20461

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské drony v neděli ráno poškodily moskevské budovy; Putin tvrdí, že mírové rozhovory neodmítá

30. 7. 2023

čas čtení 7 minut

- Noční útok dronů poškodil dvě kancelářské budovy, jeden člověk byl zraněn, sdělují Rusové


Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na představitele záchranných složek uvedla, že při útocích byl zraněn jeden člen ochranky.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinský dron byl zničen ve vzduchu nad čtvrtí Odincovo a dva další se zřítily v Moskvě, podle agentury TASS si útok vyžádal dočasné uzavření jednoho ze čtyř letišť v okolí ruské metropole.

Starosta města Sergej Sobjanin na Telegramu napsal, že "fasády dvou městských kancelářských věží byly lehce poškozeny".

Dodal, že "nejsou žádné oběti ani zranění".

Z Kyjeva zatím nepřišel žádný komentář. Jedná se o poslední ze série nedávných útoků dronů - včetně útoků na Kreml a ruská města u hranic s Ukrajinou - z nichž Moskva obviňuje Kyjev.

Státní tisková agentura TASS uvedla, že letiště Vnukovo v hlavním městě bylo "uzavřeno pro odlety a přílety, lety jsou přesměrovány na jiná letiště".

Během necelé hodiny se provoz zřejmě vrátil do normálu.


Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly Dnipro; podle Blinkena se Moskva snaží zajistit zbraně v Severní Koreji

29. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Při nočním úderu na centrální ukrajinské město byla zasažena budova patřící bezpečnostní službě a také bytový dům

Mezi devíti lidmi zraněnými při ruském raketovém úderu na Dnipro byly i dvě děti, uvedl místní gubernátor Serhij Lysak a označil tuto noc za "těžkou" pro svůj region.

"Nejprve raketové údery na Dnipr. A už v noci nepřítel pokračoval ve svém teroru. Navštívil jsem Nikopolskou oblast," napsal dněpropetrovský gubernátor na Telegramu.

"Těžké dělostřelectvo zasáhlo samotný Nikopol a obec Marganec. Následky se vyšetřují. Ale hlavní je, že místní obyvatelé jsou celí.

"V Dnipro se počet obětí nezměnil. Devět lidí, včetně dvou dětí. Kromě napadených administrativních budov a výškových budov máme i škody. Jedná se o 4 obytné budovy v okolí. Jedna je výšková, ostatní jsou dvoupatrové. Zasaženy byly také 3 administrativní budovy a 7 automobilů.

"Po třetí noci záchranáři dokončili pátrací a záchranné operace. Zapojili se i pracovníci komunálních služeb. Osobně jsem viděl, jak všechny služby pracují. Koordinovaně a ochotně všem pomáhají. Za to jim patří velký dík.

"Vím, že je to těžké, ale vytrváme. Ti, kteří vydávají kriminální příkazy, plní je a upřímně se radují z našeho neštěstí, to odnesou. Koneckonců zlo se vždycky vrací těm, kdo ho vytvořili."

"Nastala éra globálního varu," říká šéf OSN. Červenec 2023 bude nejteplejším měsícem v historii

28. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Šéf Světové meteorologické organizace také varuje, že "opatření v oblasti klimatu nejsou luxusem, ale nutností", protože teploty stoupají


Éra globálního oteplování skončila a "nastala éra globálního varu", prohlásil generální tajemník OSN António Guterres poté, co vědci potvrdili, že červenec 2023 bude nejteplejším měsícem na světě v historii.

"Změna klimatu je tady. Je to děsivé. A je to teprve začátek," řekl Guterres. "Stále je možné omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C [nad předindustriální úroveň] a vyhnout se tak nejhorší změně klimatu. Ale pouze s dramatickými a okamžitými opatřeními v oblasti klimatu."

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

 18993

Chudoba v Británii: Spotřebitelská organizace rozdělila podle průzkumu obyvatelstvo do šesti skupin

29. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Průzkum spotřebitelského časopisu Which? rozdělil obyvatele Spojeného království do kategorií podle toho, jak se lidé vyrovnávají s finančními problémy.

 
Jste "vyčerpaní a zoufalí", nebo "bohatí a apatičtí"? Podle výzkumníků je nyní obyvatelstvo Spojeného království hluboce rozděleno do šesti nových odlišných skupin podle toho, jak se lidé vyrovnávají s krizí životních nákladů.

 20579

Mezinárodní olympijský výbor pozval ukrajinskou šermířku, která byla diskvalifikována za protiruský protest

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Olha Charlanová dostala "jedinečnou výjimku" v olympijské kvalifikaci poté, co odmítla podat ruku ruské soupeřce


Mezinárodní olympijský výbor vydal zvláštní pozvánku ukrajinské šermířce k účasti na olympijských hrách v Paříži v příštím roce poté, co byla diskvalifikována z turnaje za to, že odmítla podat ruku své poražené ruské soupeřce.

