16637

Průběžné zpravodajství:

Vakcína AstraZeneca zřejmě způsobuje vzácné případy srážlivosti krve, ale "nevíme proč"

6. 4. 2021

čas čtení 5 minut

V pondělí 5.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 1405 nových denních nákaz.  (Dnešní údaje jsou nespolehlivé, protože zdravotnictví mimo pracovní dny případy řádně neregistruje.)  V ČR do 5. 4. podle neúplných informací  zemřelo  27 169 lidí, to je denní nárůst o 112 mrtvých.  V nemocnicích je 5709  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 555 245 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 5.4. bylo očkováno v ČR jen
8,256 osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 6548 osob,  celkem bylo proočkováno 1 818 756 dávek. 

/- Činitel Evropského lékového úřadu Marco Cavaleri sdělil italským novinám Il Messagero, že zřejmě existuje jasná vazba mezi vakcínou AstraZeneca a velmi vzácným výskytem případů krevní srážlivosti a snížení počtu krevních destiček u mladších lidí, avšak vědci nevědí proč. Německo, Itálie, Francie, Španělsko a Holandsko nedávnio před rozhodnutím Evropského lékového úřadu dočasně omezily očkování mladších lidí vakcínou AstraZeneca. Britský zdravotnický regulační orgán MHRA uvažuje o podobném rozhodnutí. Profesor Neil Ferguson z Imperial College v Londýně řekl v BBC, že je otázkou, zda by měli být mladší lidé očkováni touto vakcínou. Dodal, že zřejmě i ostatní vakcíny způsobují v ještě menší míře tyto problémy. Zdá se, že je to spojeno s věkem, a do určité míry, i když důkazy jsou slabší, i s pohlavím. Zřejmě jsou více postiženy mladší ženy. Mnozí ale poukázali na to, že míra rizika je například daleko menší, než je míra rizika u antikoncepčních pilulek.

- Ve Spojených státech bylo očkováno jednou nebo dvěma vakcínami už nejméně 107,5 milionu lidí, což je přibližně třetina obyvatelstva, avšak přesto se v některých oblastech USA nákaza dále vážně šíří. Ve státě Michigan například bylo v pondělí zaregistrováno 11 082 nových nákaz, celkem je tam registrováno 779 974 infekcí, počet mrtvých tam stoupl o 23 na 17 282.

- Indické město Dillí zavedlo zákaz nočního vycházení od 22 hodin do 5 hodin ráno. Bude platit do 30. dubna.

- Americký stát New York začíná očkovat proti covidu všechny osoby nad 16 let.

- Britští vědci varují, že by Británie mohla v létě utrpět navzdory očkování třetí vlnu pandemie, pokud budou odstraněna všechna karanténní opatření. Je to na základě studie z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ta zjistila, že další etapa rozvolňování "může vést k malému nárůstu infekcí a úmrtí". 

 16932

Průběžné zpravodajství:

Největší nebezpečí představují nové varianty koronaviru

5. 4. 2021

čas čtení 3 minuty


Foto: Australský designer vyrobil z nudy v karanténě v hotelu v Brisbane z papírových pytlíků, v nichž mu hotel dodává do pokoje jídlo, koně jménem Russell. Do karantény na čtrnáct dní musel po neplánované cestě do Londýna na pohřeb svého otce, který upadl a musel do nemocnice a tam se nakazil covidem a zemřel. ZDE 

V neděli 4.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 1911 nových denních nákaz.  (Dnešní údaje jsou nespolehlivé, protože zdravotnictví mimo pracovní dny případy řádně neregistruje.)  V ČR do 4.4. podle neúplných informací  zemřelo  27 057 lidí, to je denní nárůst o 111 mrtvých.  V nemocnicích je 5794  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 553 820 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 4.4. bylo očkováno v ČR jen 10 208  osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 8173 osob,  celkem bylo proočkováno 1 809 381 dávek. 

- Čelný britský vědecký poradce britské vlády profesor Neil Ferguson upozornil, že bude nezbytné testovat všechny osoby přijíždějící do Británie z Evropy. Nejvíce hrozí dovoz variant, které mohou ochromit očkovací program, především jihoafrická varianta známá jako B.1.351. Ta se nyní v evropských zemích šíří, ve Francii vzrostl její výsky z cca 5 procent na 17 procent a v Lucembursku na skoro 20 procent. Zatím se netestují přijíždějící řidiči kamionů ani lidé cestující z vládních důvodů a to by mělo skončit - testován by měl být každý člověk přijíždějící do Británie.

- Rusko informuje o 8646 nových dennich nákazách. Celkem tam zemřelo dalších 343 osob.

- Británie začne testovat užívání očkovacích pasů.

Rozhovor Britských listů 377. Kdyby média informovala o osudech mrtvých, lidem by došlo, co jim způsobili mocní

1. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády



"To, že se u nás v médiích necitují ty individuální příběhy mrtvých, má jeden jediný důvod. A sice strach médií z toho, že kdyby ty příběhy opravdu citovali, lidem by došlo, do jaké tragédie naši mocní tuto zemi přivedli. Ta čísla jsou neutrální. Co se dělo v koncentračních táborech: Člověk byl nejdřív zbaven svého jména a dostal číslo. A přesně o to tady dneska jde. Lidé ztrácejí svá jména a jsou považováni za čísla. Tak to nejde dál. To není v pořádku. Každý člověk má mít svou důstojnost. A ta důstojnost má být zajištěna ústavou a je dána naším morálním řádem. Ve kterém se už dva tisíce let celá evropská společnost pohybuje a v níž důležitost jednoho každého lidského života je podmíněna právě velikonočním příběhem.

Tím, že naši mocní zvolili strategii, které se eufemisticky říká promořování, zpochybnili důstojnost lidského života. Tato strategie je chybná, tato strategie je nedůstojná lidského života a musí být kategoricky odmítnuta z hlediska morálního. Každý lidský život má před tváří Hospodinovou neopakovatelnou cenu a kdokoliv to zpochybňuje, dostává se na stejnou úroveň jako totalitární režimy. Je krutou pravdou, že během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády. Za největší tragédii českých dějin. Je dobré o tom vědět, je dobré o tom mluvit a je dobré se proti takovému způsobu jednání výrazně ohradit.

Kapitáni průmyslu se brání jakýmkoliv možnostem, aby byly zastaveny podniky. Jakoby jim nešlo o lidské životy. Jakoby jim nešlo o to, že tam, u nich, pracují lidé. Jde jenom o zisk, jde o kšeft, a zde musím opakovat slova Prorokova: 'Zlato a stříbro jejich nepomůže jim v den soudu Hospodinova.'"

Velikonoční zamyšlení teologa a historika Richarda Vlasáka v rozhovoru s Janem Čulíkem. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od Velkého pátku 2. dubna 2021.

 16467

Alexej Navalnyj: "Tuberkulóza by byla úlevou"

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj (44) trpí příznaky choroby dýchacích cest a byl testován na covid. Byl převelen ma vězeňskou marodku.

Navalnyj obvinil zaměstnance věznice, kde je zadržován ve velmi tvrdém režimu, že mu odepřeli řádné léčení akutní bolesti zad a nohy. Uvedl, že tři osoby z jeho vězeňského pokoje byly hospitalizovány s tuberkulózou a projevil černý humor, když vyjádřil přesvědčení, že by pro něho tuberkulóza mohla být úlevou:

 16933

Putin zůstane u moci zřejmě až do roku 2036

6. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vladimír Putin podepsal zákon, který mu umožní, aby kandidoval na ruského prezidenta ještě dvakrát, takže může prezidentem potenciálně zůstat až do roku 2036. Přepsal ústavu způsobem, který jeho kritikové označují za "brutální uchvácení moci".

Putin v Rusku vládne od roku 2000 a pokud skutečně zůstane u moci do roku 2036, bude tam vládnout déle než Stalin, který byl u moci 29 let. Putin by se tak stal nejdéle Rusku vládnoucí osobou od doby ruského carského mocnářství.

Někteří komentátoři si myslí, že Putin si prostě nedokázal zajistit spolehlivého nástupce a také zajistit, aby byl on i jeho příbuzní po odchodu do důchodu v bezpečí. Nový zákon také poskytuje Putinovi i Medveděvovi imunitu před trestním stíháním. Prezidentské funkční období bylo také prodlouženo na šest let. Nynější Putinovo funkční období skončí r. 2024.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Jak se dalo očekávat, brexit vyvolal v Severním Irsku násilí

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: podpalování aut a násilí v Severním Irsku pokračovalo i v pondělí v noci.

Protestantští unionisté se v důsledku brexitu obávají začlenění Severního Irska do Irské republiky, a tak páchají násilné demonstrace



Roznětkou už tři dny trvajících násilných nepokojů v Severním Irsku  se stal pohřeb politika z nacionalistické, katolické politické strany Sinn Féin, avšak protestantští loajalisté házejí na policii Molotovovy koktejly a podpalují automobily, protože se obávají politické marginalizace.

30710

Chce Babiš vyvraždit co nejvíce Čechů?

4. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Babiš ruší 11. dubna nouzový stav. Západoevropské země s menší mírou nákazy ho naopak zavádějí

Babiš nesmírně riskantně spoléhá na klesající trend. Jenže míra nákazy i umírání jsou v ČR stále ještě velmi vysoké a zrušení nouzového stavu povede k novému zvýšení nákazy i úmrtí.

Zatímco západoevropské země, kde je míra nákaz a úmrtí na covid stále řádově daleko menší než v ČR, nově zavádějí nouzový stav (země jako Francie, Itálie a Německo), Babiš v ČR nouzový stav ruší. Od 12. dubna se bude smět jezdit mimo okresy.

