Průběžné zpravodajství:

Básník a zpěvák Jan Vodňanský zemřel na koronavirus, protože pro něho Na Františku neměli ventilátor

27. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Všem je to jedno. Kdo za to a podobná další úmrtí způsobená šlendriánem a nekompetencí ponese trestní odpovědnost? (JČ)


V pátek 26.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 7654  nových denních nákaz.   V ČR do 26.3.  zemřelo  25 778 lidí, to je denní nárůst o  139 mrtvých.    V nemocnicích je 7858 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 511 021  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. V pátek 26.3.  bylo v ČR očkováno 39 445 osob.  Ukončeno bylo očkování  u 16 465 osob. Celkem je vykázáno 1 547 317 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pátek 26.3. bylo v Británii očkováno dalších 324 942 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 43,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno podle listu Washington Post 89,6 milionů lidí, je to 33,5 procent obyvatel nad 16 let a 27 procent celkového obyvatelstva.

- Brazílie zaznamenala 85 948 denních nákaz a dalších 3438 denních úmrtí. Je to druhý den, co je počet denních úmrtí na covid vyšší než 3000. Brazílie registruje více než 12,4 milionů nákaz a 310 000 úmrtí.

- Facebook odstranil dezinformaci, kterou o údajném léku proti covidu šířil na své facebookové stránce venezuelský prezident Nicolas Maduro. Na měsíc mu zabránil cokoliv dalšího na Facebooku zveřejňovat.

- V Británii zemřelo na koronavirus více než 150 000 lidí, zjistila analýza Guardianu. Od začátku roku 2021 zemřelo v Británii na covid 54 445 osob. Od začátku pandemie zemřel v Británii na covid každý 445. člověk. (V ČR zemřel na covid každý 407. člověk!)  Jde o naprosté selhání politické strategie na ochranu veřejného zdraví. ZDE 

- Francie má 4791 pacientů na jednotkách intenzivní péče.
 

 
- Lékaři bez hranic upozorňují, že počet lidí nakažených koronavirem ve válkou rozvráceném Jemenu rychle roste. Naléhají, že je zapotřebí mezinárodní pomoci.

- Británie v sobotu zaznamenala dalších 4715 nákaz a dalších 58 denních úmrtí.

- Do Bělehradu přicestovaly na očkování tisíce lidí ze sousedních zemí poté, co Srbsko nabídlo cizincům očkování zadarmo.

- Itálie zaznamenala v sobotu denní nárůst 380 mrtvých. Celkem registruje Itálie od začátku pandemie 107 636 mrtvých a 3,5 milionu nákaz.



- Británie plánuje očkovat občany nad sedmdesát let a jiné zranitelné občany od září napotřetí, pozměněnými vakcínami, které je ochrání před novými variantami koronaviru. Těmito podpůrnými vakcínami budou očkovány první čtyři prioritní skupiny občanů, zaměstnanci pečovatelských domovů, zdravotníci a klincky silně zranitelné osoby. ZDE 

- Profesor společenské psychologie na univerzitě v St. Andrews, jeden z řady vědců, kteří se stali během pandemie mediálními celebritami a velmi rozumně komentují průběh událostí, varoval v rozhlase, že zavádění očkovacích průkazů, které by občanům umožnily návštěvu restaurací a hostinců by zřejmě bylo kontraproduktivní. "Tím by vlastně bylo očkování učiněno povinným a vedlo by to k hněvu a menší míře očkování", jak to dokazuje průzkum z Izraele. "Myslím, že dávat lidem pozitivní pobídky, které vám poskytnou něco navíc, je v pořádku. Lidi nejsou proti užívání očkovacích průkazů pro cesty do zahraničí, avšak při jejich používání pro běžnou společenskou činnost, kdy vám v něčem jejich absence zamezuje, to je něco úplně jiného." Reicher po dlouhé měsíce upozorňuje, že se veřejnost vůči pandemii vlastně chová nesmírně rozumně, že to je britská vláda, která dlouho jednala jako blbci, odkládala nutná opatření a veřejnosti sdělovala protikladné informace.

- Ministři by měli používat velmi uměřeného a opatrného jazyka při vybízení lidí k rozvolňování, neměli by jít od jednoho extrému k druhému, řekl odborník na infekční choroby dr. Mike Tildesley. Vymstilo se to loni v létě, kdy britský ministr financi Rishi Sunak poskytl lidem dotaci, vláda jim zaplatila polovinu účtu za jídlo v restauraci, aby podpořila ekonomiku. Vedlo to k obnovení infekce.

- Rusko zaznamenalo za posledních 24 hodin 8885 denních nýákaz a 387 úmrtí.

- Občané ve Walesu smějí od soboty poprvé cestovat po celé zemi a ubytovat se v hotelech v pokojích, kde se nebudou setkávat s jinými lidmi. Nesmějí sdílet ubytování s jinými lidmi. Nesmějí však překročit hranice Walesu a občanům z Anglie, ze Skotska a ze Severního Irska je vstup do Walesu nadále zakázán.

- Britskě vládě se stále nepodařilo přesvědčit nebělošské menšiny, aby se nechaly očkovat, což má katastrofální důsledky, protože tito lidé jsou nejvíce ohroženi koronavirem.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
10519

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021