Expert OSN: Británie se propadá do bídy. Vytváří si substandardní pracovní síly

1. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Foto: Philip Alston
Philip Alston, expert OSN na globální chudobu, varoval, že posledlost Británie brexitem způsobí vážné oslabení celé země, bez ohledu na to, zda k brexitu nakonec dojde či nedojde. Británie totiž nemění svou politickou strategii, která zahání lidi do chudoby.

Alston, odborník OSN na extremní chudobu, konstatoval: "Vytváříte si v Británii opravdu vážný problém pro budoucnost, protože produkujete substandardní pracovní síly a podvyživené děti."

 
Po studiu situace v Británii loni v listopadu Alston předal britské vládě podrobnou zprávu o extremní chudobě v Británii. Má být zveřejněna tento měsíc.  Alston ve zprávě varuje, že britská vláda nese odpovědnost za to, že lidem způsobuje "obrovské utrpení" zavádění trestných, tíživých, zlovolných a krutých" opatření v rámci své politiky škrtů. Před nadcházejícími eurovolbami tak tato analýza ostře varuje před  strategií současné britské konzervativní vlády vůči nejchudším členům britské společnosti.

Loni na podzim na Alstona zaútočila Amber Rudd, konzervativní minstryně pro práci a důchody. Vyjádřila se, že jazyk, jímž Alston ve své zprávě kritizuje britskou vládu, je "naprosto nevhodný". Alston na to reagoval doporučením, že by Ruddová "měla ne kritizovat, ale jednat".

Během úterní akce v Londýně konstatoval Alston, že "rozsah sociálních problémů v Británii a jejich trajektorie naznačují, že se věci vyvíjejí špatně".

Ze samotných dat britské vlády vyplývá, že absolutní chudoba mezi dětmi stoupá, používání food banks je na rekordní výši, v roce 2018 stouplo o 18 procent! a společnost je těžce postižena široce se vyskytujícími útoky nožem zejména mezi mladými lidmi.

"Brexit se stal obrovským odváděním pozornosti a ti, kteří jsou opravdu znepokojeni budoucností Británie,  by se měli zaměřit na sociální politiku, protože v této oblasti se rozhoduje o budoucnosti," uvedl Alston. "Je to jako, kdyby se otec a matka zuřivě a trvale hádali o tom, jaké auto si koupit, a mezitím nechali celý svůj dům rozpadnout, ztratili kontakt s lidmi, které tím autem chtěli jezdit navštěvovat, místa, kam by chtěli jezdit tím autem na piknik, jsou mezitím rozprodána, a až se nakonec rozhodnou, jaké auto koupit, přišli mezitím o tolik, že výsledek bude k ničemu - ať Británie setrvá v EU nebo ne."

"Co mě fascinuje, je, jak úmyslná je tato politická strategie. Je to příklad jak ze zkumavky. V roce 2010 přijali ideologii škrtů. Snažili se obyvatelstvu sdělit, že bude nepříjemné záviset na sociálních dávkách. Nikdo mě nepřesvědčí, že epidemie případů pobodání mladých lidí, násilí v Severním Irsku, že to nemá žádnou vazbu na vládní politiku škrtů. Jak tyto věci zahnívají a zhoršují se, vzniká opravdu oslabená Británie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8792

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019