Česká republika je stále globálně mezi třemi až pěti nejhoršími zeměmi do co počtu mrtvých per capita:
 

I co do počtu nákaz:


Množství očkování, které spolu s dodržováním lockdownových opatření by ČR zachránilo, je stále trestuhodně nízké:

K tomu:

Rozhovory Britských listů:

Rozhovor Britských listů 371. Koronavirus: Proč to umírání české společnosti nevadí?


 16928

Papež František kritizoval výdaje na zbrojení uprostřed pandemie

4. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Papež František (Pixabay) 

František také požadoval šíření vakcín proti covidu-19 především pro chudé lidi na světě

Ve svém velikonočním projevu naléhal papež Franšiek na svět, aby zrychlil dodávku vakcín proti covidu-19, zejména pro chudé lidi na světě, a vyjádřil se, že ozbrojené konflikty a výdaje na zbrojení během pandemie jsou "skandální".

Velikonoční bohoslužby ve Vatikánu se kvůli pandemii už druhý rok konaly jen za přítomnosti malého množství osob u vedlejšího oltáře v bazilice sv. Petra.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Lockdown vedl k obrovskému nárůstu případů moderního otroctví

4. 4. 2021

čas čtení 3 minuty


V sobotu 3.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 2149 nových denních nákaz.  (O svátcích se řádně netestuje, nepřicházejí ani všechny další statistické údaje.)  V ČR do 3.4.  zemřelo  26 946 lidí, to je denní nárůst o 78 mrtvých.  V nemocnicích je 6384  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 551 896 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu 3.4. bylo očkováno v ČR jen 13 657  osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 10 382 osob,  celkem bylo proočkováno 1 797 403 dávek.

- Počet sexuálního a kriminálního vykořisťování vzrostl během pandemie obrovskou měrou. Počet případů sexuálního vykořisťování, totiž věznění lidí v bordelech a jejich nucení k prostituci, vzrostl v roce 2020 o čtvrtinu. Téměř čtvrtina obětí byly děti. Kritminální vykořisťování, včetně nucení ke krádežím v supermarketech a nuceného žebrání, stoupl o 42 procent. Pětina obětí byly děti. Minulé úterý policie v Londýně osvobodila více než deset Rumunek, které byly nuceny k prostituci. O 95 procent stoupl také počet obětí moderního otroctví nucených pracovat na tajných farmách pěstujících konopí. Největší počty obětí moderního násilí jsou lidé z Rumunska, pak z Číny, z Albánie a z Anglie, uvádí britská charitativní organizace Unseen, která zveřejnila tyto údaje o Británii. ZDE    

- Případ Nového Zélandu, který absolutně zvládl pandemii tím, že v polovině března 2020 hermeticky uzavřel své hranice, používají vědci k studování charakteristik pandemie, Nový Zéland užívá genomické sekvenování a epidemiologii a přesně dokáže identifikovat, kdo nakazil koho a jak a v jakém prostředí. Genom koronaviru má asi 30 000 písmen a při svém rozmnožování dělá virus drobné chyby. Drobně změny genomu umožňují vědcům přesně trasovat, jak se která mutace viru šířila. ZDE  

Rozhovor Britských listů 376. Média Kellnera oslavují, avšak realita je jiná

31. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Po náhlé smrti vlivného oligarchy Petra Kellnera, jehož firma HomeCredit, vydělávající na nesplatitelných dluzích uvrhla množství lidí v ČR do dluhového otroctví, hovoří redaktoři Britských listů o obrovském vlivu Kellnerovy společnosti PPF nejen v České republice, o Kellnerových aktivitách nepříznivě ovlivňujících zahraničně politické vazby České republiky, i o jeho vazbách na některé autoritářské politiky na Balkáně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 31. března 2021.





O neuvěřiltené prostituci českých médií:

"...obrovská dávka odvahy a odhodlání byla za Petrovým rozhodnutím, že nebude s Home Creditem expandovat na Západ, ale naopak do Ruska a Číny," píše Lukačovič na svém Seznamu. A nikde ani zmínka, že tam mohl expandovat, protože Rusko on i jeho rodina znali a věděli, že tam si můžou dovolit lidi pořádně ždímat. Na Západě je totiž úžera kellnerovského typu zákonem zakázána. Údaje o obchodování z počátku 90. let jsou ale skryté v před internetové době. 

Pod články o Kellnerovi Seznam zrušil diskuse. Vrána k  vráně..., upozorňuje Radek Mokrý.



 16927

Průběžné zpravodajství:

122 000 britských zdravotníků má dlouhý covid. Ohrožuje to fungování zdravotnictví

3. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Lidé o Velikonocích v londýnském Hyde Parku. Angličanům bylo nyní dovoleno scházet se v menších počtech s druhými lidmi venku. Jen 1. dubna bylo v Británii očkováno 435 177 lidí. Celkem bylo v Británii první vakcínou proočkováno 31,3 milionů osob, druhou vakcínou 4,9 milionů osob.  První dávku vakcíny v Británii obdrželo 59,4 procent lidí starších 18 let. V Británii v pátek zemřelo na covid 52 osob, na české poměry (děleno šesti podle počtu obyvatel) by to bylo 8 mrtvých, v ČR ve srovnání s Británii tedy stále na covid umírá přibližně DVANÁCTKRÁT VÍCE LIDÍ. - V sobotu 3.4. zemřelo na covid v Británii celkem 10 osob. Do soboty 3.4. bylo v Británii druhou dávkou vakcíny už očkováno 5 milionů osob.


V pátek 2.4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 3809 nových denních nákaz.  (O svátcích se řádně netestuje.)  V ČR do 2.4.  zemřelo  26 867 lidí, to je denní nárůst o 102 mrtvých.  V nemocnicích je 6530  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 545 865 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pátek 2.4. bylo očkováno v ČR jen 18 534 osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 12 157 osob,  celkem bylo proočkováno  1 782 913 dávek.

- Spojené státy za posledních 24 hodin proočkovaly více než 4 miliony osob za jediný den. Průměrně byly za poslední týden v USA každý den očkovány tři miliony lidí. Celkem bylo v USA dosud proočkováno více než 161 milionů očkovacích dávek. Spojené státy mají 330 milionů obyvatel. Navzdory vysoké míře očkování se však virus v USA v celé řadě států znovu intenzivně šíří. 

- Nejméně 122 000 britských zdravotníků trpí dlouhým covidem. Ohrožuje to funkčnost britského zdravotnictví. Tito zdravotnici mohou v nejlepším případě pracovat jen na část úvazku, nebo jsou v pracovní neschopnosti v důsledku bolestí, vyčerpání či "mozkové mlhy". Druhým nejpostiženějším povoláním v Británii jsou učitelé, z nichž trpí dlouhým covidem 114 000. ZDE 

- Boris Johnson varoval občany, ať se nescházejí s přáteli a příbuznými v místnostech, ani když už byli očkováni, protože vakcíny nefungují stoprocentně. Britská vláda po roce nekompetence vůči pandemii se nyní chová velmi opatrně a jedná podle doporučení epidemiologů. Naštěstí není Británie postižena mediálními výroky pseudovědců jako Česká republika, kde takélékaři a takévědci často nebezpečně matou veřejnost pitomostmi. Obrovská míra očkování v Británii vede k postupnému snížení počtu nových nákaz i úmrtí, avšak vláda zdůrazňuje, že signálem k rozvolnění nemůže být proočkovanost, musí jím být jen pokles nákaz a úmrtí v podstatě na nulu.

- Argentinský prezident Alberto Fernández byl očkován proti covidu ruskou vakcínou Sputnik V už letos v lednu, teď ho začala bolet hlava a má horečku, antigenní test mu ukázal, že je covid pozitivní. ZDE  Nemusí to znamenat, že vakcína Sputnik V nefunguje, vakcíny mají účinnost jen asi 90 procent. Antigenní testy nejsou příliš spolehlivé.

 16637

Petr Haraším: Byl jsem konečně očkován! (tedy aspoň první dávkou)

3. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

V neděli 28. března jsme se vydali do centra naší drahé okresně uzavřené vlasti, na Hradě se teď mohutně větrá a uklízí, takže nehrozilo, že narazíme na ruské atomové zájmy, ty zůstaly v tajných zákoutích Lán. Po mnoha peripetiích konečně nastal onen očekávaný den vpravení imperialistické západní vakcíny. Do Prahy je to sice dálka, ale když se musí, tak se musí, pro zdraví a život něco obětovat. Jeli jsme ze Šenova v neděli posunutého rána. Jako slepýš jsem si vyprosil jednu z mála výhod a jelo se sanitkou. Ihned po startovním výstřelu jsme se mohli dosyta nasytit lahodným ovzduším Liberty Ostrava, píše Petr Haraším.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Anglie se bojí mutací ze zahraničí, zakazuje přílety z řady dalších zemí

2. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

V ČR stále umírají obrovské denní počty lidí

Ve čtvrtek 1.4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 6207 nových denních nákaz.   V ČR do 1.4.  zemřelo  26 765 lidí, to je denní nárůst o 179 mrtvých.  V nemocnicích je 7 052 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 545 865 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek 1.4. bylo očkováno v ČR 52 551 osob, je to mírný nárůst, ale je to stále  málo, ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u
29 879 osob,  celkem bylo proočkováno  1 762 007689 dávek.


- Bangladéš, Keňa, Pákistán a Filipíny budou od pátku 9, dubna přidány na seznam zakázaných zemí. Osoby, které byly v těchto zemich v předchozích 10 dnech, nebudou mít přístup do Británie. Britští a irští občané ano, ale budou muset jít na 10 dní do karantény ve vládou schváleném hotelu a zaplatit za to 1500 liber. Většina zakázaných zemí je kupodivu v Africe a na Blízkém východě, přestože v pandemii jsou na tom nejhůře Maďarsko, Bulharsko, ČR a Makedonie.

