Průběžné zpravodajství:

Vakcíny vyrobené do konce roku 2021 by mohly proočkovat 70 procent světa

23. 3. 2021

čas čtení 4 minuty
Česká vláda odmítáním uzavření montoven lidi zabíjí

Foto: Guardian publikoval v pondělí fotografii z pražského Staroměstského náměstí, kde v den prvního výročí úmrtí první české oběti na koronavirus namalovali aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii na památku mrtvých stovky křížů. 

V pondělí 22.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 8167 nových denních nákaz. V ČR do 22.3.  zemřelo  25 055 lidí, to je denní nárůst o děsivých 245 mrtvých.    V nemocnicích je 8545 lidí, to je denní nárůst o děsivých 538 hospitalizovaných lidí.  Montovny stále nejsou uzavřeny. Vláda lidi zabíjí. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu  1 475 538  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V pondělí 22.3.  bylo v ČR očkováno jen 33 331 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 11 483 osob! Celkem je vykázáno 1 378 657 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pondělí bylo v Británii očkováno dalších 367 006 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 42 procent obyvatelstva. Počet mrtvých na koronavirus v Británii byl v pondělí 17.

Globální počet mrtvých na milion obyvatel, posledních 7 dní:

Globální počet nákaz na milion, posledních sedm dní:



- Počet telefonátů na linku pomoci proti domácímu násilí se za poslední rok lockdownu  zvýšil v Británii o 69 procent.  ZDE 

- Británie v úterý 23.3. v poledne držela minutu ticha v den prvního výročí zavedení prvního lockdownu na památku  150 000 britských obětí covidu.  Vice než půl milionu Britů za poslední rok bylo hospitalizováno.

- Británie neprodlouží zákaz cestování do Evropy navzdory šířící se třetí vlně v Německu, ve Francii a v Itálii, řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. V pondělí řekl jeho náměstek lord Bethel, že Británie bude muset zakázat cestování do všech evropských zemí, Hancock nyní tvrdí, že takové plány "neexistují". ZDE 

- V některých francouzských regionech byl zahájen nový lockdown, má trvat měsíc.

- Německo oznámilo lockdown po dobu Velikonoc.

- Spojené státy nejsou úplně spokojeny s daty ohledně vakcíny AstraZeneca. "Tato vakcína je zřejmě velmi dobrá, ale data mohou být trochu zavádějící," řekl hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci. Stejně se vyjádřil ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoce. Data prý jsou tak trochu zastaralá. AstraZeneca Američanů poskytne nová data.

- Soudce v severní Itálii rozhodl, že není protizákonné suspendovat zdravotníky, pokud se odmítnou nechat proti covidu očkovat.

- Pfizer plánuje pozměnit svou vakcínu založenou na technologii mRNA, aby byla účinná proti novým variantám covidu.

- Ukrajina zaznamenala rekordní počet denních mrtvých, 333. Ukrajina má 41 milionů obyvatel. Zaznamenala 11 476 nových denních infekcí a celkem tam zemřelo 30 431 osob.

- V roce 2021 bude vyrobeno tolik vakcín, že by mohlo být proočkováno 70 procent obyvatel v každé zemi. To by do značné míry neutralizovalo pandemii, kdyby byly vakcíny šířeny spravedlivě. Bohužel však většina vyráběných vakcín je rezervována pro bohaté země. Vznik nebezpečných nových variant koronaviru může vyžadovat dodatečné očkování pozměněnými vakcínami, což by také zdrželo dodávky vakcín do světa. Letos se plánuje vyrobit asi 12 miliard vakcín proti covidu-19. ZDE  

- Británie od pondělka znovu zakazuje cestování do zahraničí. Povoleno bude jen z velmi vážných důvodů. Pokud se Britové pokusí bez dobrého důvodu cestovat do zahraničí, budou pokutování částkou 5000 liber (150 000 Kč). Zákaz bude zřejmě platit až do konce června, pokud ho tento týden poslanci schválí.

- Světová zdravotnická organizace varuje, že počet mrtvých na koronavirus opět roste, poté, co nyní šest týdnů klesal. V Evropě je nárůst úmrtí o 12 procent. Způsobuje ho nová britská varianta koronaviru.

- Německo prodlužuje svůj částečný lockdown do 18. dubna.

- Francie zaregistrovala v pondělí 15 792 nových nákaz, více než dvojnásobek 6471 nákaz z minulého pondělí.

- Rakousko odložilo otevření barů a restaurací.

- Ruský prezident Vladimír Putin má být očkován v úterý. Rusko plánuje vyrobit v první polovině letošního roku více než 80 milionů vakcín.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6903

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021