Barbuda a předseda Aliance malých ostrovních národů, která zastupuje 39 zemí, uvedl: "Zdá se, že překročíme 1,5 stupňů Celsia. Jsme tím velmi znepokojeni. Pro nás je to otázka přežití."

Obvinil vliv zájmů mocných soukromých firem, který způsobil, že se skupina G20 nezavázala k žádným konkrétním krokům, a dodal, že i rozvinuté země budou trpět důsledky rozkladu klimatu. "Jsme tady od toho, abychom zachránili planetu, ne proto, abychom chránili zisky. Jsou to velmi mocné multinacionální firmy a lobbistické skupiny, které mají prospěch z dotací fosilních paliv."

Dojde-li k oteplení o více než 1,5 stupně Celsia, mnoho malých ostrovů čelí zaplavení od rostoucí hladiny moří a od velkých bouří, avšak Browne uvedl, že i rozvinuté země jsou ohroženy. "I ony mají pobřežní oblasti."

Podobně se vyjádřili i představitelé dalších malých a chudých zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021