Nesmyslná jednání mohou vést k válce

19. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Pokud diplomatické rozhovory pouze získávají agresorovi více času na agresi, rozhodně nic nevyřeší. 

Zatímco Peking nabízí americké straně další jednání toho typu, jaký reprezentoval "virtuální summit" Biden-Si z počátku tohoto týdne, a snaží se k nim americké politiky tlačit hrozbou "nové studené války", ve skutečnosti už válku vede. Vede ji v tom smyslu, jak ji popsali dva čínští plukovníci v knize Neomezená válka z roku 1999, ale vede také otevřenou válku proti Indii v Ladaku a Sikkimu. Navíc se snaží rozložit i Japonsko, se kterým mají USA spojeneckou smlouvu, nemluvě o vyhrožování Tchaj-wanu, napsal Gordon G. Chang.

Postupně vznikl absurdní stav, v němž se jednání s Číňany nakonec stala cílem sama o sobě. Peking oddaluje americkou akci neplodnými jednáními a sliby dalších rozhovorů.

Zatímco Čína postupuje proti svým sousedům, také Rusko si vyšláplo na "blízké zahraničí". Vladimir Putin nashromáždil takřka 100 000 vojáků na hranici s Ukrajinou a hrozí invazí do oblastí, kterých se nezmocnil v roce 2014. Navíc Moskva stojí za aktivitami Běloruska proti Polsku, které je členem NATO.

Dva velké státy tedy hrozí překreslit hranice silou - a a pravděpodobně nejednají každý zvlášť. Čína a Rusko koordinují vnější politiku a často i své ozbrojené síly. Čínský ministr zahraničí Wang I v červenci prohlásil, že "nejsou spojenci, ale více než spojenci".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5729

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021