- Hlavní britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty varoval, že je nerealistické si myslet, že zakazování vstupu do Británie zabrání pronikání nových nebezpečných variant. Sars-Cov2 bude s námi trvale a budeme se podle Whittyho muset naučit s ním žít jako s chřipkou a zvládat ho jako chřipku. Každé rozvolnění karanténních opatření povede k zvýšení čísla R nad 1 a povede k zvýšení rizika šíření nákazy a nových variant. Ve špatném roce umírá v Británii na chřipku 20 000 až 25 000 lidí (na covid ovšem už zemřelo v Británii více než 150 000 lidí, lži na Facebooku, že "smrtnost na covid není horší než u chřipky" jsou nesmysly) a podle Whittyho bude muset udělat společnost v budoucnosti taková opatření, aby trvalý počet mrtvých na covid zvládala. Whitty také varoval, že důvody, proč se nákaza šíří, nejsou jednoduché a závisejí na celé řadě často nepředvídatelných faktorů. Je pravděpodobné, že do dvou let "bude k dispozici široké portfolio vakcín proti nejrůznějším variantám covidu". ZDE  

Pozor na podvodné maily, s cílem vylákat od vás peníze, které máte na bankovním účtu

2. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Rozhlas BBC se v pátek v poledne ve svém zpravodajském pořadu netypicky zabýval přes deset minut  vlnou podvodných mailů, které se snaží - často velmi úspěšně - ukrást z vašeho bankovního účtu všechny peníze, co máte.

Interviewoval jednu oběť, která dostala esemeskou a emailem upozornění údajně od státní britské pošty Royal Mail, že musí uhradit pro doručení balíčku malou částku 1,95 liber (asi 60 Kč). Žádost vypadala zcela legitimní, žena to tedy uhradila bankovním převodem. 

Kontrolou svého bankovního účtu posléze zjistila, že tato částka jejímu bankovnímu účtu nikdy nebyla účtována. Podivné, řekla si.

Hned poté jí poslala esemesku a telefonovala jí  její - údajně - britská banka Lloyds (ověřila si, že je to její britská banka, protože telefonní číslo bylo autentické číslo té banky, ta esemeska se jí na mobilu zařadila do série jiných esemesek od její banky), že její bankovní účet se prý stal terčem podvodu a že musí urychleně celou hotovost převést na jiné bankovní konto, jehož údaje jí "Lloyds Bank" promptně poskytla. Nešťastnice to udělala a převedla na toto jiné bankovní konto celou svou hotovost 6500 liber (195 000 Kč). Teprve poté si uvědomila, že se stala obětí podvodu - telefonovala své bance a ta jí oznámila, že hovory a esemesky vůbec od její banky nebyly.

Britský rozhlas k tomu posléze interviewoval odborníka na bankovní podvody, který upozornil, že britská policie může proti těmto podvodům zasahovat často jen velmi obtížně, protože jsou prováděny ze zahraničí, především z Ruska.

Apeloval na veřejnost, aby si uvědomila, že VAŠE BANKA VÁS NIKDY NEBUDE ŽÁDAT, ani esemeskou ani telefonátem, ani jinak, ABYSTE SI PŘEVEDLI SVÉ PENÍZE NĚKAM JINAM.

Píšu o tom proto, že vlna těchto podvodných emailů zjevně zasahuje i Českou republiku. V poslední době dostáváme nesčetné emaily údajně od České pošty, psané správnou češtinou, že "musíme zaplatit 75 Kč", má-li nám být doručen balík.

Jak by zjistila Česká pošta, že je nějaký balík spojen s naší emailovou adresou?

Nejnověji přišel email v tomto smyslu údajně od DHL.

Prosím ověřte si odesílatele. Email odesílatele většinou nemá nic společného s institucí, jejímž jménem vám podvodníci  píší.

Otevřete si celý header emailu. Často se vám ukáže, že trasa, jíž vám email přišel, je podvodná:

Pozor!

Viz níže:

 16518

Sedm lidí v Británii zemřelo po očkování 18,1 milionů osob vakcínou AstraZeneca

2. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V Británii byly zaznamenány další případy vzácného syndromu srážlivosti krve, i když experti zdůrazňují, že jejich počet je nízký a že prospěch z vakcíny daleko převažuje jakékoliv riziko. (Vzhledem k tomu, že na covid umírají 2 procenta nakažených  lidí, kdyby těch 18 milionů lidí nebylo očkováno, zemřelo by jich po nákaze ne 7, ale 360 000.)

Britský regulační orgán pro léky MHRA provozuje projekt "žlutých karet", jehož prostřednictvím se zaznamenávají podezřívané vedlejší účinky či další znepokojení týkající se léků a lékařských přístrojů.

 16578

Návrat ke skromnosti

2. 4. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 10 minut

V podstatě jde o neustálý boj o peníze. Boj s pandemií je jen okrajová záležitost. Záležitost, kterou je třeba vést tím správným směrem, aby přinesla patřičný zisk. Zisk přímý i nepřímý.

Ten přímý inkasují spekulanti, kteří odhadli situaci, nakoupili levně roušky, či respirátory, později možná covidová lůžka a podpůrnou techniku dýchání. K tomu se teď bude dobře dařit výrobcům a vyhodnocovačům různých testů atd.

Nepřímý zisk se snaží vygenerovat politici a jimi představované politické strany. Už jim mnoho času nezbývá. Zaseli nejednotu, nejistotu a rozkol do národa. K tomu jim napomáhají různé agentury odhadující průběžně příchylnost občanů k té či oné straně. Nedělají to zadarmo. Na podzim příjde sklizeň.

 16853

Velikonoce a morální řád

2. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 


Velikonoce podle mne nejsou žádný „morální řád“. Rozhodně ne „morální řád“, který tu máme dva tisíce let. Stačí se za těmi dvěma tisíci let ohlédnout a zamyslet se nad tím, co se obecně v té či oné době považovalo za „morální řád“. Vrchnost, zotročení žen, rasismus. Nad hodnotou, jakou dávala Evropa lidskému životu, můžeme meditovat, když vezmeme v potaz neustálé války a vraždění, jak se udály během uplynulých dvou tisíc let (patří sem samozřejmě i války náboženské, křížové výpravy, kolonialismus s genocidou v belgickém Kongu apod.).

 16926

"Umíráme jako mouchy!" Maďarská romská komunita zoufale prosí o pomoc proti covidu

2. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Graf: Aktuální počet mrtvých na milion obyvatel


Komunita Romů v Maďarsku, která čítá 700 000 lidí, je drasticky postižena nákazou covidu-19. Z osobních svědectví vyplývá, že skoro v každé romské rodině zemřelo na covid několik lidí. Komunita Romů je tvrdě  postižena nezvládanou pandemií, které se intenzivní šíří mezi lidmi, kteří mají hlubokou nedůvěru k úřadům.

Maďarské úřady nemají žádné údaje o tom, kolik Romů bylo nakaženo a kolik jich zemřelo, avšak asi desítka  Romů, kteří často žijí ve stísněných a nehygienických podmínkách, svědčila o děsivých příbězích utrpení a umírání a o obrovských zdravotních problémech.

Rozhovor Britských listů 375. Pandemie drasticky prohloubila akademickou nerovnost mezi žáky a studenty

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Jak vypadá situace během pandemie v českém školství? Jan Čulík hovoří s dvěma středoškolskými pedagogy, Josefem Švédou a Jakubem Žytkem a s publicistou Štefanem Švecem, který je svědkem toho, jakým způsobem jsou doma přes počítač vyučovány jeho dvě malé děti. Všichni tři se shodují, že 1. pandemie bude znamenat podstatné zmenšení školních znalostí a 2. dochází k drastickému prohloubení akademické nerovnosti mezi žáky a studenty z různých vrstev společnosti. Pandemie výrazně zvětšila společenskou nerovnost, a pokud si to stát neuvědomí a nezačne ji efektivními kroky neutralizovat, Česká republika se octne ve velmi nezáviděníhodné situaci. Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. března 2021.



Aktuální informace z londýnského metra

2. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta


Londýnské metro:
Informace o aktuálním dopravním provozu

Datum: 31. března
Čas: 15 hodin


NEJNOVĚJŠÍ AKTUALIZACE ZPRAVODAJSTVÍ:

- VLÁDA TVRDÍ, ŽE V BRITÁNII NEEXISTUJE INSTITUČNÍ RASISMUS

DALŠÍ ZPRÁVY:

- BREXIT JE PRO NAŠI ZEMI VYNIKAJÍCÍ
- POLICEJNÍ REAKCE NA DEMONSTRACI ŽEN V CLAPHAMU (proti zavraždění dívky policistou, policie proti ženám zasáhla brutálně pozn. red.) BYLA FÉROVÁ A SPRAVEDLIVÁ
- KONZERVATIVCI SE NEPROMĚNILI V BRITSKOU FAŠISTICKOU STRANU
- BORIS JOHNSON VÁM SYSTEMATICKY NELŽE
- VLÁDA REAGOVALA VELMI RYCHLE PROTI HROZBĚ COVIDU A ZACHRÁNILA TISÍCE  ŽIVOTŮ
- (Bulvární ultrapravicové) DENÍKY JAKO THE SUN A DAILY MAIL VÁM PÍŠÍ PRAVDU A POSKYTUJÍ VÁM VELMI VYVÁŽENÝ NÁZOR O TOM, JAK VYNIKAJÍCÍ JSOU TORYOVÉ

KONZERVATIVCI JSOU NA NAŠÍ STRANĚ!

Rozhovor Britských listů 374: Co se dnes děje v USA a jaké jsou tam výhledy do budoucnosti

23. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta



O současné americké politice za vlády Joea Bidena hovoří Bohumil Kartous s amerikanistou Kryštofem Kozákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. března 2021.

