Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Důchodci by neměli o Velikonocích objímat vnoučata

29. 3. 2021

čas čtení 4 minuty
V neděli 28.3. bylo v ČR zaznamenáno jen dalších 1722  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 28.3.  zemřelo  26 036 lidí, to je denní nárůst o 162 mrtvých.    V nemocnicích je 7 188 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 516 772  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V neděli 28.3.  bylo v ČR očkováno jen 8922!! osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4039  osob. Celkem je vykázáno jen 1 572 181 očkovaných dávek. Pro srovnání: V neděli bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Britský vládní epidemiolog profesor Chris Whitty v pondělí odpoledne varoval, že ani důchodci očkovaní oběma dávkami by neměli o Velikonocích objímat vnoučata. Očkování ochraňuje před třetí vlnou, "avšak není to hermeticky izolovaná zeď, je to propustná zeď". Vždycky budou existovat lidé, kteří z nějakých důvodů nejsou očkováni, anebo u kterých má vakcína daleko menší účinnost. Jestliže vznikne i malá vlna nákazy, vzniknou případy očkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby, a vyskytnou se případy neočkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby a někteří z nich zemřou. Pokud vznikne velká vlna nákazy, mělo by to obrovský dopad. Proto, jak zdůrazňuje pan premiér, rozvolňujeme jen velmi opatrně."

- Boris Johnson na pondělní tiskové konferenci přiznal, že neví, jak dobře bude chráněná Británie před třetí vlnou nákazy, která se teď šíří na evropském kontinentu.

- Riziko nákazy koronavirem u obyvatelů pečovatelských domovů po očkování první dávkou vakcíny pokleslo pět týdnů po očkování o 62 procent. Vyplývá to z britské studie obyvatelů pečovatelských domovů očkovaných jak vakcínou AstraZeneca, tak vakcínou Pfizer. Ukázalo se také, že osoby nakažené koronavirem po očkování šíří nákazu daleko méně. Studie zkoumala více než 10 400 obyvatel pečovatelských domovů v Anglii, jejichž průměrný věk je 86 let. První vakcína snížila riziko infekce o asi 56 procent v době 28-34 dní po prvním očkování a o 62 procent 35-48 dní po prvním očkování. Imunita trvá nejméně dalších sedm týdnů.

- Společná studie Světové zdravotnické organizace a Číny argumentuje, že nejpravděpodobněji přešel nový koronavirus přešel na lidi od netopýrů přes nějaká jiná zvířata. Vznik koronaviru v laboratoři je "extrémně nepravděpodobný".

 

 

- Dr. Deborah Birxová, která korodinovala reakci americké vlády na koronavirovou pandemii za Trumpa, konstatovala, že by bývalo v Americe zemřelo daleko méně lidí, kdyby vláda reagovala efektivněji. V USA už zemřelo na covid více než 542 000 osob a více než 30 milionů lidí bylo nakaženo.

- Angela Merkelová v neděli naléhala na německé spolkové státy, aby zavedly přísná karanténní opatření a zastavily rychle rostoucí třetí vlnu nákazy v Německu.

- Anglie od pondělka mírně rozvolňuje lockdown. Lidé se nyní smějí legálně setkat pod širým nebem po šesti. Zároveň londýnská vláda zahajuje intenzivní informační kampaň, vysvětlující, proč by bylo setkávání lidí v domech a bytech stále velmi riskantní. Kampaň obsahuje informace od psychologů, co mají lidé dělat, aby odolali naléhání kamarádů, aby porušili karanténní pravidla.

- Brazílie zaznamenala 44 326 nových infekcí a 1656  dalších denních úmrtí. Celkový počet registrovaných nakažených osob v Brazílii je 12,53 milionu a počet mrtvých přesáhl 312 000.

- V Británii bylo první vakcínou proočkováno více než 30 milionů lidí. Celkem bylo v Británii od 8. prosince 2020 do 27. března 2021 očkováno 30 151 287 osob. Je to asi 57 procent veškerých britských dospělých osob.

- Británie zaznamenala dalších 3862 denních nákaz a 19 dalších úmrtí.

- Počet pacientů na jipkách ve Francii překročil další rekord. Je jich 4872.

- Jihoafrická republika plánuje od poloviny května očkovat denně až 200 000 lidí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
8014

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021