Ruské síly udeřily na Dněpr, Moskva obvinila Ukrajinu z raketového útoku

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty


 

Ruské síly udeřily na středoukrajinské město Dnipro, Moskva obvinila Kyjev z vypálení dvou raket na jih Ruska
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo ukrajinskou raketu ve městě Taganrog, asi 40 km východně od hranic s Ukrajinou, a místní úřady oznámily, že bylo zraněno 20 lidí.  Na město dopadly trosky, dodalo ministerstvo a uvedlo, že raketa byla součástí "teroristického útoku" ze strany Ukrajiny.

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Nad Moskvou byl sestřelen bezpilotní letoun

28. 7. 2023

čas čtení 9 minut

Foto: Zelenskyj v rozbombardované oděské katedrále

Čína pomáhá Rusku vyhýbat se sankcím, hlásí americké tajné služby; dron nezpůsobil žádné škody ani oběti, tvrdí ruské ministerstvo obrany


- Ekonomická podpora Číny Putinovi roste

Ekonomické vazby Číny s Ruskem pomohly omezit účinek západních sankcí uvalených kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu, uvedla ve čtvrtek zpráva amerických zpravodajských služeb.

Podle agentury AFP se Čína "od invaze na Ukrajinu v únoru 2022 stala pro Rusko ještě zásadnějším ekonomickým partnerem". Odtajněnou zprávu zveřejnili demokratičtí zákonodárci.

"Peking usiluje o různé mechanismy ekonomické podpory Ruska, které zmírňují dopad západních sankcí i kontroly vývozu," uvádí se v ní.

Čína zvýšila dovoz energie z Ruska a poskytla cisterny a pojistné krytí pro přepravu ropy.

Obě strany také "zvýšily podíl vzájemného obchodu vypořádaného v jüanech" a "rozšířily využívání domácích platebních systémů", což pomůže "ruským subjektům provádět finanční transakce neomezené západními zákazy".

Zpráva uvádí, že Peking pravděpodobně dodával Moskvě civilně-vojenské vybavení dvojího užití používané na Ukrajině, ale poznamenává, že je "obtížné zjistit, do jaké míry [Čína] pomáhá Rusku obcházet a obcházet sankce a kontroly vývozu".

 19670

Trump bylo nově obviněn ze snahy vymazat bezpečnostní záznamy v kauze dokumentů

28. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Podle právě odtajněné obžaloby bývalý prezident požádal o vymazání záznamů z bezpečnostních kamer, aby je nemohl před vyšetřovateli zveřejnit

Federální prokurátoři oznámili nová obvinění proti Donaldu Trumpovi v kauze údajného hromadění a ukrývání tajných dokumentů v jeho sídle Mar-a-Lago a tvrdí, že se bývalý prezident a nově obviněný asistent snažili zabránit vyšetřovatelům v prohlídce záznamů z bezpečnostních kamer.

 20516

Kunderův odchod nás inspiruje k přehodnocení jeho vize Evropy

28. 7. 2023

čas čtení 8 minut

 

Ruská válka na Ukrajině rozhodne, zda kolonizace silou patří minulosti, nebo budoucnosti. Pokud Rusko zvítězí, musíme se rozloučit s Kunderovou myšlenkou budování maximální rozmanitosti na minimálním prostoru, píše Volodymyr Jermolenko na serveru Visegrad Insight.

Milan Kundera zemřel a znovu nás vyzývá, abychom se zamysleli nad jeho odkazem.

Jeho slavný esej Tragédie střední Evropy je pro nás dnes častým námětem k zamyšlení. Jako ukrajinský filozof si myslím, že je to téma k zamyšlení i ve světle genocidní války Ruska proti Ukrajině.

Již v roce 2014 jsem ve své eseji "Sny o Evropě" ocenil Kunderu za to, že naznačil, že Evropa sahá daleko za formální hranice evropských institucí. Evropa byla větší, než si lidé v západní Evropě mysleli.

Rozhovor Britských listů 615. Jsem prý zrádcem romského národa!

25. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Mezi některými Romy v České republice vznikla nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, živená nyní proruskými tzv. "vlastenci", kteří paradoxně donedávna rasisticky nenáviděli právě Romy. Jozef Miker se obrátil na romskou komunitu s apelem, aby se Romové zbavili své posedlosti Ukrajinci, a od některých si vysloužil vyobcování "z romského národa". V tomto Rozhovoru Britských listů však vysvětluje, co může být motivací pro tuto romskou antipatii vůči cizincům. Kdy se vydají vrcholní čeští politikové do romských komunit o tom s nimi mluvit? Kdy mezi Romy pojede premiér Petr Fiala?