 16920

Covid-19: Zuckerberg je vrah a zločinec a mnozí Češi a Slováci sebevražední idioti

2. 4. 2021

čas čtení 5 minut


Je to neuvěřitelné. Zuckerberg a jeho Facebook se opakovaně zapřísahá, že zásadně a efektivně, neustále ODSTRAŇUJE Z FACEBOOKU všechny lži o koronavirové pandemii. ZUCKERBERG LŽE JAKO KDYŽ TISKNE. JAK UVIDÍTE NÍŽE, NENÍ TO PRAVDA. FACEBOOK OHROŽUJE ŽIVOTY LIDÍ. Kdy začnou české úřady proti těmto nebezpečným dezinformacím jednat a donutí Facebook, aby je odstraňoval, pod hrozbou jeho blokace v ČR? A to v době, kdy Česká republika patří ke globálně NEJPOSTIŽENĚJŠÍM zemím pandemií.  Totéž platí o sexuálním zneužívání dětí prostřednictvím Facebooku. (JČ)

Poznamenává Bohumil Kartous:

Je to velmi skličující (zejména když SPD nabízí Babišovi podporu vlády). 

Nejsmutnější na tom je, že zase roste nenávist ke zdravotníkům aneb "vraždící zdravotník" je nový, nesmyslně vykonstruovaný "znásilňující migrant".


Čeští elfové: Dezinformace týkající se covidu ve facebookových skupinách v souvislosti s koronavirem – druhá polovina března 2021

Sledované skupiny:

    • Nejsme loutky: 39,5 tis členů
    • Covidu se nebojíme, bojíme se "opatření" - Nechte nás na pokoji! 10,4 tis členů
    • Fórum vlastenců: 7, 5 tis členů
    • Přátelé Ruska v České republice 16,3 tis členů
    • Fanclub Tomia Okamury a SPD: 24 tis členů
    • Nenechám se očkovat: 11 tis členů
    • Češi, táhněme za jeden provaz: 16,8 tis členů
    • Rodiče proti rouškám: 3,9 tis členů

Rozhovor Britských listů 373. Zastavme covid společně a spravedlivě

19. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



V Německu mají stejný počet nákaz jako v ČR a uvažují o uzavření montoven. Jenže Německo má osminásobný počet obyvatel než Česká republika. Jak je možné, že Babišova vláda jen uzavřela okresy a přitom nutí pracovníky továren a montoven, aby jezdili do práce, kde se nakazí covidem? Jan Májíček je mluvčím iniciativy Zastavme covid společně a spravedlivě. Jan Čulík s ním mluví v dnešním Rozhovoru Britských listů o tom, čeho chtějí dosáhnout. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. března 2021.




Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Rozhovor Britských listů 372. Za Linou Vaculíkovou-Gvenetadze: Zachovat svobodu ducha

17. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek 11. března 2021 zemřela v jižních Čechách paní Lina Vaculíková-Gvenetadze (86), elektroinženýr a manželka Emila Vaculíka, bratra spisovatele Ludvíka Vaculíka. Asi před půldruhým rokem jsme s ní natočili dva televizní rozhovory. V tomto dnešním nesmírně zajímavě hovoří o kulturní situaci v pražském literárním prostředí v době liberálních šedesátých a pak normalizačních sedmdesátých a osmdesátých let, stejně jako o době, kdy studovala na inženýra ve stalinském Rusku. Čest její památce!

Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. března 2021.

Rozhovor Britských listů 371. Koronavirus: Proč to umírání české společnosti nevadí?

12. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Nad podivným přístupem české společnosti ke koronavirové pandemii se pozastavují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a kritik Petr Fischer. Ten nedávno upozornil v eseji publikované na Novinkách na studii historika Jana Tesaře, zabývající se českými krizemi: Tesař argumentuje, že Češi mají problém věnovat se masarykovské systematické drobné práci a v krizích propadají teatrálním představením, v nichž se sami prezentují jako výjimečné jedničky, ale jaké jsou věci ve skutečnosti, to nejsou schopni vnímat. K tomu v ČR ještě přistupuje obrovský vliv dezinformací a kolaps práce sdělovacích prostředků, které z komerčních důvodů nesmyslně vyvolávají emoce, namísto toho, aby věcně informovaly. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. března 2021.


 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

7. 4. 2023 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

 16518

Průběžné zpravodajství:

V Británii trpí více než 1 milion lidí dlouhým covidem

1. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ve středu 31.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 7208 nových denních nákaz.   V ČR do 31.3.  zemřelo  26 586 lidí, to je denní nárůst o 165 mrtvých.  V nemocnicích je 7 298 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 539 617. osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 31.3 bylo očkováno v ČR 45 636 osob, je to mírný nárůst, ale je to stále strašně málo, ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 25 092 osob,  celkem bylo proočkováno  1 705 689 dávek.

- Britský státní statistický úřad odhaduje, že ve čtyřech týdnech do 6. března mělo příznaky dlouhého covidu 1,1 milionu lidí. 20 procent z nich je postiženo opravdu vážně. ZDE 

- Téměř třetina britských pacientů, kteří onemocněli covidem, je znovu během dalších čtyř měsíců hospitalizována. Z analýzy 48 000 lékařských záznamů, kterou provedl British Medical Journal, také vyplývá, že během čtyř měsíců po propuštění z nemocnice zemřel každý osmý propuštěný pacient. ZDE  

 16853

Jako „velikonoční akt“ se nakonec stal pozemský konec Ježíšova života kýženým poselstvím jen věroučně

1. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut



Ne že bychom si nutně uvědomovali, jak někdy snadno činíme si klišé nejen z vlastního života, ale ze života obecně. A že se vesměs za jeho „zarámování“ musí nějak platit. Aniž to musí být hned vidět. Jedinečnost zrodu náročnějších forem života (včetně ovšem i toho lidského) začala být v té složitosti vidět teprve až ve druhé půli 20. století. (Jen si představme, jak bylo vůbec možné, že jsme se narodili a potom žili zrovna my! Co všechno a jak tomu muselo předcházet. A že ty dispozice k žití nemusely být optimální, anebo mohly být dodatečně něčím ohroženy, dokonce třeba natrvalo. I když se několik posledních tisíciletí v lidstvu zafixovala taky představa o možnosti posmrtného života.)

 16890

O (marném) hledání "vzorového Čecha"

1. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

30724

O cenzuře ve prospěch PPF

1. 4. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 1 minuta

Redaktor Vitvar z Respektu vydal obsáhlý seznam Kellnerova sponzoringu. Nejvíc pochopitelně všichni vyzdvihují Cimrmany, které miluju. Jenomže Divadlo JC je dnes ideálním uměním pro bohatého mecenáše. Zasměješ se hloupým Habsburkům a komunistům, krásný a neškodný humor (Nebo zajdeš na Mozarta na Pražském jaru - taky PPF). Vždycky to tak nebylo, Svěrák se Smoljakem lezli komoušům na nervy a třeba film Nejistá sezóna řadím mezi jedno z nejodvážnějších děl 80. let, kde se do režimu rylo už naprosto otevřeně.
Když sprejer TIMO dostal s povolením fakulty FAVU plochu v brněnském podchodu a vytvořil parodický kus Homeless, trvalo jen den, než vedení Homecreditu zavolalo na fakultu a vše se muselo přemalovat. Jak za komančů. My jsme hodně pro umění, soudruzi, ale vocaď-pocaď. Nechci tím říct, že Kellner byl komunista, jen že přístup mocných k umění je podobný jako u těch soudruhů. Ti se taky rádi podívali na estrádu s Menšíkem, ale běda, jak je někdo nehladil po srsti. Jenomže já mám rád právě to umění, které KOUŠE - podvratné! Tak jako Nejistá sezóna v roce 1987, anebo ten TIMO dnes. Je jen nečekanou shodou okolností, že právě v den úmrtí PK, TIMO zveřejnil nové dílo kritizující ruskou banku s názvem SEBRANKA. Což je úplný opak přístupu PK, který kvůli svému byznysu musel jít Rusům i Číňanům co nejvíc na ruku. Je tedy paradoxní, že obyčejný umělec v podstatě ze střední třídy je mnohem svobodnější, než byl tento miliardář. Ten si nemohl dovolit říci křivého slova. Přes všechny ty peníze musel mlčet. Tedy nemusel, ale věděl, že pro byznys je to výhodnější.

Syrský uprchlík se vzdal své kandidatury na poslance v německém parlamentu po vlně rasistických výhrůžek

1. 4. 2021

čas čtení 2 minuty



Německá Strana zelených informovala, že její parlamentní kandidát Tareq Alaows zažil "obrovské množství rasismu" poté, co oznámil, že bude kandidovat na poslaneckou funkci v německém parlamentu


Mladý muž z Damašku, který měl v úmyslu kandidovat za Stranu zelených ve všeobecných volbách do německého parlamentu, svou kandidaturu nyní stáhl v důsledku toho, že se stal terčem četných výhrůžek smrtí a rasistických útoků.

30723

Stačí Česku k obraně fact checking? Ani omylem..

Alexandra Alvarová: Oligarchové si kupují média kvůli tomu, co se v nich nepíše

1. 4. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


V médiích častěji slýcháme o informační válce – v současnosti možná nejvíce v souvislosti se zpochybňováním účinnosti očkování proti Covid-19, anebo v souvislosti se samotnou existencí pandemie a způsobem jakým na ni svět reaguje. Začněme však otázkou, co informační válka vlastně je a proč existuje?

Informační válka je stará jako válčení samo. První ucelený popis jejích strategických postupů najdeme už ve staré Číně. Původně šlo o komplementární doplněk války horké: ve vojenských učebnicích ji dnes najdeme jako součást širšího celku pod nadpisem “ Hybridní hrozby”. Lidově řečeno: ještě než bota mého vojáka vstoupí na území nepřítele, mohu tamní lid i jeho lídry přivést k takovému stupni informačního chaosu, že si svými špatnými rozhodnutími ublíží sami. Ušetřím čas, zbroj a krev vlastních vojáků.

