Průběžné zpravodajství:

Vakcíny omezují šíření koronaviru asi o 50 procent

28. 3. 2021

čas čtení 4 minuty
V sobotu 27.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 3995  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 27.3.  zemřelo  25 874 lidí, to je denní nárůst o 96 mrtvých.    V nemocnicích je 7 337 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 515 029  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V sobotu 27.3 .  bylo v ČR očkováno jen 12 005 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4182  osob. Celkem je vykázáno jen 1 560 919 očkovaných dávek. Pro srovnání: V sobotu 27.3. bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Vakcíny proti covidu-19 nejsou schopny stoprocentně zabránit šíření viru, uvedl profesor Anthony Harnden, náměstek předsedy britského Spojeného výboru pro vakcinaci a imunizaci (JCVI). Řekl v neděli v televizi: "Máme nyní spolehlivé důkazy od Public Health England a z testů vakcíny Oxford/AstraZeneca, že vakcíny brání šíření viru. Ale nezabrání šíření viru stoprocentně. To číslo se teprve teď vypočítává, ale je to kolem 50 procent". Takže je možné, že budete očkováni, nakazíte se, nebudete mít žádné příznaky, ale přesto rozšíříte virus na jiné lidi. Proto je důležité, aby i očkovaní lidé dodržovali pravidla."

 

 
- Je nutné, aby celý svět, nikoliv jen Británie, sledoval vznikání nových variant, řekl profesor Mark Woolhouse uprostřed obav, že vakcíny budou muset být upraveny, aby zvládly i nové varianty. Vědci doufají, že v důsledku očkování se společnosti dostanou přes "hranici stádní imunity", takže vznikající ohniska nákazty budou menší a zvládnutelnější. Avšak budeme muset být vůči tomuto viru ostražití "po dlouhá léta", varoval. Testování, trasování a zejména karanténu "budou důležité po celou budoucnost". Případné další celospolečenské lockdowny by měly být považovány za selhání státní zdravotní politiky.

- Británie začne v dubnu používat třetí vakcínu, od firmy Moderna, kromě vakcín Pfizer a AstraZeneca. Moderna má účinnost 94 procent a Britáínie objednala 17 milionů dávek. Vakcíny začnou přicházet do země v dubnu. Všichni lidé nad padesát budou v Británii očkováni do 15. dubna a ostatní dospělí do konce července.

- Německo musí potlačit virus teď, anebo riskovat, že se vymkne kontrole, řekla vrchní poradkyně Angely Merkelové. Německo je silně znepokojeno, že při silném šíření viru mohou vzniknou nezvládnutelné nové varianty.

- Počet hospitalizací na Ukrajině dosáhl rekordní výšky. Za poslední den bylo na Ukrajině hospitalizováno 5052 lidí.

- Více než půl milionu Australanlů bylo nyní očkováno.

- V Británii dostalo už druhou dávku vakcíny více než 2,5 milionu lidí. Více než třetina očkovaných minulý týden dostávala druhou dávku.

- Mexiko zvýšilo počet mrtvých na koronavirus o 60 procent na 321 000. Mexiko skoro netestuje a protože byly zahlceny nemocnice, mnoho lidí zemřelo doma bez testu. Mexiko nyní vypočítalo počet mrtvých, kteří zemřeli nad běžný průměr a zanalyzovalo úmrtní listy.

- Britský odborový svaz TUC je vážně znepokojen, že se miliony zaměstnanců mají vrátit do práce do nebezpečných pracovních prostor, kde nebylo provedeno řádné zhodnocení rizika nákazy covidem-19. Téměř polovina britských zaměstnanců se má vrátit do pracovních prostor, kde nebylo provedeno toto hodnocení rizika nákazy a na místě platí jen zastaraná a neúčinná opatření. ZDE 

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021