Ruská agrese na Ukrajině: Moskva odebrala z Ukrajiny 700 000 dětí, tvrdí ruský poslanec

3. 7. 2023

čas čtení 11 minut
- Viktoria Amelina, ukrajinská spisovatelka, zemřela 1. července po ruském raketovém útoku na Kramatorsk 27. června.

Byla v pizzerii s kolumbijskou delegací, která přijela podpořit Ukrajinu.

Viktoria dokumentovala ruské válečné zločiny na deokupovaných ukrajinských územích. Pracovala na knize o pohledu na válku očima žen. Velká ztráta. Hlubokou soustrast rodině Viktorie.




Grigorij Karasin říká, že počet zahrnuje děti, které v posledních letech "utíkají před bombardováním a ostřelováním" na Ukrajině

Rusko přivezlo na ruské území 700 000 dětí z konfliktních zón na Ukrajině, uvedl šéf mezinárodního výboru v Radě federace, horní komoře ruského parlamentu.

Grigorij Karasin to v neděli pozdě večer uvedl na svém kanálu pro zasílání zpráv Telegram:

"V posledních letech u nás našlo útočiště 700 000 dětí, které utekly před bombardováním a ostřelováním z konfliktních oblastí na Ukrajině."

Agentura Reuters rovněž uvádí, že Moskva tvrdí, že její program přivážení dětí z Ukrajiny na ruské území má chránit sirotky a děti opuštěné v konfliktních zónách.

Ukrajina však konstatuje, že mnoho dětí bylo nezákonně deportováno, a USA sdělují, že tisíce dětí byly násilně odebrány ze svých domovů.

K většině přesunů osob a dětí došlo v prvních měsících války, která začala v únoru 2022.

V červenci 2022 USA odhadovaly, že Rusko "násilně deportovalo" 260 000 dětí, zatímco ukrajinské ministerstvo pro integraci okupovaných území uvádí, že v současné době je za nelegálně deportované považováno 19 492 ukrajinských dětí.

 

- Nad několika regiony na jihu a východě Ukrajiny, včetně Dněpropetrovska, Chersonu, Charkova a Sumy, byl  vyhlášen letecký poplach.

- Ruské bezpečnostní složky tvrdí, že zmařily spiknutí s cílem zavraždit Ruskem dosazenou hlavu Krymu. Tvrdí, že Sergej Aksjonov měl být terčem útoku pomocí bomby umístěné v autě.
 
- Suspilne, ukrajinský státní vysílač, informuje, že v neděli "ruské jednotky 117krát vystřelily na osvobozené osady Luhanské oblasti.
Ostřelováním bylo zničeno šest obytných budov. Nejsou žádní mrtví ani zranění civilisté".
 
- Ukrajina si nárokuje další malé územní zisky na východní a jižní frontě


Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar ve své pravidelné operační zprávě znovu uvedla, že Ukrajina dosahuje postupných zisků na východě i na jihu, a uvedla, že bylo dobyto 37,4 km2 území.

V aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Maliar uvedla, že ukrajinské síly postupují ve směru Bachmut, a dodala, že ruské síly útočí ve směru Lyman, Avdijivka a Mariinka v Doněcké oblasti.

Podle agentury Reuters uvedla, že "tam nyní probíhají těžké boje".

Ukrajina za poslední týden získala zpět devět kilometrů čtverečních podél východní fronty "v důsledku zlepšení operačního postavení a vyrovnání frontové linie", uvedla Maliar.

Na jihu Ukrajina znovu získala 28,4 km území, čímž celková plocha znovu dobytého území podél této fronty dosáhla 158,4 km, tvrdila Maliarová.

- Ukrajina konstatuje, že Putinovy výroky k financování Vagnera jsou "přímým důkazem", že se jedná o nelegální odnož ruské armády


Nedávné komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina o platbách skupině Wagner byly "jako přímý důkaz", že Wagnerovi žoldnéři byli ve válce nezákonnou odnoží ruské armády, uvedl podle agentury Reuters nejvyšší ukrajinský prokurátor.

Putin minulý týden uvedl, že společnost Wagner a její zakladatel Jevgenij Prigožin obdrželi v uplynulém roce od Ruska téměř 1,58 miliardy liber (2 miliardy USD / 1,84 miliardy EUR).