 20576

O evropském tlučhubismu

28. 7. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Stejně jako mnoho jiných patologických osobností v mocenských pozicích před milionem let mohl z náhlého popudu udělat téměř cokoliv a nic moc necítil. Logická vysvětlení jeho činů, vymyšlená ve volném čase, vždy přišla až poté."

(Kurt Vonnegut: Galapágy)

 18993

Britské ministerstvo obrany, stejně jako Američané, posílalo tajné emaily omylem spojenci Ruska

28. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Úředníci poslali "malý počet" e-mailů určených Pentagonu do Mali

 

Britské ministerstvo obrany zahájilo vyšetřování poté, co úředníci kvůli překlepu nevědomky odeslali e-maily obsahující utajované informace blízkému spojenci Ruska.

"Malý počet" e-mailů určených Pentagonu byl odeslán do Mali kvůli náhodnému vynechání písmene "i" v e-mailové adrese.

Britští úředníci odeslali zprávy na adresu končící doménou ".ml" této západoafrické země, a nikoli na adresu ".mil" americké armády.

 20102

Rusko: "Umělé hranice Polska formují jeho komplexy"

28. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Věda o mezinárodních vztazích učí studenty, že území je jediným objektivním znakem suverénního státu. Určuje její sílu, zdroje, zahraničněpolitické priority a v konečném důsledku i jeho chování na mezinárodní scéně. Způsob, jakým byl stát vytvořen a jaká rozhodnutí jsou základem jeho geografických obrysů, nevyhnutelně zanechává otisk na celé existenci konkrétního politického společenství, píše ruský propagandista Timofej Bordačev.

 20577

Švédský premiér je "velmi znepokojen", protože o pálení koránu žádá stále více lidí

28. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Švédský premiér Ulf Kristersson

Ulf Kristersson říká, že "existuje jasné riziko, že se stane něco vážného" uprostřed rostoucího hněvu muslimů kvůli útokům na svatou knihu islámu

Švédský premiér Ulf Kristersson prohlásil, že se "nesmírně obává" důsledků, pokud dojde k dalším demonstracím, při nichž bude znesvěcen korán, a to uprostřed rostoucího hněvu muslimů kvůli sérii útoků na svatou knihu islámu.

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 19073

Kreml chce, aby se putinismus stal oficiální ideologií

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Stalo se běžným říkat, že Kreml nemá ideologii, ale tak tomu není. Nejen, že je jeho ideologie je rozvinuta pečlivěji, než by se na první pohled mohlo zdát, ale kombinuje prvky z politické pravice a levice, o kterých se často předpokládá, že jsou navzájem v rozporu, upozorňuje historik Michail Suslov.

 18489

Ruská propaganda šíří "sociální reklamu" jakoby z Německa. V domě německé rodiny visí portrét ukrajinského prezidenta se slovy "Heil Zelenskyj"

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruští propagandisté, "vojenští korespondenti" a média rozšířili video, na kterém je německým rodinám odebírán majetek kvůli pomoci Ukrajině. Tvrdí se, že jde o reklamu pro krajně pravicovou stranu Alternativa pro Německo. Nicméně, jak nezávisle zjistili novinář Rádia Svoboda Mark Krutov, "Agentura" a ověřovatel faktů Ilja Ber, ve videu hráli ruští herci. Předpokládá se, že video bylo natočeno v Rusku.

 18969

O reálné religiozitě Rusů

28. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko vydrží i nadále existovat jako jednotná země, pak to bude téměř jistě "převážně bezbožná země". Většina obyvatel bude tak bezbožných, jak si jen kdy přálo sovětské vedení. Ale v tomto světě zbude pravděpodobně mnoho příslušníků velkých protestantských denominací, tvrdí Dimitrij Savvin.

 18247

Kazaši, nebo Kazachstánci? Debata o optimálním modelu národa

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Kazachstán je na cestě k tomu stát se monoetnickým státem. Podíl etnických Kazachů v populaci rychle roste - a populace jiných národů, včetně nejvýraznějších etnických Rusů, kteří přestali tvořit většinu populace ještě na počátku 80. let, klesla na méně než 15 %.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ministr obrany se setkal s Kim Čong-unem; Moldavsko nařídilo diplomatům z Moskvy opustit zemi

27. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 
Severokorejský vůdce se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu; Moldavsko vyhostí 45 ruských diplomatů a zaměstnanců velvyslanectví s odvoláním na dlouholeté nepřátelské akce


- Severokorejský vůdce Kim Čong-un se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, aby projednali vojenské otázky a bezpečnostní prostředí v regionu, uvedla ve čtvrtek státní média.

Severokorejská oficiální ústřední tisková agentura uvedla, že Kim a Šojgu jednali ve středu v hlavním městě Pchjongjangu a dosáhli shody v blíže nespecifikovaných "záležitostech společného zájmu v oblasti národní obrany a bezpečnosti a o regionálním a mezinárodním bezpečnostním prostředí".