Rozhovor s Alexandrou Alvarovou o tom, co je to informační válka, kdo napadá Česko a jakou roli v informační válce hrají média.

30725

S oligarchií se může vypořádat jen silná, soudržná, demokratická společnost

Před oligarchou se klaní jen poddanská kultura

1. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Když jsem v létě 2019 vystoupil na demonstraci uspořádané Milionem chvilek pro demokracii na pražské Letné, pravděpodobně málokdo čekal, že zazní jméno Petra Kellnera a jím většinově vlastněné finanční skupiny PPF.

Očekával se tradiční Babiš, možná Zeman a výzvy ke spojení demokratických sil.

Upozornil jsem pouze na to, že pan Kellner svůj business rozvíjí zejména na trzích těch zemí, jejichž vnitřní i vnější propaganda má potlačovat veřejnou diskusi o hrubém porušování lidských práv, jehož se mocenské struktury vědomě dopouštějí. A že bychom neměli dopustit, aby se zájmy takového člověka či jím vlastněné firmy jakkoliv propisovaly do našeho způsobu života. 

30050

Nežijeme v demokracii aneb Predátorský kapitalismus coby vrcholné stádium lidstva

1. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Skon nejbohatšího českého oligarchy se stal vděčnou lekcí, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé, tuzemské sdělovací prostředky opět názorně ukázaly, že nedokážou plnit svou základní informativní funkci, když pějí směšné chvalozpěvy na „krále lichvářů“ a občany i nadále udržují v iluzi, že predátorský kapitalismus je vrcholným a konečným stádiem lidského bytí. Za druhé, dva přední komentátoři bezděky napsali, že v České republice neexistuje demokracie.

 16885

Cancel culture ohrožuje více levici než pravici a Bernie Sanders to ví

1. 4. 2021 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 8 minut

Senátor USA Bernie Sanders; dostupné online, od autora Gage Skidmore, licencovaný pod CC BY-SA 2.0

„Cancel culture“ je pojem, kterým se v poslední době zaklíná především politická pravice. V USA je to mimo jiné proto, že kulturní válka je to jediné, co republikánská strana (GOP) v poslední době svým voličům nabízí. Zatímco progresivní levice momentálně bojuje za to, aby v Alabamě vznikly vůbec první odbory zaměstnanců pracujících ve skladištích Amazonu v USA, tak senátoři GOP teď prioritně řeší, že Amazon stáhl z prodeje knížku, která označuje transgendery a další LGBTQ+ identity za mentální poruchy. To zároveň vyvrací utkvělý mýtus, že je to jen levice, kdo řeší „nepodstatné věci“, a nikoli skutečné problémy lidí.

 16884

Facebook zablokoval americkou novinářku kvůli zveřejnění mediálně publikované verze PKK k incidentu, při němž byli v iráckém Kurdistánu usmrceni turečtí zajatci

1. 4. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 6 minut

Ohledně transparentnosti pravidel sociálních sítí panuje mnoho otázek a zdá se, že i skutečně oprávněných znepokojení opakovaně vyjadřovaných řadovými uživateli i vrcholnými politickými představiteli či lidskoprávními organizacemi. Svoboda projevu i nakládání s osobními údaji se staly ještě více diskutovanými tématy, stejně jako problematika tak obrovské moci v rukou soukromých subjektů. Na nutnosti řešení tohoto problému v podobě transparentního legislativního rámce panuje de facto obecný konsensus. 

 16883

Průběžné zpravodajství

Jak se Češi chrání před covidem - bez roušek

31. 3. 2021

čas čtení 6 minut

Foto: Pražská náplavka v úterý odpoledne.
A fotka středa večer:


V úterý 30.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 8658  nových denních nákaz.   V ČR do 30.3.  zemřelo  26 421 lidí, to je denní nárůst o 199 mrtvých.  V nemocnicích je 7 580 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 523 668. osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 

Stránky MZČR neměly ve středu ještě v 17 hodin odpoledne žádné údaje o provedených očkováních za předchozí den.

 - Brazílie identifikovala novou variantu koronaviru, podobnou jihoafrické variantě. Brazílie, stejně jako Česko a další země silně promořené nákazou, ohrožují svět možným vznikem nových nebezpečných mutací.

- Brazílie během měsíce března zaznamenala ohromujících 57 606 mrtvých na covid. Nemocnice tam jsou zahlcené a lékaři musejí rozhodovat, koho se pokusit léčit a koho nechat umřít. Ostatně podobně jako v ČR. "Nikdy v brazilské historii jsme nebyli svědky toho, aby jediná nemoc usmrtila za 30 dní tolik lidí," řekl dr. Miguel Nicolelis, koordinátor reakce na koronavirus na chudém severovýchodě země. V Brazílii se nyní blíží zima, což bude zřejmě znamenat další katastrofu.



- Ve Skotsku zemřelo za posledních 24 hodin na covid 6 osob. Nově bylo zaznamenáno 542 denních nákaz. Celkem registruje Skotsko od začátku pandemie 218 423 nákaz. Celkem ve Skotsku zemřelo od začátku pandemie na covid 7602 osob, v prvních měsících pandemie byl ve Skotsku váždný problém. Skotsko má 5 milionů obyvatel, srovnejte se situací v ČR. Bylo by to na české poměry 12 denních mrtvých, ve skutečnosti je jich v Česku dnes 199.

 16792

Britská veřejnost reaguje zuřivě na tvrzení Downing Street, že je Británie "dokonalým vzorem rasové rovnosti"

31. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Oficiální reakcí úřadu britského premiéra Borise Johnsona v Downing Street na hnutí požadující odstranění rasismu ze společnosti Black Lives Matter je, že Británie je mezinárodně dokonalým "vzorem rasové rovnosti". Dlouho odkládaná analýza premiérovy Komise pro rasové a etnické nerovnosti vyvolává zuřivost. Experti na otázky rasové rovnosti ji charakterizují jako "nesmírně znepokojující" a urážlivou vůči klíčovým pracovníkům v době pandemie z černošských a menšinových etnických skupin, kteří na koronavirus umírali v daleko větším počtu než běloši.

 16882

Jak Frantz Fanon varoval před riziky "dekolonializace"

31. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

"Viděli jsme, jak kolonizovaný vždycky sní o zaujetí místa kolonisty. Ne o tom, že se stane kolonistou, ale že jej nahradí," napsal Frantz Fanon v úvodu eseje Psanci této země. "Pro buržoazii znárodnění znamená právě jen přenesení privilegií zděděných z koloniální periody do domorodých rukou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

27280

Proč někteří afričtí lídři zavírají oči před porušováním lidských práv v Číně?

31. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Proč někteří afričtí lídři pomáhají čínské vládě zakrývat vážné porušování lidských práv turkických muslimů v provincii Sin-ťiang? Tento měsíc vyslanci Burkiny Faso, Demokratické republiky Kongo a Súdánu promluvili v Pekingu během akce nazvané Sin-ťiang v očích afrických velvyslanců v Číně, upozorňuje Carine Kanezová Nantulyaová.

 16881

Kulturní "diplomacie" ku prospěchu ČR?

Češi nemoudře potvrzují svou mezinárodní pověst jako rasisti. Vyčleňují se tak z civilizované společnosti

31. 3. 2021

čas čtení 6 minut

Nepřímo, ale velmi nebezpečně posunuje Českou republiku směrem na Východ, do Putinova autoritářského náručí, silně vrozený český rasismus.

(Je to podobné, jako když Češi po roce 1945 nespravedlivě deportovali ze svého území tři miliony svých německých spoluobčanů.) 

Aktualizace: Česko se opravdu velmi rychle propadá do netolerantních národoveckých diktatur typu Polska a Maďarska. Ta rychlost je ohromující. Bulvární český tisk se rasisticky posmívá soužití různých etnických skupin ve společnosti, tedy multikulturalismu, už úplně stejně jako v Polsku a v Maďarsku. Teď, předpokládám, bude následovat nenávist a delegitimizace homosexuálů, zákaz potratů (to už prosazuje Duka!) a posléze otevřený útlak žen.  (JČ)


Konstatuje Albín Sybera: Mimochodem, tohle je na esej: čeští komentátoři vyrábějí z rasisty Kudely oběť údajné západní multikulturni ideologie... https://www.sport.cz/fotbal/ms-ve-fotbale-2022/clanek/2250340-kudela-dostal-loktem-a-stridal-vyborne-garethe-ocenuji-balea-ostrovni-fandove.html#topstory Všimněte si ,odkud to jde: Slavie Praha tedy CEFC, deník Sport Křetínského  a Tkáče - všechno subjekty dlouhodobě dávající nekriticky prostor rasismu a konzervativnímu státnímu kapitalismu v podání Zemana a Babiše.
 
Tým ČR odmítl pokleknout na výraz solidarity s hnutím proti rasismu před zápasem ve Walesu. Prý zaujímají "neutrální nepolitický postoj".

Ian Willoughby, reportér pražského rozhlasu, cituje na Twitteru z britského tisku:



Národní družstvo České republiky odmítlo pokleknout před svým kvalifikačním zápasem Světového poháru proti Walesu. Sdělilo, že namísto toho zaujmou "neutrální nepolitický postoj," píše Sam Dean.

Jak se stalo zvykem v britském fotbalu, velští hráči všichni před prvním hvizdem v Cardiffu poklekli jako součást pokračujících protestů proti rasismu.

Český tým zůstal stát a namísto toho poukázal na odznak "respektu" UEFA na svých tričkách "jako vyjádření své podpory pro boj proti rasismu".

Členem českého týmu byl obránce Ondřej Kúdela, který je obviněn z rasového útoku proti hráči klubu Rangers Glenu Kamarovi při incidentu, který vyšetřuje UEFA.