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin se vyjádřil v Haagu, kde se v pondělí zúčastnil otevření Mezinárodního centra pro stíhání zločinů agrese. 

Uvedl, že Putinovy výroky o státních výdajích na Wagnera jsou "jako přímý důkaz, že jsou nejen de facto, ale pravděpodobně i nelegálně součástí ruské armády". Využívání žoldnéřů státy v ozbrojených konfliktech zakazují Ženevské konvence.

Mezi více než 93 000 případy potenciálních válečných zločinů, které Kostinův úřad vyšetřoval, bylo mnoho zvěrstev, kterých se Wagnerovy jednotky dopustily, uvedl Kostin.

Patří "mezi nejzávažnější zločiny proti našim civilistům a válečným zajatcům", dodal.

Kostin apeloval na spojence, včetně USA a Velké Británie, aby klasifikovali Wagnera jako teroristickou organizaci, aby mohl být stíhán a jeho majetek zmrazen.

"Prigožin je již podezřelý v trestním řízení na Ukrajině, ale hlavní je zastavit činnost takových skupin," řekl.

- V Haagu se otevírá mezinárodní centrum pro vyšetřování války na Ukrajině

V Haagu se v pondělí otevře mezinárodní úřad pro vyšetřování ruské invaze na Ukrajinu, což je první krok k možnému tribunálu pro moskevské vedení.

Agentura France-Presse uvádí, že v Mezinárodním centru pro stíhání zločinu agrese (ICPA) působí prokurátoři z Kyjeva, EU, USA a Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Bude vyšetřovat a shromažďovat důkazy, což je považováno za prozatímní krok před vytvořením zvláštního tribunálu, který by mohl postavit před soud představitele Kremlu za rozpoutání války na Ukrajině.

- Není třeba nových vojenských odvodů, které by nahradily Wagnerovy jednotky,
říká představitel obrany

V Rusku není potřeba další mobilizace, která by nahradila bojovníky Wagnerovy armády, kteří po krátkodobé vzpouře opustili bojiště na Ukrajině, uvedla v pondělí státní média s odvoláním na představitele obrany.

"Neexistuje vůbec žádná hrozba týkající se poklesu bojového potenciálu, a to jak ve střednědobém, tak v dlouhodobém horizontu," citovala ruská státní tisková agentura Tass Andreje Kartapolova, šéfa výboru pro obranu Státní dumy.


- Evropská unie zvažuje návrh, který by umožnil ruské bance, na niž se vztahují sankce, vyčlenit dceřinou společnost, která by se znovu připojila ke globální finanční síti, jako úlitbu Moskvě, uvedl list Financial Times.

Cílem tohoto kroku by bylo ochránit černomořskou dohodu o dodávkách obilí, která umožňuje Ukrajině vyvážet potraviny na světové trhy, uvedl v pondělí deník.

Nový subjekt by mohl používat globální systém finančních zpráv Swift, který byl po loňské invazi na Ukrajinu uzavřen pro největší ruské banky.


Ruský vyslanec při OSN v Ženevě uvedl, že neexistují důvody pro zachování "status quo" dohody o černomořském obilí, která vyprší 18. července, informoval v pondělí ruský zpravodajský server Izvestija.

Podle agentury Reuters vyslanec Gennadij Gatilov listu řekl, že plnění ruských podmínek pro prodloužení dohody "vázne". Tyto podmínky zahrnovaly opětovné připojení Ruské zemědělské banky (Rosselchozbank) k bankovnímu platebnímu systému Swift.


Cílem černomořské dohody, kterou loni v červenci zprostředkovala OSN a Turecko mezi Ruskem a Ukrajinou, bylo zabránit celosvětové potravinové krizi tím, že ukrajinské obilí uvězněné ruskou invazí bude moci být bezpečně vyvezeno z černomořských přístavů.

OSN minulý týden uvedla, že je znepokojena tím, že od 26. června nebyla v rámci černomořské dohody zaregistrována žádná nová loď, přestože o registraci požádalo 29 plavidel.