Podle agentury Associated Press Šojgu během schůzky předal Kimovi "vřelý a dobrý dopis" podepsaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla KCNA. Zpráva neupřesnila, o jakých vojenských záležitostech se jednalo.

Šojgu ve středu jednal také se severokorejským ministrem obrany Kang Sun Namem, jehož cílem bylo "posílit spolupráci mezi našimi obrannými resorty", uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

- Opět ruské útoky na Ukrajinu:


- Rusko  při nočním raketovém útoku na Oděsu zabilo jednoho člověka

Rusko při nočním raketovém útoku zasáhlo přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděse, zabilo jednoho člena ochranky a poškodilo nákladní terminál, uvedl gubernátor regionu.

Oděské přístavy jsou pravidelným cílem ruských útoků od doby, kdy se Moskva minulý týden stáhla z černomořské obilné iniciativy.

"Člověk je jak pod letlampou": Středozemní moře v plamenech. Požáry se šíří v devíti zemích

27. 7. 2023

čas čtení 9 minut


"Neexistuje žádný zázračný obranný mechanismus," říká řecký premiér v souvislosti s požáry na severu Afriky a jihu Evropy

 
V úterý hořely lesní požáry v nejméně devíti zemích Středomoří, když se plameny rozšířily v Chorvatsku, Itálii a Portugalsku a tisíce hasičů v Evropě a severní Africe pracovaly na zvládnutí plamenů, které rozdmýchaly vysoké teploty, sucho a silný vítr.

Nejméně 34 lidí zahynulo v Alžírsku, kde 8 000 hasičů v úterý bojovalo s požáry na suchém severu země. Požáry hořely celkem v 15 provinciích a vedly k evakuaci více než 1 500 lidí z jejich nemovitostí.

Svědci popisovali útěk před stěnami plamenů, které zuřily "jako letlampa", ničily domy a pobřežní letoviska a měnily rozsáhlé lesní oblasti v zčernalé pustiny.

 19280

Italský parlament schválil návrh zákona o trestnosti náhradního mateřství v zahraničí

27. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Foto: Giorgia Meloni

Náhradní mateřství je v Itálii již nelegální,   IVF (in vitro oplodnění) je dostupné pouze pro heterosexuální páry
 

Italský parlament schválil návrh zákona, který kriminalizuje osoby, které odcházejí do zahraničí, aby tam získaly děti prostřednictvím náhradního mateřství.

Návrh zákona, který byl v poslanecké sněmovně schválen 166 hlasy pro a 109 proti, je určen pouze Italům a předpokládá pokuty až do výše 1 milionu eura tresty odnětí svobody až na dva roky pro ty, kteří jej poruší.

Náhradní mateřství je v Itálii již nyní nezákonné, zatímco IVF je dostupné pouze pro heterosexuální páry. Rozšíření zákazu i na náhradní mateřství v zahraničí bylo stěžejní politikou strany Bratři Itálie, kterou vede premiérka Giorgia Meloniová, a také jejího krajně pravicového protějšku a koaličního partnera Ligy.

 16525

Třeba lidé pochopí

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20418

Proč Západ tvrdošíjně trvá na ukrajinské protiofenzivě, když pochybuje o jejím úspěchu?

27. 7. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

List Wall Street Journal nedávno zveřejnil stanovisko západních vojenských představitelů, podle nějž tito činitelé věděli, že Ukrajina nemá veškeré zbraně a potřebný výcvik, které potřebuje k vytlačení ruských okupačních sil. Úspěch protiofenzivy podle jejich soudu závisí na ukrajinské odvaze a vynalézavosti. Nabízí se tedy neodbytná otázka: Proč západní představitelé trvají na místy sebevražedné ukrajinské protiofenzivě, když sami očividně nevěří v její konečný úspěch. A jaké dlouhodobé cíle vlastně Západ v ukrajinském konfliktu sleduje? Zdá se, jako by skutečně platila teze amerického ministra obrany Lloyda Austina o podstatném oslabení Ruské federace na válečném poli, nehledě na šílenou cenu, již zaplatí ukrajinští vojáci a civilisté čelící neúprosné ruské agresi.  

30777

Kdo zaplatí za klimatickou krizi, která se neustále zhoršuje?

27. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Severní polokouli sužují rekordní teploty, které způsobují smrt, zranění a vysídlení. Od Číny přes Evropu až po Spojené státy překonávají regiony nejen teplotní rekordy, ale také rekordní počet po sobě jdoucích dnů s život ohrožujícím vedrem. Phoenix v Arizoně překonal 20 dní s vysokými teplotami nad 40 °C. Mohutné dešťové bouře a tajfuny zaplavují města a obce od Indie přes jižní Čínu až po Novou Anglii. Zuřící kanadské lesní požáry zahalují východ Spojených států hustým kouřem, který může způsobit dlouhodobé poškození dýchacích cest, líčí Amy Goodman a Dennis Moynihan.

