Čeští elfové: Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů znedůvěryhodnilo konkurs pro Dukovany

30. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Díky našim kontaktům v bezpečnostní a energetické branži jsme se dozvěděli následující věci, o které bychom se, se svolením našich zdrojů, rádi podělili se širokou veřejností.

Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů (že nemá bezpečnostní prověrku) znamená ztrátu legitimity celého tendru v očích ostatních uchazečů, kteří to chápou jako potvrzení, že je tendr zmanipulovaný pro Rosatom.

 

Kroky ministra Havlíčka to potvrzují: odvolání pana Míla a pokus předat zadávací dokumentaci Rosatomu minulý pátek (kterým by ČR de facto zahájila tendr, protože by Rosatom mohl pracovat na jejím základě na přípravných pracích, které by nám pak nadšeně fakturoval) takto ostatní účastníci čtou.

Jmenování nekvalifikovaného T. Ehlera znamená, že proces už bude fakticky řídit ČEZ pro své zájmy a stát po odvolání pana Míla nebude mít reálnou autoritu, která by věc dokázala zastavit.

Plán na "bezpečnostní dotazník" vzešel z komunikace mezi Nejedlým a Benešem, poté jej Beneš sdělil Havlíčkovi a ten se jej pokusil vykonat, ale byl, díky masivnímu odporu opozice, v pátek prozatím zastaven.

Americký a korejský uchazeč dali neformálně najevo, že do tendru, který je zmanipulovaný pro Rusko, se reálně nepřihlásí; respektive jen dodají formální dokumentaci a nebudou za to nic utrácet, protože budou mít tendr za předem prohraný. Proto nevyloučení Rosatomu znamená fakticky jeho přijetí už v této rané, neformální části zahájení tendru.

Vláda sice donedávna říkala, že pro výstavbu EDU5 chce mít opozici jako partnera, to ovšem v pátek skončilo, opozice takový plán nepodpoří.

Tento týden se hraje opravdu o hodně.

0
Vytisknout
9503

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021