Prezident Vladimir Putin pozastavil účast Ruska v paktu, ale obě strany se zavázaly, že budou nadále respektovat jeho limity, a od té doby probíhá mezi Moskvou a Washingtonem "přímý kontakt" v této záležitosti.

- Ukrajina uvedla, že ruská vojska postupují ve čtyřech oblastech na východě země uprostřed "prudkých bojů", ale hlásí, že kyjevské síly postupují na jihu. Ruské jednotky postupovaly u Avdijivky, Mariinky, Lymanu a Svatova, uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar. "Všude probíhají prudké boje," napsala v neděli na sociálních sítích. Ruské zprávy uváděly, že moskevské síly odrazily ukrajinské útoky u vesnic obklopujících Bachmut a v oblastech dále na jihu, včetně strategického města Vuhledar na vrcholu kopce.

- Americký prezident Joe Biden se za týden vydá do Evropy na cestu po třech zemích, včetně summitu NATO, zaměřenou na posílení mezinárodní koalice podporující Ukrajinu uprostřed její protiofenzívy proti Rusku. Biden má v neděli 9. července odletět do Velké Británie a poté zamířit do litevského hlavního města Vilniusu na setkání vedoucích představitelů NATO, po němž bude následovat jednodenní návštěva Helsinek, kde bude jednat se svými severskými protějšky, uvedl Bílý dům.

- Vrcholný ruský propagandista obvinil šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina, že se po obdržení miliardových veřejných prostředků "utrhl ze řetězu", jak se po krátké Wagnerově vzpouře formuje nový narativ Moskvy. "Prigožin se dostal z kolejí kvůli velkým penězům," řekl v neděli ve svém týdenním televizním pořadu Dmitrij Kiselev, jedna z hlavních tváří ruské propagandistické mašinérie.

- Při ruském ostřelování ve městě Cherson na jihu země byli v neděli zraněni čtyři civilisté, uvedla generální prokuratura, z toho dva při přímém zásahu výškové budovy. Ruské síly ostřelovaly obytnou čtvrť z okupovaného východního břehu Dněpru.

- Oceněná ukrajinská spisovatelka a badatelka v oblasti válečných zločinů Victoria Amelina, 37 let, zemřela po zranění při ruském raketovém útoku v Kramatorsku, uvedla skupina PEN, která se zabývá svobodou projevu. Útok minulé úterý zničil restauraci Ria Pizza ve východoukrajinském městě, zabil dalších 12 lidí včetně čtyř dětí a desítky jich zranil.

    Dva britští "lordi" (poslanci Hornáí sněmovny byli mezi 50 lidmi, kteří se minulý měsíc zúčastnili večírku pořádaného ruským velvyslancem ve Spojeném království v jeho rezidenci v západním Londýně. Konzervativec lord Balfe a crossbencher lord Skidelsky se zúčastnili akce, na níž podle listu Sunday Times vystoupil ruský vyslanec Andrej Kelin a snažil se ospravedlnit invazi na Ukrajinu.

- Mediální holding Jevgenije Prigožina ukončí svou činnost, uvedl ředitel jednoho z jeho pracovišť. Společnost Patriot Media, jejímž nejvýznamnějším výstupem byl zpravodajský web RIA FAN, zastávala silně nacionalistickou, prokremelskou redakční linii a zároveň pozitivně informovala o Prigožinovi a jeho skupině Wagner.

 Energetičtí giganti  TotalEnergies a Shell obhajovaly aktivity spojené s Ruskem po kritické zprávě o jejich obchodování se zemním plynem navzdory válce na Ukrajině. Skupina Global Witness, která se zabývá kampaní, uvedla, že TotalEnergies byla v loňském roce třetím největším hráčem na trhu s ruským zkapalněným zemním plynem a Shell čtvrtým, hned za dvěma ruskými společnostmi. Obě společnosti v neděli uvedly, že jsou vázány probíhajícími kontrakty, přestože se po loňské invazi na Ukrajinu stáhly z ruského partnerství.

-  Polsko vyšle na hranice s Běloruskem 500 policistů, uvedl polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Varšava již dříve oznámila zpřísnění bezpečnostních opatření kvůli obavám z přítomnosti skupiny Wagner v Bělorusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
4252

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2023