 19339

Žádný světový řád neexistuje

27. 7. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Kašlete na Duška a Holušovou, tohle je zajímavější. Vlastně to ale neumím pořád pochopit; toto jsou významní lidé, kteří něco dosáhli, někteří jsou (řekněme) poněkud "specifičtější" než jiní, ale řadit je mezi pošuky opravdu nelze. A oni skutečně budou rokovat o jakémsi "světovém řádu" a co teda s ním.

 20574

Slovenský ministr vnitra odstoupil po sporech s vedením policie

27. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Foto: Slovenský premiér Ľudovít Odor


Slovenský premiér Ľudovít Odor převezme do voleb ministerstvo vnitra 

Dočasný slovenský ministr vnitra Ivan Šimko odstoupil po sporech s policejními špičkami kvůli řízení policie.

Simko na svém facebookovém profilu začátkem července napsal, že "policie si nemůže dělat, co chce". Podle všeho ale múže.

Simka odvolala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, kterou o to formálně požádal prozatímní premiér Ľudovít Odor, který jeho funkci převezme.

Věda jako toxické prostředí pro duševní zdraví

27. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Laikové, tedy lidé, kteří nedělají vědu, zejména tu přírodní, se občas podivují nad mou skepsí vůči běžnému obrázku vědy v médiích. Vědou mám na mysli vědu přírodní, experimentální. Ta je často líčena jako učiněná radost, samé objevy, nápady, úspěchy. Ano, cesta k úspěchu je líčena jako hodně práce (jako by věda byla skládání uhlí), ale nakonec je vždy objev, úspěch, vždyť tak to přece má být.

Škodovka a Írán - pokračování příběhu

27. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení < 1 minuta


Pokračování příběhu škodovek v Íránu - Škoda Auto sdělila, že nemá kontrolu nad distribucí svých vozů na problematické trhy. Škodu Auto by to v praxi mohlo vystavit americkým sankcím.

 



 20573

Radit, to u nás umíme

27. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení < 1 minuta

Ano, samozřejmě že Rusové nesou odpovědnost za to, že proti Putinově režimu nepovstali, stejně jako Němci nesli odpovědnost za to, že nepovstali proti Hitlerovi a Češi za to, že nepovstali od Bílé hory nikdy proti nikomu dřív, než bylo jasné, že prohrál.

Ale tohle paušální osočování lidí, mezi nimiž je v téhle chvíli reálně nemalá skupina exulantů, kterým by hrozila po návratu jen represe, je ubohé, trapné a tak spokojeně a bezpečně chytroprdně-zaprděné.

Je to jako nabádat v 30. letech 20. století Hannah Arendt, Stephana Zweiga, Thomase Manna, Billyho Wildera, Bertolta Brechta nebo Sigmunda Freuda, aby namísto útěku do emigrace šli zpátky domů svrhnout Hitlera.

Radit, to u nás umíme. 🙁

 17962

Vládní piráti - mezi rebelstvím a konformitou

27. 7. 2023

čas čtení 11 minut

 

Už je to rok a půl, co celostátní fórum Pirátů schválilo vstup do vlády. Tři ministerská křesla (místní rozvoj, zahraničí a pro legislativu) asi nebylo to pravé ořechové, v co špičky pirátské strany před volbami doufaly, ale výkon pirátských ministrů díky přešlapům ostatních koaličních partají  (hl. KDU-ČSL a STAN) nevypadá špatně. Jenže, co se v tuto chvíli může zdát jako solidní výkon,  se může rychle změnit v katastrofu. Problémy v politickém prostředí totiž mají tendenci probublávat pod povrchem a rozpory se většinou provalí až před volbami, kdy dochází  ke zúčtování s vedením strany, píše Karel Sál v analýze Institutu pro politiku a společnost.

Tato analýza se zaměří na pozici Pirátské strany ve vládě, na okolnosti, které mohou negativně ovlivnit vnímání jednotlivých pirátských ministrů straníky a sympatizanty a také si připomeneme neslavný osud Strany zelených, která podobně jako Piráti vsadila na kritiku a angažmá ve vládě  ji zlomilo vaz.

USA realizovaly po"několik desetiletí" tajný program UFO, tvrdí bývalý pracovník zpravodajské služby

27. 7. 2023

čas čtení 9 minut

 
Whistleblower David Grusch tvrdí, že byly nalezeny "nelidské" bytosti. Téma mimozemského života se púrojednávalo na nejvyšší úrovni  před americkým Kongresem

Americká vláda prováděla "několik desetiletí" trvající program, v jehož rámci shromažďovala a pokoušela se zpětně analyzovat havarovaná UFO, uvedl bývalý pracovník amerických zpravodajských služeb při středečním pozoruhodném slyšení v Kongresu.