PS. Charakteristicky na to reaguje čtenář  doc. Mgr. Martin Trbušek, Dr.(!) z Brna, který požádal Britské listy o zveřejnění této reakce, viz níže. Měl bych asi jeho text nechat bez reakce, jenže zase - jde o opravdu vážnou a nebezpečnou věc. Rád bych znovu upozornil, že nejde o věc relativní a že je pro Českou republiku opravdu nemoudré  se zviditelňovat na silně medializovaných akcích jako země, která nedodržuje základní civilizační normy. Můžeme jistě také protestovat, že vyžadovat, abychom neznásilňovali malé děti nebo abychom se nepozvraceli na oficiální recepci a nezapálili ubrus je hitlerovský teror, bohužel nám to k  naší mezinárodní pověsti poněkud nepřispěje. Z historie bychom měli vědět, že ten postoj "Všichni ostatní jsou blbci, nám nikdo nerozumí, my jsme výjimeční, a jsme oběti," opravdu nefunguje. Možná by bylo dobré předvídat, co pozvracení stolu na oficiální silně sledované mezinárodní reakci skutečně dlouhodobě způsobí... (JČ):

Velitelé brazilské armády, námořnictva a letectva rezignovali na protest proti Bolsonarovu zákulisnímu pokusu o puč

31. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazilský křesťanský fundamentalistický krajně pravicový populistický prezident Jair Bolsonaro v pondělí večer nečekaně propustil ministra obrany generála Fernanda Azeveda. Když vyšlo najevo, že důvodem bylo, že ministr odmítl pokračovat v Bolsonarových plánech puče, velitelé všech vojenských sil symbolicky rezignovali a prohlásili, že prezident není vlastníkem těchto sil.

 16853

Poselství vzniklé křesťanstvím vnímejme jako zázrak?

31. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

(Že by bylo předjímáno Starým zákonem?)

Možné výchozí „ježíšovské“ kořeny následného „křesťanství“ zjevně spočívaly na reformně vzniknuvší „národní“ víře židovských kmenů, opírající se posléze o písemnou tradici, z níž máme rovněž tzv. „Starý zákon“ (kodifikovaný nakonec až koncem 1. století našeho letopočtu). Na této víře bylo nemálo zvláštní, že stavěla na představě jen jednoho Boha. („Hospodina“, dokonce přímo nepojmenovatelného; v jedné – nejčastější – verzi překladu z hebrejštiny uváděného ve znění „Jsem, který jsem“, viz v knize Exodus 3:14; nebo jako tetragram, tj. jen sled čtyř hláskových znaků: J-H-V-H, a v různých opisech, jako třeba „Pán“.

 16870

Kauza Kellner: Česká politika už není nezávislá proměnná

31. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V 90. letech Češi udělali velkou chybu, když jednoznačně upřednostnili rychlost "transformace" před kvalitou. Namísto široké a diverzifikované vrstvy vlastníků za delší časové období vytvořili omezenou skupinku mocných oligarchů, kteří rychle nahromadili ohromné majetky. - To byla prapůvodní politická chyba, kterou ani "spasitel Zeman" nenapravil, jak původně sliboval. Dnes však už českou politiku a obecněji provoz institucí rozhodně nelze považovat za nezávislou proměnnou, která "je vinna" škodami, jež oligarchové jako Petr Kellner způsobují.

 16824

Problém není Petr Kellner, ale selhavší instituce státu

31. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi krátkou reakci na článek „Případ Petr Kellner“. Já myslím, že to, co lidem vadí na panu Petru Kellnerovi, je ve skutečnosti něco, co s ním nemá mnoho společného. A co, pokud se nezmění, bude produkovat další podobné lidi, jejichž jména a osudy nebudou podstatné stejně jako jméno a osud Petra Kellnera. Podstatné je to, že veřejné instituce nefungují a umožňují nelidský byznys. Jestli ten byznys dělá Petr nebo Daniel, je v zásadě jedno.

Případ Petr Kellner: Nesnáším floskuli "o mrtvých jen v dobrém"

30. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Nesnáším floskuli "o mrtvých jen v dobrém", píše Jiří Munich. Nadřazuje dekorum mravním životu a vrhá nás do nepříjemné šedé zóny, kde:

Neexistuje dobré a špatné, morální a nemorální, existuje jenom slušné a neslušné, vychované a nevychované.

V téhle zóně můžu parazitovat na nejohroženějších osobách, nechávat za sebou zpustošenou zem a rozvrácené osudy, ale dokud zasaženým vykám a nepřekročím hranici nejnutnějšího minima stanovenou zákonem, nikdo mi nemůže nic vyčíst.

Hranici skutečného šmejdství jsme si pohodlně nastavili až kolem Hitlera se Stalinem a pod ní je možné prakticky všechno.

Co naznačuje skandál Dukovany

30. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Podle mého soudu v tom Havlíček uvízl v důsledku osobních finančních problémů (mimochodem, podobně jako Toman) a na koalici proti reformě exekucí, která jde napříč politickým spektrem (a úspěšně infikovala i Piráty) je krásně vidět reálná síla Kremlu v české politice.

Není to samozřejmě Vladimir Vladimirovič s dálkovým ovládáním v jedné z jeho komnat nad pobřežím Černého moře, ale propracovaný mechanismus obchodních a insolvenčních vztahů přímo v Česku.

Dokonce na tom není nic nelegálního z pohledu špionáže pro cizí mocnosti. Je to sice lokální replikace gangsterských silových vztahů, které určují politiku v Rusku, ale tady mají oporu v místní specifické legislativě. 

Myslím, že Česko ztratilo schopnost se s tím vypořádat vlastními silami (o to větší čest vyjímkám) a reálně Česku buď přispěchají na pomoc spojenci z EU a NATO, anebo se z Česka stane další země nezemě - fakticky v EU a NATO, ale s reálným vlivem Kremlu na domácí politiku.

Dukovany jsou toho průvodním jevem - nepřišly z čistajasna, je to krůček po krůčku vedený tah a odvolání Míla je demonstrací reálné moci.

Představy, že se tomu Babiš dokáže bránit jsou naivní a v konečném důsledku hrají tomu dukovanskému strojku do karet...


Čeští elfové: Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů znedůvěryhodnilo konkurs pro Dukovany

30. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Díky našim kontaktům v bezpečnostní a energetické branži jsme se dozvěděli následující věci, o které bychom se, se svolením našich zdrojů, rádi podělili se širokou veřejností.

Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů (že nemá bezpečnostní prověrku) znamená ztrátu legitimity celého tendru v očích ostatních uchazečů, kteří to chápou jako potvrzení, že je tendr zmanipulovaný pro Rosatom.

 16637

Průběžné zpravodajství:

24 světových politiků: Potřebujeme globální dohodu na ochranu před pandemiemi

30. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 29.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 6865  nových denních nákaz.   V ČR do 29.3.  zemřelo  26 222 lidí, to je denní nárůst o 186 mrtvých.  V nemocnicích je 7 624 lidí, to je nárůst o 436 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 523 668. osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 
V pondělí 29.3.  bylo v ČR očkováno jen 36 604 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 19 449 osob. Celkem je vykázáno jen 1 611 172 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pondělí bylo v Británii očkováno dalších 293 542 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 45,6 procent obyvatelstva.

- Šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus a 24 světových politiků včetně Merkelové, Macrona a Johnsona se připravují zveřejnit v čelných denících apel požadující globální smlouvu o ochraně proti pandemiím, podobnou úsilí za obnovu po cruhé světové válce. Varují, že koronavirová pandemie dala všem najevo, "že nikdo není v bezpečí, dokud nebudou všichni v bezpečí". Státy by měly opustit očkovací nacionalismus a přispět k vzniku nové éry založené na principech, jako je solidarita a spolupráce. ZDE 

- Vědci ze Stanford University rekonstruovali "předpisy" pro výrobu vakcín typu mRNA proti covidu-19 od firem Pfizer a Moderna a zveřejnili je na technickém zpravodajském serveru Github.  ZDE 

 16871

Lavina sexuálního zneužívání dětí na internetu. Je to globální problém

30. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Sajid Javid



Na tentýž problém se nyní znovu upozorňuje v Británii. Je to díky internetovému serveru Everyone's Invited, kde většinou dívky zveřejnily tisíce svědectví o svém sexuálním zneužívání svými chlapeckými spolužáky. Bývalý britský ministr vnitra Sajid Javid nyní zveřejnil novou zprávu o sexuálním zneužívání dětí v Británii. Sajid Javid to charakterizuje jako epidemii.

Česko jako dědictví PPF

29. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Je vcelku symptomatické, že téměř 99% vlastník skupiny PPF přišel o život během přeletu soukromou helikoptérou na lyžařské svahy, kam se často ani ti movitější příznivci skialpinismu nedostanou. Notabene v době, kdy si ČR prochází nejtragičtější fází pandemie na svém území.

Bilance nad životem Petra Kellnera je bilancí nad polistopadovým vývojem Česka. A fakt, že život nejbohatšího Čecha tragicky skončil během adrenalinového lyžování pro vyvolené, zatímco se většina Čechů potýká s následky pandemie, ať už zdravotními, anebo sociálními, symbolizuje dramatický rozdíl mezi životem nejužší české elity a životem většinové české společnosti. Skutečnost, že se Petr Kellner pravidelně věnoval charitativní činnosti, na tom těžko něco změní.

První privatizační fond osiřel

29. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Za mne jeden z nejvýznamnějších symbolů českého kapitalismu, který legitimizoval zejména u intelektuálních elit "dobro kapitalismu". Jeho aktivity na poli charity, školství a marketingu vždy cílily právě na tuto skupinu... Takový protipól Viktora Koženého...V prvních 20 letech byla tato strategie velmi úspěšná....V posledních zhruba 5 letech však tato za mne předvádivá, neupřímná póza velmi rychle opadala a tajemný Kellner začal ukazovat svojí pravou tvář, píše na Facebooku Pavel Veleman.

