Italští vyšetřovatelé vydali příkaz k vylodění migrantů z lodi Open Arms

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Itálie povolila více jak osmdesátce migrantů nacházející se na palubě španělského záchranného plavidla u pobřeží ostrova Lampedusa, aby se vylodili. Vyšetřovatelé prohlásili, že rozhodnutí je výsledkem "obtížné" situace na palubě.


V noci na středu se uskutečnilo vylodění migrantů a zabavení lodi. Toto oznámení přišlo krátce poté, co Španělsko prohlásilo, že vysílá plavidlo, které eskortuje záchrannou loď Open Arms na Mallorcu.

Italská zpravodajská agentura ANSA ohlásila,, že rozhodnutí vyšetřovatelů ze sicilského města Agrigento bylo vydáno poté, co hlavní vyšetřovatel vystoupil na palubu a setkal se s přístavními úřady.

Místní média hlásí, že loď přistála o půlnoci místního času a pasažéři byli přivítáni aktivisty. ANSA dále hlásí, že došlo k protestu malé skupiny lidí vedené ultrapravicovou senátorkou Angelou Maraventanovou.

Šéf ultrapravicové Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini odmítal lodi vstup do přístavu na Lampeduse. Záchranné plavidlo kotvilo čtyři dny ve vzdálenosti od ostrova, kterou bylo možno přeplavat.

V úterý přišly zprávy, že až 15 migrantů skočilo v beznaději z lodi do moře. Italští záchranáři údajně pomohli těmto lidem dostat se do bezpečí.

Plavidlo bylo na moři celkem 19 dní a původně se na jeho palubě nacházelo až 147 migrantů. Jak čas ubíhal, někteří byli evakuováni za účelem lékařské péče a všechny děti dostaly povolení k vylodění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6085

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2019