David Grusch, který až do roku 2023 vedl analýzu nevysvětlitelných anomálních jevů (UAP) v rámci agendy amerického ministerstva obrany, sdělil výboru pro dohled Sněmovny reprezentantů ve Washingtonu, že byly nalezeny "nelidské" bytosti.

Slyšení bylo vyvoláno Gruschovým červnovým tvrzením, že vláda tajně ukrývá mimozemské vesmírné lodě. Ve středu Grusch některá z těchto tvrzení - i když ne všechna - zopakoval pod přísahou.

30027

Politika USA vůči Koreji: Je to všechno kvůli Číně?

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Po celou dobu Bidenovy vlády Spojené státy posilovaly obrannou spolupráci s Jižní Koreou. Washington rozvíjel jihokorejskou spolupráci s americko-japonskou aliancí v oblasti sdílení zpravodajských informací a koordinoval americko-jihokorejsko-japonské vojenské reakce na severokorejské raketové testy. Spojené státy rovněž rozšířily svou vojenskou přítomnost v Jižní Koreji, a to zvýšením rozsahu společných aliančních vojenských cvičení a výrazným zviditelněním amerických strategických prostředků v okolí Koreje. Americké ponorky ICBM nyní zastavují v jihokorejských přístavech, píše Robert Ross na webu Responsible Statecraft.

V Anglii další bouře ve sklenici vody. Dokazující, jak hluboko ta země po brexitu klesla

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Pokud by se BBC měla za něco omlouvat, pak za své totální a zoufalé selhání kriticky informovat o Nigelu Farageovi.



Někdejší šéf brexitérské strany UKIP Nigel Farage, který se asi sedmkrát pokoušel kandidovat do parlamentu, ale nikdy nebyl zvolen, vyvolal v Británii obrovský skandál. Stěžoval si, že mu luxusní banka Coutts, vlastněná bankovním koncernem National Westminster (který je od finanční krize r. 2008 ze 40 procent vlastněn britským státem) zrušila bankovní konto. Potíž je, že banka Coutts je pouze pro milionáře, lidi, kteří mají na účtu nejméně milion liber, a konto Farageovi zrušili, protože už milion liber neměl.  Jenže pak vyšlo najevo - Farage banku požádal podle zákona o přístupu k informacím o veškeré dokumenty, které o něm banka má - že banka vypracovala asi čtyřicetistránkový dokument o něm, který argumentuje, že Farage porušuje svými politickými výroky základní etické principy - je to rasista a populista - a je pro banku jako zákazník proto nepřijatelný. Ukázalo se, že banky mají jakýsi princip, že velmi opatrně hodnotí "osoby se silným  veřejným politickým zaměřením"...

To vyvolalo v Británii obrovský skandál - konzervativní vláda v čele s premiérem Sunakem se Farageho bojí, a tak neregulérně donutili ředitelku banky NatWest k rezignaci. Argument, že banky by neměly uzavírat bankovní konta lidem s pochybnými politickými názory je asi nosný, vzhledem k tomu, že vyšlo najevo, že banky zřejmě bez udání důvodů likvidují bankovní konta stovkám až tisícům lidí.

Jenže Farage je bezpochyby problematická osobnost. Mimo jiné má vazby na putinovské Rusko. Jen kvůli tomu (dostával platby z ruské propagandistické televize RT) by měl být jeho účet určitě blokován. Nikdo to neřeší. To, že ho vláda a britská média prezentují jako oběť bankovního útlaku, je velmi problematické. (JČ)

Toto o věci píše komentátor Martin Kettle:

29481

Chaos v Izraeli, který opouští demokracii a přebírá maďarský model volební diktatury

27. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Izraelské noviny Arab 48 uvádějí, že izraelský parlament (Kneset) v pondělí schválil opatření, které odebírá izraelským soudům pravomoc přezkumu z důvodu "rozumnosti" s ohledem na základní zákony země. Opatření bylo ve 120členném sboru schváleno poměrem 64:0, přičemž krajně pravicová koalice premiéra Benjamina Netanjahua byla jednomyslně pro a opozice na protest opustila sál.

Země byla uvržena do chaosu, soudí Juan Cole.

 20572

Vedro na Blízkém východě už není k přežití

26. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Hodně se mluví o vlně horka v jižní Evropě, tak přihodím trochu z opačné strany Středomoří. Nebude to nic nového, spíš malé resumé toho, co v poslední době opakuju často, píše Lenka Hrabalová.


Na Blízkém východě to vře tentokrát ne válkami, ale teplotami. Jsou zde aktuálně naměřeny jedny z nejvyšších teplot na světě a padají nové teplotní rekordy. Dalších pět let podle WMO nemá být o moc lepších. Přes čtyřícítku se stává norma. Přes padesátku není vzácnost. Na letišti v íránském Aslúje (Perský záliv) naměřili 66,7 stupně. To není daleko k limitním teplotám pro lidské přežití.