 16870

Zbláznit se z Kellnera

29. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.

Česká média se dnes mohou zbláznit se zprávami a komentáři k úmrtí miliardáře Kellnera. Je prakticky jisté, že ani jediný den letošního roku se 100-200 pravidelných obětí koronavirové pandemie nedostalo byť jen malého zlomku pozornosti věnované smrti oligarchy. A pokud si dobře vzpomínám, tak masivního pokrytí se nedočkala snad ani smrt Viery Husákové v roce 1977, rovněž při havárii vrtulníku.

30530

Tragický skon Petra Kellnera aneb Ding Dong the Wizard is Gone

29. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kdykoliv zemře vlivný politik či byznysman, nekrology zpravidla překypují superlativy a kýčovitými frázemi o tom, jak dobrým a láskyplným člověkem ten či onen dareba byl. Avšak co se kontroverzních a mocných osob týče, v jejich případě úsloví „o mrtvém jen v dobrém“ jednoduše neplatí. A když zahyne někdo, kdo má na svědomí četné lidské tragédie, neplatí to dvojnásob.

 16518

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Důchodci by neměli o Velikonocích objímat vnoučata

29. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

V neděli 28.3. bylo v ČR zaznamenáno jen dalších 1722  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 28.3.  zemřelo  26 036 lidí, to je denní nárůst o 162 mrtvých.    V nemocnicích je 7 188 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 516 772  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V neděli 28.3.  bylo v ČR očkováno jen 8922!! osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4039  osob. Celkem je vykázáno jen 1 572 181 očkovaných dávek. Pro srovnání: V neděli bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Britský vládní epidemiolog profesor Chris Whitty v pondělí odpoledne varoval, že ani důchodci očkovaní oběma dávkami by neměli o Velikonocích objímat vnoučata. Očkování ochraňuje před třetí vlnou, "avšak není to hermeticky izolovaná zeď, je to propustná zeď". Vždycky budou existovat lidé, kteří z nějakých důvodů nejsou očkováni, anebo u kterých má vakcína daleko menší účinnost. Jestliže vznikne i malá vlna nákazy, vzniknou případy očkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby, a vyskytnou se případy neočkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby a někteří z nich zemřou. Pokud vznikne velká vlna nákazy, mělo by to obrovský dopad. Proto, jak zdůrazňuje pan premiér, rozvolňujeme jen velmi opatrně."

- Boris Johnson na pondělní tiskové konferenci přiznal, že neví, jak dobře bude chráněná Británie před třetí vlnou nákazy, která se teď šíří na evropském kontinentu.

- Riziko nákazy koronavirem u obyvatelů pečovatelských domovů po očkování první dávkou vakcíny pokleslo pět týdnů po očkování o 62 procent. Vyplývá to z britské studie obyvatelů pečovatelských domovů očkovaných jak vakcínou AstraZeneca, tak vakcínou Pfizer. Ukázalo se také, že osoby nakažené koronavirem po očkování šíří nákazu daleko méně. Studie zkoumala více než 10 400 obyvatel pečovatelských domovů v Anglii, jejichž průměrný věk je 86 let. První vakcína snížila riziko infekce o asi 56 procent v době 28-34 dní po prvním očkování a o 62 procent 35-48 dní po prvním očkování. Imunita trvá nejméně dalších sedm týdnů.

- Společná studie Světové zdravotnické organizace a Číny argumentuje, že nejpravděpodobněji přešel nový koronavirus přešel na lidi od netopýrů přes nějaká jiná zvířata. Vznik koronaviru v laboratoři je "extrémně nepravděpodobný".

 

 16869

Proměňuje se Británie za Borise Johnsona rychle v Maďarsko?

29. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


O víkendu publikoval mírně levicový britský bulvární list The Mirror "Světově exkluzivní" zprávu,    podrobné svědectví Američanky Jennifer Arcuri, ženy o jednadvacet let mladší než Johnson, která měla s ženatým Borisem Johnsonem po dobu čtyř let, v letech 2012 až 2016, sexuální poměr. Arcuriová vypočítává, kde všude s Johnsonem souložila, jednou v jeho bytě na pohovce těsně před tím, než přišla domů jeho manželka. Článek vyvolal bouři na Twitteru, je v současnosti v Británii hlavním trendem. Hlavním problémem je, jak mnozí na to poukazují, že Johnson, který byl v době této své sexuální aféry, jedné s četných, londýnským primátorem, neoznámil oficiálně svůj vztah k Arcuriové, která z něho měla finanční prospěch pro svou firmu. Johnson lhal jak manželce, tak Arcuriové, a jak mnozí poznamenávají, projevil se v celé aféře typicky jako nechutný sobec, slaboch, lhář a darebák.

Mezitím v Absurdistánu 169:

Polští vědci zkoumali, zda modlitba vede k prodloužení života. Nevede

29. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Extremní křížová cesta. Bez roušek

Jeden z vůdců polské extrémní pravice Robert Bąkiewicz se ptá na Twitteru:   „Existuje určitá časová korelace. „Mimochodem“ přicházejí vrcholy pandemie vždy kolem nejdůležitějších katolických svátků. Chce někdo odkřesťanštění Polska?“ No, já například bych přivítal odkřesťanštění Polska s nadšením. A jsem si docela jistý, že nejsem jediný. Ale nechme to pro tuto chvíli stranou.

 16867

Staroměstské náměstí

29. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Je to tak smutný, silný a k nasrání, napsal Dan Moravec na Facebooku.

Na místě je to těžko popsatelný pocit.

Skutečný zastavení, pieta.

Je dobře, že ten symbol promlouvá.

A zároveň je to obžaloba.

Vězeň svědomí Dušan Dvořák, zastaralý přístup Čechů k léčbě duševního zdraví a užívání konopí jako léku

29. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 
Býval jsem neústupně proti marihuaně, stejně jako proti jakýmkoliv  legálním nebo nelegálním drogám. Nikdy v životě jsem nezkoušel kouřit a vůbec nemám rád alkohol. Jako teenager jsem terorizoval své přátele vyhrožováním, že řeknu jejich matkám, že kouří trávu. Moje jediná zkušenost s drogami byla náhodná, když jsem na večírku vypil punč, aniž bych věděl, že je vyroben z kouzelných houbiček. Vše se změnilo, když do redakce časopisu Redhot, jehož jsem byl tehdy šéfredaktorem,  přišel na rozhovor psycholog specializovaný na drogy Ivan Douda.

Pozoroval mě při zběsilé práci redakce a nakonec se mě zeptal, co dělám, abych se po práci dostal z toho hyperaktivního stavu. Dlouhý rozhovor vedl k závěru, že jsem vážným kandidátem na infarkt v raném věku 30 let, pokud nezpomalím. Spát jen čtyři hodiny denně, pracovat 7 dní v týdnu, žádná dovolená, pod tlakem motivace přesvědčení, že mám obrovský vliv a mohu (pro mě cizí) národ podstatnou měrou ovlivňovat, vzhledem k tomu, že jsem zván do nejvyšších vrstev vládní a podnikatelské elity v České republice.

 16857

Provokatér Zeman a mim Havel

29. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


V roce 1999 se konal celý týden s různými akcemi připomínajícími výročí deseti let od sametové revoluce. Václav Havel pozval Margaret Thatcherovou, George Bushe seniora, Michaila Gorbačova, Helmuta Kohla, Lecha Walesu a vdovu po Françoisovi Mitterrandovi, aby převzali medaile na slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Igor Chaun, Jan Bubeník, Josef Brož, Monika Pajerová, Šimon Pánek a Martin Mejstřík uspořádali ve Hard Rock Café na Národní třídě večírek k vydání knihy 100 studentských revolucí.
 
Česká televize dala Janu Gogolovi za úkol natočit o těchto akcích dokument. K tomu si Gogola vybral mladého filmaře, čerstvého absolventa FAMU, Janka Růžičku. Dokumentarista přišel s konceptem, který by to celé ukázal v komediálním světle, a já jsem v tom měl hrát sama sebe, brazilského novináře, který o těch akcích bude dělat reportáže. Cílem bylo porovnat to, co já jako cizinec natáčím ruční kamerou, s místním vnímáním toho, co se v ČR nazývá mnohem méně poeticky jednoduše „listopadová“ revoluce.

Armáda v Myanmaru masakruje mládež, nemohoucí, neschopný svět to ignoruje

28. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Thein T., který dosud dělal v Myanmaru  sociální práci, kromě jiných aktivit financovaných různými mezinárodními organizacemi, včetně Člověka v tísni, četl knihy pro nevidomým, atd.,  nám nyní poslal fotografie terorismu, jímž útočí na civilní bezbranné  obyvatelstvo Myanmaru armáda a policie tamější nové vojenské diktatury. Vesnice jsou drancovány,  náhodné domy jsou rabovány, děti i senioři jsou bezdůvodně biti, nezletilé dívky jsou hromadně znásilňovány, dokonce i psi jsou zabíjeni a stříleni a  vojáci procházejí městy a mučí obyvatelstvo.

Rada bezpečnosti OSN je ochromena, protože vražedné generály v Myanmaru podporuje Rusko a Čína. Podpora vražedných režimů z těchto diktatur je neuvěřitelná. Putinovi zřejmě nestačilo, když bombardoval v Sýrii nemocnice, školy a tržiště a zaměřoval se na sanitky. Svou kriminální činnost nyní rozšiřuje na podporu vrahů i v jiných zemích.

Thein T. se skrývá v džungli se svou rodinou, zatímco jeho starší bratr byl vojáky brutálně zbit a zajat a od té doby o něm nejsou žádné zprávy. Matku a její dceru skupina vojáků před celou vesnicí znásilnila a poté odvezla také.