 16525

Problém s klimatickou krizí: Nevíme, jak špatná situace skutečně je

26. 7. 2023

čas čtení 6 minut


Za posledních několik desetiletí udělali klimatologové obrovský pokrok v poznání budoucího klimatu. Po posledních týdnech extrémních veder a ničivých povodní je však jasné, že ačkoli klimatické modely poskytly dobré informace o celkovém nárůstu teplot, nemohou si být jisty, jakou míru zkázy přinese každý další stupeň na teploměru, píše Roger Harrabin.

Klimatické modelování je nesmírně složité, ale jeho základy se opírají o základní fyziku - X tun emisí přinese zvýšení teploty o Y, s určitou chybovostí. Superpočítače dokázaly zohlednit změny ve využívání půdy, které změní odrazivost zemského povrchu. Zlepšené teplotní záznamy pomohly ověřit jejich výsledky.
 
V poslední době však přední vědci učinili bolestné přiznání: ani jejich nejdokonalejší modely zatím nedokážou přesně předpovědět, jak budou zemské systémy na tyto vyšší teploty reagovat.

Proč postihuje rakovina stále mladší lidi? Zřejmě v důsledku stravy plné ultra zpracovaných potravin

26. 7. 2023

čas čtení 6 minut


Je třeba, aby vláda přijala opatření, která dětem umožní cenově dostupný přístup ke zdravějším potravinám. 


Ve všech zemích s vysokými příjmy, od Británie přes Dánsko až po USA, se stále častěji nyní vyskytuje rakovina u lidí mladších 50 let. To je poměrně neobvyklý jev vzhledem k tomu, že po desetiletí byla rakovina považována za nemoc vyššího věku. Vysoký výskyt rakoviny v zemích s vysokými příjmy u mnohem starších lidí - nad 80 let - se považoval za projev toho, že lidé překonávají infekční nemoci, aby se dožili dlouhého věku, než se u nich projeví chronická onemocnění, jako je rakovina, píše DeviShridhar, profesorka veřejného zdraví.


Nárůst výskytu rakoviny u mladších lidí je tedy překvapením. Čísla jsou zarážející.

 20569

Věda žije: Vláda oslabuje nezávislost vědeckých institucí v ČR

26. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Zveřejňujeme znění návrhu novely zákona č. 341/2005 Sb. o veřejných výzkumných institucích

Z neveřejných zdrojů jsme získali znění návrhu novely zákona o v.v.i., který významným způsobem omezuje samosprávu těchto institucí a posiluje roli zřizovatele. Tím jsou u rezortních výzkumných institucí příslušná ministerstva a u pracovišť AV vedení Akademie. 

 Přesto, že se jedná o nejzásadnější změnu ve fungování v.v.i. za poslední dekádu, tak tento návrh neprošel žádnou veřejnou debatou a jeho znění nebylo doposud veřejně dostupné. 

Co návrh novely zákona mimo jiné přináší:

Režim, kde by si vládce mohl dělat cokoli, co se mu zlíbí, nikdy neexistoval

26. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Mně osobně jako antikomunistovi a už téměř padesátníkovi je vcelku jedno, zda mladí lidé nebo odborníci nebo kdokoli říká komunistickému režimu „totalita“ (mnohem důležitější je bavit se konkrétně o povaze toho režimu) – a do debaty bych vůbec nevstupoval, kdyby Jan Čulík nenapsal „navzdory útlaku nebyl komunistický režim schopen dělat, cokoliv se mu kdykoliv zlíbilo.“ Myslím, že ani hitlerovský režim si nemohl dělat, cokoli by se mu zlíbilo.

Pan Nezávislý ze Závislého břehu

26. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Výměna hvězd

Jedna hvězda rudá padla a druhá hvězda, hnědorudá, se vedrala na její místo na temném nebi závislé žurnalistiky. Mistr všech prezidentských vytáček, haló novinář Ovčáček předal uslintanou štafetu dobře vybranému užitečnému nástupci, jeho zástupci. První kopal ligu za kluky z Východu, druhý stejně kope mičudu českého osudu v dresu Pravého brněnského neduhu. V kategorii poklon bez omezení, úlisnému podlézání a nadšeného mazání kolem vládní huby se na další léta funkce ujímá pan Nezávislý. Oba svorně rukou mediální pilně a bez ostychu slouží proruskému systému klient-mafiánského řízení zatím ještě (dlouho nebude) demokratické republiky.