 16768

Průběžné zpravodajství:

Vakcíny omezují šíření koronaviru asi o 50 procent

28. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

V sobotu 27.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 3995  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 27.3.  zemřelo  25 874 lidí, to je denní nárůst o 96 mrtvých.    V nemocnicích je 7 337 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 515 029  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V sobotu 27.3 .  bylo v ČR očkováno jen 12 005 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4182  osob. Celkem je vykázáno jen 1 560 919 očkovaných dávek. Pro srovnání: V sobotu 27.3. bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Vakcíny proti covidu-19 nejsou schopny stoprocentně zabránit šíření viru, uvedl profesor Anthony Harnden, náměstek předsedy britského Spojeného výboru pro vakcinaci a imunizaci (JCVI). Řekl v neděli v televizi: "Máme nyní spolehlivé důkazy od Public Health England a z testů vakcíny Oxford/AstraZeneca, že vakcíny brání šíření viru. Ale nezabrání šíření viru stoprocentně. To číslo se teprve teď vypočítává, ale je to kolem 50 procent". Takže je možné, že budete očkováni, nakazíte se, nebudete mít žádné příznaky, ale přesto rozšíříte virus na jiné lidi. Proto je důležité, aby i očkovaní lidé dodržovali pravidla."

 16637

O očkovacích pasech

28. 3. 2021

čas čtení 6 minut


Obávám se, že lidé věnují ohledně této pandemie množství energie nesmyslům. Jedním docela podružným jsou nyní protesty ohledně možného vzniku očkovacích cestovních pasů. Není to to nejdůležitější.

K zvládnutí pandemie je životě důležité toto:
- Očkovat celou populaci co nejrychleji.
- Dodržovat karanténní opatření, tři r, roušky, ruce, rozestupy. Uzavřít továrny a montovny.
- Poskytnout lidem, kteří nemohou pracovat, dostatečnou finanční pomoc

Lidé se namísto toho hašteří o tom, zda budou či nebudou ochotni používat očkovací cestovní pasy, a zda je vznik takových pasů férový.

K tomu dva příspěvky ze sobotního  pořadu rozhlasu BBC Any Answers, kde po diskusi politiků posluchači telefonují do studia své názor (JČ) :

 16853

Stalo se Ježíšovo ukřižování hned nadějným symbolem?

27. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(Zůstaly nám následně poznatky o tomto stěží adekvátně popsatelném způsobu popravy?)

Pro některé lidi jako kdyby nošení křížku zavěšeného na zlatém náhrdelníku bylo pouze jakousi „ozdobou zevnějšku“. I když by zároveň snad doprovodně mohlo být taky příznakem příslušnosti takto jako šperkem ozdobeného člověka, že je asi křesťanem. Zároveň by se takto též pravděpodobně mělo naznačit, že ten křížek je symbolem naděje v posmrtný život. Kdopak by hned uvažoval o tom, jak stěží popsatelně krutým trestem ukřižování bylo. A že se takto smrtí trestalo ještě několik století po Ježíšově popravě. I když tento trest byl třeba navíc již v předcísařském Římě (tj. před rokem 27 před naším letopočtem) vynášen především pro otroky, piráty, anebo vrahy.

 16856

Květná neděle: Bůh, který uzdravuje

27. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

Je Květná neděle. Kristus vjíždí do bran Jeruzaléma. Vítají ho davy jako mocného proroka. Tu moc až do té doby projevoval zejména uzdravováním lidí. Vzkřísit mrtvého, vrátit zrak nevidomému… kdo to dokáže? Uzdravování považoval za něco, co se může činit i v sobotu, protože láska k bližnímu je víc než vnější pravidla. Jak říkal: sobota je tu kvůli člověku, ne člověk kvůli sobotě.

Armáda v Myanmaru zastřelila v sobotu nejméně 114 neozbrojených civilistů, včetně dětí

27. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Barmští plukovníci vedou vražednou kampaň proti vlastnímu lidu, za podpory Číny a Ruska

Usmrceno bylo i dítě ve věku pěti let

Čína a Rusko blokují v Radě bezpečnosti jakýkoliv čin mezinárodního společenství, který by zasáhl proti vražedným generálům.




V sobotu byl v Myanmaru Den armády a armáda ho oslavila zastřelením nejméně 114 pokojných civilistů, demonstrujících proti jejímu vojenskému puči. Mezi zastřelenými bylo i pětileté dítě a další děti. Jednoroční nemluvně bylo zasaženo do oka gumovým projektilem.

 16768

Britské listy a covid

27. 3. 2021

čas čtení 18 minut

Pavel Jeřábek poslal Britským listům k zveřejnění kritický příspěvek, v němž argumentuje, že Britské listy "přehánějí" hrozbu koronavirové pandemie a nedostatečně kritizují nekompetentnost a zkorumpovanost české vlády a českých institucí.

Příspěvek podle našeho názoru dělá známý myšlenkový zkrat: "Protože se česká vláda a české instituce chovají nekompetentně a korupčně, a naléhají na nás, abychom dodržovali karanténní opatření, která jsou ještě k tomu špatně promyšlená a rozporná, nebudeme je dodržovat - kromě toho pandemie není tak obrovský problém, jakým se zdá." Potíž s tímto, zjevně velmi rozšířeným způsobem myšlení je, že odmítáním dodržovat karanténní předpisy ze vzdoru vůči Babišovi atd. ohrožujete na životě sebe a své blízké. Tu karanténu přece proboha nedodržujete kvůli Babišovi, ale kvůli sobě a svým blízkým! Téměř 26 000 mrtvých v České republice je obrovský počet. Je ohromující, že to tolika lidem nevadí - nevadí jim, že svým chováním své spoluobčany zabíjejí.

Tak a teď udělám něco, co pravděpodobně někteří čtenáři odmítnou jako manipulaci. Než zveřejním níže kritiku pana Jeřábka, umístím sem před ní svou protiargumentaci, píše Jan Čulík. Za normálních okolností bychom nechali kritiku stát tak, jak je, ovšem v situaci, kdy doslova jde o život a smrt tisíců lidí, si, myslíme, nemůžeme dovolit nechat výroky, které potenciálně mohou ohrožovat život, bez uvedení na pravou míru. Prosíme, alespoň zauvažujte o obou postojích zároveň:

 16518

Průběžné zpravodajství:

Básník a zpěvák Jan Vodňanský zemřel na koronavirus, protože pro něho Na Františku neměli ventilátor

27. 3. 2021

čas čtení 5 minut


Všem je to jedno. Kdo za to a podobná další úmrtí způsobená šlendriánem a nekompetencí ponese trestní odpovědnost? (JČ)


V pátek 26.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 7654  nových denních nákaz.   V ČR do 26.3.  zemřelo  25 778 lidí, to je denní nárůst o  139 mrtvých.    V nemocnicích je 7858 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 511 021  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. V pátek 26.3.  bylo v ČR očkováno 39 445 osob.  Ukončeno bylo očkování  u 16 465 osob. Celkem je vykázáno 1 547 317 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pátek 26.3. bylo v Británii očkováno dalších 324 942 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 43,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno podle listu Washington Post 89,6 milionů lidí, je to 33,5 procent obyvatel nad 16 let a 27 procent celkového obyvatelstva.

- Brazílie zaznamenala 85 948 denních nákaz a dalších 3438 denních úmrtí. Je to druhý den, co je počet denních úmrtí na covid vyšší než 3000. Brazílie registruje více než 12,4 milionů nákaz a 310 000 úmrtí.

- Facebook odstranil dezinformaci, kterou o údajném léku proti covidu šířil na své facebookové stránce venezuelský prezident Nicolas Maduro. Na měsíc mu zabránil cokoliv dalšího na Facebooku zveřejňovat.

- V Británii zemřelo na koronavirus více než 150 000 lidí, zjistila analýza Guardianu. Od začátku roku 2021 zemřelo v Británii na covid 54 445 osob. Od začátku pandemie zemřel v Británii na covid každý 445. člověk. (V ČR zemřel na covid každý 407. člověk!)  Jde o naprosté selhání politické strategie na ochranu veřejného zdraví. ZDE 

- Francie má 4791 pacientů na jednotkách intenzivní péče.
 

 16826

Proč si česká média zase vymýšlejí?

26. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

V Česku je teď v kontextu fotbalového hororu mezi Slavií a Rangers populární psát o tom, že "fanoušci Rangers" v neděli v Glasgow podřízli Poláka, který fandil Celticu:


Policie vyšetřující vraždu ale s touto verzí vůbec nepracuje a rodina oběti od ní dává ruce pryč. 

Tito čeští novináři  si vždycky radši něco vymyslí, jen aby svalili vinu na druhé a nemuseli řešit, co Češi sami udělali špatně...

Je nezbytné destigmatizovat psychické problémy

26. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut


Bulvární diskuse kolem rozhovoru Oprah Winfreyové s princem Harrym a Meghan Markle zakryla důležitější otázku duševního zdraví, a to nejen kvůli sebevražedným myšlenkám vévodkyně, ale proto, ironicky, že tohle je téma kampaně, kterou vede tento královský manželský pár, zčásti kvůli známým problémům zesnulé princezny Diany s bulimií a depresí, ale také proto, že duševní poruchy královské rodiny byly v minulosti řešeny utajováním a vyvoláváním hanby. Princezna Alice z Battenbergu, tchyně královny Alžběty, trpěla schizofrenií a v pozdějším věku se dokonce stala jeptiškou. Královniny sestřenice, Katherine a Nerissa Bowes-Lyon, měly vážné psychické problémy, když vyrůstaly, a proto byly r. 1941 tajně uvězněny v Royal Earlswood Asylum for Mental Defectives. Princezna Margaret musela skrývat depresi poté, co byl potlačen její milostný poměr  podle přání  monarchie neboli „firmy“, jak jí říkají Harry a Meghan.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21425