Totalita? Pár poznámek politologa ke klasifikaci politických režimů

26. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

K zuřivé diskusi stárnoucích mužů na Twitteru, kteří zoufale obhajují nesmyslnou představu, že komunistický režim v Československu byl po celou dobu svého trvání "totalitní", se pokusil přispět politolog Jaroslav Bílek racionálním textem. Marně. Lidé stalinsky skandující "totalita", "totalita", nejsou přístupni žádné racionální argumentaci. Ta omezenost a uzavřenost je ničivá a nepochopitelná. (JČ) 


S úžasem sleduji debatu, kterou tu otevřel @SemSuchar a @JanDobrovsky. Sice budu asi označen za kokota, nevzdělance anebo alespoň marxistu a revizionistu, ale rád bych k tématu přeci jen přidal pár postřehů. 

 20571

Scholasticismus v politologii

26. 7. 2023

čas čtení 15 minut

Kritika trendů v politologii se soustředí na konkrétní metodologie – kvantitativní metody nebo racionální volbu. Znepokojivějším vývojem je však scholastika – tendence k tomu, aby se výzkum stal příliš specializovaným a zakořeněným. Tento trend definuji podrobněji a dokumentuji jeho růst prostřednictvím nárůstu počtu časopisů, organizovaných sekcí v Americké politologické asociaci a divizí v rámci konference APSA. Také kóduji články publikované v American Political Science Review, aby ukázaly nárůst akademických rysů v posledních desetiletích. Změny se týkají všech oborů v politologii. Scholastika slouží hodnotám rigoróznosti. Její omezení bude vyžadovat opětovné zdůraznění relevance pro problémy reálného světa a publikum. To by také mělo pomoci obnovit morálku mezi politology, napsal profesor Lawrence M. Mead.

 16524

Transparency International: Česko nedostatečně omezuje korupci

26. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Česko nedostatečně plní doporučení a závazky v omezování korupce, zní z Evropy. Jak se ke kritice postaví vláda Petra Fialy?

Za uplynulý měsíc vyšly hned dvě klíčové zprávy hodnotící Českou republiku. Jedná se o reporty v oblasti boje s korupcí a stavu právního státu. Reporty Skupiny států proti korupci (GRECO) a Evropské komise nevyznívají pro ČR lichotivě. Dlouhodobě se dle nich nedaří naplňovat mezinárodní závazky, ke kterým se naše země zavázala. Proto nyní protikorupční nevládní organizace Transparency International ČR (TI) přináší shrnutí.


Zdroj ZDE

 20570

Prkna a sedy na stěně jsou podle studie nejlepším cvičením pro snížení krevního tlaku

26. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Analýza zjistila, že nejúčinnější pro snížení krevního tlaku jsou izometrické cviky, při kterých se zapojují svaly bez pohybu.

 
Většině lidí se při pouhém pomyšlení na cvičení prkna zvedá krevní tlak. Studie však naznačuje, že je to ve skutečnosti nejúčinnější způsob, jak krevní tlak snížit.
 

Na internetových stránkách britského zdravotnictví se doporučuje, aby dospělí lidé vykonávali každý týden alespoň 150 minut aerobní aktivity střední intenzity, jako je jízda na kole nebo rychlá chůze, a to spolu se změnou stravování a dalšími změnami životního stylu, které mají snížit krevní tlak.

 20566

Erdoganův obrat: Jak se Turecko a Ázerbájdžán staly spojenci Ukrajiny

26. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Západní názory na tureckého a ázerbájdžánského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a Ilhama Alijeva byly velice mylné. Obě země jsou nejsilnějšími spojenci Ukrajiny na širším Blízkém východě, kde se arabské země a Izrael snaží se hrát na obě strany, nebo schovávají hlavu do písku. To není případ Turecka a Ázerbájdžánu, píše Taras Kuzio.

 20068

Rusové se blíží penzi s výplatami, s nimiž začínali kariéru

26. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ve většině rozvinutých zemí platy pracovníků s časem rostou, jako získávají více zkušeností. Ale podle nové studie dvou vědců z moskevské Vyšší ekonomické školy je situace v Rusku jiná: Tam se mzdy na konci pracovního života jednotlivců snižují - a ukázalo se, že výše mzdy před penzí není vyšší, než když lidé začínali.

29730

Rusko "je kolonizováno migranty"

26. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Migrující pracovníci zaplavují Rusko, přinášejí kriminalitu a podkopávání ruského národa, říká Sergej Vetoškin. V podstatě podle něj migranti "okupují" Rusko se souhlasem Moskvy. "První krok k deokupaci naší země musí být rozpuštění SNS, které se samo vyčerpalo."

 20568

Chtějí Kavkazané nezávislost?

26. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Nerusové na severním Kavkaze a zejména v jeho východní polovině od začátku války Vladimira Putina na Ukrajině změnili své postoje. Před únorem 2022 se většina zajímala o větší autonomie a federalismus; nyní věří stále více z nich, že nezávislost je jedinou cestou vpřed - a že je možná, píše Izabella Jevlojevová.

35928